KULUNEEN VIIKON TREENIT + Äitiysfyssari

Termosta uuteen viikoon! Tänään lähtee meininkiä kehiin hieman aktiivisemmalla otteella, eli meitsi pamauttaa pöydälle viime viikon treenikoosteen sekä fiiliksiä äitiysfyssarikäynniltä.

Sen suurempaa viikkosuunnitelmaa tai kiveenhakattuja “treenitavoitteita” en ole itselleni tällä hetkellä iskenyt. Kun treeni on muutenkin nyt raskausaikana lähinnä ylläpitävää, niin tätä ylläpitoa voi harrastaa aika näppärästi myös ilman sen tarkempaa treeniohjelmaa tai -suunnitelmaa. Lisäksi yksi isoimmista motivaattoreista on myös se, tuo eturepussa messissä kulkeva pieni treenikaveri pääsee myös nauttimaan treenaamisen eduista, niin mennään fiilingin mukaan.

Mulle treeni raskausaikana on ollut alusta alkaen itsestäänselvyys, sillä koko elämäni urheilleena en nyt muutenkaan lähtisi kovin heppoisista syistä treeniä lopettamaan, ja miksi edes pitäisi (ellei olosuhteet jossain vaiheessa niin vaadi). Raskaana ollessa pätee muutenkin ihan yhtälailla ne samat liikuntasuositukset kuin muulloinkin, ja kyllä sitä treenata pystyy hyvinkin monilla eri tavoilla. Eikä se urheilullisuus ihmisestä mihinkään katoa, vaikka vatsa kasvaisikin. Oikea urheilullisuus on meinaan ihan muuta kuin pelkkä sixpäkki.

Se tässä itseäni kiehtookin, kun enää nyt ei tule treenattua pelkästään itsekkäistä syistä vaan myös tuon sintin etua ajatellen. Siksi myös haluan pitää oman treenipalettini monipuolisena, ja antaa kaverin nauttia myös kestävyysharjoittelun mahdollisista eduista. Mennäänpä nyt silti sinne otsikon lupaamaan asiaan, eli miltä mun viime viikon treenit näyttivät!

VIIME VIIKON TREENIT

Maanantai: 45 min spinning + päälle salilla tiivis setti yläkroppaa

Tiistai: Jalkatreeni salilla & äitiysfyssari

Keskiviikko: –

Torstai: Yläkroppaa salilla frendin kanssa.

Perjantai: Äitiyspilates & 30 min spinning + hölkkää juoksumatolla + kehonhuoltoa

Lauantai: –

Sunnuntai: –

GRANDE TOTAL: 2,5 salitreeniä, 2 spinningiä ja äitiyspilates. Unohtamatta tietenkään arkiliikuntaa ja taukojumppia kotosalla. Treenittöminä päivinä tulee kyllä availtua kroppaa kotosalla ainakin lyhyemmissä pätkissä töiden lomassa tai telkkaria katsellessa. Koska läppärillä istuminen ilman asianmukaista vastinetta on keholle yksi hirvikolari. Hyh.

Juoksulenkit jäivät väliin, koska Tampereella oli vihdoin edes yhden viikon ajan lunta (ja liukasta). Spinningillä sai tämän kyllä hyvin paikkailtua, ja koska tuo valkoinen ihme kerkesi juuri sulaa veks, niin tällä viikolla taas lenkkipolut kutsuu!

Salitreenien osalta todettakoon, että vaikka olenkin todennut tiputtaneeni käyttämiäni treenipainoja salilla ja keventäneeni salitreeniä paikoittain aika selkeästikin, niin tuli taas kuluneen viikon huomattua, että “mun kevyt treeni” on kuitenkin yleisellä tasolla läpsyttelystä kaukana. Tuossa jo useita vuosia fitness-lajeissa kisanneen kaverin kanssa treenillä sain parikin kertaa toivotuksen “painua kuuseen mun kevyiden painojen kanssa”. 😀

Huomasin työstäväni edelleen monessakin variaatiossa itselleni hallittua ja pitkää ylläpitosarjaa sarjapainoilla, joka kuitenkin toiselle kokeneelle treenaajalle riitti ihan kovaksikin vastukseksi tiukkaan menoon. Vastapainoksi sanottakoon, että jalkaosastolla olisi mennyt satujumppailuksi tämän rinnalla, ja leuoissa olisin ottanut turpiini.

KOKEMUKSIA ÄITIYSFYSSARILTA

Äitiysfyssari käynti ei ollut tavallaan maailmaani mullistava, mutta muutaman päivän asioita kypärässä muhitellessa olen tullut siihen tulokseen, että sain käynnistä aivan valtavasti irti. Esimerkiksi lantionpohjan käytöstä tulin heti tietoisemmaksi. Vaikka uskoinkin aktivoimisen olevan mulla melko hyvin kunnossa, niin tuntuu varmemmalta, kun sai tähän vahvistuksen, ja sain myös mulle yksilölliset treenitarpeet kypärään iskettyä. En siis saanut kotiläksyksi lantionpohjan treenaamista vaan päinvastoin sen rentouttamista, jonka osaan, mutta helposti jätän tekemättä loppuun asti.

Miksi tuo lantionpohja on nyt niin tärkeä? Lantiopohja kun joutuu aika hurjalle rasitukselle sekä muutokselle raskausaikana, ja sen kunnossa pitämisellä jo etukäteen voidaan välttää monta ikävää vaivaa sekä auttaa palautumaan paremmin synnytyksen jälkeen. Lisäksi myös synnytyksessä lantionpohjan hyvästä hallinnasta voi olla paljonkin apua.

Mitä irtosi treenipuolelle?

Omistan tällaisen analyyttisen insinööripään (korjaan diplomi-, sori oli pakko), ja lisäksi olen aivan todella tietoinen sekä tarkka oman kroppani merkeistä ja sen käyttämisestä oikein, niin pääpointti käynnissä oli itselläni saada selkeyttä siihen, ettei tyhmyyksiä tule treenipuolella muuttuvan kropan kanssa säädettyä.

Tai noh. Olen treenipuolella erikoistilanteissa usein hiemankin liiankin varovainen, ja tästä käynnistä irtosi aika paljonkin varmuutta omaan treenaamiseen. En kyllä pidä tätä analyyttistä ja varautunut puolta lainkaan huonona, koska sillä on vältetty ennenkin aivan taatusti monta sudenkuoppaa ja pohjaa hakattu kuntoon oikein olan takaa.

Katsottiin käynnillä mun kropalle ja kehon käytölle sopivat asentofiksaukset, ja näillä pienillä korjauksilla opin käyttämään tukilihaksiani oikein myös muuttuneen kehon kanssa. Olin nimittäin säästellyt keskivartalon kohtaamaa painetta kuormien alla lopulta hieman nurinkurisesti. Tämä mun itse kehittelämäni tyyli oli toki ajanut asiansa keskivartalon paineen pienentämisessä, mutta samalla haastanut muiden tukilihasten toimintaa, jolta se oli tuntunutkin. Ja siksi äitiysfyssarilla oltiin.

Keskivartalon paineen vähentämiseen katsottiin mulle sopiva hengitystekniikka (tuon sysisurkean asennon sijaan), joka oli tavallaan pieni juttu, mutta jolla oli aika isokin merkitys. Ja yleisesti selkeytti sekin, että fyssarin mukaan lähtökohtaisesti mikään liike ei ole suoraan huono vaihtoehto raskausaikana. Jos liike ei tuota nihkeitä fiiliksiä ja edellä mainitut asiat pysyvät hallinnassa, niin silloin homma usein luistaa.

Yhteenvetona

Mitään ei siis ollut lähtökohtaisesti kovinkaan pahasti keturallaan, mutta monta aivan äärimmäisen olennaista asiaa sain kotiin viemisiksi. Lisäksi ihan sellaisia, joilla voi saada jeesiä myös sellaiseenkin asiaan, kuin mahdollisesti vältettävissä olevien synnytyksessä syntyvien repeämisten ennaltaehkäisyyn. Mielellään säästäisin meinaan toosani ehjänä. :))) Kerran jos siihen voi etukäteen vaikuttaa vaikkapa mun osalta ihan lonkkien lihashuollon sekä rentoutusharjoitusten kautta, niin taidanpa tehdä työtä käskettyä.

äitiysfyssari

Röchnisch-urkkatoppi: *TÄÄLTÄ
Adidas-trikoot: *TÄÄLTÄ
(tuo urkkatoppi toiminut mulla kasvaneessa tuen tarpeessa)

Olen saanut todella paljon kysymyksiä treenivinkeistä raskauden aikana, kun olo on itsellä tosi epävarma. Voin kyllä lämpimästi suositella edes yhtä käyntiä äitiysfyssarin vastaanotolla jokaiselle aktiiviselle preggo-mamalle. Pienilläkin jutuilla voi olla iso merkitys, ja yksilöllisillä fiksauksilla voi saada paljon aikaan. Saa myös ihmettely ja epävarmuus kyytiä treenipuolella, sillä onhan tässä elämän ja kehon muutoksissa muutenkin ihan tarpeeksi jo pohdittavaa. Mulla ainakin jeesi käynti ihan törkeästi.

Mutta mutta. Nyt läppäri kiinni, ja mä lähden paukuttamaan viikon ekaa treeniä salille. Se olis kinttuja luvassa, boom!

Paukkuja viikkoon!

KURKKAA MYÖS:
Miten saada vahvat jalat? Jalkatreenit kuntoon!

EDELLINEN JUTTUNI:
Raskaus Q&A

VALMENNUKSET:
Prove by Piia-valmennukset

treeni-ja-ravinto raskaus lihakset kuntosali
Kommentit (0)