Pilkettä
Pilkettä

Helppo piimäjuusto eli munajuusto

Minä rakastan juustoja, melkeinpä kaikkissa niiden eri muodoissa. Erilaisista kotijuustoista ja tuorejuustoista ainoa tuttu lapsuudesta on kuitenkin ollut leipäjuusto eli ”narskujuusto”, jota syötiin lakkahillon kanssa. Äitini kyllä opetti myös joidenkin kummasteleman tavan upottaa leipäjuustokuutioita kahviin ja antaa niiden imeä siellä makua ja koostumuksen pehmetä. Myöhemmin tutuksi ovat tulleet kotijuusto, maitojuusto, munajuusto ja piimäjuusto, ja tänä vuonna sain viimein hankittua myös omat juustomuotit.

Piimäjuusto on varsin helppo tehdä. Siihen ei tarvita erillistä juoksutinta, vaan piimä auttaa saamaan heran erottumaan juustoaineksesta. Ainoa tarkkuutta vaativa osa reseptissä (minun mielestäni) on maidon kuumentaminen, sillä maito palaa pohjaan tai kiehahtaa helposti yli jos sen kanssa ei ole tarkkana. Muuten tässä reseptissä tarvitaan vain aikaa.

Piimäjuusto sopii niin suolaiseen kuin makeaankin pitopöytään. Itse pidän siitä leipäjuuston tavoin lakkahillon kanssa nautittuna! 😉

Helppo piimäjuusto

(1-2 juustomuotillista)

  • 3 l täysmaitoa / punaista maitoa
  • 1 l piimää
  • 4-5 kananmunaa
  • 1-2 tl suolaa

Riko kananmunien rakenne kulhossa. Ota hieman kananmunaa talteen, jotta voit käyttää sitä myöhemmin juustojen voiteluun ennen paistamista. sekoita piimä munien joukkoon. Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Maitoa kannattaa vahtia kuumentamisen ajan, sillä se palaa pohjaan ja kiehahtaa yli herkästi. Lisää piimä-munaseos kiehuvan kuumaan maidon joukkoon ja sekoita rivakasti. Annan seoksen saavuttaa kiehumispiste uudestaan ja nosta kattila sitten pois levyltä. Anna kattilan seistä 1-2 tuntia, jonka aikana juustomassa erottuu herasta. Nostele sen jälkeen juustomassa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin. Nosta juuston päälle paino ja anna sen tiivistyä jääkaapissa yön yli. Kumoa seuraavana päivänä piimäjuusto uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle pellille. Voitele juusto kevyesti kananmunalla ja paista uunissa 250 C asteessa grillivastuksen alla kunnes juuston pinta on saanut kauniin kullanruskean sävyn.

Vinkki: Piimäjuusto syntyy myös sideharsolla vuoratussa siivilässä, mikäli et omista juustomuottia. Juustomuotteja löytää esimierkiksi kirpputoreilta. 😉

Täältä löytyy kokoelmapostaus blogin parhaista jouluresepteistä.

Muista myös gluteeniton saaristolaisleipä. 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *