Äidin sadonkorjuupiirakka (kurpitsapiirakka)
Löysin lähicittarista valtavan, oranssin kurpitsan, ja se piti tietenkin saada kotiin. Kyseessä oli hokkaidokurpitsa, ja ai että se on muuten hyvää! Kiinteää, sopivan makeaa ja herkullista. 🙂 Kurpitsasta riitti useampaan ruokaankin, mutta kurpitsahimon takaa löytyi oikeastaan muisto äidin kurpitsapiirakasta. Äitini on aina ollut innokas kasvimaaviljelijä, ja lapsuuteni herkkuja olivat äidin leipomat marjapiirakat ja tämä kurpitsapiirakka. Pohjana käytin samaa ohjetta kuin raparperipiirakassakin, mutta täytteen tein äidin reseptin mukaan. Alkuperäisessä reseptissä piirakan makeuttamiseen oli tosin käytetty fariinisokeria makeutukseen, ja täytteen nesteenä oli maitoa kerman sijaan. Piirakasta tuli herkullista ja se maistui juuri siltä miltä pitikin, samalta kuin äidin tekemä. 🙂
SADONKORJUUPIIRAKKA
Pohja:
125 g voita
1 muna
2 dl mantelijauhetta
1 dl kookosjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl erytritolia
Ripaus kardemummaa
Täyte:
3 dl keitettyä kurpitsaa soseutettuna
¼ tl suolaa
2 dl kermaa (tai maitoa)
3 kananmunaa
0,75 dl erytritolia
1 tl kanelia
¼ tl inkivääriä
¼ tl jauhettua neilikkaa
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
Keitä kurpitsa kypsäksi niukassa vedessä. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja anna jäähtyä hieman. Valmista pohja. Vaahdota pehmeä voi ja erytritoli, ja lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voi-munaseokseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 24 cm) ja painele taikina sinne. Esipaista pohjaa 200 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte pohjan päälle. Paista uunissa 175˚ C asteessa noin tunti. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Tarjoa sellaisenaan, tai esim. vaniljajäätelön kanssa.
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);
[…] ensi kerralla! Kokeilin myös vakipiirakkapohjareseptini (kts. raparperipiirakka, sadonkorjuupiirakka) sijaan myös uutta pohjan reseptiä. Tämä pohja on aiempaa versiota kevyempi, ja pysyy paremmin […]
[…] keitettynä, uunissa paahdettuna tai pannulla kypsennettynä, salaatin seassa, ja lapsuudesta asti kurpitsapiirakka on ollut lempiherkkujani. Viimeisimpänä keksintönä innostuin käyttämään kurpitsaa leivän […]