MIKSI KIIRE ON NYKYÄÄN KIROSANA?

*Sisältää mainoslinkkejä

Kiire. Termi, joka on varsin monille meistä tuttu jo ihan käytännön kokemuksen kautta. Kiireestä tunnutaan puhuttavan tällä hetkellä paljon eikä syyttä. Nykyelämä tuntuu vaativan meiltä paljon ja vievän meitä samanaikaisesti moneen eri suuntaan. Pitää tehdä työt, pitää harrastaa ja urheilla, pitää touhuta perheen kanssa ja täytyy pitää huolta sosiaalisista suhteista. Sitten ruuanlaitto, kotityöt, siivoaminen, laskujen maksaminen, kauneudenhoito, veroilmoitukset, kissanristiäiset ja huhheiijaa.

Kiirettä kritisoidaan paljon. Kiire kuulemma on vain ihmisille, jotka eivät osaa priorisoida, korostavat omaa tärkeyttään tai uskovat omaan korvaamattomuuteensa. Kiire tekee meistä pahoinvoivia ja ohjaa meitä pois oikeasta onnellisuudesta. Silti pitäisi ehdottomasti tavoitella uskaliaasti omia unelmiaan mutta ei kuitenkaan saa olla kiireinen. Ei saisi jäädä laakereilleen makaamaan, mutta sitten ei saa kuitenkaan tehdä liikaa. Mitä tässä sitten pitäisi tehdä? Voiko kiireinen ihminen olla kuitenkin onnellinen ja tasapainoinen? Onko kaikki kiire aina pahasta?

Kiireellä on monta puolta

Kiire onkin monesti monipiippuinen juttu. Kiire voi olla ajoittain jopa väistämäntöntä ihmiselle, jolla on intohimoa toteuttaa monia itselleen merkittäviä asioita. Kiire voi iskeä sellaisellekin, joka yrittää sitä viimeiseen tappiin asti välttää. Kiire voi jopa sopivalla annostuksella antaa meille perspotkua tehokkuuteen, ja oikein käytettynä taata meille enemmän vapaa-aikaa.

Mä tunnen olevani kiireinen. Toisaalta taas en ollenkaan. Vaikka ”to do”-lista on välillä pitkä kuin synti ja rautoja on tulessa 38, niin silti en koe, että elämäni olisi mitenkään äärimmäisen hektistä. Kuormittavaa se voi paikoittai olla, mutta mulla löytyy lähes päivittäin aikaa lojua sohvalla nollat taulussa ja luukuttaa Netflix-sarjoja. Mulla löytyy aikaa nukkua vähintään 8 tuntia joka yö, ja lukea rauhassa hyvää kirjaa ennen nukkumaanmenoa. Nämä siksi, koska tiedän tarvitsevani tätä, ja oikeastaan tuntui aika hyvältä oivaltaa, että nämä ovat mulle tärkeitä asioita, joista en hevillä luovu.

Ehkä siis en olekaan niin kiireinen. Mulla itselläni kiire merkitsee oikeastaan sitä, että käytän käytettävissä olevan ajan tehokkaasti, jotta saan minulle tärkeitä asioita vietyä eteenpäin sekä maksimoitua ajan, jolloin minun ei tarvitse saada mitään aikaiseksi. Olla vain. Kiire onkin todella subjektiivinen asia, ja toisen hektiseksi kokema arki voi olla toiselle suorastaan todella rentoa ja vapauttavaa.

miksi kiire on kirosana

Mitä kiire kertoo meistä?

Kiireinen ihminen ei välttämättä ole tyhmä, turhantärkeä tai burn outin partaalla. Kiire voi olla joillekin merkki elämänilosta ja itsensä toteuttamisesta, kunhan se ei vain käänny itseään vastaan. Liian pitkään jatkunut kiire ja arjen totaalinen rauhattomuus ei yleensä tee kenellekään hyvää. Kenelläkään ei kuuluisi olla jatkuvasti niin kiire, ettei kerkeä nukkumaan, lepäämään, syömään tai pitämään huolta itsestään. Silloin ollaan jo liian pitkällä varsinkin, jos tilanne järsii jatkuvasti omasta pussista. Silloin on vain hyvä, jos joku tulee läimimään avarilla poskeen ja herättämään todellisuuteen. Ja kyllä. Huolimatta siitä, että usein ensimmäinen vaihe on se kieltäminen.

Kiire voi olla myös ihanaa silloin, kuin hommat luistaa ja tekee itselleen tärkeitä ja mielenkiintoisia asioita. Toki helposti innostuvalle jantterille kivoja asioita voi paukkua almanakkaan yli äyräiden, ja jossain vaiheessa voidaan olla tilanteessa, jossa niitä kivoja juttujakin on vaan liikaa. Silloin ei ole enää kenelläkään hauskaa.

On myös syytä muistaa, ettei kiireetön ihminen ole saamaton tai intohimoton löntystäjä. Jatkuvaa aikaansaamista tunnutaan tänä päivänä pidettävän vähän liiankin korkealla arvostusastekoilla. Tee unelmistasi totta ja sitä rataa. Entä jos on hyvä tässä ja nyt? Tarvitseeko aina kiirehtiä johinkin, jos on jo pisteessä, missä oikeasti kaikki on jo hyvin? Itse ainakin ihailen suunnattomasti sitä, että osaa tyytyä siihen mitä on. Haluamatta välttämättä sen enempää.

miksi kiire

Karvamatto: TÄÄLTÄ*
Tekninen paita: TÄÄLTÄ*
Puma-trikoot: TÄÄLTÄ*

Kiire on hyvä persuuksille potkija mutta huono isäntä. Toisilla kiire tappaa luovuuden ja toisilla taas tehostaa tekemistä. Kiirettä on monenlaista ja se voi olla toisinaan ihan kamalaa ja toisinaan aivan ihanaa. Osittain kiire on myös järjestely- ja suhtautumiskysymys, ja moneen voi vaikuttaa ihan aktiivisilla teoillaan ja päätöksillään sekä ajatusmaailmaa työstämällä. Liika on toki aina liikaa.

Omalla tavallasi sopivan kiireistä viikkoa!

Kommentit (0)