Pilkettä
Pilkettä

Paras parsarisotto saa makua vuohenjuustosta

Parsan sesonki on nyt parhaimmillaan, enkä minä saa siitä tarpeekseni. Vihreää, valkoista, höyrytettynä, paahdettuna – you name it. Minä rakastan parsaa, ja koska sen kausi on lyhyt, kannattaa siitä nauttia. Aiempia parsareseptisuosikkejani ovat gluteeniton ja viljaton brie-parsapiirakka sekä keväinen parsasalaatti, mutta tänä vuonna joukkoon on liittynyt paras parsarisotto, joka saa samettisen makunsa vuohen tuorejuustosta.

Vuohenjuusto-parsarisotto

50 g voita
2-3 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
4 dl risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä (voi korvata kasvisliemellä)
noin 1 l parsalla höystettyä kasvislientä (1-2 liemikuutiota+1 l vettä, tarkista pakkauksen mukainen ohje)
1 prk (140 g) pehmeää vuohentuorejuustoa (esim. Chavroux)
1 sitruunan mehu
1 nippu (400 g) vihreää parsaa
Suolaa
Mustapippuria

Kiehauta reilu litra vettä Poista parsoista puiset kannat ja napsi varret 2-3 cm pituisiksi pätkiksi. Säästä kannat parsaliemen keittämiseen. Keitä parsapätkiä pari minuuttia niin että ne pehmenevät, mutteivät kypsy liikaa. Nostele parsapalat liemestä reikäkauhalla (tai kaada keitinvesi toiseen kattilaan). Huuhtele parsat kylmällä vedellä ja anna niiden valua siivilässä.

Lisää liemikuutio ja parsan kannat parsan keitinveteen. Kiehauta ja anna poreilla hiljakseltaan samalla kun teet risottoa – näin saat lisää parsanmakua liemeen ja risottoon. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit. Lisää riisi pannulle sipulien pehmettyä. Jatka riisin kuullottamista 5-10 minuuttia, kunnes riisi on muuttunut hieman läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna sen kiehahtaa ja haihtua. Rupea sitten lisäämään parsalientä 1-2 dl annoksissa. Lisää nestettä vasta kun edellinen neste on haihtunut. Kun nestettä on mennyt lähes litra ja riisi alkaa olla turvonnut ja pehmennyt, lisää sitruunamehu ja rouhi sekaan mustapippuria. Sekoita joukkoon vuohentuorejuusto ja tarkista sopiva suolaisuus. Lisää vielä parsalientä kunnes risoton koostumus on sopivan löysä ja sekoita joukkoon parsapalat. Tarjoa parsarisotto heti.

Vinkki: Jos syöt paljon parsaa, voit ottaa ylijäävät kannat talteen ja tehdä niistä herkullista kasvislientä, joka on oiva pohja risottojen lisäksi myös vaikkapa keittoihin. Kannat voi myös pakastaa ja tehdä kerralla isomman liemierän useamman parsanipun kannoista. 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä odotan Madridilta?

Minä vietän tänä vuonna vappua Madridissa, ja lähtö on jo ensi viikolla! Kamala kun aika menee nopeasti. Kevät on kulunut kuin siivillä työprojektien imaistua minut mukaansa (ks. Maaliskuun 3 parasta juttua), ja odotettu matka on…

Brunssikirja: sitruuna-ricottapannukakku testissä

Yksi kevään odotetuimmista kirjauutuuksista oli ehdottomasti kahden taidokkaan ja kiinnostavan ruokabloggaajan Jenni Häyrisen (Liemessä) ja Saara Atulan (Viimeistä murua myöten) Brunssikirja (Tammi). Seurasin somesta kirjan tekemisen edistymistä, ja voi sitä innon määrää kun sain lopulta…

Maaliskuun parhaat jutut x 3

Elämäni etenee yleensä aika tasaisesti. Viikot hujahtavat töitä tehdessä ja muiden rutiinien parissa, ja harvemmin tuntuu että elämässäni olisi tapahtunut mitään sen kummempaa. Pysähdyin kuitenkin hetkeksi miettimään mitä maaliskuussa ehti tapahtumaan, ja heti tuli mieleen…

Sitruunainen manteli-ricottakakku on kuin pala taivasta

Rakastan italialaisia tuorejuustoja – mascarponea ja ricottaa. Mascarponesta tulee yleensä tehtyä juustokakkuja, jälkiruokamousseja (esim. suklaa-portviini- ja lime-kookosmousse ovat ihania) ja se sopii oivasti myös kirpeän risoton maun pyöristämiseen (ks. veriappelsiinirisotto ja sitruunarisotto). Ricottaa on kuitenkin…

Sama blogi, uusi alusta terve.fi

Vakilukijat ovatkin varmaan jo huomanneet että blogi näyttää tänään vähän erilaiselta kuin aiemmin. Kaikki Kauneus & Terveys-blogit ovat tästä päivästä lähtien Terve.fi-sivustolla, joten sinänsä suuresta muutoksesta ei ole kyse. Kaikki vanhan blogin kirjoitukset löytyvät täältä…

BasBas Staff & Wine bar – maukkaita pikkuruokia ja hyvää viiniä

Pääsiäisenä vietin pitkästä aikaa pari päivää Helsingissä (ks. 10 kuvaa pääsiäiseltä 2018). Yksi kivoimmista muistoista siltä reissulta oli rento illallinen BasBas Staff & Wine barissa, jonne päädyimme tyttöjen kanssa puolisattumalta. Jopa Espanjan vahvistuksemme oli tullut pääsäiseksi…

Pääsiäisen nopein ja helpoin gluteeniton rahkapiirakka

Stop the press! Ruokabloggaaja käyttää puolivalmisteita! Onhan se hienoa tehdä kaikki itse ja ihan alusta asti, mutta välillä on ihanaa saada jotain aikaiseksi helposti ja nopeasti. Himoitsin tänä pääsiäisenä ihan hirveästi pullapohjaista rahkapiirakkaa, mutta en…

10 kuvaa pääsiäiseltä 2018

Olen alkujani Helsingistä kotoisin, mutta muutin lukion jälkeen ensiksi Karjaalle ja sitten Turkuun, jossa asunkin edelleen (ks. Kun muutin pois kotoa – opiskelijakämppiä, aikuistumista ja ihan oma koti). Vanhempani ja monet kaverini asuvat edelleen Helsingissä, mutta…

Kevään suosikki TV-sarjat

Syksyllä avauduin täällä blogissa siitä, kuinka saan katsoa suosikki TV-sarjojani yksin, sillä ne eivät kelpaa poikaystäväni katselulistalle. Vinkki taisi mennä perille ja asian suhteen on sittemmin tapahtunut edistystä: olemme nyt katsoneet Game of Thronesit alusta…

Gluteenittomat rahkaletut jogurttivaahdolla ja marjoilla

Majailin alkupääsiäisen äitini luona Helsingissä, ja hän on erinomainen kokki. Olen itsekin oppinut ruoanlaittotottumukseni ja ylimalkaisuuteni reseptien noudattamisessa häneltä, mutta viime vuosina tilanne on oikeastaan kääntynyt vähän toisin päin: minä olen vuorostani saanut opettaa äitiä gluteenittomien…