Pilkettä
Pilkettä

Helppo kananmaksamousse ja nokkosnäkkäri

Moni sanoisi että syön terveellisesti. Määritelmiä terveelliselle on niin paljon kuin ihmisiäkin, mutta useimmilla se käsittää runsaan kasvisten syönnin. Myös aitojen raaka-aineiden käyttö on yleisesti hyvänä pidetty, mutta vähän kiistellympi asia on lihan määrä. Kirjoitin viime kuussa siitä, kuinka koen punaisen lihan olevan huonossa maineessa väärin perustein, ja varsinainen riskitekijä ovat prosessoidut lihavalmisteet – lue koko kirjoitus tutkimusviitteineen täältä. Syönkin lihaa surutta, ja haaveilen laadukkaasta, ruohoruokitusta lihasta. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että syön runsaasti myös lihavalmisteita, kuten kinkkua. Maksamakkaraakin menee välillä. Kinkun olen yrittänyt vaihtaa porsaan ulkofileeseen, ja nyt löysin reseptin, jonka jälkeen en todellakaan tule kaipaamaan kaupan maksamakkaraa! Bongasin nimittäis Jokihaka kokkaa-blogista helpon kananmaksamoussen reseptin, jota muokkasin pikkaisen. Kananmaksaa on aika helppo löytää, sitä myyvät hallien lisäksi esimerkiksi suuremmat marketit – yleensä pakasteena. Mousse oli todella helppo ja nopea tehdä, ja maku oli sitäkin herkullisempi. Tätä tulen syömään jatkossa ja tarjoamaan jokaiselle, joka vielä vierastaa maksaa. 😉
KANANMAKSAMOUSSE
300 g kananmaksaa (ks. pakasteallas)
50 g voita
5 timjaminoksaa
2 laakerinlehteä
½ dl brandya tai konjakkia
½ dl vettä
1-2 tl dijonsinappia
Suolaa
Mustapippuria
(Lisää vettä ohentamiseen)Huuhtele ja valuta kananmaksat. Voit leikata niitä pienemmiksi paloiksi, jos ne ovat kovin epätasaisen kokoisia ja muotoisia. Sulata ja kuumenna voi pannulla, lisää timjami ja laakerinlehdet. Lisää maksa kun voi kiehahtaa. Ruskista maksapalat kauttaaltaan ja lisää sitten brandy ja vesi. Mausta maksa kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Jatka maksan kypsentämistä kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Poista laakerinlehdet ja paksuimmat timjaminoksat pannulta ja kaada ainekset tehosekoittimeen. Lisää sinappi ja aja massaa kunnes se on koostumukseltaan sileää. Jos koostumus on kovin paksua, voit lisätä haaleaa vettä pienissä erissä kunnes koostumus on mieleistäsi. Huomaa, että moussesta tulee jääkaappisäilytyksessä jähmeämpää. Tarksita maut, lisää sinappia, suolaa ja mustapippuria tarvittaessa. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.

Maksamousse tuli tällä kertaa syötyä pitkälti nokkosjauheella höystetyn näkkärin kera. Siemennäkkäriä helpompaa leipäreseptiä saa hakea: sekoita kuivat ainekset kosteisiin, levitä levyksi, uunita, leikkaa ja jätä kuivumaan. Helppo herkku, joka maistuu meillä miehellekin. Olen tehnyt siemennäkkäriä vuosikaudet (ks. siemennäkkäri 1 ja siemennäkkäri 2), mutta tällä kertaa lisäsin joukkoon vielä Fitnessfirstistä hankkimaani villinokkosjauhetta (plussaa niille, jotka keräävät ja kuivaavat itse omat nokkosensa), jonka maku sulautuu siementen joukkoon hyvin, eikä erotu mitenkään outona. Nokkonenhan on varsinainen terveyspommi, joka sisältää runsaasti mm. lehtivihreää, kalsiumia, rautaa ja vitamiineja. Pinaattijauhetta olen jo piilottanut raakasuklaan joukkoon menestyksekkäästi, pitäisiköhän seuraavaksi kokeilla nokkosta? 😉

Vinkki: Seesamin-, auringonkukan- ja kurpitsansiementen osuuksia reseptissä voi säätää mielensä mukaan, kunhan niitä on yhteensä 2 dl. Pidä pellavansiementen määrä kuitenkin samana, ne muodostavat näkkäriä kasassa pitävää geeliä, mitä muut siemenet eivät tee.


NOKKOSNÄKKÄRI

3/4 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
2 rkl pofiberiä
(1 rkl fibrexiä (sokerijuurikaskuitua) ei pakollinen)
1 rkl psylliumia
1-2 rkl nokkosjauhetta
2,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
2 rkl kookosöljyä
Suolaa

Lisää kookosöljy kuuman veden joukkoon ja anna sen sulaa. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita siemenseos ja vesi-öljyseos keskenään tasaiseksi massaksi. Anna sen geeliytyä viitisen minuuttia ja levitä se sitten lastan tai esimerkiksi kostutettujen käsien avulla tasaiseksi levyksi leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista levyä uunissa 150 C asteessa tunti. Leikkaa sitten näkkäristä haluamasi kokoisia paloja saksilla tai pitsaleikkurilla. Nostele palat ritilälle ja pistä ne takaisin uuniin. Sammuta uunista virrat ja kiilaa sen luukku auki esimerkiksi pannunalustalla. Anna näkkärien kuivua uunissa kunnes uunikin on jäähtynyt, tai vaikka yön yli. Nauti lempipäällistesi, esim. kananmaksanoussen, kanssa. 😉

Lisää leipäreseptejä Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemistosta. 😉

Kommentit (11)

  1. Amisa gluteenittomat luomunäkkärit – Kauneus & Terveys -blogit

    […] nettikaupasta. ? Jos olet näkkärin ystävä, tutustu myös siemennäkkäriin ja sen nokkosversioon. […]

  2. Jouluruokavinkit 2015 – Kauneus & Terveys -blogit

    […] kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ. Riisipuuro kookosmaitoon Joulukalat & pellavansiemenlimppu Kananmaksamosse & siemennäkkäri Porkkanalaatikko Luumu-konjakkikastike kinkulle Mausteinen puolukkapiirakka […]

  3. Ensimmäinen jouluillallinen meillä – Kauneus & Terveys -blogit

    […] eikä eineksiä tarvittu. Ruoanlaitto aloitettiin maanantaina piparjuuri-limegraavilohella ja siemennäkkärillä, tiistaina tehtiin viljattomia pipareita ja yön yli haudutettavia lanttu– ja […]

  4. Menuideoita uudelle vuodelle – Kauneus & Terveys -blogit

    […] Gruyérepiirakka (sopii myös pääruoaksi) Kalalajitelma (reseptejä täällä ja täällä) Kananmaksamoussea ja siemennäkkäriä Toast skagen (vaalea paahtoleipä tai pellavansiemenlimppu & […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *