KEHONMUOKKAUS – JÄRKI KÄTEEN JA URPOILU VEKS!

Kehonmuokkaus oikein toteutettuna voi olla oikeasti terveyttä edistävää, voimaannuttavaa ja kiehtovaakin puuhaa. Harmillisen usein tätä kuitenkin toteutetaan typerällä, kestämättömällä ja jopa terveydelle haitallisella tavalla. Kun kerran on saatu tuloksen tynkää, niin tähän jäädään koukkuun, vaikka joka kerta löydetään itsensä samasta pisteestä. Toteutetaan pikadieettiä toisen perään. Jojoillaan. Vedetään kroppa ja pääkin jumiin, vaikka joka kerta päädytään lähtöruutuun. Jos tämä sama taktiikka tällä kertaa toimisi?

Miten pitää pää mukana ja järki matkassa kehonmuokkausprojektissa? Miten saada tuloksia, jotka kestävät? Tässä vähän laajempi paketti ja pähkinää aivosolujen pureksittavaksi kehonmuokkauksen pohjalle. Jos sinulla ei riitä kärsivällisyys lukea tätä, niin unohda koko kehonmuokkaus. Ihan omaksi parhaaksesi.
Pidä realismi ja järki matkassa
Miten elämäsi muuttuu, kun saavutat tavoitteesi? Useimmilla kiinteytymistä ja “timanttisen timmiä kroppaa tavoitelevilla” taustalla oleva mentaliteetti ei alun alkaenkaan ole kunnossa. Timmi tai lihaksikas kroppa ei automaattisesti lisää onnellisuutta, tasapainoa, itsetunnon tasoa, paranna ihmissuhteita tai kohenna minäkuvaasi. Jos et arvosta ja pidä itsestäsi nyt, niin tätä ei muuta ulkonäön kohentaminen. Älä siis oleta, että unelmien kropan saavuttaminen muuttaa elämääsi tai tekee siitä paremman. Jos et ole sujut itsesti kanssa nytkään, niin et luultavasti ole sitä myöskään timmimmän kropan kanssa.

Unelmien kroppa ei myöskään aina tule suoraviivaisesti. Jos et uskalla koskaan syödä, koska pelkäät sitä kilon tai kahden painonnousua, niin homma on jo lähtökohtaisesti menossa pipariksi. Pelko ei ole hyvä ja tasapainoinen ajuri kehonmuokkaukselle, ja usein kiinteytymistä tavoitellessa pyöreämmän lihasmassan kasvattaminen sitä paitsi tarkoittaa vaakalukeman nousua. Lihas painaa, eikä sitä myöskään voi tappiin asti laihduttaen kasvattaa.
Unohda “kaikki mulle heti nyt”-asenne
Älä tavoittele pikavoittoja. Sen sijaan, että lähtisit tavoittelemaan nopeita ratkaisuita ja vetämään kaikki ässät (ja jokerit) hihasta kerralla pöytään, niin mieti sen sijaan, miten voisit luoda oikeasti pohjaa kestäville tuloksille. Usein kun lähdetään siirtämään tavoitetta kuukauden päästä esimerkiksi vaikka vuoden päähän, niin päädytään tekemään fiksumpia ja kestävämpiä ratkaisuita. Ja kappas vaan. Niihin perusasioihin keskittymällä usein alkaakin tulemaan hämmentävän nopeasti tulosta.

Pikadieetit ja “neljässä viikossa perse pyöreäksi”-vedot eivät usein kanna kovinkaan pitkälle, ja jos kaikki muutokset ja tulokset olisi mahdollista saada (kestävästi) muutamassa viikossa tai kuukaudessa, niin kuka niitä salien vuosijäsenyyksiä ostaisi? Kuka treenaisi puolta vuotta pidempään fitness-lavoille? Niinpä.

Jos haluat kasvattaa lihasmassaa, niin se vaatii aikaa. Jos haluat kestävästi muokata kroppaa, se vaatii myös aikaa ja malttia. Ei parissa kuukaudessa tehdä tuosta vaan kehoista veistoksia. Usein siinä myös käy, että mitä rajummin ja nopeammin muutokset tehdään, sitä nopeammin ja herkemmin ne myös meneteteään. Huolella rakennettu ei rapistu hetkessä.
Jaksota ja toteuta pitkäjänteistä suunnitelmaa
Jos homma ei ole tuottanut juuri mitään tulosta tähän mennessä, niin miksi haluat väkisin jatkaa samalla? Miksi haluat väkisin hakata päätä seinään, jos samalla kaavalla päädyt aina samaan pisteeseen. Uskalla siis muuttaa suunnitelmaa, ja joskus siirtää tavoitetta kuukauden päästä pidemmälle.

Kaikkea ei tarvitse eikä kannatakaan tavoitella samaan aikaan. Sillisalaatti on hyvää joulupöydässä, muttei treenisuunnitelmana. Jatkuva rasvapoltto ja lihaskasvun tavoittelu samainaikaisesti pitkällä syötöllä ei ole kovinkaan tehokas kombinaatio. Näitä voi pystyä hetken aikaa tekemään samanaikaisesti, mutta uskaltaisin väittää, ettei suurimmalla osalla tämä mene ihan maaliin omin päin sohellettuna jo alun alkaen.

Varsinkaan, kun tätä alkupätkän onnistuneiden suunnitelmien pohjalta lähdetään vetämään sillä perinteisellä 365-kiinteyttämisellä, jossa ei lopulta enää pala rasva eikä kasva lihas, ja kroppakin vedetään aivan tilttiin. Mieluummin jaksota rasvanpolttoa ja uskalla nostaa välillä kalorit riittävälle tasolle lihaskasvuun selkeämmin panostaen. Onhan se myös mukavaa välillä syödä riittävästi, eikä kituutella jumissa kaiken aikaa.

Keskity tekemiseen, älä ulkonäköön
Tulokset tulevat tekemällä ja toteuttamalla, joten sen sijaan, että tuijottelisit itseäsi joka päivä peilistä, arvottaisit edistymistäsi kehonkoostumusmittauksilla ja ramppaisit aamuisin henkilövaa’alla, niin pidä fokus siellä treenaamisen puolella. Keskity opettelemaan treenitekniikat huolella, opettele käyttämään liikkeissä kohdelihaksia tehokkaasti, vahvista myös tukilihaksia ja corea ja panosta siihen, että treenitulokset oikeasti kehittyvät. Opettele nauttimaan siitä tekemisestä!

Jos jyystät pystypunnerrusta 6 kilon käsipainoilla 10-12 toiston sarjoja vuodesta toiseen, niin ei se pyöreys olkapäihin sieltä tahdo tarttua. Sano mun sanoneen. Keskity siis siihen, millä se keho muokataan. Ei siihen, että joko niitä tuloksia näkyy vai eikö niitä näy.

On myös harmillista, että useimmat kiinteytyjät lähtevät tuijottamaan vain sitä vaakalukemaa ja tuntuvat arvottavan itseään sekä onnistumistaan rasvaprosentin avulla. Jos se rasvamäärä tai digitaalivaa’an lukema pystyttäisiin sivuuttamaan, niin väitän visusti, että suurin osa naisista tekisi oikeasti parempia tuloksia kehonmuokkausprosesseissaan.
Älä tuijota vääriä mittareita
Kun puhutaan kehonmuokkauksesta (myös siitä “kiinteytymisestä”), niin henkilövaaka ei välttämättä ole aina paras mittari. Useimmilla kehonmuokkausprojektiin lähtevillä tulee yllätyksenä ja järkytyksenä se, että vaakalukema saattaa jopa nousta tai ei liiku mihinkään. Vaikka salin puolella treenipainot kasvaisivat, oma kyvykkyys lisääntyisi kohisten ja suorituskyky ottaisi aimoharppauksia eteenpäin, niin kaikki tämä vesittyy sillä, että vaakalukema ei ole muuttuunut mihinkään tai jopa noussut kilon. Uskokaa tai älkää, niin se lihas painaa. Niin myös se syöty hiilihydraatti, kun se pakkautuu lihaksiin sitoen nestettä pihviin ja painaa myös siellä suolessa. Ei se aina läskiä ole, mikä vaa’alla painaa.
Älä seilaa ja hypi polulta polulle
Pysy suunnitelmassa. Älä lähde heti kikkailemaan ensimmäisen epävarman hetken kohdalla. Tulokset ottavat aikaa, mutta jos et malta antaa aikaa edistymiselle, niin et voi oikeasti edes nähdä mikä toimii ja mikä ei. Miten voit muokata nykyistä menoa, jos joka viikko toteutuksesi on ollut täysin erilainen? Malta siis mielesi, ja luota prosessiin.

Älä unohda omaa päätäsi

Jos homma tuntuu sinusta karmealta, niin toteutustapa ei välttämättä ole sinulle sopiva. Liian rajut, rajoittavat ja radikaalit muutokset eivät ole avain onneen ja tuloksiin, eikä ihmisarvoa mitata sillä, kuinka paljon paskaa on valmis kestämään unelmien kropan vuoksi. Jos tatsi ruokapuolella tuntuu ahdistavalta, niin kannattaa pohtia, onko toteutus liian jäykkä. Liian rajoitettu ruokavalio voi jopa pahimmassa tapauksessa tuoda huonompia tuloksia, vaikka joku sillä upeissa muutoskuvissa näyttäisikin tikkiin päässeen. Jos joku onnistuu, niin taustalla voi olla jopa enemmän ihmisiä, jotka eivät onnistu. Ei ainakaan pitkällä tähtäimellä.

Toki fakta on se, että valintoja on tehtävä. Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu. Jos haluat tuloksia, niin sinun on tehtävä muutoksia omissa toimintamalleissasi. Lihaskasvu edellyttää lihaskasvuun tähtävää nousujohteista treeniä. Rasvanpoltto taas vaatii energiavajetta. Näitä voi silti toteuttaa monella tavalla, jos itsellä on halu panostaa prosessiin. Jos ei ole, niin kuka sinua pakottaa?

Jos et osaa, pyydä apua
Jos itsellä ei ole minkään tason käryä treenaamisesta tai syömisestä, niin ominpäin tätä prosessia ei välttämättä kannata lähteä toteuttamaan. Tai jos rupeat, niin hanki tietoa oikeasti luotettavista lähteistä (IG-seuraajien määrä tai hyvä kroppa eivät kerro asiantuntijuudesta), keskity kehittävään salitreenaamiseen, treenitekniikoiden hiomiseen ja ainakin alkuun pistämään ravinnon peruspilarit kuntoon rajulle dieetille hyppäämisen sijaan. Panosta myös hyvään valmentajaan tai valmennukseen. Hyvä valmennus tai valmentaja tekee itsestään usein lopulta (ainakin lähes) tarpeettoman, ja maksaa itsensä takaisin moninkerroin.

kehonmuokkaus

Jos tuntuu, että haluaisit pistää kerralla hommat kuntoon, niin hyppää mun ihmeessä mun valmennukseen. Parin viikon päästä starttaavassa PROVE Simplessä pystyt valitsemaan kesää kohden juuri sulle sopivan treenikokonaisuuden salitreenistä, koti-/pihatreeneistä tai näitä kumpaakin yhdistellen mun huipputiimissä!

Voimatasoja ylös, lihasta kasvamaan, liikkuvuutta lisää ihan huomaamatta ja kehon kyvykyyttä uudelle levelille monipuolisella ja ammattimaisella toteutuksella! Jos kesän tullessa salitreeni ei niinkään kiinnosta tai sitä tekisi mieli hieman vähentää, ja kotona, pihalla tai mökillä tehtävät oheistreenit olisivat kesäkeleillä se juttu, niin tää on sulle!

Mitä PROVE Simple sisältää?

  • Monipuolisen juuri sulle soveltuvan treenipaletin, jossa voit:
    • a) Treenata kaksi kertaa viikossa salilla kehittävästi
    • b) Treenata 2-5 kertaa kotona/ulkona laadukkailla treeneillä
    • c) Treenata 1-2 kertaa viikossa salilla ja yhdistä tähän päälle 1-3 koti-/ulkotreeniä
    • d) Yhdistä mitä tahansa näistä omaan rakkaaseen urheilulajiisi
  • Opit syömään monipuolisesti ja joustavasti ilman turhia rajoituksia!
  • Paljon kehutut, laadukkaat ja tiiviit tekniikkavideot jokaisesta valmennuksen liikkeestä, joilla saat liikkeet tuntumaan siellä missä pitääkin ja saat treeneistä maksimaalisen tehon irti. Treenitekniikat oikeasti kuntoon!
  • Lisäät liikkuvuutta kehittävillä (ja koukuttavilla) lämmittelyillä ja kehonhuoltotreeneillä
  • Kokonaisvaltainen nettivalmennus, jossa saat oikeasti valmennusta aktiivisesti ja tarvittaessa jeesitään myös yksilöllisesti henkistä puolta unohtamatta
  • Kesto 10 viikkoa, mutta valmennusmateriaalit ovat auki kesän loppuun, joten aloittaa voit itse omaan tahtiin tai jatkaa loppukesän valmennuksen jatko-ohjeilla!

Tee oikeasti kestäviä ja selkeitä tuloksia, ja hyppää messiin! Yhteisstartti 20.4., ja kattavat materiaalit aukeavat osallistujille 15.4. Hyppää mukaan PROVE Simpleen TÄÄLTÄ, ja treenaa hyvällä meiningillä mun tiimissä tuleva kesä!

Vahvaa viikonvaihdetta joka kolkkaan!

LUE MYÖS:
Jalat kahdesti viikossa? Kyykky vs prässi? Meitsi vastaa!
EDELLINEN JUTTUNI:
Saako puhua kehopositiivisuudesta, jos on tikis?

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

treeni-ja-ravinto dieetti kuntosali kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (5)
  1. Moikka! Hei mulla olisi yksi kyssäri. Pari vuotta sitten treenasin kovaa (liikaa) ja energiansaantini kulutukseeni nähden oli aivan liian pieni. Tätä elämäntapaa kesti vajaan vuoden ja siitä ajasta noin puolet kärsin uniongelmista. Tiedostin jo silloin että kroppani on todennäköisesti alipalautunut ja jonkinlaisessa stressitilassa sillä illalla en saanut unta, heräilin yöllä toodella usein, olo oli levoton ja aamulla heräsin aina ennen kuutta. No tuo vaihe on takanapäin ja nykyään elän ”normaalia” elämää:D Kuitenkin vielä tänäpäivänäkin huomaan, että jos liikun, sanotaanko viikon, ahkerasti (6 rankkaa treeniä viikkoon) ja syön kutakuinkin +-0 kaloreilla niin se heijastuu heti uneeni. Samalla tavalla kuin tuolloin pari vuotta sitten. En keksi mistä tämä voi johtua kun tuosta on kuitenkin sen verran aikaa, ja energiansaantini olen laskenut vastaavaan hyvin kulutustani. En tiedä osaatko antaa minkään laisia vinkkejä, mutta ajattelimpa kysäistä:) Oikeen hyvää kevään jatkoa sulle!!:)

    1. piiapajunen
      3.5.2019, 00:31

      Moikka! Vaikea tosiaan on näin kokonaiskuvaa yhtään tarkemmin tietämättä lähteä sanomaan juuta tai jaata, mutta toisilla yksilöillä fyysinen rasitus voi vaikuttaa voimakkaastikin unen saantiin. Kuusi kovaa treeniä viikkoon on kuitenkin melko iso tälli kropalle ja voi kuormittaa hermostoa ja siten vaikuttaa uneen. Myös moni aliarvioi todellisen energiantarpeensa varsinkin, jos kovatehoista harjoittelua on viikossa reilusti. Ehkä suosittelisin siltä tasaamaan hieman tuota treenimäärää ja panostamaan mieluummin laatuun, sillä unen häiriintyminen on aika selkeä merkki siitä, että kroppa käy ylikierroksilla ja palautuminen voi olla heikkoa.

      Myös rajummista alipalautumistiloista yli pääseminen voi olla aika pitkä prosessi, joten sekin voi vielä olla merkki siitä, ettei kroppasi ole välttämättä valmis noin koviin vetoihin, ja keho viestii siitä, että nyt mennään jo äärirajoilla. Toki tämä on vain mutuilua, mutta en usko, että treenikuormituksen keventämisestä olisi sinulle välttämättä haittaa vaan päinvastoin. Vähemmän voi olla enemmän, ja laatu ratkaisee! 🙂

      1. Kiitos vastauksesta!:) En usko että tuo on kauhean kaukana totuudesta… Olen kuitenkin jo pari vuotta treenannut todella kovaa joten kaipa sitä voisi vähän hellittää ja vähentää tuota määrää. Taustalla on pari painonpudotusta joten voi olla myös että aliarvioin oman kulutukseni, sillä olen valitettavasti tottunut alhaisempiin kaloreihin.. Pitääpi tarkistaa kaikki uusiksi! Oikein hyvää kevään jatkoa sulle ihana!:)

  2. Kirjoitat niin painavaa asiaa taas että!

    Tätä aihetta sivuten,mitä mieltä olet keto-ruokavaliosta?

    1. piiapajunen
      3.5.2019, 00:26

      Kiitos! Ketoosiruokavalio voi olla hyvä niille, kenelle se tuntuu hyvältä ja itselle sopivalta. Kovaa urheilevalle tämä ei kuitenkaan kovin hyvin yleisesti sovellu, eikä tutkimustuloksetkaan tätä urheiluun yhdistettynä juurikaan puolla. Toki näissäkin yksilöllisiä eroja, mutta kovaan treeniin yhdistettynä suosittelen tosissaan harkitsemaan. Monelle myös henkisesti tämä voi olla pitkällä tähtäimellä haastavaa, sillä se rajaa aika paljonkin ruokavaihtoja. Itse en lähtökohtaisesti suosi ravitsemuksessa “ääripäitä” vaan kannatan enemmänkin kultaista keskitietä. Kaikki ovat kuitenkin yksilöitä, ja jokainen saa itse valita tai löytää itselleen sopivin tapa toteuttaa asioita. 🙂

Kommentointi suljettu.