Piia Pajunen
Piia Pajunen

MIKSI LEIPÄÄ JA MARGARIINIA EI SAISI NYKYÄÄN SYÖDÄ?

Kaupallinen yhteistyö: Becel


Leipä pannaan ja margariinit pois jääkaapista. Missä vaiheessa tähän on tultu? Etenkin tässä ihmetyttää se, että tätä ideologiaa tunnutaan tyrkytettävän monelta suunnalta ja lähes kaikille ilman erityisiä perusteita. Mun mielestä on myös hieman outoa, että ihmiset, jotka haluavat kehittää itseään urheilullisissa tavoitteissa esimerkiksi voimantuotossa, taidoissa tai lihasmassassa pitäisi automaattisesti hylätä leipä ja pehmeitä rasvoja sisältävä margariini. Ensisijaisesti terveyden, treenitehojen sekä palautumisen kannalta tärkeintä ja merkittävintä on, että sitä ravintoa tulee riittävästi. Mitään erityistä yhteyttä juuri leivällä ja margariinilla tämän kanssa taas puolestaan ei ole.
Myöskään laihduttamiseen tai painonhallintaan tähtäävällä leipä ja margariini on harvoin se ongelman aiheuttaja, vaan heikko kokonaistoteutus ja liiallinen energiansaanti ihan muista ravintoaineista on usein pääsyynä tilanteeseen. Ei siellä pari leipäpalaa kohtuullisella määrällä pehmeitä rasvoja sisältävällä levitteellä niitä tuhoja tee ja vararenkaita vyötärölle maagisesti jysäytä. Tietty allergiat tai yliherkkyydet erikseen, mutta jos mitään ongelmaa ravintoaineiden kanssa ei ole, niin en ymmärrä, miksi nykyään valloillaan on erilaiset buumit ja ruokavaliot, joista automaattisesti poistetaan tietyt ruoka-aineryhmät kokonaan.
On syytä muistaa että hifistely voi olla paikallaan silloin, mikäli se tuntuu tekijästään palkitsevalta ja marginaalisilla eduilla voidaan vaikuttaa lopputulokseen (esim. kilpaurheilu). Jos liiallinen optimointi kuitenkin aiheuttaa toteuttajalleen enemmänkin stressiä ja haasteita arjessa, niin tällöin yleensä käännytään tarkoitustaan vastaan. Tällöin saatetaan jopa heikentää tuloksia, aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia tai käätnää motivaatio alamäkeen pitkällä tähtäimellä. Lisäksi on myös syytä ottaa huomioon jokaisen yksilölliset preferenssit makumaailmoissa, eivätkä kaikki halua väkisin elää ilman leipää ja margariinia.
Leipähän on omasta mielestäni ihan erinomainen hiilihydraatin lähde. Kaiken kukkuraksi tämähän helpottaa monen aktiivisen ja kiireisen ihmisen elämää helppoudellaan sekä nopeudellaan, ja itselläkin eväsleivät kulkevat monesti matkassa mukana tai treenin päätteeksi hujahtavat nopeasti naamariin ilman, että joutuisi odottamaan ruuan kypsymistä. Päälle kun heittää ronskilla otteella kasviksia, sipauksen pehmeää rasvaa sisältävää levitettä sekä leikkelettä (ja juustoa), niin saa todella ravintorikkaan kokonaisuuden, josta löytyy proteiinia, hiilihydraatteja, pehmeitä rasvoja, omega-3-rasvahappoja, kuituja ja hivenaineita. Aika kova setti, ellen sanoisi!

becel juokseva
Eilen InstaStoryn puolella fiilistelinkin leipomaani peltileipää, jota sovelsin hieman frendiltäni saamani reseptin pohjalta. Viestejä virtasi jo siihen malliin reseptiä himoitsevilta jauhosormilta, joten saamanne pitää! Nämä reseptit on toteutettu yhteistyössä Becelin kanssa, jonka myötä näissä tuotoksissa on myös hyvä annos pehmeitä rasvoja sekä omega-3-rasvahappoja.
Jaa miksi peltileipä? Koska ei tarvitse ruveta taiteilemaan identtisiä ja tasamuotoisia sämpylöitä, ja valmistamiseen ei mene kuin tovi. Tällä tankkailin eilen ennen treeniä, ja kotiin palattuani vedin vielä monta palaa lisää. Päälle riipaisin tuota pyöräyttämääni pehmeitä yrttilevitettä, ja täydellinen makukombo oli valmis. Saatiin myös tyttö kylläiseksi hymy huulilla ja löpöä koneeseen palautumista turvaamaan. Omnom!

HELPPO JA MAISTUVA PELTILEIPÄ

(16 palaa)

  • 3dl vettä
  • 2dl maustamatonta jugurttia
  • 3dl kaurahiutaleita (itse korvasin yhden desin ruishiutaleilla)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • ½ desiä hunajaa tai siirappia
  • 1½ tl suolaa
  • ½ dl Becel Original Juokseva
  • 6dl vehnäjauhoja
  1. Sekoita vesi ja jugurtti, ja lämmitä kädenlämpöiseksi
  2. Lisää sekaan kuivahiiva sekä kaurahiutaleet ja sekoita huolella
  3. Sekoita joukkoon hunaja/siirappi, suola sekä Becel Original Juokseva
  4. Lisää vehnäjauhot pienissä osioissa koko ajan käsillä vaivaten
  5. Levitä ja taputtele taikina pellille jauhoisin käsin, ja anna kohota leivinliinan alla noin tunnin ajan
  6. Vedä veitsellä tai pitsaleikkurilla kohonneeseen taikinalevyyn leipien rajat, ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vink vink! Jos haluat hieman paksumpaa peltileipää, niin voit leivittää taikinan hieman pienemmälle alueelle pellin päälle.

KEVYT YRTTILEVITE

  1. Pyöräytä Becel ja maitorahka sähkövatkaimella sekaisin tasaiseksi massaksi.
  2. Lisää sekaan yrttisilppu ja sitruunamehu ja sekoita huolella.
  3. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia kelmulla tai kannella suojattuna, ja tarjoile tuoreen leivän kanssa!

margariinia ei saisi nykyään syödä  

Makoisan muhkeaa keskiviikkoa!

TSEKKAA AIHEESEEN LIITTYEN:
Margariinimyytti alas! – Kevyempää leivän päälle

EDELLINEN JUTTUNI:
Mitä katsoa seuraavaksi? 7 x Netflix-suositukset

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (24)

  1. Aliisa

    Minäkään en ole käsittänyt tuota leivän dissaamista. No, jouduin vähentämään leivän kulutusta, mutta ainoastaan siksi että leipä alkoi liian korvata ns. kunnon ruuan. Kuulun myös margariinin kannattajiin kaikista pelotteluista huolimatta, samoin light -tuotteiden. Tästä voi syyttää tai kiitää perisuomalaista, eli perin surkeaa rasva-aineenvaihduntaa 😀

    • Piia Pajunen

      Siis jep! Eikä kaikkien sitä leipää tarvitsekaan syödä, mutta tiettyjen ruokaryhmien demonisointi ”megafoniin huudellen” tuntuu olevan vähän liiankin yleistä nykyään. Jos se ei itselle sovi, eikä sitä halua syödä, niin ei pakko ole. Meillä suomalaisilla leipä on vielä vahvasti osa meidän ruokakulttuuria, ja todella ravintorikkaitakin leipävaihtoehtoja kaupasta löytyy, niin mielestäni turha tätä vastaan on väkisin taistella, jos itse leivästä pitää ja se syöjälleen sopii. 🙂

  2. Satu

    On tullut itsekin ihmeteltyä, mitä kamalaa siinä leivässä ja margariinissa muka on. Oon laittanut mokomat jutut toisesta korvasta ulos ja käyttänyt itse mielihyvin näitäkin.
    Lätkää pelaavan teinipoikani eväslootaan kuuluu myös aina sämpylöitä margriinilla, leikkeleillä ja kasviksilla täytettynä. Mitkäs sen kätevämpiä?!

    • Piia Pajunen

      Näinpä! Leivät hyvillä täytteillä ovat kasvavalle ja kovaa treenaavalle urheilijanalulle todella passeli eväs ottaa matkaan, ja vielä kaikenlisäksi käytännöllinen eväs mukana kannettavaksi. 🙂

  3. Saara

    nam odotinkin jo tätä reseptiä! Tosta vaan puuttuu toi toka vika ainesosa:O Puoli desiä mitä?

    • Piia Pajunen

      Nyt sitä sitten saa! Mulla kyllä näkyy näytöllä kaikki mitä pitääkin, eli tässä on varmaan joku bugi sitten sulla ollut kehissä. Tässä alla siis kaikki ainesosat määrineen:
      3dl vettä
      2dl maustamatonta jugurttia
      3dl kaurahiutaleita (itse korvasin yhden desin ruishiutaleilla)
      1 pussi kuivahiivaa
      ½ desiä hunajaa tai siirappia
      1½ tl suolaa
      ½ dl Becel Original Juokseva
      6dl vehnäjauhoja
      Mukavia leivontahetkiä sinne! <3

  4. Heidi

    Siis tää on niin täydellinen postaus! Täyttä tavaraa! Itseäni ärsyttää kun jokaisessa ruokavaliossa jonka olen ostanut valmennuksena on kielletty leipä ja margariini enkä ymmärrä! Leipä helpoittaa niin paljon arkea kun sen kokoaa oikein, yleensä motivaatio loppuu ruokavalioiden suhteen siinä kun huomaa miten asioista tehdään liian hankalia toteutettavaksi tai todella yksitoikkoiseksi, ei kukaan jaksa arkena mussuttaa pelkkiä riisikakkuja ja valkuaisia välipalaksi!
    On kiva lukea tämmöisiä postauksia ihmisiltä jotka suhtautuvat terveelliseen ruokaan järkevästi eikä laita buumien mukana kaikkea pannaan!

    • Piia Pajunen

      Tätä olen itsekin suuresti ihmetellyt, että miksi tavallisen urheilullisen ihmisen tulisi pistää se leipä pannaan ja vetää väliapalaksi juurikin riisikakkuja ja valkuaisia. Liian rajoitetulla ruokavaliolla menee syöminen todella yksitoikkoiseksi, ja en myöskään ymmärrä, mitä yhteistä sillä yksitoikkoisuudella on terveellisen syömisen kanssa.
      Buumit on buumeja, mutta ravinto-opin perusasiat eivät muutu miksikään, vaikka ne konspetoisi miten hienoiksi paketeiksi tai huutaisi kuinka lujaa tahansa omia filosofioitaan internetin toitottimissa.

  5. Matilda

    Nam! Harvoin tulee leipiä tehtyä itse, mutta tätä intouduin linssikeiton kera tänään kokkaamaan. Pakko oli ottaa ihan resepti ylös, niin herkullisia paloja kun tulikin!

    • Piia Pajunen

      Mäkin oon tosi harvoin tehnyt leipää itse, ja lähinnä siksi, että en ole jaksanut näpertää sämpylöitä pellille (olisin niin tarkka, että tulisi nättejä ja samankokoisia, hah). 😀 Siksi tämä oli itselle ihan huippu resepti, koska sen sai nopeasti pyöräytettyä ilman ylimääräisiä näpertelyjä, ja hyvä kuulla, että meni jatkoon sielläkin!

  6. Johanna

    Itsekin oli pakko kokeilla ja tuli muuten hyvä! Helppouden lisäksi plussana vielä tuon varioimisen helppous 👌🏻

    • Piia Pajunen

      Nonni! Mahtava kuulla! Itsekin varioin korvaamalla osan kaurahiutaleista ruishiutaleilla (koska kaurahiutaleet loppuivat kesken), ja hyvää tuli! Tekisi melkein mieli kokeilla joskus heittää esim oliivisiivuja ja murennettua fetaa sekaan, ohhhh….. 😀

  7. Aino

    Hyvä teksti!! Mä en kans käsitä miten leipä on yhtäkkiä kauhean epäterveellistä. Monella laihdutusfoorumillakin kommentti ”leivän voit korvata riisikakuilla” (ei-allergiamielessä). Paikkansa toki molemmilla, mutta ei esim. ruisleivän ravintoarvot ihan pielessä ole. Ihanaa, että teet näitä kirjoituksia. Saat annettua terveelliseen syömiseen sellaisen rennon kuvan, millaista sen kuuluisi ollakin!:)

    • Piia Pajunen

      Siis toi oikeasti veti kanssa vähän hämmennykseen, että miksi se leipä pitäisi vaihtaa siihen riisikakkuun. Toki yhdessä riisikakussa on muutama gramma vähemmän hiilaria (ei nyt kovin merkittävästi) kuin yhdessä riisikakussa, mutta ei siinä riisikakussa paljon muita ravintoaineita tai kuituja myöskään mukana.
      Terveellisessä syömisessä se rentous ja soveltuvuus omaan arkeen sekä ruokakulttuuriin ja sen perimään on oikeasti todella merkittävä tekijä, jolla nimenomaan taataan se, että siitä ruokailusta saataisiin oikeasti pitkällä tähtäimellä toimiva, eikä heti kyllästymisen jälkeen ”retkahdettaisi” heti kokonaan pois urilta. Aika harvaa motivoi syödä ruokavalion mukaan yhtään sen pidemään, jossa puolet itselleen mielekkäistä ja kätevistä aineosista on kielletty.
      Ja hei iso kiitos sulle vielä ihanasta palautteesta! <3

