Burgerimaa Saksa – luomua, gluteenitonta ja vegaanista purilaista

Täytyy kyllä sanoa että Saksan ruokakulttuuri ylläti minut. Perinteisiä saksalaisruokia ei tullut vastaan juuri missään, vaan joka paikassa oli pitsaa ja pastaa – ja burgereita. Eikä ihan mitä tahansa burgereita.
Homma alkoi Frankfurtissa, jonne tein muutamien tuntien välipysähdyksen matkalla Mannheimista Berliiniin. Kaverit tarvitsivat ruokaa, ja päädyimme Wiesenlust-burgeripaikkaan. En ollut ajatellut itse syödä mitään, mutta kun näin menun ja tajusin millaiseen paikkaan olimme tulleet, oli minunkin pakko tilata ruokaa. Paikan motto oli 100 % kotitekoista, 100 % rakkaudella ja 100 % luonnollista, ja burgereita sai niin gluteenittomina kuin vegaanisinakin.  Burgerilistan neljästätoista vaihtoehdosta löytyi jokaiselle jotain – miehet ottivat pekonilla ja sienillä höystetyn version, ja minä en voinut vastustaa kotitekoisella, marinoidulla inkiväärillä, inkiväärimajoneesilla, kevätsipulilla ja korianterilla varustettua burgeria. Annos oli alun perin vegaaninen, mutta siihen sai lisäksi luomunaudanjauhelihapihvin (170 g), ja sämpyläksi sai gluteenittoman riisi- ja maissipohjaisen version. Ranskalaisetkin olivat kunnon ranskalaisia – ei mitään puristekamaa. Listalta löytyi myös gluteenitonta olutta, ja luomuvodkaa, jos sellaista halajaa. Jälkkärilistalla
oli kaikkea jännää, kuten cashew- ja kvinoapohjaisia jälkkäreitä. Kaveri joi guarana-luomukolan.
Tämä gluteeniton sämpylä ei ehkä ollut ravintolan muiden tuotteiden tapaan kotitekoinen, mutta ihan hyvä kuitenkin – sitä ei vaan ollut ihan suhteutettu burgerin kokoon. 😉 Normisämpylät olivat samankokoisia pihviin nähden.
Paikassa oli myös erinomainen asiakaspalvelu ja täällä onnistui myös kortilla maksu, mikä on vähän yllättäen ollut Saksassa vaikeaa. Ja hei: hintaa tällä gluteenittomalla luomuburgerilla oli kymppi – ei paha. Tarjoilija puhui hyvää englantia ja oli avulias annosten suhteen. Hyvillä keleillä ravintolalla on myös oikein viihtyisä terassi ja sijainti on hieman rauhallisempi, Kannattaa käydä tutustumassa!
Berger Strasse 77
60316 Frankfurt am Main
Berliinissä hotellimme oli Friedrichshainin puiston kupeessa, ja kotikatumme varressa oli melkoinen burgerimesta, Lily Burger & Steaks. Se oli tyyliltään huomattavasti Wiesenlustia rouheampi ja äijämäisempi, mutta valikoimissa ei unohdettu vegaanejakaan. Burgerilistat olivat melkoiset, ja valinnan vaikeus oli suuri. Kaiken lisäksi valmiisiin annoksiin sai lisättyä tyyliin mitä vaan hapankaalista pannukakkuihin. Gluteenittoman sämpylän sai parin euron lisämaksulla, ja perusperunoiden lisäksi paikasta sai myös bataattiranskalaisia. Myös pihveillä oli todellakin kokoa. Kun saavuimme paikkaan ensimmäistä kertaa olin saalattilounaan ja tuntien kävelyn jäliltä supernälkäinen ja pohdin pitäisikö minun ottaa hampurilaiseen ekstrapihvi vitosella. Kävi kuitenkin ilmi että yhden pihvin koko on 250 g. Voin kertoa että Thor-hampurilainen cheddarilla, paistetulla kananmunalla, jauhelihapihvillä, pekonilla ja hapankaalilla riitti varsin hyvin viemään nälkäni – bataattiranskiksia en ihan kaikkia saanut edes alas.


Lily Burger & Steaksin sisätilat

Aperitiivina meni kesäisiin keleihin sopiva Hugo – proseccoa, soodaa, seljankukkaa ja minttua

Öljysheikki 250 g jauhelihapihvillä, cheddarilla, halloumilla, luomunaudaunpekonilla, hapankaalilla ja barbeque-kastikkeella, kaverina vielä bataattiranskikset 😀

Toisella kerralla tuli testattua Öl Sheich (öljysheikki), jossa oli halloumia, luomunautapekonia, bbq-kastiketta ja ekstrapyynnöstä hapankaalia. Oli tuhtia, ja oli hyvää. 😀 Onneksi Turussa Hiili American Grill & Bar tarjoaa sentäänhyviä gluteenittomia burgereita, vaikkei se ihan tähän meininkiin yllä. 😉 Paikassa on melko neutraali terassi, mutta sisätilat ovat jumputuksella ja värivaloilla höystetyt. Ihan hauska paikka, siellä tuntui käyvän paljon kaveriporukoita, mutta myös lapsiperheitä ja vanhempia aikuisia. Paikan henkilökunta on myös englanninkielentaitoista, ystävällistä ja lupsakkaa porukkaa. Suosittelen!

Lily Burger & Steaks

Am Friedrichshain 34
10407 Prenzlauer Berg
Berliini
Kommentit (1)
  1. Berliinin reissu ja päivä Potsdamissa - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 15:45

    […] henkivartijoineen. ? Myös holokaustimuistomerkki ja Checkpoint Charlie tuli nähtyä. Vaikka gluteenittomien burgerien saanti osoittautui Saksassa helpoksi, oli gluteenittoman lounaan löytäminen aina haastavampaa. Jouduin vetämään päivät […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *