Pitkään haudutettu olutpaisti on varma tapa onnistua

Opin äidiltä paljon ruoanlaitosta, mutta liharuokia en oppinut tekemään. Meillä kokattiin paljon kasvis- ja kanaruokia, punaista lihaa meni lähinnä jauhelihan ja makkaran muodossa. Joulukinkku oli ainoa paisti, mitä meillä tehtiin. Hyvin tehty liha on kuitenkin herkullista, ja niinpä olenkin opetellut vuosien varrella itse valmistamaan lihaa eri muodoissa, mukaan lukien paisteja. Monista kokeiluistani routapaisti on se, joka onnistuu aina ja on mureaa. Muut paistit saattoivat jäädä sitkeiksi, tai sitten ne eivät maustuneet pintaa syvemmälle. Sitten tuli poikaystäväni bravuuri: olutpaisti.

Olutpaisti jonkinlainen kiertopalkintoresepti, joka on kulkeutunut poikaystäväni äidille ystävän kautta, mutta en tiedä kuinka pitkälle sen tie kaiken kaikkiaan vie. Se on superhelppo tapa tehdä maukasta paistia, sillä naudan kulmapaisti saa keittyä miedolla lämmöllä maukkaassa liemessä ylikypsän mureaksi. Kun kuulin ensimmäistä kertaa mitä liemeen tulee (soijaa, olutta ja mustaherukkamehua), ajattelin että kuulostaapa eksoottiselta – miltäköhän nämä jännittävät makuyhdistelmät maistuvat? No hyvältähän ne maistuivat – homma toimii kerta toisensa jälkeen. Jos vain ostaa hauduttamiseen sopivan paistin, ei tätä reseptiä pysty mokaamaan. Jätä siis paahto-ja sisäpaisti kauppaan ja osta joko kulma- tai ulkopaistia. 😉

Olutpaisti on myös gluteeniton, jos kiinnität huomiota minkä oluen ja soijan valitset

Itse käytän yleensä Kikkomanin tamarisoijaa, mutta gluteenitonta soijaa löytyy nykyään helposti pikkukaupoistakin. Oluena olemme käyttäneet Kukko Tummaa. Paistin kypsennysliemestä saa myös maukkaan kastikkeen kun sitä suurustaa lopuksi hieman.Makuyhdistelmä on täydellinen hieman makean uunibataatin tai perinteisten perunojen kanssa. Olutpaisti on täydellinen sunnuntaipaisti. 🙂

Olutpaisti

Ainekset

1,5 kg
ulko- tai kulmapaistia
1 tlk
gluteenitonta olutta (500 ml, esim. Kukko Tumma)
2 dl
mustaherukkamehua (tiivistettä/laimentamatonta)
1,5 dl
gluteenitonta soijakastiketta (esim. Kikkoman Tamarisoija)
10-15
kokonaista mustapippuria
1-2
sipulia
vettä tarpeen mukaan
Uunijuurekset
800 g
bataattia
400 g
porkkanoita
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Kastike
paistin kypsennysliemi
maizenaa nesteen määrän mukaan (katso ohjeet pakkauksesta)
3 h 15 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 3 h 00 min

Tee näin:

Valitse kattila tai pata, johon paisti mahtuu juuri sopivasti, eikä liian väljästi. Kuori ja pilko sipuli. Mittaa liemen ainekset kattilaan ja laske paisti liemeen. Paistin tulisi peittyä juuri ja juuri, voit lisätä liemeen vettä, mikäli paisti jää nestepinnan yläpuolelle. Kiehauta ja laske sitten lämpö miedolle niin että liemi kuplii vähän. Anna paistin hautua kattilassa kannen alla noin 3 tuntia.

Rupea valmistamaan uunijuureksia noin tuntia ennen paistin valmistumista. Kuori ja pilko juurekset. Siirrä juurespalat kulhoon ja rouhi päälle suolaa ja mustapippuria myllystä. Lisää joukkoon loraus oliiviöljyä ja sekoita hyvin. Levitä juurespalat leivinpaperilla peitetylle pellille ja paahda uunissa 200 C asteessa 20-40 minuuttia palojen koosta riippuen.

Nosta kypsä liha liemestä lautaselle. Arvioi liemen määrän perusteella kuinka paljon maizenaa tarvitset – ohjeet löytyvät pakkauksesta. Suurusta liemi kastikkeeksi pakkauksen ohjeiden mukaan.

Siivuta paisti ja tarjoa uunijuuresten ja kastikkeen kanssa.

Kommentit (2)
  1. Onnistuisikohan tämä paisti haudutuspadassa?

    1. En ole kokeillut, mutta uskon kyllä että onnistuisi myös haudutuspadassa. Kypsennysaikaa kannattaa vain varata reippaasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *