MITEN YLLÄPIDÄN MOTIVAATIOTA? MITEN SAAN ITSENI TREENILLE?

*Sisältää mainoslinkkejä

ylläpidän motivaatiota

Teen tähän alkuun pienen paljastuksen. Pitkän linjan kilpaurheilijoita tämä tuskin hetkauttaa, mutta tavan treenaajille tämä voi tulla isona yllätyksenä. Näin 15 vuotta tositarkoituksella kilpaurheilleena, ammattilaistasollakin tosilasissa vääntäneenä ja nyt viimeiset 1,5 vuotta omaksi iloksi sekä hyvinvoinnin vuoksi treenatessani treenille lähtiessä noin 95% kerroista en ole lähtenyt innosta puhkuen ja virkeänä vetämään kovia vetoja kehiin.

Eli kyllä se sohva vaan tuntuisi lähes aina oikein ihanalle vaihtoehdolle, vaikka rakastankin urheilua ja treenaamista, eikä se ole minulle mitään pakkopullaa, kun treenin makuun pääsee. Urheilu on vain kasvanut itseeni kiinni, ja ajatusmaailmassani tällä on oma tärkeä paikkansa henkisessä ja fyysiessä hyvinvointipaletissani.

Miten sitten saan itseni liikkeelle, jos lähes joka kerralla lähteminen ei sisällä hyppyaskelia ja “boom-mother-fucker”-asennetta. Varsinkin nyt kun kilpaurheilu on jäänyt, houkuttelen itseni lähtemään seuraavilla keinoilla:
Miten pidän ylläpidän motivaatiota? Mikä ajaa mut treenaamaan?

1.

Tiedän, että treeni tekee mun hyvinvoinnille hyvää. Mulla on aina parempi olo, kun olen käynyt treenillä. Saan siinä päälle tuulestusta ja treenistä saatu endorfiini on jotain niin metkaa kamaa. Myös paljon istumatyötä tekevänä tuo liikkuminen on elinehto, koska muuten kroppaa alkaa itselläni kolottamaan, jähmeytymään ja kipuilemaan. Ajattelen siis lähtiessäni, että teen tässä itselleni suuren palveluksen ja “hellin” itseäni tällä treenillä fyysisesti ja henkisesti.

2.

Mulla on vahva visio siitä, mitä mä haluan olla. Ei siis niinkään (tai pelkästään) ulkoisesti, vaan haluan olla vahva, hyvinvoiva ja sopivalla tavalla eteenpäin menijä, rajoja rikkova ja aikaansaava. Siihen visioon kuuluu myös urheilu, ja haluan olla ihminen, joka pitää itsestään huolta ja ylittää itseään monilla eri tavoin (myös treenissä). Sidon siis tekemiseni ajatuksissani tähän visioon, joka on mulla yksi liikuttavin voima treenaamisen suhteen.

3.

Jos puuduttaa todella pahasti, niin teen itselleni diilin, että käyn tekemässä edes esim. pelkät kyykyt tai leuanvedot (omat progressioliikkeet ja lempparit), ja se riittää. 98% kerroista päädyn aina tekemään muutakin, koska homma lähtee kulkemaan ja kroppa ja mieli herää lämmittelyissä tai treenissä.

Mulla itselläni toimii muutenkin paremmin se, että vedän riman allemmaksi, ja lopulta ylitän sen. Oli kyse sitten tiukasta penkkisarjasta, päivän työtehtävistä tai treenin sisällöstä, niin mieluummin vedän tavoitteen alakanttiin oikeasta kyvykkyydestäni, sillä suoriudun itse paremmin ilman liian korkeita itselle asettettuja tavoitteita. Lopulta lopputulos on kuitenkin aina sama, mutta teen paremmalla fiiliksellä silloin, kun ylitän itseni alakanttiin vedetyssä tavoitteessa VS laitan rastin ruutuun korkealle asetetussa rimassa.

4.

Teen niitä juttuja, jotka oikeasti motivoi ja keskityn kehon kyvykkyyteen. Se, että pystyn puskemaan kropallani entistä rajumpia suorituksia ja pystyn tekemään kehollani monipuolisia ja vaativia asioita, polttelee mieltä eniten. En ikinä jaksaisi käydä salilla päättömästi pumppaamassa rautaa pelkän pyöreämmän pakaran toivoissa.

Ei sillä, etteikö ulkonäkö myös motivoisi, muttei se voi olla mulla ainut juttu, eikä edes ykkönen. Tulokset tulevat tekemisen ja suorituskyvyn kehittämisen kautta, ja siihen keskityn ja uusi ennätystulos potkii enemmän kuin mikään muutos kehossa (joka on niin sairaan hidasta, ettei se kovin pitkään muutenkaan yksinomaan innostaisi).

5.

Treenaan sopivasti. En liikaa. Liika väsyttää kehoa sekä mieltä ja alkaa hiljalleen syömään motivaatiota, jos se vie liikaa voimavaroja. Siksi treenaan “vain” 3-4 viikossa, ja pidän treenin sisällön kohtuullisena.

6.

Mä rakastan treenata ja liikkua. Se on mulle tärkeää ja kokonaisuudessaan vaan jotain ihanaa. Vaikka lähteminen välillä vaatisikin pientä perseelle potkua, niin treenaminen on lähes aina kivaa ja mulle tärkeää omaa aikaa itseni kanssa.

Mutta entä jos tökkii? Mitä silloin teen?
Jos ihan oikeasti tökkii, niin silloin muovaan suunnitelmaa tai otan kevennyksen. Jos huomaan, ettei treenikokonaisuus motivoi minua tai vie minua lähemmäksi tavoitettani (hyvä myös pohtia, onko tavoite sillä hetkellä oikea tai realistinen), niin muovaan treenipalettiani. Varsinkaan nyt, kun en mene enää ulkoista tavoitetta kohti (kilpaurheilu) yhdessä sisäisen poltteen kanssa, niin itselläni on enemmän varaa joustaa ja treenata myös eri tavoin.

Lisäksi jos treenipuhti on oikeasti poissa joko liiallisen treeni- tai arkikuormituksen puolesta, niin kevennän treeniä. Otan myös säännöllisen treenikevennyksen yleensä 3-5 kovan treeniviikon jälkeen. Tarvitsen tätä näin tavistreenajana myös siksi, että saan päälle enemmän aikaa tuulettua siitä treenistä, pystyn säännöllisesti omistamaan aikaani elämän muille tärkeille jutuille (duunireissut, reissut, valmennus tms.) ja saan kroppaani palautumaan paremmin, sillä mulla tukkoinen ja väsynyt kroppa on pahin treenimotivaation terminaattori.
Valintoja on tehtävä
Aika usein treenille lähteminen vaan vaatii niitä valintoja, että päättää lähteä, vaikkei sillä hetkellä tuntuis parhaimmalta. Toki eri asia on, jos ei alkuunkaan pidä tavasta urheilla. Samaa asiaa voi tehdä monella eri tavalla tai vastaavasti erilaisia lajeja liikkua on myös pilvin pimein. Jokainen kun on yksilö, niin meille kaikille ei tarvitsekaan sopia samat tavat tai lajit.

Tee siis rohkeasti omaa juttua, mutta muista, että mikään ei tapahdu itsestään. Asioita on välillä vain tehtävä. Jos et halua tehdä, niin älä tee. Kukaan ei sinua pakota, ja liikkeelle sinut voi saada vain sinä itse, jos sitä ihan oikeasti haluat.

motivaatiota yllä

Adidas-crop top: TÄÄLTÄ*
Adidas-shortsit: TÄÄLTÄ*

Myös laadukas valmennus ja treenikokonaisuus, jossa oikeasti saat ymmärrystä, miksi asioita tehdään ja miten asiat tehdään, voi olla iso tekijä motivaation kannalta. Päämäärättömyys usein tappaa päämäärätietoisen tekemisen ja motivaation.

Jos haluat saada punaisen langan tekemiseesi, saamaan kestäviä ja näkyviä tuloksia sekä oikeasti oppia kehittämään kyvykkyyttäsi, lihaksiasi ja kroppaasi monipuolisesti, niin tsekkaa huolella laatimani PROVE Simple Summer Edition-valmennus. Yhteisstartti tapahtuu reilu viikon päästä (20.5.), ja materiaalit aukeavat jo ensi viikolla. Valmennuksen löydät TÄÄLTÄ, joten hyppää kesäksi mun tiimiin, ja pistä treenit uusille leveleille!

Treeni-intoa persuuksiin just sulle!

TSEKKAA MYÖS:
Vatsalihakset kuntoon oikeasti – Näillä lähtee!
EDELLINEN JUTTUNI:
Kun salilla hävettää…

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta elamantapa kuntosali
Kommentit (0)