VAHVOJA MYYTTEJÄ SALITREENISTÄ JA RAVINNOSTA


Ffuuu! Tietyt myytit ovat edelleen todella vahvasti valloillaan jopa salitreenin maailmassa jo jonkin aikaa pyörineille. Tietyistä uskomuksista irti päästäminen voi olla todella vaikeaa, ja näiden harhaluulojen kanssa joudun itse painimaan lähes päivittäin.
MYYTTEJÄ SALITREENISTÄ JA RAVINNOSTA
Lepopäivinä ei saisi syödä enempää kuin treenipäivinä.
Siis miksei? Jos sulla on nälkä, niin syö! Jos sinulla on aina lepopäivisin häritsevä nälkä, niin todennäköisesti syöt päivittäin jo muutenkin liian vähän, ja kroppa yrittää kertoa sinulle, että energiavajeeseen tarvitaan paikkaamista.
Salitreenaaminen on vajaavaisesti kehittävää urheilullisesti, ja siinä kehitetään lähinnä lihasta ja ulkonäköä.
Totta silloin, jos hommat tehdään suppeasti ja suoraan sanottuna päin persettä. Salitreeni voi olla monipuolisesti kehittävää ja antaa tukea myös monille urheilullisille tavoitteille, jos asioita tehdään vähänkin enemmän ajatuksella ja fiksusti rakennetulla kokonaisuudella. Ja ei. Se ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö treenattasi silti oikeasti kovaa.
Fiksulla salitreenikokonaisuudella pystytään kehittämään mm.voimatasoja, vartalonhallintaa, liikkuvuutta, keskivartalon tukea, asennonhallintaa, joista on hyötyä lähes kaikissa muissakin urheilulajeissa. Tehokkainta ja nopeinta lihaskasvua sekä sen näyttävimmän fysiikan yleensä saa vielä kokonaisuudella, joka tukee näitä kaikkia. Järjettömässä hakkaamisessa (vaikka jonkinnäköinen ohjelma kädessä olisikin) voi olla silti kaukana oikeasti kehittävästä kokonaisuudesta. Samalla vaivalla ja ajankäytöllä salilla voisi kuitenkin saada huomattavasti enemmän.
myyttejä salitreenistäLihaksen saa kasvamaan vain hakkaamalla sen ihan loppuun ja pirstaleiksi.
Tämä tuntuu olevan hämmentävän tiukasti ihmisten mielissä. Suomalainen työmoraali ja mentaliteetti tuntuu olevan, että kaikki tapahtuu vain satasella painamalla, mutta tämä ei valitettavasti päde lihaskasvuun. Kasvuärsykkeen lihakselle saa huomattavasti vähemmälläkin, ja tietyn pisteen yli lihasta putkeen treenatessa haastetaan vain lähinnä kehon palautumiskapasiteettiä. Loppuun hakkaaminen on vain yksi tehokeino, mutta sitäkään ei välttämättä kannata käyttää vuodesta toiseen.
Optimaaliseen kehitykseen salilla vaaditaan optimoitu ja tarkka ruokavalio.
Nope. Jos haluat kasvattaa lihasta ja kasvattaa voimatasoja, niin ehdottomasti tärkein kriteeri on se, että saat safkaa koneeseen riittävästi. Jos proteiinin saanti on turvattu ja pääosin ok tasolla, niin kehosi ei venaile vatsassa kalori- ja makroravinnemittarin kanssa, että tuliko nyt tänään 30 grammaa enemmän tai vähemmän hiilihydraattia/proteiinia/rasvaa kuin eilen.
Salitreeni oli hyvä, kun tuli hiki, lihakset tärisevät ja treeni tuntui todella rankalta.
Phuuh. Tästä irti päästämisestä etenkin naisilla tuntuu olevan koviakin vaikeuksia. Hiki, tärinä, hapotus tai hengästyminen eivät mittaa millään tavalla lihasmassan kasvun kehittymistä. Jos tämä pitäisi paikkansa, niin kyykkyhyppyjä neljä kertaa viikossa 200 putkeen tekemällä saisit myös järkyttävän vahvat ja pyöreän lihaksikkaat reidet.
10 000 toistoa tekee mestariksi.
Ei toimi, jos niihin toistoihin ei keskity, ja huomattavasti nopeamminkin asiat voi hanskata, jos pää on mukana jokaisessa toistossa. Ei ole todellakaan sama asia, paiskotko menemään kyykkyjä tai lantionnostoja vain puolivaloilla suorittaen kuin niin, että oikeasti keskittyisit liikkeen tekemiseen ja sen parantamiseen joka ikinen kerta. Ei siis aivan toimi, jos runttaat toistoja silmät sikkurassa (fokus ainoastaan siinä, että saat määrätyn toistomäärän tehtyä), ja treenin jälkeen taputat itseäsi selkään, että tulipa tehtyä hyvä treeni, kun tuli niin kova hiki ja hapottaa (tästä päästään myös edelliseen kohtaan).
Jos haluat kehittyä tekemisessäsi (ja esim kasvattaa ne pyöreät pakarat), niin keskity siihen teknikan parantamiseen, lihastuntumaan, keskivartalopitoon ja käyttämiisi treenipainoihin (teetkö edelleen samoilla painoilla ja saman verran toistoja kuin 3kk sitten). Keskittyminen nousujohteinen treenaaminen sekä oikeasti kehittymiseen pyrkiminen ovat avainasemassa siihen, että saavutatko tavoitteesi.
myyttejä salitreenistä2+2-jakoinen ei voi toimi yhtä hyvin kuin 4-jakoinen treeniohjelma, koska 4-jakoisella olen aina tehnyt.
2+2-jakoisessa ohjelmassa treenataan neljä kertaa viikossa, ja kroppa treenataan kahdesti läpi. Kyseessä on siis ikäänkuin 2-jakoinen ohjelma, joka tehdään neljästi viikossa läpi, mutta alkuviikosta ja loppuviikosta treenit ovat erilaiset. Lihas saa käytännössä yhtä monta sarjaa viikossa (kuin nelijakoisessa), mutta yksittäisen lihasryhmän treeni on pilkottu kahteen osaan alkuviikolle ja loppuviikolle.
Viikossa treenin kokonaiskuormitus saadaan yleensä korkeammaksi, vaikka varsinainen sarjamäärä lihasryhmillä ei kasvaisikaan. Kun yhdessä treenissä (4-jakoisessa) kerran viikkoon hakkaisit lihakset tuhannen sirpaleiksi, niin lopputreenin liikkeissä ja sarjoissa sinulla on jo puhti heikentynyt. Kahteen eri treeniin sarjat jaettuna pääset pääset vetämään enemmän sarjoja ”freesillä” lihaksella, jolloin pystyt yleensä liikuttamaan loppupeleissä isompia treenipainoja viikon aikana, ja saat siis kovempaa treeniä lihaksillesi viikon aikana.
2+2 -jakoisella saadaan myös lihakselle kasvuärsykettä annettua kahdesti viikkoon, ja verrattuna nelijakoiseen saat viiden viikon treenijakson aikana 10 treeniä lihasryhmälle (versus 4-jakoisessa saat samassa ajassa vain 5 treeniä). Treenit eivät ole kestoltaan yleensä yhtään sen pidempiä, joten et menetä tässä myöskään aikaa. Tässä vaiheessa onkin hyvä miettiä, että onko “näin on aina tehty” syy siihen, ettei tekemistään kannata koskaan muuttaa. 😉
Sairaan upean kropan saa suorittamalla treeniliikkeitä pakaralle, vatsalihaksille ja olkapäille.
Hakkaamalla päättömästi vipunostoja voit saada pyöreyttä olkapäihisi. Luultavimmin tulet saamaan huomattavasti rajumpaa kehitystä sillä, että muistaisit keskittyä myös oikeasti treenitekniikoiden kehittämiseen sekä keskivartalon tukilihaksien vahvistamiseen, jolloin ne vipunostotkin (usko tai älä, vaikka tämä usein skipataan) menisivät tehokkaammin kohdelihakseen. Eiväthän nämä perusasiat edes ketään kiinnosta, ja nämä skipataan sen takia, koska ne ovat “ihan turhia”. Huoh. Vaikka näillä se tehokas lihasmassa kehitys juuri oikeasti saataisiin aikaiseksi.
Tehokas kiinteytyminen tapahtuu aerobista jyystämällä, ja 2 kuukauden päästä minulla on pysyvästi kiinteämpi unelmieni kroppa, kun aloitan tehokkaan kuntokuurin nyt.
Siis tämä. Facepalm. Kuinka moni on yrittänyt tätä? Kuinka moni on kahden kuukauden jälkeen ensinnäkin saanut sen unelmakroppansa lisäämällä salitreenin oheen kasan aerobista ja nipistämällä safkasta sekä toisekseen vielä onnistunut pitämään tämän saavutetun unelmakropan parin vuoden päästä tästäkin. Niinpä. Selkeä ylipaino (tai todella hakoteillä olevat elämäntavat) ovat asia erikseen, mutta jos vain kunnianhimoisissa kehonmuokkausprojekteissa normaalirasvoissa olevien naisten joukossa maltettaisiin luoda edes pidemmän tähtäimen tavoitteita, niin usein tavoitteeseen voitaisiin jopa oikeasti päästä (ja itseasiassa tosi nopeaankin) ja pysyä siellä.
Voi kun joskus maltettaisiin siirtää se aikatähtäin siitä kahden (2) kuukauden aikajänteestä esimerkiksi vaikka jo vuoden päähän. Ihan jo tällä aikatavoitteen järkevöittämisellä tehtäisiin todennäköisesti fiksumpia ja kantavampia siirtoja jo tänään (ja saavuttettaisiin ne tulokset niillä fiksuilla siirroilla parhaimmillaan jopa muutamassa kuukaudessa), mutta eikun kaikki mulle heti nyt. Tiedän, että tämä on suurimmalle osalle jengistä täyttä sananhelinää, ja takaraivossa suunnitellaan samanaikaisesti heti uutta kiinteytymiskuuria.
myyttejä salitreenistä
Älä siis oikeasti usko kaikkeen ihan vain siksi, että näin sanotaan tai “näin on aina tehty”. Kokeilemalla hieman erilaista lähestymistapaa ja käyttämällä järkeä et todellakaan menetä mitään, ja parhaimmillaan voit jopa kehittyä entistä kovempaa, kun uskallat käyttää päätäsi ja avartaa maailmaasi. 😉
Viikon päästä nettivalmennukseni PROVE PRO, jossa treenataan salilla kovaa ja tavoitteellisesti neljä kertaa viikossa 2+2-jakoisella todellakin toimivalla ohjelmalla. Jos haluat oppia treenaamaan salilla kuten oikea urheilija, iskeä lihasta kroppaasi tai pistää junnaava kehitys uuteen uskoon, niin tässä on oikeasti todella kovaa settiä tiedossa! Mikäli tavoitelistalla on teräksisen vahvat vatsalihakset, pyöreät pakarat ja sporttinen kroppa, niin nappaa paikkasi TÄSTÄ*! Treeniohjelmat ja muut ennakkomateriaalit avautuvat nyt keskiviikkona, ja yhteistartti tapahtuu viikon päästä maanantaina! Boom!
Tällä treenikokonaisuudella olen itsekin treenannut ja valmennettaviani treenauttanut näkyvin tuloksin lihaskasvun ja voimatasojen puolella. Valmennuksen mukana tulee myös todella huolelliset ja laadukkaat tekniikkavideot jokaiseen liikkeeseen, jossa käydään läpi myös yleisimpiä virheitä tai oikeasti toimivia vinkkejä paremman tuntuman aikaansaamiseksi. Mukana myös paljon oheismateriaalia ja oikeasti kehittävät lämmittelykokonaisuudet huolellisilla ohjeistuksilla. Kyseessä onkin oikeasti ihan koko paketin nettivalmennus. Mitä siis odotat?
Huom! Vielä viikko, ja myyntiin tulee myös PROVE BASIC*, jossa treenataan kolme kertaa viikossa tavoitteista ja tuloksista yhtään tinkimättä.

Vahvaa ja voimakasta viikonvaihdetta sinne!

VILKAISE MYÖS NÄMÄ:
Treenaatko vatsoja väärin – Vältä näitä!
& Miksi normaalipainoiset dieettaavat eniten?
EDELLINEN JUTTUNI:
Fitfashion loppuu – Mitä blogilleni käy?

♥  SEURAA MINUA  ♥
PROVE-valmennukset // Instagram // YouTube // Bloglovin // Facebook

treeni-ja-ravinto kuntosali
Kommentit (9)
  1. Kiitos Piia kun oot! <3 Sun tekstit jää aina alitajuntaan jylläämään ja yli kahden vuoden lukemisen jälkeen vihdoin kuun alussa jotenkin vaan huomaamattomasti aloin toteuttaa IIFYM-periaatetta ja tää vaan toimii! Jos olisin alottanu sen heti kun siitä ekan kerran luin, se olis tuntunu kauheen vaivalloiselta, mutta nyt olin sulatellu sitä tarpeeks ja tuntuu tosi luontevalta ja vaivattomalta naputella noita ruokia sovellukseen. Ja lähinnä oon huomannut, että hups, rasvat meinaa jäädä vajaaks tai että iltapalalla pitääkin ottaa vielä kasa riisikakkuja. Eli nimenomaa saanu lisätä ruokaa!

    1. Piia Pajunen
      16.9.2018, 18:08

      Hei ihan mahtava kuulla, että näistä teksteistä herää uusia ajatuksia ja ne jäävät ikään kuin muhimaan kupoliin! Ja näin se usein meneekin, että uusien asioiden pitää antaa hetki hieman muhia, ennen kuin ne itselle iskostuu. Itselle on meinaan käynyt monta kertaa juuri noin, että asia kuulostaa todella järkevältä, ja sen olen lopulta sisäistänyt vasta myöhemmin luonnilliseksi osaksi elämääni. 🙂
      Ja jes lisää ruokaa kuulostaa aina hyvältä! 😀

  2. Semmosta itse oon miettinyt, että kuinka kauan ajallisesti salilla kannattaa per kerta painaa menemään? Mulla tällä hetkellä nelijakoinen ohjelma ja menee n. 30-45min/kerta. Tuntuu että itse vain pyörähtää ja muut jää sinne salille vielä treenaamaan,että onko sitä liian nopea liikkeissään..

    1. Piia Pajunen
      17.9.2018, 13:07

      Osassa jaettujen ohjelmien treeneissä ei välttämättä aina kulu edes hirveän pitkään ajallisesti treenatessa, eikä treeniin kulutettu aika ole loppupeleissä juurikaan myöskään millään tapaa kovan treenin tai tulosten mittari. Voi siis olla, että teet paljonkin oikein, mutta tietenkin kulutettu aika riippuu siitä, että mitä siinä ajassa on tehty. 🙂
      Eli suomeksi sun tapauksessa voi olla että teet asiat ihan oikein, mutta voi olla hyvä tarkastella, että pidätkö huolta riittävistä sarjapalautuksista salilla. Tähän voi olla hyvä kiinnittää huomiota, sillä jos lihas ei missään vaiheessa saa treenissä hengähtää, koko treeni menee ikäänkuin “pitkän matkan juoksuksi” “keskittyneen bodaamisen” sijaan. Lisäksi kokonaisvaltaisiin ja kehittäviin lämmittelyihin yleensä voi olla hyvä käyttää sen 10-15 minuuttia, ja eikä vain siksi, että ehkäistäisiin uhreiluvammoja. Fiksusti toteutetulla lämmittelyllä voidaan mm. lisätä merkittävästi treenitehoja ja kehittää tekniikoita, liikkuvuutta, taitoa tai hermotusta, ja tämän skippaamalla menettää aika suuren potentiaalin kokonaisvaltaisessa ja pitkäjänteisessä kehittymisessä.
      Tästä olen kirjoittanut oman postauksen:
      http://piiapajunen.fitfashion.fi/miten-lammitella-ennen-treenia/

Kommentointi suljettu.