KEHONHUOLTO ON TÄYSI TURHAKE. SIKSI SITÄ KUKAAN EI TEE.


Uutena vuotena lupasit venytellä enemmän. Helmikuun alussa totesit, että nyt voisi olla hyvä putkirullailla, kun kroppa on vähän jumissa. Maaliskuussa totesit, että hierojalle voisi varata ajan. Hmm. Vieläkin hieroja on varaamatta, venyteltyä on tullut tasan kerran tammikuussa ja kotiin ostettu putkirulla pölyttyy olohuoneen nurkassa. Kuulostaako tutulta? 😀
Vai kuulutko siihen ryhmään, joka ei suosiolla ole edes yrittänyt, koska takataskusta löytyy pätevät syyt? Hierojat ja osteopaatit kun ohentavat lompakkoa aivan liikaa. Noh, tottakai tuntuu mielekkäämältä budjetoida ulkona syömiseen tai ostaa itselleen uusi laukku kuin korjata jatkuvasti kipuileva selkä tai täysin vinkkelissä oleva lanneranka. Ja sitten on se ikuinen kiire. Ajan ollessa tiukilla himotreenaajahan mieluummin käy riipaisemassa sen yhden ylimääräisen juoksulenkin tai kovan pakaratreenin muutenkin väsyneellä kropalla kuin järjestää kalenteriin aikaa siihen, että keho saisi mitä se oikeasti tarvitsisi. Hyvin ollaan pärjätty ilmankin tähän asti, niin miksi edes aloittaa.

Faktahan on se, että elämä on valintoja täynnä. Fakta on myös sekin, että meillä on vain yksi keho, johon varaosia ei saa ostettua. Se kun menee rikki, niin ei auta itku markkinoilla. Voi sitä toki kokeilla, mutta ei se enää jälkikäteen pelasta. Tässä muutamia ajatuksia, miten sitä kroppaa saisi oikeasti pidettynä kuosissa ja toimivana ilman, että kroppa vetäisi aivan viimeisillään pakettia kaiken aikaa kasassa.

  • Pyri oikeasti ehkäisemään kropan kremppoja. Älä pelkästään sammuta tulipaloja. Siinä on vissi ero.
  • Jos kropassasi huutaa selkeitä hälytysmerkkejä (kyykkyyn pääseminen on vaikeaa, hartiat jäpittävät, liikelaajuudet ovat rajoittuneet, paikat kipuilevat), niin silloin asialle pitää tehdä jotain NYT. Ei huomenna tai ylihuomenna, vaan tänään.
  • Luo asian korjaamiseen oikeasti pelisuunnitelma, jota noudatat. Käytä luovuutta, päätäsi ja tarvittaessa myös Googlea ja YouTubea. Meillä kaikilla pääsy valtavaan määrään tietoa, jotka kyllä etsivän eteen osuvat, jos vain itse viitsii edes hieman vaivaa nähdä. Lyhytkin huoltotoimenpide joka treenin yhteydessä tekee jo paljon pitkällä tähtäimellä.
  • Yhdistele erilaisia kehonhuoltotapoja. Hierojaa, muita kehonhuollon ammattilaisia, erilaisia venyttelyitä, joogaa, putkirullailua, terapiapalloa tms.
  • Hierojalla käydessäsi varaa aika seuraavalle kerralle valmiiksi. Vaikka edes sinne kuukauden päähän. Muuten se jää varaamatta, ja jäätävän jumitilan iskiessä olet pulassa, kun aikaa ei nopealla varoitusajalla käy.
  • Kehonhuoltoa ei tarvitse tehdä omana treeninään, koska silloin se jää usein tekemättä. Yhdistä siis huoltoa treenisi lämmittely- tai jäähdyttelyrituaaleihin.
  • Tee kehonhuollosta treenin yhteyteen rutiini. Lämmittelyyn lisätyt keppijumpat, dynaamiset venytykset eivät edes vie enemmän aikaa, kuin 10 minuutin juoksumatolla tykittäminen. Ja jos et vielä treeniä ennen lämmittele, niin olisiko korkea aika aloittaa? Neljästi viikossa treenaava henkilö saa 10 minuutin huoltavilla lämmittelyillä jopa 40 minuuttia lisää kehonhuoltoa viikkoon. Tämä tekee 34 tuntia vuoteen. Aika kova, vai mitä?
  • Jos et muuta keksi, niin mieti joka kerta Pajusen vihaista naamaa, kun skippaat huoltohommat treenissä. 😀

Saumattomat treenitrikoot: TÄÄLTÄ* // Saumaton treenitoppi: TÄÄLTÄ* (alessa!)
 
Noh, en minäkään ole täydellinen kehonhuoltaja, mutta kovasti kyllä yritän. Ainakin aikamoista parannusta on tehty muutamien vuosien takaiseen ja se näkyy ihan konkreettisesti. Aika jännä, että kroppani on nyt paljon toimivampi, joustavampi, liikkuvampi ja kykeneväisempi kuin esimerkiksi parinkympin hujakoilla. Kipuiluja ja kremppoja on huomattavasti vähemmän, ja treeneistäkin saa oikeasti huomattavasti enemmän irti, ja fyysiset rajoitteet treeneissä ovat vähintäänkin puolittuneet. Lisäksi hierojalla käydessä ei tuon kehonhuollon ammattilaisen tarvitse enää pyytää henkimaailmasta apua jumieni taltuttamiseen. Aika metka tunne! 😉

Vetreää viikon puolta väliä, ja nyt sitä kehonhuoltoa mukaan treenirutiineihin että pamahtaa!

Tsekkaa myös: Treenaatko paljon ja kovaa muttet silti kehity?

Edellinen juttuni: Onnensa eteen tulee tehdä töitä

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (6)
  1. Hyvä teksti ja tärkeää asiaa jälleen!! Minkälaisia dynaamisia venytyksiä suosittelet ennen /jälkeen treenin? 😊

    1. Piia Pajunen
      11.5.2017, 21:34

      Kiitokset! Periaatteessa ihan perinteisiä venytysliikkeitä voi suorittaa dynaamisesti pumppaillen, eli valitse venytettävä lihasryhmä ja sille itsellesi tuttu venytysliike. Sitten vain kevyitä ja miellyttäviä parin sekunnin pumppailuja kyseisessä venytyksessä. Kevyesti liukuen venytykseen, pito n. 2 sekunttia ja sieltä varovasti takaisin päin (ja tätä toistellen esim. 8-10 kertaa per liike). Nämä siis sopivat ihan lämmitteylihin ja jäähdyttelyihin, mutta etenkin lämmittelyssä kannattaa olla aika varovainen, ja antaa kehon mennä venytyksessä todellakin vain sinne, jonne se omin tahdoin ilman kiristämistä joustaa. 🙂
      Jos vain millään kerkeän, niin yritän riipaista näistä mahdollisimman pian ihan videopostauksen. 🙂

  2. Heippa! Mulla ois pari kyssäriä, oisinntosi kiitollinen jos ehdit vastaamaan!
    1) Miten venytellä lonkan ulkosivuja? Huomasin, että esim. sumokyykkyjen tekeminen on todella hankalaa tällä hetkellä :/
    2) Olen melko pitkälti jatkuvasti väsynyt ja vähän uupunut. Käyn salilla 5 kertaa viikossa (jos ei ole muita kiireitä estämässä), ja noh, kehonhuoltoa ei näihin sessioihin liity muutamaa hassua kepin pyörittelyä ja parin sekunnin venytyksiä enempää. Voiko väsymys johtua treenistä, vai voisko taustalla olla joku puutostila tms 😮 EN myöskään aamuisin saa nukuttua oikeastaan 7 pidempään riippumstta siitä, monelta menen nukkumaan.. tiedän ettet ole lääkäri,, mutta yrittänyrtä ei laiteta! 🙂
    Kiitos jo etukäteen, blogisi on ihan lempparini <3

    1. Piia Pajunen
      11.5.2017, 21:39

      Moikka! Ja kiitos sulle ihanasta palautteesta! 🙂
      1) Jos lonkan ulkosivuilla tarkoitat pakaraa, niin pistä ihmeessä googleen ”pakaran venytysliikkeet” tms. niin saat suoraan varmasti todella monia variaatioita. Mitään ylivoimaista liikettä minkään lihasryhmän venyttämiseen sinänsä on olemassa, ja kaikesta venytyksestä on hyötyä. Suosittelen vahvasti myös hierojalla käymistä! 🙂
      2) Tähän on vaikeaa sanoa syytä selvittämättä laajemmin taustoja, mutta mieluummin tiputtaisin treenit testimielessä hetkeksi 3-4 kertaan viikkoon ja kokeilisin lisätä ravintoa. Liika rasitus liian pienillä eväillä pistää kyllä uuvuttamaan, mutta on myös hyvä tarkastella koko elämän kuluttavuutta (työ, opiskelu, stressi, ihmissuhteet tms.) kokonaisuutena näiden lisäksi.

Kommentointi suljettu.