VIRHEET SALILLA, JOITA ITSE TEIN PITKÄÄN

virheet salilla

Voihan vitalis ja facepalm! Olen tässä pohtinut, mitä kaikkea virheitä itse on tullut salilla aloittelijana tehtyä, ja mitkä tavat ja toimintamallit olisin voinut jättää välistä joskus aikoinaan, hah!
Nämä muistelot osuvat pääosin vuosille 2012-2013, ja vielä 2014 oli havaittavissa edelleen samoja höntyilyitä. En silti väitä, että mikään näistä olisi varsinaisesti väärin. Vaan lähinnä typeryyttä, ja onneksi kyljessä tuli tehtyä myös paljon asioita oikein. Virheidenkin kautta myös monesti oppii, vaikka niitä monia voisi tietty olla fiksua myös yrittää välttää, tai vastaavasti lopettaa se pään seinään hakkaaminen ajoissa. 😀
VIRHEET SALILLA, JOITA ITSE TEIN
Skippasin lämmitellyt
Facepalm. Ja jos joskus lämmittelin, niin pörräilin pari minuuttia krossarilla ja that’s it. Ei ihmekään, kun tuntui, että vasta toisen treeniliikkeen puolessa välissä lähti kroppa heräämään ja sarjoista tuntui, että sai oikeasti jotain irti. Lisäksi jumit ja kiristykset kasvoivat räjähdysmäisesti, kun skippasin lämmittelyn liikeratoja ylläpitävän osuuden, jonka avulla olisin myös saanut ensimmäisistä sarjoistakin jo enemmän irti.
Hätäilin sarjapalautuksissa
Just tuo puolisokin muistutteli mulle, kuinka mä aina alkuun hätäilin sarjapalautusten kanssa, ja painelin ihan minimaalisilla hengähdyksillä sarjoja putkeen. Tsiisus. Lihas kyllä varmaan väsyi, mutta aika veltolla lihalla niitä sarjoja hakattiin, ja ei ihme, että treenipainojen kehittäminen jäi vähän lagittamaan. Duracell-menoa joutui vuosien varrella vähän jalostamaan eri muotoon siellä salilla. 😀
Hakkasin kaikki sarjat failureen
Ja heti ensimmäisestä sarjasta asti ja koko treenin läpi. Liike sai loppua vain siihen, ettei oikeasti kulkenut enää yhtään toistoa, ja kolme viimeistä toistoakin saattoi olla jo todella vajaita ja väkinäisiä runttauksia. Eii. Pässi minä! Lihas oli jo tapettu ja hakattu tuhannen sirpaleiksi heti treenin alussa, vaikka edessä oli vielä kaksi kolmasoaa treenistä. Tätä itseasiassa kyllä edelleen näkee toteutettavan välillä pidempäänkin treenanneiden saliminkkien ja -markkujen kohdalla. Kun failureen vedetään jo heti ekoissa sarjoissa, niin suorituskyky tippuu rajusti lopputreeniä myöten, jolloin treenipainot ja sarjapituudet kärsivät sekä treeni on loppupeleissä vähemmän kuormittavampi.
virheet salillaTein aina vähän enemmän ihan vain varmuuden vuoksi
Tsiisus. Joskus mulla oli se kuva, että enemmän on enemmän, ja jos treeni tuntui jääneen vajaaksi, vaikka kaikki ohjelmassa lukeneet sarjat oli jo tehty, niin silti pakko oli runtata vähän päälle. No ei olisi kyllä todellakaan tarvinnut, ja tällä typeryydellä haastettiin vain omaa palautumiskapasiteettiä, jolla ei ollut enää mitään tekemistä lihaskasvun buustaamisen kanssa. Oikeastaan jopa päinvastoin, sillä palauduin huonommin ja jumit sekä kiristykset lisääntyivät entisestään.
Kaikki erikoistekniikat kehiin
Supersarjoja, failuresarjoja, pudotussarjoja, rest pauseja, pakkotoistoja. Näitä viljelin varmuuden vuoksi ja vähän kaikkia treeniin kehiin. No hiki ja polte oli kova, mutta mittaako se lihaskasvua on sitten eri asia. Erikoistekniikat ovat nimensä mukaisesti erikoistekniikoita, ja niihin nyt ei tarvitse saati kannatakaan koko treeniänsä pohjustaa.
Lisäksi luulin, etten olisi tykännyt mistään muusta tyylistä, ja väitin nauttivani vain tämän tyylisestä treenistä. Ja siis hävyttömän kivaahan tuokin oli, mutta lähtiessäni tarkastelemaan palettiani hiljalleen laajemmin, niin totesin, että pelkkä hauskan pitäminen salilla ei aina tuota parasta tulosta. Kun perehdyin eri tyyliseen treenaamiseen, niin pääsin toteamaan itselleni, että jumantsuikka, tämähän se vasta kivaa onkin!
Ajattelin salitreenistä todella suppeasti
Fokus oli niin kova siinä lihaksen kasvatuksessa, etten tajunnut kuinka paljon voisin saada irti sillä salitreenillä kokonaisuudessaan. Ja tämä myös johti siihen, että paikkoja alkoi kiristellä, liikkuvuus heikentyi, yleiskunto rapistui ja treenipainot lopulta alkoivat jumittelemaan. Siinä samassa salilla kulutetussa ajassa kun voisi tehdä asiat vähän fiksumminkin ja saada treeneistä enemmän irti. Kasvattaa yhdessä lihaksen kansssa voimatasoja (lihaskasvusta tinkimättä ja itseasiassa sitä jopa buustaten), kehittää liikkuvutta, rakentaa monipuolisempaa ja oikeasti urheilullista kokonaisuutta.

virheet salilla
Saumattomat trikoot: TÄÄLTÄ* // Treenitoppi: TÄÄLTÄ*

Noh, onneksi kokemus ja tiedon omaksuminen on tuonut varmuutta ja järkeä tähän kupoliin, ja näistä ajoista on kuljettu jo pitkä matka. Nyt mun homma onkin opastaa muita välttämään nämä ja monet muut virheet (joita kokeneillakin treenajilla edelleen näkyy) sekä auttaa jengiä pääsemään oikeasti niihin tavoitteisiin.
PROVE PRO-valmennuksen* ensimmäinen treeniohjelma kattavine ja laadukkaine alkumateriaaleineen on nyt julkaistu, ja vielä kerkeää mukaan ennen tulevan maanantain starttia! Palaute materiaalien laadusta on ollut jengiltä ihan älytöntä, ja etenkin todella syventävistä tekniikkavideoista on tullut mieletöntä palautetta. Jos haluat treenata salilla neljä kertaa viikossa, saada jumittavat tulokset taas uuteen nousuun ja oppia treenaamaan siellä kuin oikea urheilija lihaskasvusta tinkimättä, niin hyppää messiin! Jo nyt mukana oleva sakki suorastaan huokuu motivaatiota, joten lisäbuustia treenille on aivan varmasti tarjolla!
Sunnuntai-iltana myös pamahtaa myyntiin PROVE BASIC*, jossa salitreenejä viikkoon tulee kolme kappaletta, ja tavoitteet ovat silti korkealla. BASIC sopii sekä vasta-alkajille että kokeneemmallekin treenaajalle, ja vannon, että haastetta riittää myös konkareille, joiden arkirytmiin kolme viikottaista salitreeniä sopii paremmin. Aina enemmän ei ole enemmän, kun homma on fiksusti suunniteltu! 😉

Voimakasta viikonloppua! Boom!

TSEKKAA MYÖS AIHEESEEN LIITTYEN:
Vahvoja myyttejä salitreenistä ja -ravinnosta
& Vaihtelua olkapäätreeniin? 3 suosikkiani jakoon!
EDELLINEN JUTTUNI:
Miten vaikeaa on löytää housut mun jalkoihin?

♥  SEURAA MINUA  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

treeni-ja-ravinto kuntosali
Kommentit (8)
  1. Hei. Miten kauan yhteen provetreeniin salilla menee lämmittelyt ja loppuvenyttelyt mukaan lukien? Osaatko arvioida? 😊

    1. Piia Pajunen
      22.9.2018, 08:06

      Moikka Minna! Proven ohjelmien salitreenin ovat lämmittelyt mukaan huomioiden arvioilta noin 1h 15 min mittaisia. 🙂

  2. Syyllistyn niiin muutamaan noista! 🙈
    Minusta on ihan hirveää salilla istuskella sarjojen välissä. Tosi vaikea edes minuuttia olla vaan ja lekotella 😀 Mitä teet sarjojen välissä?

    1. Piia Pajunen
      22.9.2018, 08:10

      No mut se on jo iso juttu, jos itse tunnistat omat kehityskohteesi! 😉 Yksi hyvä tärppi mulla on “duracel-pupuille” noihin sarjataukoihin! Jos treenaan vaikka yläkropaa sinä päivänä, niin ota sarjatauoille vaikka joustavia (tai dynaamisia) venytyksiä alakropalle. Itse monesti venyttelen pakaraa, etureittä tai pohjetta, niin saa samaan sumppuun iskettyä myös kehonhuoltoa, ja kroppa palautuu samalla seuraavaa sarjaa ajatellen. 🙂
      Ja muuten suositukseni onkin, että vain väkisin opettelee pitämään niitä palautustaukoja ja “olemaan itsensä kanssa” tekemättä mitään. Kirjailee vaikka tuloksia ylös vihkoon, hengittelee syvään ja pohtii, että mitä seuraavassa sarjassa voisi tehdä paremmin (tekniikka, tuntuma tms). 🙂

Kommentointi suljettu.