Brunssikirja: sitruuna-ricottapannukakku testissä

Yksi kevään odotetuimmista kirjauutuuksista oli ehdottomasti kahden taidokkaan ja kiinnostavan ruokabloggaajan Jenni Häyrisen (Liemessä) ja Saara Atulan (Viimeistä murua myöten) Brunssikirja (Tammi). Seurasin somesta kirjan tekemisen edistymistä, ja voi sitä innon määrää kun sain lopulta arvostelukappaleen käsiini.

Brunssikirja on täynnä kauniita ja tunnelmallisia ruokakuvia

Brunch all day – brunssia koko päivä

Tämä on niin minun kirjani. Minä syön ilomielin lettuja tai vohveleita vaikka illalliseksi ja muutenkin tykkään kaikesta ”brunssiruoasta” – ruokaisista salaateitsta, herkullisista leivonnaisista, raikkaista smoothieista ja hyvästä kahvista, joka ei lopu kesken. Lisäksi kirja on täynnä herkullisen kasvis- ja salaattireseptejä, jotka sopivat erinomaisesti muillekin aterioille. Minun salaatti- ja kasvisruokani saivat tästä ainakin megaboostin uusia ideoita! Testiin on jo päässyt bataattisalaatti tahinikastikkeella (ihanan mausteista) ja zaatar porkkanoita on myös pakko testata piakkoin.

Tähän kirjoitukseen otin testireseptiksi kuitenkin juurikin pannarit, sillä ne jos jotkut ovat mielestäni täydellistä brunssiruokaa. Kirjasta löytyi kiinnostava gluteenittomien sitruuna-ricottapannukakun ohje, jota en voinut sivuuttaa. Pannarit saivat seurakseen hunajaista mascarponea, mutta reseptiin kuuluva kirsikkalisuke ei taipunut sesonkiin, joten se pitää ehdottomasti toistaa kun saatavilla on jälleen tuoreita kirsikoita.

Sitruuna-ricottapannarit hunajamascarponella

Sitruuna-ricottapannukakku

3 kananmunaa
250 g pehmeää ricottaa
3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2,5 dl piimää
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
Ripaus suolaa
Rypsiöljuä (tai voita) paistamiseen

Sitruunainen hunajamascarpone

1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 rkl hunajaa
250 g mascarponejuustoa

Karamellisoidut kirsikat

Kirsikoita ei ollut saatavilla joten tarjosin niiden sijaan tuoreita mansikoita – tässä kuitenkin kirjan mukainen resepti niihinkin 🙂

1 l kirsikoita
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl balsamicoa

Sekoita kaikki pannaritaikinan ainekset keskenään ja aja ne tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Anna taikinan turvota hetki. Paista pannukakkuja lettupannulla rypsiöljyssä (minä käytin voita ja paistoin lettuni tavallisella paistin pannulla pieninä lettuina). Letut kannattaa ehdottomasti paistaa miedolla lämmöllä hitaasti, jotta paksujen lettujen sisus kypsyy kunnolla. Valmista lisukkeet sillä aikaa kun letut paistuvat. Valmista sitruunainen hunajamascarpone sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään. Poista kirsikoista kannat karamellisoituja kirsikoita varten. Aseta kirsikat leivinpaperilla peitetylle pellille ja pirskota niiden päälle vaahterasiirappia ja balsamicoa. Paista uunissa 200 C asteessa 10-15 minuuttia. Nauti valmiit letut lämpiminä lisukkeiden kera.

Sattumoisiin silmiini osallistui Helsingin sanomien Brunssikirja-arvio ja siinä toimittaja oli ottanut testiin chorizopitsan ja juurikin tämän samaisen pannariohjeen. Täytyy sanoa etten ihan allekirjoittanut arvostelijan kommenttia näistä letuista. Hän ihmetteli miksi gluteenittomien ja sokerittomien ”terveyspannarien” kanssa tarjotaan rasvaista mascarponea. Ehkä reseptin idea oli kuitenkin se että ruoka on hyvää? Ja hyväähän samettisen kermainen mascarpone juuri onkin – etenkin sitruunalla höystettynä. 😉 Minä ainakin tykkään puuromaisesta koostumuksesta ja mausta – muutenkin olen taikinaisten leivonnaisten ystävä. 😉 Muuten Hesarinkin arvio oli hyvin positiivinen.

Minunkin mielestäni brunssikirja on aivan mahtava, ja kehuja se on saanut myös ainakin Syötävän hyvä-, 52 weeks of deliciousness ja Hannan soppa-blogeissa. Kirja on paksu ja monipuolinen, joten sieltä löytyy ihan varmasti jokaiselle jotain – eivätkä uudet reseptit pääse loppumaan ihan heti. Minulla ainakin tästä riittää testattavaa pitkäksi aikaa. 😉

Kirjahyllystä löytyvät myös:

Unelmahommissa-kirja saa innostumaan
Perinneruokaa prkl-kirja uudistaa klassikot – testissä raejuustovanukas mustikkasopalla
Kuohkea suklaamousse inspiroivasta Kasvis-ruokakirjasta
Puuron uusi aika – puuron ei tarvitse olla tylsää
Harhaluuloja hävittävä Aktivoi aineenvaihduntasi-kirja
Arvostelussa Lohturuokaa-kirja ja bataattimutakakkutesti
Proteiiniversio omenapiirakasta ja Hanna Skytän FuelFood
Paleokeittokirja arvostelussa – pellavansiemenlimppu ja muita testejä

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *