Piia Pajunen
Piia Pajunen

Jos te kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain söisitte

hyylihydraatit-kiinteytyminen
Suurimmalla osalla naisista tavoitteena on kiinteytyä. Harva kauniimman sukupuolen edustaja haluaa tarkoituksella suurta määrää rasvaa ihonsa alle, vaan nimenomaan päästä hieman timmimpään kuntoon yleensä vielä pyöreämpien pakaroiden kera. Tässä on tullut viime aikoina nähtyä jos jonkin näköistä ruokapäiväkirjaa naispuolisilta henkilöiltä.

Paria ikävän harvinaista tilannetta lukuunottamatta yleinen trendi näyttää olevan se, että kiinteytymistä tavoittelevat naiset eivät uskalla syödä tarpeeksi. Heitin hatusta tähän alle kuvitteellisen Neiti X:n päivittäisen ruokavalion, jota hän on noudattanut jo vuoden päivät. Tämä ei siis ole tositapahtuma, mutta ikävä kyllä liippaa läheltä yllättävän monen päivittäisiä ruokailutottumuksia.

Aamupala:
40g kaurahiutaleita
150g 2% raejuustoa
Mehukeittoa
Vadelmia
Kahvia

Lounas:
Kanasalaatti ilman kastiketta

Välipala:
Kahvia
Ruispala kevytjuustolla (16%) ja kinkulla
Omena

Päivällinen:
3 perunaa
120g broileria tilkassa öljyä
Kasviksia

Iltapala:
Maitorahka
Marjoja ja mehukeittoa
20g pähkinöitä

Hmm… katsellaanpa. Heitetäänpä tämä ruokapäiväkirja laskuriin, ja voila! Päivän energiasaanti näyttäisi pyörivän pattiarallaa 1250 kilokalorissa! Silläkö meinataan kiinteytyä? No siitä en tiedä, mutta aineenvaihdunnan tällä ainakin saa takuuvarmasti jumiin. Tähän päivän varrelle jos heittää 600 grammaa perunaa, niin tällöinkin liikutaan vasta 1600 kilokalorissa, joka on sekin ympärivuotiseksi ruokavalioksi aktiiviselle treenaajalle aivan järkyttävän vähän, ja seurauksena tästä suurimmalla osalla on se kuuluisa säästöliekki.

1600 kcal menee ehkä hetkellisesti, mutta ei pysyvänä ruokavaliona. Jos ylläoleva ruokapäiväkirja muistuttaa etäisesti omaa päivittäisiä ruokatottumuksiasi, niin suosittelisin ihan ensimmäiseksi tarkastelemaan omaa päivittäistä energiansaantiasi. Se voi avata silmäsi.

ruokapaivakirja-2

Eniten itseäni harmittaa tässä hommassa se, että tavoitteet ovat korkealla, ja tämän eteen uhrataan paljon vaivaa niin ajallisesti, henkisesti ja fyysisesti. Salilla käydään ahkerasti ja tämän päälle painetaan niitä kuuluisia aerobisia useampana aamuna. Halutaan kiinteytyä eli suomenkielellä polttaa rasvaa ja saada lihasta oikeisiin paikkoihin. Siinä vaiheessa kun päivästä, viikosta, kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen painetaan menemään samalla rundilla popsien 1600 kcal päivässä (ja monesti jopa tämän alle) toivoen kiinteytymistä, niin lopputulos on, noh, ei mitään. Ei pala rasva, eikä lihaskaan sieltä pyöristy.

Voi jos te ”terveellisestä ja puhdasta” ravintosuunnitelmaa toteuttavat kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain uskaltaisitte edes syödä, niin teille voisi tapahtua edes jotain. Voisitte jopa oikeasti kehittyä ja saada sinne pakaraan lihasta ja pyöreyttä. Parhaimmillaan päivittäistä energiasaantia edes hieman nostamalla aineenvaihduntanne lähtisi käyntiin, ja kehonne voisi lähteä ihan oikeasti ”kiintetymään”. Näin olen nähnyt tapahtuvan aika monta kertaa, uskokaa pois. Pliis, syökää rakkaat naiset, syökää!

Keho sopeutuu tehokkaasti nykytilaansa, ja liian pienellä energiasaannilla keho pyrkii pitämään kaikesta kiinni kynsin ja hampain. Kun keho alkaa huomata saavansa riittävästi ravintoa elintoimintoja ja tiukkaa kulutusta kohden, niin se alkaa jopa uskaltamaan päästää vararavinnosta (eli rasvasta) irti. Koneisto siis huomaa, että ravintoa tulee suun kautta nyt mukavasti, jolloin vararavinnon säilöminen on turhaa. Ja jos pelkäät esimerkiksi lisätyn hiilihydraatin lihottavan, niin huolesi on mitä luultavammin turha. Painoa puntarin päällä se voi toki lisätä, mutta siihen on syynsä. Yksi gramma hiilihydraattia voi sitoa itseensä noin kolme grammaa nestettä. Siinä kun tämä varastoituu ja pakkautuu lihaksiin, niin muotoa alkaa usein näkymään aika nopeasti, ja treenitehoissakin voi nähdä toivottua nousua. Hiilihydraatti on siis treenaajan paras kaveri, ei lihottaja.

Pahin mitä aktiivinen treenaaja voi puolestaan reilummin yli syömällä (esim. 2000 kcal on harvalle treenajalle yli) saada aikaan on se, että rasvaa lähtee kertymään. Mikäli tätä kuitenkin ajattelee hieman pidemmälle, niin saisitte kuitenkin edes jotain eli muotoa (lihasta). Rasvan saa kuitenkin äärimmäisen helposti lyhyelläkin aikavälillä pois, mikäli pelikortteja (reilusti ruokaa) on käytössä. Sitä paitsi, ei kenellekään pamahda oikeaa ruokaa syömällä jenkkakahvoja yhdessä yössä, vaan rasvakin kertyy pikkuhiljaa viikkojen ja kuukausien kuluessa. 1600 kilokalorista energiasaantia nostamalla ei nyt kuitenkaan ihan helposti lähdetä ”puhtaalla ruualla” ylilyömään.
kiinteytymistä tavoittelevat
Mitä sitten kannattaisi tehdä, jos huomaat päivittäisen energiasaantisi olevan jatkuvalla syötöllä liian alhainen? Tässä muutama vinkki:

 1. Lisää ruokaa. Aloita vaikka 1800 kilokalorista. Tämäkin on vielä melko vähän aktiiviselle treenaajalle, mutta jo huomattavasti parempi kuin 1600 kcal vuoden ympäri. Muutaman viikon päästä voit kokeilla lisätä ruokaa vaikka 50-100kcal lisää.
 2. Nollaa nyt edes hetkeksi ne aerobiset.
 3. Keskity progressiiviseen salitreeniin. Tähtää kasvaviin treenipainoihin, ja muista pitää palautukset sarjojen välillä. Hiki ja hengästyminen ei ole välttämättä merkki onnistuneesta salitreenistä. Tästä voit lukea lisää Treenaatko paljon ja kovaa, muttet silti kehity?
 4. Malta mielesi! Älä hätäänny ja pompi tavoista ja tyyleistä toiseen. Kehonmuokkaus ei tapahdu päivässä tai viikossa, jonka vuoksi sinun on uskallettava pitää kiinni päätöksistäsi pitkäjänteisesti. Luota prosessiin.

Kesään on vielä aikaa. Jos polttavin tavoitteesi on esitellä rannalla bikineissä timmiä keskivartaloa ja pyöreämpää pakaraa, niin kerkeät vallan hyvin vielä aloittaa. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että joudut nyt hetkeksi lopettamaan sen kiinteytymisen tavoittelemisen nykykonsteillasi (joita olet käyttänyt jo viimeisen pari vuotta putkeen) ja joulukinkkujen sulattamisen hönkivällä hikijumpalla. Syö, niin saat tulosta. 😉

Edellinen juttuni: Meidän parisuhteen erikoiset faktat

Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (71)

 1. Heidi

  Aaa, aamen! Tää kun oikeesti menis kaikille kituuttajille jakeluun. Ruokaa riittävästi, niin alkaa kaikilla osa-alueilla tapahtua. 💪

  • Piia Pajunen

   Kyllä! Juuri näin!

 2. N

  Voi juku 😀 täällä ilmoittautuu yksi 18v, yli 40kg painoa pudottanut ja niiden viimeisten rasvojen kanssa kamppaileva tyttö jolta pääsi ihan rehellinen itku tätä lukiessa! On se vaan niin, että vaikka tietää että pitää syödä ja tietää että syö liian vähän, niin ei sitä usko ennenkuin se näin sanotaan 😀
  Uudenvuoden lupaukset meni jo, mutta huomenna lupaan syödä niin ettei ole enää nälkä.

  • Piia Pajunen

   Jes! Kyllä se kroppa tottuu myös niihin normaaleihin ruokamääriin, ja joskus voi tehdä hyvä pitää pientä taukoa siitä rasvan tiristelystä. Kroppa ja mielikin kaipaa hengähdystä välillä, ja eihän se normaalin ja terveellisen ruuan asteittainen pienimuotoinen lisääminen ketään lihavaksi tee. 🙂 Btw, huikean määrän olet kyllä kiloja karistanut!!

 3. Silja

  Jep!!! HArmittaa kun tätä ei naiset älyä 😀 itse syön 2500kcal eikä rasvaa ole nimeksikään ja olen pieni kun mikä. kalorilaskurien mukaan kulutukseni on n.1600 päivässä, todellisuudessa se on n.2200 (lepopäivinä siis). ihan vaan koska aineenvaihdunta toimii 😀 paitsi ettö ähky on kokoajan!! 😂

  • Piia Pajunen

   Kyllä! Aineenvaihduntaahan pystyy useimmilla kouluttamaan ja sopeuttamaan eri tilanteisiin. Monilla se voi sopeutua tehokkaasti tuohon 1600kcal (säästöliekki) tai sitten se 2500kcal. 🙂 Ja jos sattuu syömään liikaa ”puhtaista raaka-aineista”, niin pahinhan on siinä se, että rasvaa kertyy hitaasti, mutta pienikin nipistely käynnistää kiristämisen, kun aineenvaihdunta pelittää!

  • Hertta

   Mullakin kalorit huitelee siellä 2500-3000 päivässä mutta ei kyllä näy kropassa 😀 Oon aika pienikokoinen ja aineenvaihdunta pelittää vissiin siis aika hyvin. Toki silläkin on vaikutusta että treenaan keskimäärin 10h/vko. Mutta se on mahtavaa kun voi syödä paljon 😉

 4. Jemina

  Todella hyvä postaus! Oon niin samaa mieltä tossa että treenaajat ja jopa ne jotka ei treenaa syä aivan liian vähän. Kun oppii syömään tarpeeksi ja fiksusti huomaa eron kyllä aika selvästi. Tää sivuaa nyt vähän tätä aihetta, mutta pidin koulussa yhden esitelmän terveellisestä ruokavaliosta jossa mainitsin juurikin sen että kun ruokavaliota lähdetään koostamaan aivan ykkösenä tulee: Riittävyys: tarpeeksi ruokaa, toisena: Laatu: mitä syö, ja kolmantena vasta hifistely: eli jos haluaa lisätä jotain lisäravinteita/superfoodeja, niillä ei korvata omaa ruokailua. Ja sanoin myös että varsinkin nuoriso syö keskimäärin aivan liian vähän. Jos mietitään vaikka rasvaa: Aivot koostuu 60% rasvasta… Voi siis olla aika kohtalokkaat seuraukset oppimiselle mikäli niitä rupee välttelemään. Ja muutenkin ihan yleinen energiataso. Valitetaan väsymystä ja nuutunutta oloa mutta ei edes tajuta että ei syödä tarpeeksi.
  Mun blogissa videota terveellisistä mustikka kookos muffinseista ja nyt äsken julkasin just uuden postauksen otsikolla ”Lupa muuttua” 🙂
  http://woundedlaughh.blogspot.fi/

  • Piia Pajunen

   Kiitos Jemina! Todella pätevää asiaa sulta, ja tuo ruokavalion rakentamisen priorisointi oli kyllä osuva! 🙂

 5. Heini

  Lisäisin tähän vielä, että tuosta 1400-1600 kcal kituuttamisesta luopuminen auttaa monella myös uniongelmiin. Aliravitsemus ja yöllä nälkään herääminen eivät auta ainakaan kiinteytymään eli kannattaa syödä rohkeasti enemmän. Myös ahmimiskohtaukset itseinhoineen jäävät, kun ruokaa on tarpeeksi. Nälkäähän ei voi ikinä voittaa..
  Kiitos kivasta blogista!! 🙂

  • Piia Pajunen

   Erittäin osuvia lisäyksiä nuo uniasiat ja ahmiminen! Eräs tuttavani myös totesi jatkuvilta kitukaloreilta pois siirryttyään, että kyllä muuten parisuhdekin taas hymyilee, kun hän ei ole enää itse kuin perseeseen ammuttu karhu kaiken aikaa. 😀 Vaikka nälkää ei ollut, mutta liian vähäinen energiasaanti vaikutti todella paljon mielialaan, ja tämän hän huomasi vasta, kun tilanne muuttui riittävän ravinnon myötä.
   Ja kiitos sulle kommentista! 🙂

 6. Paula

  Laatua, laatua, kyllä kyllä. Mua niin häiritsee kaikki makeutusaineilla pelaavat, no ei se multa ole pois mutta jos kaupasta kuitenki valitsisi sen oikealla sokerilla makeutetun tuotteen. No vaikka sen välipalarahkan, tai ottaisi vain sen ihan tavan version ilman mitään sokeria. Ja mehukeitto oikealla sokerilla, tai vielä parempaa, tadaa, itse tekemällä kiisselin voit säädellä sokerin määrän. Ja takuulla luomua, oothan hakennu syksyllä mehtästä marjat, liikuntaa sekin! Syö paljon mutta muista laatu.
  Edelleen mainostan että voimanostopuolella ensin laitetaan syömiset kuntoon, sitten hiotaan tekniikka ja sen jälkeen vasta tulee rauta. Jos et syö riittävästi ja oikein, ei se rautakaan nouse.

  • Piia Pajunen

   Tuo on kyllä pätevä järjestys, eli ensin ruoka kuntoon ja sitten vasta se treeni. Niillä sitä tuloksia tulee, ja tärkein hommahan siinä ravinnossa on ihan ensimmäisenä syödä juuri riittävästi!

 7. Anna

  Moi! Postauksessa kerroit huonon päivittäisen ruokailutottumuksen ja tuo näyttää juuri siltä, mitä itse ajattelen että hyvä ruokavalio olisi. Pystyisitkö tekemään samanlaisen yksinkertaisen esimerkin hyvästä päivän ruokavaliosta? Ja juuri noilla samoilla tavallisilla ruoka-aineilla, mutta määriä muuttaen. Olen juuri miettimässä itselleni ruokavaliota, mutta en yhtään tiedä kuinka paljon sitä täytyy syödä mitäkin ja hukun kaikkiin erilaisiin ”vinkkeihin” mitä lehdistä ja netistä löytää. Vaikea löytää luotettavaa lähdettä, mutta suhun luotan kun kerran näytätkin noin upealta! Ruokavaliopostaukset ovat jatkossakin erittäin tervetulleita!

  • Piia Pajunen

   Tulen varmasti kirjoittamaan jatkossa paljon ravinnosta, eli saamasi pitää! Voisin tehdä tällä viikolla jonkin näköisen postauksen tuosta hyvästä ruokavaliosta. 🙂 Kiitos sulle myös kivasta kommentista!

 8. PI

  Tosi silmiä avaava postaus!
  Mitä mieltä olet lihasten kasvamisesta (vaikkakin melko pienestä) kehonpainotreeneillä? Siinähän pystyy progressiivisesti myös etenemään mm. liikkeiden variaatioiden ansiosta. En ehdi enkä liiemmin pidä salitreeneistä, mutta kotona tehtävistä oman kehonpainolla (lisänä eripainoiset kahvakuula/käsipainot) tehtävistä treeneistä pidän. En kuitenkaan koskaan jatka paria viikkoa enempää, koska päähän on iskostunut ajatus, että ainoa oikea tapa saada lihasta on salitreeni! Apua, mitä mieltä olet? Jospa vastauksesi saisi silmäni avautumaan uudestaan 😀
  Hyvää viikonloppua!

  • Piia Pajunen

   Kehonpainotreenillä varmasti voidaan päästä hyvään alkuun lihasten kasvattamisessa, mutta jossain vaiheessa jos oikeasti sitä lihasta halutaan saada vähän enemmän, niin progression takaamiseksi kuormaa olisi hyvä saada jostain lisää. Hyvän lisän kyllä treeniisi varmasti saa kahvakuulilla ja käsipainoilla kehonpainotreeni kohdalla varsinkin pienemmille lihasryhmille, mutta esimerkiksi jalkoihin voi olla pidemmällä tähtäimellä vaikea saada lihasta tarttumaan määräänsä enempää, ellei kuormaa saada kasvamaan.
   Jos sulla lihaskasvu on ilmeisesti tavoitteena, niin voisithan sä kokeilla käydä vaikka kerran viikossa salilla tekemässä jalkatreenin (ja hankkia tähän jonkun motivoivan ohjelman), ja muuten treenata vaikka kotosalla? 🙂

 9. Annika

  Moikka Piia! Sellaista kysyisin että kuinka paljon on merkitystä sillä mistä kalorit saa? en siis tarkoita että söisi 2500kcal suklaasta ja odottaa kiinteytystä ja hyvinvointia vaan että jos oikealla puhtaalla ja terveellisellä ruualla saa esim tuon 1800-2000 täyteen niin voisiko loput kalorit tulla esim kalorisemmista lisukkeista vai vaikuttaako tämä kovin lopputulokseen? Toki olisi hyvä jo vitamiinien ym takia että kalorit olisivat puhtaista lähteistä mutta kärjistetysti riittääkö että kalorit täyttyvät? Järki päässä siis 😊 pienen ihmisen voi olla vaikea syödä puhdasta ruokaa 3000 kalorin edestä joten kermalla, voilla ym kikkailu helpottaisi 😊 mutta niin asiaa tää postaus! Go girl! 💕

  • Piia Pajunen

   Mielestäni voi hyvinkin tulla. Jos pohja on kunnossa, niin kyllähän sinne mahtuu vähän herkkuja tai muitakin ruoka-aineita. Itselläkin tulee varsinkin kisakauden ulkopuolella syötyä useinkin ”ei niin puhdasta ruokaa”. Ja esim voi ja kerma ei mielestäni ole mitään vaarallisia aineita, jos niillä ei lähdetä retostelemaan aivan överiinsä 😀 Normaalia ruokaa nekin ovat ja esimerkiksi voita käytän itsekin ihan kisaprepillä. 🙂

 10. Ninna

  Et olisi voinut paremmin kirjoittaa! Äitini, puhumattakaan mummosta, ei syö edes tuota määrää ja nyt äiti on kaalisoppadietillä(vaikka yritin vastustaa, eihän niistä ole mitään hyötyä?)Varmasti monella ongelma se ettei oikeasti tiedetä kuinka paljon ja mitä tulee syödä ehkä kulutustakin aliarvioidaan(ainakin itse sorrun tähän)Vai voisiko olla että liikunta ns. vähentää ruokahalua? lihas ei voi kai kasvaa minuskaloreilla?

  • Piia Pajunen

   Monet ”terveellisesti syövät” eivät välttämättä ymmärrä, että puhtaita raaka-aineita pitäisi välillä syödä hieman enemmän. Varsinkin hiilihydraatit jäävät usein reilusti alakanttiin, kun esimerkiksi perunan ja puuron energiasisältö yliarvioidaan monesti reilusti. Liikuntahan voi myös tunnetusti vähentää ruokahalua ja uskoakseni varsinkin silloin, jos aineenvaihdunta on jo valmiiksi jumissa.

 11. ANNIKA

  Heippa ! Täällä yks jonka ongelma on juuri tuo liian vähän syöminen, vaikka kuinka yritän lisätä kokoaja! Olisko sulla antaa tuollaista samanlaista esimerkki ruokavaliota niin että lisäisit siihen kaiken miltä sen PITÄISI näyttää? 🙂 Omalla kohdallani siis tavoitteena painon nostaminen ei laihduttaminen!

  • Piia Pajunen

   Moikka! Yritän toteuttaa tällaisen tämän viikon aikana! 🙂

 12. miltsu

  täyttä asiaa, jälleen kerran! kumma miten me naiset yleensä opitaan tuo kantapään kautta. kun söi iha minimaalisesti nii ihmettelin kuin salilla ei ajatus kulje ja rautakaan ei liiku ja vähän väliä ärsytti ja heikotti. no lautaseltahan syy löytyi, kun alko syömää enempi niin toki sitä läskiäkin on tullu mutta lihaksiakin ja voimaa ihan kiitettävästi, ja jaksamista, naurua, positiivisuutta ja vaikka mitä! sun postauksia odottaa kyl ku kuuta nousevaa, aina mietin mitähän fiksua ja itteäkin koskettavaa tällä kertaa keksit 🙂

  • Piia Pajunen

   Moikka Miltsu ja iso kiitos ihanasta palautteesta! Juuri tuota mä haen tässä takaa, että reilummin syömällä saisi varmasti ainakin edes jotain eli huikeasti kulkevaa treeniä, pyöristyvää lihasta, kasvavia voimatasoja ja ennen kaikkea sitä hyvää fiilistä arkeen ja elämään! Ei elämä ja onnellisuus ole rasvaprosentista kiinni. 🙂

 13. Essi

  En yhtään ihmettele, että naiset dieettaa tai yrittää kiinteytyä kitudieeteillä, kun eri lehdet ovat olleet niitä vuosikausia pullollaan. Laihduttajan tai kiinteytyjän ruokavalio on mediassa perinteisesti vuosikymmeniä ollut tosi vähäkalorinen. Jopa naisille suunnatuissa liikuntalehdissä annetaan edelleen niukkaenergisiä ruokavaliomalleja.

  • Piia Pajunen

   Tämän olen ikävä kyllä itsekin huomannut. Nykyään on vaikea erottaa luotettavaa ja varteenotettavaa tietoa tästä informaation ristitulesta…

 14. ulla

  Laitatko Piia noin 2000 kcal päivän ruuat 🙂 Kiitos.. Ois kiva verrata omia.
  Puurolla päivä alkaa…. 🙂

  • Piia Pajunen

   2000 kcal päivän voi toteuttaa onnistuneesti monilla eri tavoilla, joten ei ole mitään suoraa oikeaa ja väärää, ja olemassa voi olla monia ihan yhtä hyviä toteutustapoja. Yritän kuitenkin tällä viikolla toteuttaa asiaa käsittelevän postauksen!

 15. Emmi

  Mäkin lukisin mielelläni jonkinlaisen esimerkikn siitä, mitä ja miten paljon kannattaisi syödä. Itse en kylläkään ole ktiivinen treenaaja vaan päinvastoin ihan oikean ylipainon kanssa kamppaileva pöllerö, mutta ihan samalla tavalla nääkin kilot olis kiva saada karisemaan kestävällä tavalla, ei kitukuurilla. 🙂

  • Piia Pajunen

   Tuo postauksessa ollut pohja oli mielestäni muuten erittäin toimiva ja fiksu, mutta etenkin hiilihydraattia tuossa saisi olla enemmän ja rasvaa voisi myös lisätä hieman. Ei siis tuossa sisällössä ollut mitään vikaa vaan määrissä. 🙂 Mutta kirjoittelen tästä piahkoin lisää!

 16. Eve

  Jes ihan mahtava teksti kiitos! Omalla kohdalla luulin eläväni viimevuonna oikealla ruokavaliolla mutta väärässä olin. Ruoka mitä söin ja syön nykyisinkin oli täysin hyvää mutta määrät päin prinkkalaa. Loppuvuodesta kun kaikki tökki enemmän tai vähemmän aloin laskeskelemaan kaloreiden määriä yllätyksekseni sain n. 1800kcal päivässä, jipii! Ongelmaa tuottikin se että mitä lisätään, proteiineja, hiilareita vai rasvoja vaikka tiesin että rasvojen tärkeyttä olinkin aliarvioinut mahtavasti koko vuoden ja siitä lähes kaikki puuttuvat kalorit tulikin. No kiitoksena hienosti hoidetusta ruokavaliosta tulikin ääretön väsymys joka on jatkunut nyt muutaman kuukauden jota en aluksi tajunnut, treenit alkoi tökkiä pahasti eikä kroppakaan tuntunut kehittyvän mihinkään. Loppuvuodesta annoin periksi ja poistuin muutamaksi viikoksi salilta ja treenien parista kokonaan ja nautin lepäämisestä sekä joulun tarjoamista ruokaövereistä. Nyt viisaampana uuteen vuoteen onneksi on helppo kehittyä kun puhutaan vain määristä eikä koko helahoidosta mikä täytyisi muuttaa. Naisten ilmeisesti täytyy nämä asiat todeta ihan omien kokemuksien kautta on se kumma juttu kun ei voi uskoa alusta alkaen viisaampia!

  • Piia Pajunen

   Kantapään kautta asiat oppii (ikävä kyllä) yleensä tehokkaimmin! Huippua kuitenkin, että huomasit missä vika on, ja uskalsit lähteä korjaamaan. Välillä on vain pakko levätä, ja riittävää ja laadukasta ravintoa tarvitaan jaksamiseen! Tsemppiä sinne treeneihin ja safkojen lisäämiseen! Hiilari on treenaajan paras ystävä! 😉

 17. innan

  Itsekin jäin kaipaamaan sitä esimerkkiä kunnollisesta päivästä 🙂

  • Piia Pajunen

   Tuo esimerkki oli muuten siis ihan pätevä pohja, mutta päivään saisi tulla huomattavasti enemmän hiilihydraatteja ja rasvaakin saisi tuonne lisätä. 🙂 Tästä kuitenkin tulossa postausta erikseen!

 18. Veera

  Huikee juttu!! Voisitko tai voisko joku sun puolesta kääntää tän enkuks? Ois ihan mahtavaa 🙂

 19. mari

  Tämä oli hyvä postaus vaikkei minulle mitään uutta ollutkaan, veikkaan että aika monen naisen ongelma tuo.
  Itselläni on ollut aika elämässä kauan sitten kun painoin reilun 40kg ja aineenvaihdunta oli niin jumissa että jos söin enemmän kuin omenan päivässä niin paino nousi, voitteko uskoa. Huh huh. Ihme ettei henki lähtenyt. Tuon tilan korjaaminen vei puoli elämää oikeasti.
  Nyt olen jo vuosia treenannut tavoitteellisesti ja tällä hetkellä syön noin 3500kcal/pvä puhdasta ruokaa ja treenaan paljon salilla ja olen elämäni kunnossa ja aineenvaihdunta pörisee kuin juna.
  Minun vinkki olisi kaikille niille naisille joilla on kroppa sekaisin liian vähästä syömisestä hankkia kunnon ammattilainen alusta asti mukaan joka osaa purkaa tuon tilan, se ei ole helppoa mutta muuttaa elämän.
  -mari-

  • Sini

   Hei! Mua kiinnostais että mistä sait apua? Mistä sitä kannattaa hakea ? Itselläni juuri tuollainen tilanne…

  • Piia Pajunen

   Kyllä! Hyvän ja ammattitaitoisen valmentajan hankkiminen aktiivisalitreenaajalle/kehonmuokkaajalle edes kerran elämässään vaikka sen 3kk (tai mielellään pidempään) ajan ei menisi keneltäkään hukkaan! En voisi enempää olla kanssasi samaa mieltä!

  • Ella mäkinen

   Mites piia sun omat ruokailut? Ethän sääkään kovin paljoa syö kun youtube videossa söit lounaaksi salaatin jossa n puol purkkia tonnikalaa? Eikä kastikettakaan näkyny , kreikkalaista jogurttia vaan, välipalaksi kaksi pullamössö voileipä siivua ilman leikkeleitä tai juustoa?? Olis kiva jos tekisit joskus realistisen ”mitä syön päivässä” postauksen 🙂

  • Piia Pajunen

   Eijeiii! 😀 Ei mun MyDayt ole 100% kokonaisuus, vaan katkelmia päivistä 😀 Esimerkiksi tuo mainitsemasi leipävälipala oli nimenomaan mun päivällisen ”jälkkäri”, jonka nappasin mukaan työhuoneeseen kun menin koneelle jatkamaan hommia, koska tuntui, etten tullut täyteen. Yleensä iltapala on mulla monesti kaikkein suurin ja ravintotihein, koska se on viimeisin safka päivässä ja suoraan treenin jälkeen, jolloin pistän kyllä murua rinnan alle palautukseni. Lisäksi jos saan puolikkaasta tonnikalapurkista ja kreikkalaisesta jugurtista jo annokseen pattiarallaa 25g protskua, niin turha sitä tonnikalaa määräänsä enempää heittää. 🙂 Ja tuossa my dayssähän salaatin kohdalla nimenomaan korostin sitä, että nyt heitin tavoitteeksi syödä (vaivaiset) pari viikkoa keveämmin, kun vaikutti vahvasti siltä, että olin kasvanut hääpuvustani ulos, eikä kyse ollut normaalista tilanteestani. Lopussahan totesin, että taitaakin se sittenkin mahtua, eli edelleen normaalisti ruokaa naamariin vaan.
   Googleen kun heittää ”piia pajunen ruokapäiväkirja”, niin näitä realistisia ”mitä syön päivässä” postauksia pitäisi kyllä löytyä lukuisia! 🙂

 20. Emi

  Moi! Mua kiinnostais myös sellanen esimerkki kunnollisesta päivästä 🙂 tän postauksen innoittamana syötin kalorilaskuriin ensimmäistä kertaa ikinä nykyiset syömiseni ja sain reilu 1800 kcal/pv, treenipäivänä n. 2000 kcal. Nääkin syömiset tuntuu itelle aika työltä koska oon aina ollu luonnostaan pienikokoinen ja ruokahalua ois paljon vähempään. Toki se nälkä tulee erilailla kun pitää ruokarytmistä vaan kiinni mutta vaikka päiväkin jossain reissussa ilman ”omia ruokia” tuo sellasen olon että olipas mukava kun ruokapöydässä ei kulunu niin paljon aikaa 😀 Yhessä vaiheessa söin tästä vähän enemmän pitkänki aikaa mutta sillon olo oli jo usein niin tukala että ei ollu enää hauskaa. Oon tyytyväinen nykykuntoon ja tuntuu että kehitystäkin tulee mutta tästä sun postauksesta tuli semmonen olo et voisko sitä tulla vielä lisää/nopeempaa! 😀 en vaan tiedä miten muhun mahtus lisää ruokaa..

  • Piia Pajunen

   Ei ihan kaiken tarvitse päivittäisessä ruokavaliossa olla viimeisen päälle hiottua, puhdasta ja optimoitua. Jos tuntuu, että haluat/tarvitset lisätä lisää ruokaa lautaselle, niin voithan ottaa kerran päivässä jonkun hieman energiatiheämmän lisukkeen ruokapöydässä tai vaikka vähän jälkkäriä treenipäiville tms.
   Jos siis olosi tuntuu muuten hyvältä, energiseltä ja virkeältä ja kehitystä tulee, niin ei siitä ruuan lisäämisestä tarvitse lähteä liikaa stressaamaan. Jos olosi on hyvä näin ja homma toimii oikeasti, niin ei stressiä 😉

 21. Taika

  Hei Piia, voiko suhun ottaa yhteyttä esim Instagram Directissä Elite Academyn tiimoilta, haluaisin vähän kysellä ?

  • Piia Pajunen

   Laita ihmeessä viestiä! 🙂

 22. Ada

  Hei! Eräässä puskaradio ryhmässä eräs personal trainer julkaisi tämän saman tekstin omissa nimissä. Onko tämä teksti alkujaan sinun kynästä vai tämän PT:n? 🙂

  • Piia Pajunen

   Moikka! Ei hemmetti mitä täällä tapahtuu? 😀 Siis tämä on sanasta sanaan ihan itse kirjoittamani viime perjantaina! Olisin superkiitollinen, jos saisin linkin tähän tekstiin, niin tietäisin, kuka tekstini on kopioinut! Vai onko tämä siis joku suljettu fb-ryhmä, minne tämä teksti on kirjoitettu?

  • Riina

   Minkä niminen Pt on kyseessä ettei vahingossakaan eksy hänen valmennettavaksi..?

 23. Katja

  Hei! Onko tämä oma tekstisi? Kysyn vain sillä kun eräs toinen henkilö julkaisi tämän ja väitti omakseen…
  Hyvä juttu joka tapauksessa ja tykkään blogistasi paljon😊

  • Piia Pajunen

   Moikka! Kiitos tiedosta, sillä tämä on ihan täysin omasta kynästäni, enkä ole mistään toisesta tekstistä edes inspistä tähän saanut vaan ihan omien havaintojeni ja ajatusteni pohjalta laadittu teksti. Oliko se oikeasti sanasta sanaan kopioitu? Olisin erittäin kiitollinen, jos saisin linkin tähän postaukseen!! <3

 24. Kia

  Hei, näköjään jo ylläolevat kommentoijat ovat kertoneet tästä kopioimisesta. Kyseessä on siis Rauli Salmela niminen henkilö ja hän on julkaissut aivan täysin saman tekstin Puskaradio Kalajoki nimisessä ryhmässä omissa nimissään. En voi linkittää kyseistä tekstiä, koska ryhmä on suljettu, mutta liity ryhmään hetkeksi, niin näät tekstin.

 25. Katja

  Ilmeisesti sait jo linkin? Sanasta sanaan oli kopioitu..kommenteissa tekstiä kehuttiin ja tämä mies kiitteli pokkana😠 joku laitti kommentteihin liitteen tekstistäsi, niin kehtasi vielä väittää,että se on häneltä kopioitu😠. Uskomatonta!!
  Hyvä, että oikaisit asian!

  • Piia Pajunen

   Jep uskomatonta… Näin tämän homman itse omin silmin, ja musta tuntuu, että tuota samaa ”myyntipuhetta” on voinut olla useammassakin ryhmässä…

 26. ulla

  Uskomatonta, ett joku rupeaa toisten kirjoituksia ominaan julkaisemaan :/ …
  Mutta laitatko Piia sellaisen esimerkki päivän 2000 kalorista 🙂

  • Piia Pajunen

   Näin on… Teen tästä mitä luultavimmin oman postauksen tälle viikolle! 🙂

 27. Plagioinnin huippu! Kuinka TÖRKEÄ ihminen voi olla? – Piia Pajunen

  […] Jos te kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain söisitte […]

 28. Lotta

  Tämä ruoka-asia on mulle hankala. Oon 165cm painan 75kg, mulla on nk. mesomorfinen kroppa, johon tarttuu lihasta helposti. Ongelma on, että se vähäinen rasva saa mut näyttään jumalattoman isolta, koska lihakset on isot. Kiinteytymistä kokeilin 1700kcal joskus ja kuukaudessa sain tosi hyvät tulokset, r% tippu 21:sta 19:seen. Nyt rasvat 25%:n luokkaa enkä saa sitä pienemmäksi, vaikka mitä teen. Haluisin olla timmimpi muija, jolla on voimaa ja jonka lihakset erottuu ilman, että näytän tällaselta möhkäleeltä 🙁

  • Piia Pajunen

   Moikka Lotta! Elämä on valintoja täynnä. Jos pienempi rasvaprosentti saa sinut mielestäsi näyttämään liian lihaksikkaalta ja isompi rasvaprosentti ei myöskään ole mieleesi, niin ratkaisun ydin onkin ehkä siinä, että sun pitäisi opetella pitämään itsestäsi sellaisena kuin olet tilanteesta riippumatta. Tähän ei kehonmuokkaus silloin auta, jos joka tilanteessa olet ulkonäköösi tyytymätön, eli nyt vain työskentelyä pääkopan kanssa kehiin! Ja mitä sitten, vaikka näyttäisin ”möhkäleeltä”? Kaikkihan on siitä kiinni miten itsesi kannat ja miten itsesi näet. 🙂

  • Lotta

   Olin kyllä tyytyväinen silloin 64kg:n painoisena ja 19r%:sena, mutta sen jälkeen lihasta ja muuta on tullut niin paljon lisää, ettei siitä ole kuin muisto vain. Voima on mulle kaikkein tärkeintä ja se, että kriittisiin paikkoihin kertyvää ylimääräistä ei olis paljon. Mutta sillä 1700kcal kituuttaminen, ei se ole elämää se. Tuntuu vaan, että enemmän on heti jossaki ylimääräsenä. Syön terveellisesti, mutta en tällä hetkellä minkään ruokavalion mukaan. Pitää vissiin syyä jatkossa kohtuudella enemmän ja edelleen terveellisesti, ja tottua siihen, että tulokset tulee hyvin hitaasti.

 29. kimm

  Moi.
  Oon 21v muija ja ekaa kertaa elämässäni menin salille 2016 lokakuun alussa ja sitä ennen en ole koskaan tehny mitään lihaskuntoharjottelua. Eli vajaa kolmisen kuukautta on tullut reenattua. Mulla ei kyllä lihasta oo nimeksikään, kun ikinä en ole lihaksillani tehny mitään. Läskiä on vaan vatsassa ja kyljissä, muualla ei ole. Oon 156/50kg ja laskin lepoaineenvaihduntani, joka on n. 1350kcal/päivä. Teen punttitreeniä 4krt/vk ja rauhallisia 30-60min palauttavia lenkkejä 3krt/vk lepopäivinä. Tuntuis ihan hullulta syödä jotain 2000kcal päivässä mun kokoisena ihmisenä. Mulla siis on ongelmana se, että vaikka oon 3kk jo reenannu niin mitään ei ole lähteny vatsan läskeistä pois. Ainoostaan liikkeiden painoissa on tullu progressiota. Joka päivä on tullu syötyä n. 1600kcal ja paino on pysyny just samana koko ajan. Ruokapuoli on kunnossa, eli prodea tulee 2g/painokilo jne. Syönkö edelleen liian vähän vai mikä ihme mättää? Itsellä tarkoitus siis oikeasti saada itsestä niin lihaksikas kuin ikinä on mahdollista, ja tietenki nostaa niin paljo rautaa kuin mahollista ja treenata poliisikoulun pääsykokeisiin, jossa siis penkkipunnerrus ja ylätalja testataan. Voimatasot on ihan naurettavan pienet vielä, mutta kyllä se tästä. Katotaan sitte 3 vuoden päästä että onko tarttunu yhtään lihasta tähän muijaan. 😉

  • kimm

   Vielä edelliseen viestiin liittyen unohdin sanoa, että nuo läskit tuli siis sillon teininä kun murrosikä alkoi. Siitä asti ne on pysyny, vaikka pari viime vuotta on yötyön takia tullu syötyä tosi pieniä määriä, koska ei oo ollu nälkä. Joku päivä saatto olla esim. pari riisikakkua, banaani ja lohipaketti. :/

  • Piia Pajunen

   Kyseessä sulla on juurikin todennäköisesti tuo säästöliekki. Vähemmän ei ole aina enemmän, kun puhutaan ruuasta kiinteytymisestä. Tuo kalorimäärä voi toimia kiinteytymisessä hetkellisesti tehokeinona, mutta sinne kaloreihin päätyessä pitäis olla pohja ja taustatekeminen kunnossa. Suosittelen siis sulle ehdottomasti valmentajan hankkimista tai vähintäänkin nostamaan reilusti hiilihydraatteja (ja mahdollisesti rasvaa), sillä 1600kcal päivässä syötynä ei tuo sinulle haluamaasi kehitystä (vahvoja ja näyttäviä lihaksia), jonka tekstissä ilmensit.

 30. Rige

  Hei kuulehan, nyt on pakko kysyy. Mitä kalorilaskuria tms käytät?

  • Piia Pajunen

   Tällä hetkellä porskutan My Fitness Pal-appilla. Todella näppärä, kun oppii käyttämään 🙂

 31. karo

  Mahtava kirjoitus. Täällä yksi valitettavan pieniruokainen ihminen ja entinen kestävyysliikkuja. Huono yhdistelmä. Saanti oli vuoisa n. 1600kcal ja kulutus lenkkeineen sellainen, että miinuksilla mentiin. Nyt kohta 5kk takana tavoitteellista salitreeniä ja ennenkaikkea syömisen opettelua. Ongelma on näläntunne ja sen harjoittaminen, jos suinkin mahdollista. aamupala ja lounas menee ongelmitta ja on ravitsevia, mutta lounaasta eteenpäin nälkää ei jostain syystä tule. tai jos tulee, niin se on pieni ja hoidettavissa esim. omenalla, ei hyvä. Siksi itse juon nyt lisäravinteita kunnes pikkuhiljaa opin syömään toisen lämpöisen atreia ja ehkä jopa iltapalan. Uni on ravittuna täysin erilaista, mutta syöminen on toisaalta myös stressi. Lihas on hyvin pyöristynyt, mutta kehitys alkaa tyssätä uupumiseen. Käyn siis salilla 4x vkossa + päälle kolme aerobista. Lienee sanomattakin selvää, että aerobiset voinee jättää pois ja ottaa mukaan kun ruokailu kunnossa? Mitä olet mieltä? Oma huoleni on, että aerobinen kunto romahtaa täysin.
  Paradoksina sanottakoon, että tuntuu myös nyt, että se ”kunto” romahtaa anyway liian treenaamisen ja huonon syömisen tuloksena.
  kalliit neuvot ovat tarpeen. Tiedostan ongelman, kuten tekstistäni huomaa, mutta joskus se on hyvä ”kuulla” muualtakin. Liika liikkuminen syöksee suohon? Mainittakoon vielä, että käyn töissä ja hoidan perhettä siinä sivussa. Tai ei missään sivussa, vaan ne tietenkin prioriteetteinä ekana.

  • Piia Pajunen

   Nyt vaan aerobiset rohkeasti pois, sillä ne vain syövät sulta sekä fyysisiä että henkisiä voimavaroja ja palautumiskapasiteettiä siltä oikealta kehittymiseltä ja arjen pyörittämiseltä. Seitsemän treeniä viikossa on aika hurja kombo. Jos aerobista kuntoa haluat pitää yllä, niin voithan vähentää salitreenejä kolmeen (silläkin saa kehitystä) ja käydä kerran tai ihan max pari kertaa viikossa aerobista treeniä tekemässä. Mutta toistaalta, tästä päästään taas siihen tilanteeseen, että kaikkea ei välttämättä voi eikä kannatakaan tavoitella samalla kertaa.

  • karol

   Rehellisesti sanottuna into aerobiseen on kadonnut salitreenin tullessa tärkeämmäksi sekä ulkonäön, terveyden että kunnon kannalta. Jokin piiskuri itsessäni on vain ylläpitänyt lenkkejä oleellisena osana aktiiviliikkujan elämää. Kunnes sitten huomaankin olevan kohta ylikunnon puolella, leposyke auttamatta liian korkea ja keho on uupunut.
   Kiitos kommentistasi, se vahvistaa omia ajatuksiani. 🙂 Mukavaa talvea ja kevättä ja toivottavasti tuo plagiointihässäkkä selviää.

  • Piia Pajunen

   Jep, nyt on varmasti hyvä hetki vähentää sitä treeniä, ja keskittyä määrän sijaan laatuun. Sillä sitä tulosta tulee, ja keholla on riitettävä resursseja myös palautumiseen ja siten myös kehittymiseen. 🙂 Mukavaa talvea ja kevättä sinnekin!

 32. Lenka

  Ensinnäkin kiitos erittäin hyvästä ja hyvin kirjoitetusta tekstistä! Puhut asiaa ja kirjoitusta on miellyttävä lukea. Itse kamppailen tällä hetkellä juuri tämän ongelman kanssa. Olen saanut laihdutettua viime huhti-elokuu 10kg (Lähtö siis 165cm/91kg). Silloin aloitin liikunnan täysin nollasta ja vähensin syömisiä. Liikkuminen oli sellaista keskiraskasta, omankehon painolla. Viime syyskuussa aloitin TFW-metodiin perustuvan treenauksen (2xviikossa voimatreeni punttiksella, kerran viikossa kuntopiiri ja kerran viikossa sykettä nostava hurrikaani treeni) ja kappas paino on junnannut paikoillaan. Nyt olen havahtunut siihen, että ei hitto, syön liian vähän. Tällä viikolla aloitin kirjaamaan syötyjä kaloreita ylös sulamon sivuille ja kappas, maanantaina heti 1300kcal miinuksella (oli siis treenipäivä ja 2 tuntia kulutti n.1500kcal sykemittarin mukaan. Eilinen treeni kulutti 1000kcal). Olen asettanut sulamoon, että päivä voisi olla 500kcal miinuksella – onko tämä järkevää, jos haluan vielä tiputtaa 10kg?
  Tällä hetkellä joudun taistelemaan pääkopan kanssa siitä, että tiputetut kilot eivät tule takaisin, vaikka söisin enemmän. Vuosi sitten en kuntoillut lainkaan – nyt treenaan 100% enemmän.
  Kysymys: olisko järkevämpää syödä lepopäivinä 1800kcal ja treenipäivinä 2500-3000kcal VAI olisko lepopäivinäkin hyvä olla korkeammat kalorit?
  Yhdyn edellisiin kirjoittajiin ja jään odottamaan esimerkkipäivää innolla 🙂 Ja jään seuraamaan blogiasi.

 33. Eini

  Olenkin aina miettinyt miten on mahdollista, etten ole läski vaikka mussutan paljon enemmän ruokaa, kun naiset mitkä avuliaasti jakelevat ruokapäiväkirjojaan netissä. Tästä se johtuu 🙂

 34. mira

  Hei,
  täällä myös yksi syömisten kanssa kamppaileva. Olin viitisen vuotta sitten elämäni kunnossa, olen 163 cm pitkä ja painoin tuolloin n. 60 kiloa. Olin timmi ja rasvat tarpeeksi itseäni miellyttävässä mitoissa (kotivaa’an suuntaa antavan arvion mukaan 23-24%) ja liikuin paljon (sali+lenkkeily). Lähdin pariksi vuodeksi ulkomaille töihin, jonka aikana liikunta jäi kiireiden vuoksi paljon vähemmälle., ja painoa kertyi vuosien aikana n. 5 kiloa (+rasvaprosentti 28%)
  Ongelmana on painon pudottamisen vaikeus ja epätietoituus siitä, syönkö liian vähän vai liian paljon, sillä paino ei putoa. Olen oikeastaan jo kolmen vuoden ajan koettanut pudottaa painoa takaisin 60 kilon tuntumaan, mutta paino jäi junnaamaan 62-63 kiloon, ja sillä tiellä ollaan edelleen.
  Olen huomannut, että jos harjoitan kovatehoista treeniä (esim. HIIT tai raskas spinning-tunti) useamman kerran viikkoon, painoni lähtee vain noususuuntaan. Tiedän tämän olevan kehooni kertyvää nestettä, mutta en tiedä johtuuko se siitä, että kroppani on ylirasitustilassa, vai siitä, että syön aivan liian vähän. Samoin käy,jos treenaan 5-6 kertaa viikkoon, painoni vain nousee. VAstaavasti olen huomannut, että 3-4 kertaa viikossa treenaaminen, tai vastaavasti kevyempi treenaaminen tasoittaa painoa hiukan alaspäin (mutta ei silti alle 62kg:n). Tiedän, että vaakalukemaa ei tulisi tuijottaa, mutta mietin teenkö keholleni vaan hallaa treenaamalla ”väkisin” kovaa, jos nestettä vain alkaa kertyä kroppaan?! Mieityttää, olenko vuosien aikana saanut kehoni säästöliekille/ylirasitustilaan, vai mistä on kyse, kun tulosta ei tule. Olen siis treenannut vuosien ajan n.4-6 kertaa viikossa, pääasiassa aerobista+ 1/2 salikertaa viikossa.
  Syömiseni vaihtelevat noin. 1300-1800kcal välillä, tarkkaa ruokapäiväkirjaa en enää ole pitänyt, sillä olen miettinyt sen tuovan vain lisää stressiä painonpudotusprojektiin.
  NYt olenkin pulassa sen suhteen, miten jatkaisin: treenaanko kovaa huolimatta nestekertymisestä ja vaa’an lukeman noususta (rasvaprosenttikaan ei ole pienentynyt), vai annanko keholleni aikaa toipua ja treenaan kevyemmin ja kenties lisään ruokamäärää? Ja vastaavasti tiputanko aerobisen määrää ja keskitynkö kuntosalitreeniin, jotta saisin nimenomaan rasvaprosenttia pienemmäksi? Jotenkin innokkaana lenkkeilijänä ja spinnikävijänä ”pelottaa” jättää aerobiset vähemmälle, kun niitä on tottunut tekemään joka viikko ainakin 2-3 kertaa.

Kommentoi »

Comments are closed