MIKSI LEIPÄÄ JA MARGARIINIA EI SAISI NYKYÄÄN SYÖDÄ?

Kaupallinen yhteistyö: Becel


Leipä pannaan ja margariinit pois jääkaapista. Missä vaiheessa tähän on tultu? Etenkin tässä ihmetyttää se, että tätä ideologiaa tunnutaan tyrkytettävän monelta suunnalta ja lähes kaikille ilman erityisiä perusteita. Mun mielestä on myös hieman outoa, että ihmiset, jotka haluavat kehittää itseään urheilullisissa tavoitteissa esimerkiksi voimantuotossa, taidoissa tai lihasmassassa pitäisi automaattisesti hylätä leipä ja pehmeitä rasvoja sisältävä margariini. Ensisijaisesti terveyden, treenitehojen sekä palautumisen kannalta tärkeintä ja merkittävintä on, että sitä ravintoa tulee riittävästi. Mitään erityistä yhteyttä juuri leivällä ja margariinilla tämän kanssa taas puolestaan ei ole.

Myöskään laihduttamiseen tai painonhallintaan tähtäävällä leipä ja margariini on harvoin se ongelman aiheuttaja, vaan heikko kokonaistoteutus ja liiallinen energiansaanti ihan muista ravintoaineista on usein pääsyynä tilanteeseen. Ei siellä pari leipäpalaa kohtuullisella määrällä pehmeitä rasvoja sisältävällä levitteellä niitä tuhoja tee ja vararenkaita vyötärölle maagisesti jysäytä. Tietty allergiat tai yliherkkyydet erikseen, mutta jos mitään ongelmaa ravintoaineiden kanssa ei ole, niin en ymmärrä, miksi nykyään valloillaan on erilaiset buumit ja ruokavaliot, joista automaattisesti poistetaan tietyt ruoka-aineryhmät kokonaan.

On syytä muistaa että hifistely voi olla paikallaan silloin, mikäli se tuntuu tekijästään palkitsevalta ja marginaalisilla eduilla voidaan vaikuttaa lopputulokseen (esim. kilpaurheilu). Jos liiallinen optimointi kuitenkin aiheuttaa toteuttajalleen enemmänkin stressiä ja haasteita arjessa, niin tällöin yleensä käännytään tarkoitustaan vastaan. Tällöin saatetaan jopa heikentää tuloksia, aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia tai käätnää motivaatio alamäkeen pitkällä tähtäimellä. Lisäksi on myös syytä ottaa huomioon jokaisen yksilölliset preferenssit makumaailmoissa, eivätkä kaikki halua väkisin elää ilman leipää ja margariinia.

Leipähän on omasta mielestäni ihan erinomainen hiilihydraatin lähde. Kaiken kukkuraksi tämähän helpottaa monen aktiivisen ja kiireisen ihmisen elämää helppoudellaan sekä nopeudellaan, ja itselläkin eväsleivät kulkevat monesti matkassa mukana tai treenin päätteeksi hujahtavat nopeasti naamariin ilman, että joutuisi odottamaan ruuan kypsymistä. Päälle kun heittää ronskilla otteella kasviksia, sipauksen pehmeää rasvaa sisältävää levitettä sekä leikkelettä (ja juustoa), niin saa todella ravintorikkaan kokonaisuuden, josta löytyy proteiinia, hiilihydraatteja, pehmeitä rasvoja, omega-3-rasvahappoja, kuituja ja hivenaineita. Aika kova setti, ellen sanoisi!
becel juokseva
Eilen InstaStoryn puolella fiilistelinkin leipomaani peltileipää, jota sovelsin hieman frendiltäni saamani reseptin pohjalta. Viestejä virtasi jo siihen malliin reseptiä himoitsevilta jauhosormilta, joten saamanne pitää! Nämä reseptit on toteutettu yhteistyössä Becelin kanssa, jonka myötä näissä tuotoksissa on myös hyvä annos pehmeitä rasvoja sekä omega-3-rasvahappoja.

Jaa miksi peltileipä? Koska ei tarvitse ruveta taiteilemaan identtisiä ja tasamuotoisia sämpylöitä, ja valmistamiseen ei mene kuin tovi. Tällä tankkailin eilen ennen treeniä, ja kotiin palattuani vedin vielä monta palaa lisää. Päälle riipaisin tuota pyöräyttämääni pehmeitä yrttilevitettä, ja täydellinen makukombo oli valmis. Saatiin myös tyttö kylläiseksi hymy huulilla ja löpöä koneeseen palautumista turvaamaan. Omnom!

HELPPO JA MAISTUVA PELTILEIPÄ

(16 palaa)

  • 3dl vettä
  • 2dl maustamatonta jugurttia
  • 3dl kaurahiutaleita (itse korvasin yhden desin ruishiutaleilla)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • ½ desiä hunajaa tai siirappia
  • 1½ tl suolaa
  • ½ dl Becel Original Juokseva
  • 6dl vehnäjauhoja
  1. Sekoita vesi ja jugurtti, ja lämmitä kädenlämpöiseksi
  2. Lisää sekaan kuivahiiva sekä kaurahiutaleet ja sekoita huolella
  3. Sekoita joukkoon hunaja/siirappi, suola sekä Becel Original Juokseva
  4. Lisää vehnäjauhot pienissä osioissa koko ajan käsillä vaivaten
  5. Levitä ja taputtele taikina pellille jauhoisin käsin, ja anna kohota leivinliinan alla noin tunnin ajan
  6. Vedä veitsellä tai pitsaleikkurilla kohonneeseen taikinalevyyn leipien rajat, ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vink vink! Jos haluat hieman paksumpaa peltileipää, niin voit leivittää taikinan hieman pienemmälle alueelle pellin päälle.

KEVYT YRTTILEVITE

  1. Pyöräytä Becel ja maitorahka sähkövatkaimella sekaisin tasaiseksi massaksi.
  2. Lisää sekaan yrttisilppu ja sitruunamehu ja sekoita huolella.
  3. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia kelmulla tai kannella suojattuna, ja tarjoile tuoreen leivän kanssa!

margariinia ei saisi nykyään syödä  

Makoisan muhkeaa keskiviikkoa!

TSEKKAA AIHEESEEN LIITTYEN:
Margariinimyytti alas! – Kevyempää leivän päälle
EDELLINEN JUTTUNI:
Mitä katsoa seuraavaksi? 7 x Netflix-suositukset

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (24)
  1. Minäkään en ole käsittänyt tuota leivän dissaamista. No, jouduin vähentämään leivän kulutusta, mutta ainoastaan siksi että leipä alkoi liian korvata ns. kunnon ruuan. Kuulun myös margariinin kannattajiin kaikista pelotteluista huolimatta, samoin light -tuotteiden. Tästä voi syyttää tai kiitää perisuomalaista, eli perin surkeaa rasva-aineenvaihduntaa 😀

    1. Piia Pajunen
      10.10.2018, 14:40

      Siis jep! Eikä kaikkien sitä leipää tarvitsekaan syödä, mutta tiettyjen ruokaryhmien demonisointi ”megafoniin huudellen” tuntuu olevan vähän liiankin yleistä nykyään. Jos se ei itselle sovi, eikä sitä halua syödä, niin ei pakko ole. Meillä suomalaisilla leipä on vielä vahvasti osa meidän ruokakulttuuria, ja todella ravintorikkaitakin leipävaihtoehtoja kaupasta löytyy, niin mielestäni turha tätä vastaan on väkisin taistella, jos itse leivästä pitää ja se syöjälleen sopii. 🙂

  2. On tullut itsekin ihmeteltyä, mitä kamalaa siinä leivässä ja margariinissa muka on. Oon laittanut mokomat jutut toisesta korvasta ulos ja käyttänyt itse mielihyvin näitäkin.
    Lätkää pelaavan teinipoikani eväslootaan kuuluu myös aina sämpylöitä margriinilla, leikkeleillä ja kasviksilla täytettynä. Mitkäs sen kätevämpiä?!

    1. Piia Pajunen
      11.10.2018, 11:40

      Näinpä! Leivät hyvillä täytteillä ovat kasvavalle ja kovaa treenaavalle urheilijanalulle todella passeli eväs ottaa matkaan, ja vielä kaikenlisäksi käytännöllinen eväs mukana kannettavaksi. 🙂

Kommentointi suljettu.