Pilkettä
Pilkettä

Gluteeniton raparperibritakakku kruunaa kesäjuhlat

Äitini jaksaa aina kertoa juttua eräistä ala-asteajan synttärijuhlistani, joihin hän teki mustikkabritakakun kermarahkatäytteellä. Koko kakku syötiin neljän tytön voimin – niin hyvää se oli. En ole ikinä ollut mikään täytekakkufani, mutta se britakakku – se on vain niin hyvää, etenkin kun täytteenä on marjoja, kermaa ja raikastavaa rahkaa. Marjaisia britakakkuja saa kiitos pakastimen aarteiden ympäri vuoden, mutta näin kesällä suosikkini on gluteeniton raparperibritakakku.

Gluteeniton raparperibritakakku on varma hitti kesäjuhliin

Perinteisesti raparperibrita tehdään kermavaahdon ja vanijatujauksen kera, mtuta itse tykkään tehdä sen hieman perinteisestä poiketen käyttämällä täytteessä suussa sulavaa mascarponea ja maustamalla kakun kardemummalla ja inkiväärillä- ne ovat ihanat mausteet raparperille! Gluteeniton raparperibritakakku uppoaa tavisruokavaliota noudattaville tuosta vaan lisäpalojen kera, eikä siitä tosiaan arvaa millään tavalla että se on gluteeniton tai muuten ”tavallisesta poikkeava”. Britakakku maistuu niin hyvin että söisin ilomielin siitä vaikka neljänneksen. 😀

Katso myös vähähiilihydraattisen britakakun resepti

Gluteeniton raparperibritakakku

Ainekset
( 8 Annosta )

Pohja
150 g
huoneenlämpöistä voita
1,5 dl
sokeria
4
kananmunan keltuaista
2,5 dl
gluteenitonta jauhoseosta, esim. vaaleita Jytte-jauhoja (voit tehdä myös oman jauhoseoksen sekoittamalla mantelijauhoja ja perunajauhoa 1:1)
2 tl
leivinjauhetta
1 tl
jauhettua kardemummaa
1,5 dl
maitoa
Marenki
4
kananmunan valkuaista
2 dl
sokeria
kourallinen
mantelilastuja
Täyte
5 dl
raparperipaloja
1-2 rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna (ei pakollinen, mutta sopii hyvin!)
tilkka
vettä
0,5 dl
sokeria (lisää lopuksi maun mukaan)
1 rs (250 g)
mascarponea (italialainen tuorejuusto)
1 prk (2 dl)
kuohukermaa
1 tl vaniljauutetta
2
liivatelehteä
tilkka
kiehuvan kuumaa vettä
3 h 00 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 2 h 00 min

Tee näin:

Aloita tekemällä raparperihilloke. Mittaa kattilaan raparperinpalat, 0,5 dl sokeria, inkivääriraaste ja pieni tilkka vettä. Kiehauta ja keittele sitten raparperia miedolla lämmöllä puolisen tuntia niin että sen rakenne pehmenee ja inkiväärin maku irtoaa hyvin. Jätä seos jäähtymään ennen täytteen tekemistä, jatka jäähdytystä jääkaapissa suurimman kuumuuden haihduttua.

Valmista pohja. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset tarkkaan niin ettei valkuaisen joukkoon pääse yhtään keltuaista – muuten siitä ei tule kunnon marenkia. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita keltuaiset yksitellen voiseokseen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne voiseokseen pienissä erissä vuorotellen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi ja vuoraa sillä uunipelti. Kaada taikina pellille ja tasoita se ohueksi kerrokseksi. Vaahdota valkuaiset kovaksi, kuohkeaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää sokeri pienissä erissä samalla/välissä sekoittaen. Levitä marenki lastan avulla taikinakerroksen päälle. Ripottele marengin pinnalle mantelilastut. Paista pohjaa uunissa 175 C asteessa 20-25 minuuttia, kunnes marenki on saanut vaaleanruskean värin. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.

Valmista täyte raparperihillokkeen jäähdyttyä. Pistä liivatelehdet likoamaan viileään veteen. Sekoita masarpone ja vaniljauute raparperihillokkeeseen. Tarkista seoksen makeus, mutta älä tee täytteestä liian makeaa, sillä marenkipohja tuo kakkuun kyllä makeutta. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Puristele liivatelehdistä ylimääräiset vedet ja liuota ne kiehuvan kuumaan veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana raparperi-mascarponeseokseen ja sekoita välittömästi. Kääntele mascarpone-raparperiseos varovasti kermavaahdon joukkoon, jotta täyte säilyy kuohkeana. Nosta raparperiseos jääkaappiin vähintään 30-60 minuutiksi jotta liivate rupeaa hyydyttämään täytettä ennen kakun kokoamista.

Kokoa kakku vasta aivan ennen tarjoamista. Leikkaa jäähtynyt pohja keskeltä kahtia niin että siitä tulee kaksi yhtä suurta levyä. Nosta toinen levyistä tarjoiluvadille ja levitä täyttettä sen päälle. Nosta toinen levy täytteen päälle kakun kanneksi. Koristele halutessasi tuoreilla mansikoilla, muilla marjoilla tai syötävillä kukilla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *