Pilkettä
Pilkettä

Gluteeniton mämmi – voi tätä riemua!

Minä olen elänyt ihan liian monta vuotta ilman mämmiä. Pitkään kaupoissa ei ollut lainkaan gluteenitonta mämmiä, ja nyt siellä myytävä gluteeniton mämmi on aivan törkeän hintaista – kahdeksan euroa pienestä maisteluannoksesta?! Viime vuonna mämmi jäi ostamatta juuri tuon hinnan takia, mutta tänä vuonna rohkaistuin tekemään itse ensimmäistä kertaa mämmiä.

Ja ai että kuinka hyvää se gluteeniton mämmi olikaan!

gluteeniton mämmi

Yllätin ihan itsenikin. Kuka olisi uskonut että bataatista, kuivatuista luumuista ja tattarijauhoista syntyisi todellakin jotain, joka oikeasti muistuttaa mämmiä? Kyllä siinä vaan niin kävi. Ensimmäinen mämmiyritykseni oli leipämäisen tiivistä, ja itse asiassa nekin kaupan gluteenittomat mämmit ovat olleet koostumukseltaan aika ”lohkeavia”. Sitten tajusin että avain onneen olikin koostumuksen säätäminen sopivan pehmeäksi ja tahmaiseksi vasta kypsennyksen jälkeen. Ja niin syntyi gluteeniton mämmi, jossa on paras koostumus mitä tiedän.

gluteeniton mämmi

Gluteeniton mämmi

1-2 vuoallista

300 g bataattia (tai perunaa)
1 ps (200 g) kuivattuja luumuja
200 g tattarijauhoja (tämän voi jauhaa myös itse tattarihiutaleista!)
1 rkl pomeranssinkuorta (tai piparkakkumaustetta)
1 appelsiinkin kuoret ja mehu
1,5 tl (ruusu-)suolaa
4 dl tummaa siirappia
Vettä

Kuori ja pilko bataatti. Keitä bataattipalat kypsiksi. Keitä myös kuivatut luumut pehmeiksi. Soseuta luumut ja bataatti. Sekoita joukkoon siirappi, tattarijauho, appelsiinin kuori ja mehu sekä muut mausteet. Lisää seokseen vettä kunnes se on löysää sosetta. Kumoa sose vuokaan ja paista sitä uunissa 175 C asteessa 1,5 tuntia. Anna mämmin jäähtyä uunista ottamisen jälkeen ja peitä sen pinta sitten foliolla tai leivinpaperilla. Anna mämmin jälkikypsyä huoneenlämmössä kaksi vuorokautta. Jälkikypsymisen jälkeen lusikoi vuoasta mämmiä tehosekoittimeen ja lisää sen joukkoon vettä pienissä erissä sekoittaen aina välillä. Lisää vettä kunnes mämmin koostumus on mieleisesi (sopivan paksu ja tahmea). Nauti kerman kanssa (ei mitään maitoa – kermaa sen olla pitää!).

Reseptillä syntyvä gluteeniton mämmi on paiston jälkeen melko tiivistä ja jopa leipämäistä, mutta veden kanssa sekotettaessa siitä tulee täydellistä.
Reseptillä syntyvä gluteeniton mämmi on paiston jälkeen melko tiivistä ja jopa leipämäistä, mutta veden kanssa sekotettaessa siitä tulee täydellistä.

Lue lisäksi: Kolme menua pääsiäiseen – helppo, harras ja hieno

Muistathan myös töhnämunat? 😉

töhnämuna-vähähiilihydraattinen

Kommentit (2)

  1. Eini Leppänen

    Gluteniton mämmi oli todella hyvää. Vähensin siirapin määrää. Lisäsin 1,5 dl lisää tattarijauhoa ja vettä reilusti kun tattarijauho turpoaa uunissa . Paistoin mämmin leivinuunin jälkilämmössä n. 2 tuntia. Lisäsin vettä päälle ja vielä uunissa n. 1 tunti. Imellytin jääkapissa 3 pv. Nautitaan kerman tai hiukan sulaneen esim. soijavaniljajäätelön kera.

    • siiri

      Ihana kuulla, Eini! 🙂 Kiva että kerroit minkälaisia muutoksia teit reseptiin. Itselleni tämä oli ensimmäinen kerta mämmintekoa, joten voin hyvinkin ottaa siitä oppia. Tällä kertaa lisäsin vettä jälkeenpäin, sillä se oli helppo tapa saada koostumus oikeaksi, mutta ensi kerralla aion koittaa lisätä vettä vielä reilusti enemmän. 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *