Jos te kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain söisitte

hyylihydraatit-kiinteytyminen
Suurimmalla osalla naisista tavoitteena on kiinteytyä. Harva kauniimman sukupuolen edustaja haluaa tarkoituksella suurta määrää rasvaa ihonsa alle, vaan nimenomaan päästä hieman timmimpään kuntoon yleensä vielä pyöreämpien pakaroiden kera. Tässä on tullut viime aikoina nähtyä jos jonkin näköistä ruokapäiväkirjaa naispuolisilta henkilöiltä.

Paria ikävän harvinaista tilannetta lukuunottamatta yleinen trendi näyttää olevan se, että kiinteytymistä tavoittelevat naiset eivät uskalla syödä tarpeeksi. Heitin hatusta tähän alle kuvitteellisen Neiti X:n päivittäisen ruokavalion, jota hän on noudattanut jo vuoden päivät. Tämä ei siis ole tositapahtuma, mutta ikävä kyllä liippaa läheltä yllättävän monen päivittäisiä ruokailutottumuksia.

Aamupala:
40g kaurahiutaleita
150g 2% raejuustoa
Mehukeittoa
Vadelmia
Kahvia

Lounas:
Kanasalaatti ilman kastiketta

Välipala:
Kahvia
Ruispala kevytjuustolla (16%) ja kinkulla
Omena

Päivällinen:
3 perunaa
120g broileria tilkassa öljyä
Kasviksia

Iltapala:
Maitorahka
Marjoja ja mehukeittoa
20g pähkinöitä

Hmm… katsellaanpa. Heitetäänpä tämä ruokapäiväkirja laskuriin, ja voila! Päivän energiasaanti näyttäisi pyörivän pattiarallaa 1250 kilokalorissa! Silläkö meinataan kiinteytyä? No siitä en tiedä, mutta aineenvaihdunnan tällä ainakin saa takuuvarmasti jumiin. Tähän päivän varrelle jos heittää 600 grammaa perunaa, niin tällöinkin liikutaan vasta 1600 kilokalorissa, joka on sekin ympärivuotiseksi ruokavalioksi aktiiviselle treenaajalle aivan järkyttävän vähän, ja seurauksena tästä suurimmalla osalla on se kuuluisa säästöliekki.

1600 kcal menee ehkä hetkellisesti, mutta ei pysyvänä ruokavaliona. Jos ylläoleva ruokapäiväkirja muistuttaa etäisesti omaa päivittäisiä ruokatottumuksiasi, niin suosittelisin ihan ensimmäiseksi tarkastelemaan omaa päivittäistä energiansaantiasi. Se voi avata silmäsi.

ruokapaivakirja-2

Eniten itseäni harmittaa tässä hommassa se, että tavoitteet ovat korkealla, ja tämän eteen uhrataan paljon vaivaa niin ajallisesti, henkisesti ja fyysisesti. Salilla käydään ahkerasti ja tämän päälle painetaan niitä kuuluisia aerobisia useampana aamuna. Halutaan kiinteytyä eli suomenkielellä polttaa rasvaa ja saada lihasta oikeisiin paikkoihin. Siinä vaiheessa kun päivästä, viikosta, kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen painetaan menemään samalla rundilla popsien 1600 kcal päivässä (ja monesti jopa tämän alle) toivoen kiinteytymistä, niin lopputulos on, noh, ei mitään. Ei pala rasva, eikä lihaskaan sieltä pyöristy.

Voi jos te ”terveellisestä ja puhdasta” ravintosuunnitelmaa toteuttavat kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain uskaltaisitte edes syödä, niin teille voisi tapahtua edes jotain. Voisitte jopa oikeasti kehittyä ja saada sinne pakaraan lihasta ja pyöreyttä. Parhaimmillaan päivittäistä energiasaantia edes hieman nostamalla aineenvaihduntanne lähtisi käyntiin, ja kehonne voisi lähteä ihan oikeasti ”kiintetymään”. Näin olen nähnyt tapahtuvan aika monta kertaa, uskokaa pois. Pliis, syökää rakkaat naiset, syökää!

Keho sopeutuu tehokkaasti nykytilaansa, ja liian pienellä energiasaannilla keho pyrkii pitämään kaikesta kiinni kynsin ja hampain. Kun keho alkaa huomata saavansa riittävästi ravintoa elintoimintoja ja tiukkaa kulutusta kohden, niin se alkaa jopa uskaltamaan päästää vararavinnosta (eli rasvasta) irti. Koneisto siis huomaa, että ravintoa tulee suun kautta nyt mukavasti, jolloin vararavinnon säilöminen on turhaa. Ja jos pelkäät esimerkiksi lisätyn hiilihydraatin lihottavan, niin huolesi on mitä luultavammin turha. Painoa puntarin päällä se voi toki lisätä, mutta siihen on syynsä. Yksi gramma hiilihydraattia voi sitoa itseensä noin kolme grammaa nestettä. Siinä kun tämä varastoituu ja pakkautuu lihaksiin, niin muotoa alkaa usein näkymään aika nopeasti, ja treenitehoissakin voi nähdä toivottua nousua. Hiilihydraatti on siis treenaajan paras kaveri, ei lihottaja.

Pahin mitä aktiivinen treenaaja voi puolestaan reilummin yli syömällä (esim. 2000 kcal on harvalle treenajalle yli) saada aikaan on se, että rasvaa lähtee kertymään. Mikäli tätä kuitenkin ajattelee hieman pidemmälle, niin saisitte kuitenkin edes jotain eli muotoa (lihasta). Rasvan saa kuitenkin äärimmäisen helposti lyhyelläkin aikavälillä pois, mikäli pelikortteja (reilusti ruokaa) on käytössä. Sitä paitsi, ei kenellekään pamahda oikeaa ruokaa syömällä jenkkakahvoja yhdessä yössä, vaan rasvakin kertyy pikkuhiljaa viikkojen ja kuukausien kuluessa. 1600 kilokalorista energiasaantia nostamalla ei nyt kuitenkaan ihan helposti lähdetä ”puhtaalla ruualla” ylilyömään.
kiinteytymistä tavoittelevat
Mitä sitten kannattaisi tehdä, jos huomaat päivittäisen energiasaantisi olevan jatkuvalla syötöllä liian alhainen? Tässä muutama vinkki:

 1. Lisää ruokaa. Aloita vaikka 1800 kilokalorista. Tämäkin on vielä melko vähän aktiiviselle treenaajalle, mutta jo huomattavasti parempi kuin 1600 kcal vuoden ympäri. Muutaman viikon päästä voit kokeilla lisätä ruokaa vaikka 50-100kcal lisää.
 2. Nollaa nyt edes hetkeksi ne aerobiset.
 3. Keskity progressiiviseen salitreeniin. Tähtää kasvaviin treenipainoihin, ja muista pitää palautukset sarjojen välillä. Hiki ja hengästyminen ei ole välttämättä merkki onnistuneesta salitreenistä. Tästä voit lukea lisää Treenaatko paljon ja kovaa, muttet silti kehity?
 4. Malta mielesi! Älä hätäänny ja pompi tavoista ja tyyleistä toiseen. Kehonmuokkaus ei tapahdu päivässä tai viikossa, jonka vuoksi sinun on uskallettava pitää kiinni päätöksistäsi pitkäjänteisesti. Luota prosessiin.

Kesään on vielä aikaa. Jos polttavin tavoitteesi on esitellä rannalla bikineissä timmiä keskivartaloa ja pyöreämpää pakaraa, niin kerkeät vallan hyvin vielä aloittaa. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että joudut nyt hetkeksi lopettamaan sen kiinteytymisen tavoittelemisen nykykonsteillasi (joita olet käyttänyt jo viimeisen pari vuotta putkeen) ja joulukinkkujen sulattamisen hönkivällä hikijumpalla. Syö, niin saat tulosta. 😉

Edellinen juttuni: Meidän parisuhteen erikoiset faktat

Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (71)
 1. Aaa, aamen! Tää kun oikeesti menis kaikille kituuttajille jakeluun. Ruokaa riittävästi, niin alkaa kaikilla osa-alueilla tapahtua. 💪

  1. Piia Pajunen
   6.1.2017, 22:35

   Kyllä! Juuri näin!

 2. Voi juku 😀 täällä ilmoittautuu yksi 18v, yli 40kg painoa pudottanut ja niiden viimeisten rasvojen kanssa kamppaileva tyttö jolta pääsi ihan rehellinen itku tätä lukiessa! On se vaan niin, että vaikka tietää että pitää syödä ja tietää että syö liian vähän, niin ei sitä usko ennenkuin se näin sanotaan 😀
  Uudenvuoden lupaukset meni jo, mutta huomenna lupaan syödä niin ettei ole enää nälkä.

  1. Piia Pajunen
   6.1.2017, 22:38

   Jes! Kyllä se kroppa tottuu myös niihin normaaleihin ruokamääriin, ja joskus voi tehdä hyvä pitää pientä taukoa siitä rasvan tiristelystä. Kroppa ja mielikin kaipaa hengähdystä välillä, ja eihän se normaalin ja terveellisen ruuan asteittainen pienimuotoinen lisääminen ketään lihavaksi tee. 🙂 Btw, huikean määrän olet kyllä kiloja karistanut!!

Kommentointi suljettu.