TARVITSEEKO LOMALLA SYÖDÄ FIKSUSTI?


Loma. Ah, mikä ihana asia! Loma tuntuu silti tuottavan monille ravintoa korkealla prioriteeteissään pitäville sievoista stressiä. Meneekö koko paletti aivan sekaisin, ja mitä “tuhoja” siitä seuraa, jos irrottautuukin siitä tutusta ja turvallisesta ruokavaliosta sekä kaavoista? Räjähtääkö jenkkakahvat sormien väliin ja muuttuiko kesäkunto manaattihavainnoksi rantahiekalla, jos lomalla syöminen sattuukin olemaan astetta rennompaa?
Noh, tässähän tuli itse otettua parin viikon totaalinollaus, kun likka heitettiin Aasian maille pariksi viikkoa kotikyökin äärestä. Ulkona syötiin sen neljä kertaa päivässä, koska halpaa oli, ja olihan nyt ihmisen ruokaa saatava. Kaikkea upposi smoothiebowleista mättöpitsaan eikä jälkkäreissäkään säästelty. 24/7 hikoillessa suolan puutetta paikattiin sipsipussilla ja janojuomana toimi yleensä kerran päivässä paikallinen olut. Ja mikä oli lopputulos? Ei mitään. Vaaka ja peilikuva näytti kutakuinkin samaa kuin ennen reissua, ja omaan keittiössa häärääminen maistui reissun jälkeen kirjaimellisesti aika makealta.
Olisin kuitenkin voinut tuhlata koko reissun stressaamiseen ja huolehtimiseen siitä, että syönkö nyt liikaa höttöhiilaria (mmm…maistui), ja onko annoksessa nyt tarpeeksi proteiinia (ei yleensä ollut). Extrakaloreitakaan ei kulutettu yhden ainoallakaan treenillä ja vaikka reissun ainoaksi urheilusuoritukseksi jäänyt surffitunti oli kyllä melkoisen hapottava kokemus.
Kun kokonaisuus elämässä yleensä on kunnossa, niin ei elämä siihen kaadu, jos viikon tai parikin ottaa vähän iisiä safkojen suhteen. En nyt kyllä itsekään ole ruokieni perään liian tarkkaan katsellut tai herkuista kieltäytynyt, mutta tasapainoinen arki sallii sitä mussuttamista moneen suuntaan. Villinä veikkauksena, että äärimmäisen rajoittuneella arkimenolla sokan irti päästäessäni reissunpäällä se leppoisa mussuttaminen olisikin kääntynyt sinne totaalisen mättämisen puolelle, kun kerrankin olisi saanut. Ääripäät usein ruokkivat niitä ääripäitä.


Entä jos haluaisi vähän katsella linjojaan?
Lomalla voi myös tehdä fiksuja valintoja, eikä sitäkään tarvitse hävetä, että ei halua syödä grillijöötiä tai elää jäätelöllä ja vohvelilla aamusta iltaan. On kuitenkin syytä muistaa, ettei jokaisen suupalan tarvitse olla optimoitua. Lähipuistoon frendien kanssa hieman venähtänyttä auringonpalvontaa ei tarvitse keskeyttää siksi, että pitäisi painella kotiin syömään rahkaa ja kaurapuuroa. Voit kipaista siitä lähimmästä Ismon Valinnasta itsellesi joko sinnepäin olevan välipalan tai herkkuhampaan kolottaessa vaikka proteiinivanukkaan ja jäätelöpuikon. Ravintosisältö pattiarallaa sama, nassu hymyilee eikä sosialisoitumista tarvinnut siihen katkaista. Jos koko päivää ei elä jäätelöllä, niin aika vahvasti vielä menee. Kokonaisuus kun ratkaisee. Aina.
Jos rehellisesti reissun päällä ollaan, niin majoituksen valinnalla voi myös pelata korttinsa helpommin läimittäviksi. Huoneistohotelleissa tai AirBnB:llä pötkii hämmentävän pitkälle, kun iltapaloja ja aamupaloja voi ostella etelän lämmössä valmiiksi kämpille, ja kokkailla itse omaan makuunsa sopivaksi paikallisten markettien tarjonnasta. Poolilla pötköttelyn jälkeen illallista voi myös välillä taikoa omin kätösin, joka pienentää usein myös reissubudjettia melkoisesti.
Ulkona syöminen ei myöskään tarkoita sitä, että tarvitsisi aina valita se lähmäisin burgerimättömesta. Noutopöydät ovat kokemukseni mukaan erinomaisia paikkoja syödä vähän parempia valintoja tehden, sillä annoksen voi itse koota omien mieltymyksensä mukaan. Noutopöydistä voi nappailla sen freesin ja raikkaan safkan kylkeen myös niitä mukavia pieniä makunystyröitä helliviä sattumia, jotka tekevät myös vintille oikein hyvää.
Ulkona syömisestä ei myöskään tarvitse kenenkään ahdistua, vaikka tässä parin vuoden viestinvaihtamisen tämän blogihomman yhteydessä se tuntuu aiheuttavan monille paineita. Kun lomaseura haluaa painella sinne mättöjen pariin, niin kupolissa alkaa kuumottelemaan. Suosittelen kuitenkin tässä vaiheessa hengittelemään syvään, ja fokusoimaan aivosolunsa sinne kokonaiskuvan ajattelun puolelle. Lähes jokaiselta ruokalistalta pystyy myös bongaamaan niitä raikkaampia vaihtoehtoja, ja tarjoilijalta voi myös halutessaan pyytää annokset ilman kastiketta tai vaihtaa uppopaistetut lisukkeet rapsakkaan salaattiin.

lomalla syöminen
Bikini-yläosa: TÄÄLTÄ* // Bikini-alaosa: TÄÄLTÄ*

Itsestään on syytä pitää huolta myös henkisesti, ja varsinkin, jos safkaaminen tuntuu menevän toisinaan melkoisen suorittamisen puolelle, niin lomamoodi voi antaa mukavaa vastapainoa ja tuoda uutta näkökulmaa omaan arkeen. Lisäksi loma on nykypäivänä monille itsessään jo niin harvinaista herkkua, ja arki usein sen verran kuormittavaa, että edes silloin tällöin on hyvä antaa itselleen hieman enemmän liekaa ainaisen suorittamisen sijaan.
Nautiskelu ei todellakaan aina tarkoita vesittyviä tuloksia, vaan ne voivat elää sulassa sovussa ja käsi kädessä toisiaan ruokkien. Koko palettia ei myöskään tarvitse vetää kokonaan lekkeriksi, jos ei halua, vaan pieni ripaus rentoutta joukkossa voi tehdä ihmeitä ja hokkuspokkuksia omalle vintille. Tee lomalla siten miten hyvältä tuntuu, ja nautiskele niistä asioista, jotka lomalla sinua totaalisesti rentouttaa. Lomalla kun ei tarvitse huolehtia huomisesta.

Ihanaa alkanutta kesäviikkoa! <3

Tsekkaa myös:
Saako ja kannattaako treenistä pitää lomaa?
& Lähtikö syöminen taas lapasesta?

Edellinen juttuni:
Snäppi Q&A – Milloin lapsia? Hauiksen ympärysmitta?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (10)
  1. Moikka Piia! Tämä kirjoitus tuli kyllä niin tarpeeseen. Aihe jaksaa aina vaan mietityttää ja syöminen stressata, niin on hyvä että sulta kuulee taas järkipuhetta 😀
    Mä olen nyt tottunut punnitsemaan ruokia ja syömään makrojen mukaan, jotta saisin varmasti sopivasti (riittävän paljon muttei liikaa) energiaa lihasten kasvatuksen vuoksi. Huono puoli tässä on se, että en enää edes pysty olemaan punnitsematta ruokia. Tuntuu ahdistavalta jos ei tiedä onko syönyt aivan liikaa tai aivan liian vähän.
    Kaikki muu ravinto mulla tulee oikeastaan melko “puhtaista” lähteistä, mutta Lohiloita, Pudixeja ja ROX-patukoita saattaa mennä joskus päivittäin ja pari kertaa kuussa myös jotain “oikeaa” herkkua.
    Nyt pitäisi kuitenkin oppia saamaan sitä rentoutta lisää, kun kesällä on edessä kahden viikon lomareissu ja ainakin kerran päivässä syönti jotain “epäterveellistä” tai “roskaruokaa”.
    Pitäisi ottaa rennosti, mutta pelottaa, että kroppa muuttuu timmistä löysäksi.
    Mutta hei, kiitos siis jälleen aivan mahtavasta kirjoituksesta! Pitää lukea tätä aina kun alkaa syöminen stressata, niin ainakin hetkeksi helpottaa 🙂 Sun ansiostas oon saanut jo tähän mennessäkin niin paljon rentoutta omaan tekemiseen ja syömiseen (mm. lukiolla kouluruoan syöminen, leipä sekä ne herkut), että ei voi edes sanoin kuvailla. Joten KIITOS ihana Piia! <3

    1. Piia Pajunen
      5.6.2018, 11:29

      Ei vitsit, kiitos sulle aivan ihanasta palautteesta! Ihan mahtava kuulla, että näistä meiningeistä on iskeytynyt sinne noin paljon jeesiä rentouden saavuttamiseksi! Ja ehdottomasti nauti siitä huikeasta kouluruuasta, mitä lukiolaisena on tarjolla, sillä kehittymisessä ja tavoitteelliseksi treenaajaksi kasvamisessa juurikin tuo riittävä ja monipuolinen sekä sopivan huoleton ravinto on todella tärkeää. Ei kaiken tarvitse olla optimoitua tai laskettua, ja itsekin tankkasin lukion liikuntaluokkani seurassa aina valtavat satsit safkaa naamariin ruokalassa (parhaita lukiomuistoja <3).
      Ja niistä peloista pääsee usein yli parhaiten sillä, että oikeasti "testaa", mitä käy ja hyppää sinne epämukavuusalueelle. Ainakin omat testini eivät ole koskaan tuoneet mukanaan mitään huonoa, ja varsinkin lomaillessa se rentoilu voi nimenomaan vain viedä entistä parempiin tuloksiin. Nyt siis reissuun rennon rempseä asenne, ja nauttimaan niistä ihanista ruuista ja hyvästä seurasta safkailun lomassa. Ihanaa kesää sinne! <3

  2. Voi Piia, ossaatko auttaa minnuu mietteissäni. Nimittäin kävin tänään innoissani Inbody 770-mittauksessa, ja tulos oli karmea. Lihasta oli mittaustulosten mukaan lähtenyt vuodessa -1,1 kg ja rasvaa tullut tilalle +7 kg! Mikä tästä tekee hassua on se, että olen viimeisen vuoden ajan treenannut salilla tavoitteellisesti ja progressiivisesti 4x viikossa (+kestävyystreenaillut ohessa) sekä syönyt terveellisesti ja puhdasta ruokaa vaihdellen 2000-2500 kcal/ päivä. Voiko oikeasti olla mahdollista, että kehitystä ei ole tullut YHTÄÄN vaan pikemminkin menty vaan isoja askelia taaksepäin? Tuntuu aivan uskomattomalta. Rasvaprosenttini oli pompsahtanut 17 > 24. Mittauksen aikana minulla oli menkat, voiko se manipuloida tuloksia? (luin jälkikäteen, että mittausta ei tuolloin suositella). Pakko kyllä käydä tarkistusmittauksessa ensi viikolla mielenrauhan säilyttämiseksi 🙁

    1. Piia Pajunen
      5.6.2018, 11:34

      En ole liiemmin perehtynyt noihin kehonkoostumusmittausten suorittamiseen, mutta sen juuri tiedän, ettei menkkojen aikaan sinne suositella menevän. Kuulostaisi kyllä hassulta, että tuolla treenimenolla ja riittävällä energiansaannilla lihas olisi sulanut, kerran kehitystä treenituloksissakin on ilmeisesti näkynyt. Sinuna en lähtisi pelihousuja repimään, sillä heitot mittauksissa voivat todellakin olla isoja. Oletko käyttänyt samaa mittauslaitetta kuin aiemmin?
      Oma kokemus vähän rajummasta heitosta on myös takataskussa, sillä 2013 kävin kisaprepin alkutaipaleella ja kisaprepin lopussa mittauksissa, ja tulokset kertoivat, että rasvaprosentti olisi ollut edelleen sama, vaikka sen nyt näki kuka tahansa omilla silmillä, ettei homma voinut ihan noin mennä, kun kroppa oli melkoisen kireänä verrattaessa aiempaan mittaukseen. 😀 En siis itse luottaisi kivenkovaa mittauksiin varsinkaan, jos heitto on noin iso, ja tulokset tuntuvat ilmentävän aivan muuta. No worries siis!

Kommentointi suljettu.