  8. LHM

    Leipä on ihan parhautta! Oon monesti miettiny, että jos joutuisin jostain terveydellisistä syistä lopettamaan vaikka leivän syönnin tai suklaan syönnin (molempiin jonkinasteinen addiktio) ja vois valita, että kummasta luovun, niin loppuelämän kannalta mieluummin luopuisin vaikka siitä suklaasta kuin ruislievästä. Sen parempaa herkkuahan ei ole kuin tuore (lämmin) ruisleipä ja voita päälle! Rapsakka kuori ja pehmeä sisus. Täydellistä.

    • Piia Pajunen

      Mullakin lähtis mieluummin suklaa vaihtoon kuin leipä! 😀 Ja loppupeleissä mitä enemmän oon itsekin syönyt monipuolisemmin ja joustavammin, niin sitä vähemmän itselläni tekee mieli herkkuja tai suklaata. Eli kun perusravinto ei ole itsellä liian kahlittua ja rajoittavaa, niin siitä ei tarvitse ”ottaa lomaa” tai ”herkkupäiviä”. 🙂

  9. Irspa

    Eilen testattu ja oli kyllä hyvää! 😍 Asiasta nyt hiukan ohitse, mutta mulla on nyt hetken ollut tuo sama kahvinkeitin. Miten sä putsailet sitä? Ohjeessa on että etikalla käyttää läpi, mutta oon aikoinaan mun moccamasteria putsannut niiden omalla vesisäiliöön veden joukkoon laitettavalla aineella ja sillä sai kyllä aivan kaiken lian sieltä sisältä ulos. Mietin että uskaltaisikohan sitä käyttää, sillä sai meinaa sellaista ruskearämmäleistä vettä ulos ja mulla ei kyllä tolla etikkapesulla irtoo mitään 😅

    • Piia Pajunen

      Asian ohitse saa aina kysyä, ja varsinkin kun aiheena on kahvi, hah! 😀 Me ollaan putsailtu joskus ruokasoodalla ja toisinaan ihan vedellä monta kertaa läpi juoksuttaen. Mä kyllä vetäisin tolla Moccamasterin puhdistusaineella totakin keitintä läpi, jos sitä kerran löytyy (tai entiseen laitteeseen se toimi) koska samanlailla se soveltuu myös muihin kahvilaitteisiin, jotka toimivat perinteisellä suodatinmallilla. 🙂
      Yks hyvä vinkki (jos ei ole vielä käytössä), että kaataa vesisäiliöön aina keittäessä kahvipannun sijaan aina puhtaalla erillisellä vesikannulla vedet sisään, niin ei kierrä ne kahvipannun jämät ja liat siellä keittimessä. 🙂

  10. Jonna / Palasia arjestani

    Ah, leipä on parhautta!! Täytyypä testata reseptiä. Peltileipä on niiiin helppoa ja hyvää, slurps <3

    • Piia Pajunen

      No niin muuten on! <3 Ja peltileipä on kyllä niin helppo, kun taikina vaan kulhossa valmiiksi ja pellille vaan ja uuniin. 😀

  11. alma

    Leipä on parasta herkkua! Täytyykin soveltaa tästä gluteeniton kokeilu! Itsellä margariini on pannassa siksi, että en yksinkertaisesti tykkää sen mausta, joten siksi viikolla levite jää useimmiten pois leiviltä. Viikonlopun paras herkku on leipä tai maissikakut ja OivariinI – ja kyllä, helposti menee överit!

    • Piia Pajunen

      Leipä on! <3 Ja soveltaminen ehdottomasti käyttöön! Ja makuasiat ovat todellakin asioita erikseen, ja se on musta erittäin hyvä syykin pääsääntöisesti vältellä erilaisia safkoja, jos multa kysytään. 😀

  12. Henna

    Moikka!
    En voi itse syödä hiivaa, mutta resepti kuulostaa muuten hyvältä! Millähän hiivan voisi korvata?

    • Piia Pajunen

      Moikka! En ole itse kokeillut reseptiä ilman hiivaa, enkä ole hiivattomaan leipomiseen perehtynyt, niin valitettavasti en osaa kyllä tähän vinkata mitään vaihtoehtoa.

Kommentoi »

Comments are closed