Pilkettä
Pilkettä

Hei, me graavataan!

Minun/meidän joulusuunnitelmat ovat vielä jokseenkin auki, mutta mitään joulupöytää emme ole itse kattamassa. Olen itse vielä aattona töissäkin, ja kaikki päivät ennen sitä. 😛 Mikään ei kuitenkaan estä syömästä niitä jouluruokien parhaita muulloin kuin juuri sinä yhtenä päivänä. Kun joulupöytään katetaan kerralla jos jonkin sortin kala- ja muita kylmiä herkkuja, ja niiden perään vielä kinkkua ja laatikoita, on ähky 99 % väistämätön (ainakin minulle, jolle pienet annokset ovat tuntematon käsite), eikä niistä yksittäisistä, herkullisista ruokalajeista pysty nauttimaan samalla tavalla, kuin jos niihin pääsisi kunnolla keskittymään. Kinkkua tuli syötyä jo itsenäisyyspäivänä, ja niinpä keksin mielestäni aivan nerokkaan idean: pidetään pelkkä joulukalaillallinen. 😉 Siitä syntyikin sitten ilta, jossa ne kalaherkut pääsivät kunnolla oikeuksiinsa. 🙂

Menu:
Limettigraavattu lohi
Limettisiika
Skagenröra

Pellavansiemenlimppu
Piparjuurismetana & piparjuurimajoneesi
Omena-avokadosalsa
Pinaatti-sienipaistos
Venäläiset suolakurkut
Voi

19joulukalat

Meillä kummallakaan ei ollut kodinkaan puolesta mitään graavauskokemusta, joten reseptejä tuli poimittua vähän sieltä sun täältä. Yhteishyvän 12/2014 numerosta löytyi limettigraavattu lohi ja piparjuurismetana, jonka mies valitsi testiin. Minun taas piti päästä kokeilemaan Hesarin tämän vuoden Ruokatorstain joulukalaresepteissä ollutta limettisiikaa saaristolaisleivällä. Aika paljon limettiä, mutta sehän on vain hyvää. 😉 Saaristolaisleipä korvattiin pellavansiemenlimpulla. 🙂 Pellavansiemenlimpun lisäksi kalat ja skagenröra saivat seurakseen piparjuurikermaa, maidottomana vaihtoehtona piparjuurimajoneesia, voita, venäläisiä suolakurkkuja ja omena-avokadosalsaa. Omena-avokadosalsan resepti löytyi Hiidenuhman keittiöstä. Alkuperäiseen reseptiin olisi tullut vielä tuoretta korianteria (epäilemättä ihana lisä!), mutta me päätimme tällä kertaa pitää makumaailman klassisempana. Raikas omena-avokadosalsa toimi erinomaisesti sekä siian että lohen kanssa. 🙂

Ensimmäinen graavauskokeilumme onnistui kaiken kaikkiaan mainiosti, ja tulimme vähintään kylläisiksi. 😉 Siika oli ehtinyt maustua hyvin, mutta tämän kerran perusteella lohi voisi kyllä hyötyä pidemmästä graavausajasta. Ensi kerralla kala saa maustua kaksi vuorokautta! Nyt kun graavaaminen on todistettu luultua helpommaksi, voisi olla ehkä aika sijoittaa parempiin veitsiinkin… Siinä häviäisi taas yksi syy miksei graavata useammin. 😉 Kiitokset vielä kalamyyjäsiskolle, joka antoi tekstaritukea noviisigraavaajille. 😉

19limettisiika2

19limettisiika1

LIMETTISIIKA

2 siikafileetä (n. 500 g)
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
Mustapippuria
Mintun oksia

Marinadi:
2 luomulimetin mehu ja kuoret
½ dl hienonnettua tilliä
1 rkl hunajaa
1/4 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:
Pellavansiemenlimppua
Voita
Tilliä tai minttua
Omena-avokadosalsaa (resepti alla)

Nypi siikafileistä ruodot pois. Pyyhi fileiden pinta talouspaperilla. Ripottele pinnalle suola ja sokeri, ja rouhi päälle hieman mustapippuria. Aseta päälle muutamia mintunoksia ja pistä fileet lihapuolet vastakkain. Kääri fileet tiukaksi paketiksi tuorekelmulla ja anna graavaantua jääkaapissa vuorokausi.
Pyyhi suola ja mausteet pois fileiden pinnalta. Leikkaa kala nahattomaksi viipaleiksi. (Näin ohuiden fileiden siivuttaminen oli meidän taidoillamme ja veitsillämme vähän haastavaa, joten tyydyimme irrottamaan vain nahan.) Kuutioi viipaleet. Raasta limeteistä kuoret valkoista osaa välttäen ja purista niistä mehut. Sekoita marinadin aineksen keskenään ja lisää se kuutioidun siian joukkoon. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa vähintään kuusi tuntia. Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa.

