Gluteenittomat ja vegaaniset kikhernesämpylät

Nyt on pitkästä aikaa uuden reseptipostauksen vuoro. Alkuvuodesta olen ollut paljon työmatkoilla ja reseptikehittely on ollut siten enemmän tai vähemmän tauolla. Aikaisemmin julkaistut reseptipostaukset löytyy aiheittain ja aakkosjärjestyksessä reseptihakemistosta – niillä toki pärjää jo varsin pitkään – mutta välillä on kiva kokeilla jotain uuttakin. Itse lähdin tällä kertaa hakemaan uusia käyttötapoja kaapissa odottaville kikhernejauhoille. Ne sopivat hyvin gluteenittomiin ja vegaanisiin pinaattilettuihin, ja olen kuullut niitä kehuttavan vegaanisissa munakkaissakin. Tällä kertaa vuoroon pääsivät kuitenkin gluteenittomat ja vegaaniset kikhernesämpylät. Kikhernejauhot ovatkin kätevä tapa lisätä leivonnaisiin proteiinia ja samalla parantaa koostumusta!

Gluteenittomat ja vegaaniset kikhernesämpylät

  • 1/2 l 40-asteista vettä
  • 1 ps (11 g) kuivahiivaa
  • 2 tl vaahterasiirappia tai sokeria (saa olla ihan tavallistakin, tai sitten esim. kookossokeria tai raakaruokosokeria – ei ole tarkkaa)
  • 8 tl psyllium-jauhetta
  • 2 tl suolaa
  • 5 dl kikhernejauhoja
  • 1,25 dl tapiokatärkkelystä tai perunajauhoja
  • 1/2 dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva lämpimään veteen. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Jos käytät vaahterasiirappia, lisää se lämpimän veden joukkoon, jos sokeria, sekoita se kuiva-aineisiin. Sekoita kuivat ainekset veden joukkoon esimerkiksi puuhaarukan avulla. Sekoita viimeisenä joukkoon oliiviöljy. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa puolesta tunnista tuntiin. Pyörittele taikinasta kostein käsin sämpylöitä ja asettele ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista sämpylöitä uunissa 200 C asteessa noin 15-20  minuuttia. Valmiit sämpylät ovat väriltään kullanruskeita ja niiden kuuluu olla pohjasta kiinteitä/kovia (ei nyt kovia, mutta ehkä saatte kiinni siitä mitä tarkoitan). Anna sämpylöiden jäähtyä ennen leikkaamista. Nauti kikhernesämpylät haluamiesi päällysteiden kera. Sämpylöitä voi myös pakastaa.

Kikhernesämpylöiden resepti on pienin muutoksin Outi Rinteen Lohturuokaa-kirjasta, jonka resepteistä blogissa on jo aiemmin ollut bataattimutakakku ja pipariproteiinipallot.

Lisää gluteenittomia leipäreseptejä löytyy reseptihakemistosta.

Kokeile myös kikhernejauhoista tehtävää gluteenitonta ja vegaanista pinaattipannaria:

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *