Epoisses de Bourgogne
Epoisses de Bourgogne on ranskalainen, Époisses’n kylästä lähtöisin oleva juustoklassikko. Sitä on valmistettu keskiajalta saakka, ja sillä on AOC-alkuperäsuoja. Epoisses’n tunnuspiirre on sen pesty kittikuori. Kypsennyksen alkuvaiheessa juustoa pestään suolavedellä, ja myöhemmin punaviinillä (marc de Bourgogne). Viinipesujen ansiosta juustoa peittävä pehmeä kuori on oranssin punertava. Epoisses valmistetaan pastöroimattomaan maitoon, ja juuston valmistuksessa käytettävä maito käy myös läpi erityisen maidon hyydyttämisen juustomassaa valmistettaessa. Kokonainen juusto on noin 250 g, ja sitä myydään pyöreissä vanerilaatikoissa camembertin tapaan.
Juustolle tyypillistä on myös voimakas tuoksu. Epoisses on maukas, aavistuksen hapan, mutta samalla kermaisa, lihaisa ja suolainen. Juusto on koostumukseltaa kermainen ja ”venyväinen” – se on pehmeä ja joustava, mutta silti suht kiinteä. Huoneenlämmössä kypsä Epoisses muuttuu kyllä hyvinkin juoksevaksi (kuvan juusto on vielä viileää). Hedelmäinen valkoviini on sille oiva pari, ja kokeilisin myös hedelmiä ja kuivattuja hedelmiä sen kanssa
Minä käytän siinä kyllä (vanilja-)steviaa… Voithan koittaa lisätä makeutusta vielä jälkeenpäin. 😉 Stevia ainakin sekoittuu hyvin, erytritoli tai muu kristallimainen makeutus ei välttämättä. Itse lisään steviatippoja aina vasta jäähtyneeseen curdiin.
Ei tainnut minulla tulla aivan yhtä jumalaista curdia. Johtuu varmaan siitä, että jätin makeutuksen pois. Ihan hyvää se on, mutta marja-chiahillo on parempaa. 🙂