19graavilohi1

19graavilohi2

LIMETTIGRAAVATTU LOHI JA PIPARJUURISMETANA

700 g lohifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
2 luomulimetin raastettu kuori
½ limetin mehu

Piparjuurismetana:
1 prk (120 g) smetanaa
2 rkl piparjuuriraastetta
½ dl kermavaahtoa
Ripaus sokeria, suolaa ja rouhittua mustapippuria

Nypi lohifileestä ruodot pois ja pyyhi se talouspaperilla. Ripottele fileen päälle suola, sokeri ja limetinkuoriraaste. Purista päälle myös limettimehu. Kääri kala tiukkaan pakettiin tuorekelmuun ja pistä paketti vielä pakastepussiin nesteiden vuotamisen välttämiseksi (me emme tätä tehneet ja niinhän sieltä sitten valui nestettä…). Anna fileen maustua jääkaapissa painon alla noin 8 tuntia tai yön yli. Pyyhi mausteet kalan pinnasta ja leikkaa kala ohuiksi siivuiksi. Sekoita piparjuurismetanan ainekset keskenään ja tarjoa graavilohen kanssa. Lohi toimi hyvin myös piparjuurimajoneesin ja pellavansiemenlimpun sekä omena-avokadosalsan kanssa. 😉
Huom: Alkuperäisessä ohjeessa graavausajaksi neuvotaan tosiaan 8 tuntia tai yön yli, mutta meidän mielestämme kalan voisi antaa maustua pidempäänkin.

MAJONEESI

1 kananmuna
1 rkl valkoviinietikkaa
½ rkl dijon-sinappia
Suolaa
Mustapippuria
2-2,5 dl mietoa oliiviöljyä

Piparjuuriversio:
Raastettua piparjuurta maun mukaan

Lisää raaka-aineet öljyä lukuunottamatta korkeaan ja kapeaan kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella. Rupea lisäämään öljyä vähitellen ohuena norona koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen. Pidä sauvasekoitin kiinni kulhon pohjassa. Jatka öljyn lisäämistä hitaasti kunnes seos alkaa paksuuntua ja muuttua majoneesimaiseksi. Sitten voit alkaa lisäämään öljyä vähän liberaalimmin ja liikuttelemaan sauvasekoitinta ylös alas. Jatka öljyn lisäämistä kunnes majoneesi on haluamasi paksuista.
Vinkki: Jos toteuttaa koko menun, puolet majoneesista menee skagenröraan, ja loput voi maustaa piparjuurella. 😉

19skagen2

19skagen1

SKAGENRÖRA (maidoton)

200 g pakastekatkarapuja
1-2 dl majoneesia (mieluusti kotitekoista)
½ punasipuli
1 valkosipulinkynsi
½ dl tuoretta tilliä silputtuna
Hieman sitruunamehua
1 rkl kapriksia
Suolaa
Mustapippuria

Hienonna sipuli ja tilli, murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita raaka-aineet keskenään, lisää majoneesia sen verran että koostumus on haluamasi lainen. Tarkista maut ja anna röran tekeytyä jääkaapissa tunti taikka pari ennen tarjoamista. Tarjoa esimerkiksi pellavansiemenlimpun kanssa.

19omena-avokadosalsa

OMENA-AVOKADOSALSA

1 avokado
1 omena
½ pieni punasipuli
1 tl tuoretta chiliä hienonnettuna
1 rkl limemehua
Suolaa
Mustapippuria

Hienonna sipuli. Pilko omena ja avokado. Sekoita avokado, omena, sipuli ja chili keskenään, mausta limemehulla, suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maut.
Omena-avokadosalsa on erinomainen kaveri siialle ja lohelle. 😉

19sieni-pinaattipaistos
PINAATTI-SIENIPAISTOS
Kahdelle

Voita
1-2 punasipulia
100 g (1 rs) siitakesieniä
125 g (½ pss) tuoretta pinaattia
1 rkl kapriksia
Mustapippuria
Jauhettua muskottipähkinää
Suolaa
2 rkl pinjansiemeniä

Siivuta punasipulit ja paista ne pehmeiksi runsaassa voissa. Siivuta sienet ja lisää ne pannulle. Kun sienet ovat kypsyneet lisää pinaatti ja mausta paistosta pinaatin kypsyessä. Lisää kaprikset ja pinjansiemenet, tarkista maku.

Kommentit (15)

  1. Graavilohi piparjuurella ja limellä – Kauneus & Terveys -blogit

    […] jaan kuitenkin joulupöydän parhaan uuden tulokkaan, piparjuuri-limegraavatun lohen. Kokeilimme graavaamista ensimmäisen kerran ikinä viime vuonna. Nyt siitä oppineena kehitin jo itse reseptin mielimausteilla, ja lohesta tuli kerrassaan […]

  2. Yrteillä kuorrutettua karitsanfileetä ja täsmäviini – Kauneus & Terveys -blogit

    […] 1 dl basilikanlehtiä 1 dl persiljaa 1 dl ruohosipulia 2-3 dl (kotitekoista) majoneesia 2 valkosipulinkynttä 3 rkl pähkinä- tai siemenjauhoa Suolaa Musta- ja […]

  3. Joulu 2014 – Kauneus & Terveys -blogit

    […] kanssa. Kotona poikaystäväni auttoi minua toipumaan vastataudista herkkujuustojen avulla, harjoittelimme graavaamista ja erityisesti lämmitti sain tulla rankan työpäivän jälkeen valmiille illalliselle. […]

  4. Kaksi raikasta ja helppoa lohireseptiä – Kauneus & Terveys -blogit

    […] tahinikastikkeellaPinaattinen kookos-kalapata ajvarillaPinaatti-parmesaanilohiRapujuhlatSkagenröraTapenadelohiTapenadelohi […]

  5. Gluteeniton joulu – parhaat joulureseptit vuosien varrelta – Pilkettä

    […] Graavilohi (perusversio ja lime-piparjuurigraavilohi) Limettisiika Skagenröra […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *