EI SUOMALAISUUS OLE HANURISTA – NÄÄ ON KOVAT!

Tänään olis kuulemma rakkaan kotimaamme itsenäisyyspäivä, ja 101 vuotta pamahti plakkariin että heilahti! Tämä Suomi ei ole musta yhtään hassumpi paikka asustaa, ja iso hatunnosto tälle valtiolle ja sitä eteenpäin puskeneille ihmisille. Välillä kuulee valitusta siitä, että kuinka peräreiästä tämä valtio oikein on. Noh, ainahan kaikella on kääntöpuolensa, mutta onhan täällä paljon hyvääkin. Tässä muutamia esimerkkejä kehiin.

EI SUOMALAISUUS OLE HANURISTA, KOSKA MEILLÄ ON…

Suomalainen sosiaalisuus

Täällä saa olla hiljaa, ja puhutaan usein vain, jos on asiaa. Hississä voi kuitenkin turvallisesti puhua säästä. Mutta ei silloinkaan ole pakko, jossei taho. Rakastan tätä.

Jäätelö, karkit ja SALMIAKKI

Suomalaisethan ovat jäätelönsyönnissä ihan Euroopan kärkimaita, ellei jopa olla ykköspallilla tässä. Henkilökohtaisen empiirisen tutkimuksen perusteella täytyy myös sanoa, että kyllä Suomessa löytyy pirun hyvät jäätelöt, enkä ole missään muualla yhtä huikeaa jäätelötarjontaa ja korkealle vedettyä laaturimaa bongannut. Lisäksi karkit ja irttarivalikoimat ovat meillä ihan huippuluokkaa, ja että ai mä RAKASTAN SALMIAKKIA!

BTW. Arnoldsin donitsit on vaan taivas. Edes jenkeissä porukka ei todellakaan tajua tässä hommassa hyvän päälle. Testattu on.

Hyvänmakuinen hanavesi

Ja ylipäätään, että sitä voi huoletta juoda. Parasta vettä saa kuitenkin meidän porukoilla. Aivan jääkylmää ”Kuohun kirkasta” suoraan hanasta ja voittaa minkä tahansa pullotetun lähdeveden. Uhh.

Kunnon kahvi

Suomalainen kuppi kuumaa on kyllä vertaansa vailla, ja kunnollista mustaa kultaa ei tahdo kaikkialta tällä planeetalla saada. Edelleenkään en syty likaisessa kahvipannussa puoli päivää muhineeseen laimeaksi keitettyyn Juhlamokkaan, mutta peukkua lävähtää tälle kehitykselle, että vaaleapaahtoisista ollaan täällä pikku hiljaa päästy laajalti jo hieman tummempipaahtoisempaan makuun, ja että kahvia keitellään oikeasti tunteella ja taidolla!

Sauna

Siis ihan ykkönen. Miettikää, että melkein jokaisesta asunnosta tai taloyhtiöstä löytyy meillä täällä sauna. Luksusta, ellen sanoisi.

Karjalanpiirakat

Tai sitten ihan vain riisipiirakat, jos ollaan Karjalan ulkopuolella. Parasta ikinä.

Ruisleipä

Jos en asuisi Suomessa, en voisi lopettaa päivääni puolikkaaseen pussiin Ruispala Ohut Herkkua.

Neljä vuodenaikaa

Vaikka kaamos pistää välillä pinnaa kireälle, niin onhan se talvi ja lumi nyt ihan ykkönen! Kesästäkin suomalaiset osaa ottaa homman irti, koska sekin on sen verran harvinaista herkkua, ja tämän vuodenajan ollessa kohdilla se tuntuu vieläkin huikeammalta.

Tasa-arvoisuus ja ihmisten luokittelemattomuus

Toki täälläkin on eriarvoisuutta eikä nallekarkit koskaan mene missään tasan, mutta on meillä asiat täällä pääsääntöisesti melkoisen hyvin verrattuna moneen muuhun. Oikeasti sitä ei tajuakaan, miten monissa ”arvostetuissa” sivistysvaltioissa voi oikeasti olla muualla homma ihan nurinkurin, ja useammatkin kertomukset ovat suorastaan järkyttäneet allekirjoittaneen.

Korkeasti kouluttautuminen on mahdollista myös vähävaraisille eikä ihmistä arvoteta täällä sen suuremmin taustan, statuksen tai pankkitilin saldon mukaan, eikä täällä odoteta kenenkään elävän tietyn muotin tai mallin mukaan. Joka paikassa ei oikeasti ole asiat todellakaan näin hyvin. Mulla on ainakin ollut tämän valtion luomissa puitteissa sellaisia mahdollisuuksia, joista muualla olisin vain voinut haaveilla. Korkeatasoinen koulutus yliopistoon asti, terveydenhuolto, tukijärjestelmä pahan paikan tullen, mahdollisuudet toteuttaa itseäni monin eri tavoin ja olla sellainen kuin olen lähtökohdistani riippumatta.

Ja missä me sitten voisin vähän tsempata?

Se, missä täällä ehkä haluaisin potkia ihmisiä perseelle on, että vedettäisiin enemmän yhteen hiileen. Meillä on kuitenkin asiat täällä pääsääntöisesti aivan hemmetin hyvin, mutta kyllä tämä pieni ja rakas valtiomme voisi kukoistaa vieläkin enemmän ja myös tulevaisuudessa, jos keskityttäisiin vielä hieman enemmän siihen hyvään. Joojoo. Taas tätä lätinää, mutta näin se vaan menee. Sen sijaan, että painettaisiin muita alas, niin voitaisiin vielä enemmän keskittyä myös muiden arvostamiseen ja tsemppaamiseen. Ihan vaikkei heitä tunnettaisikaan. Siitä tuskin on koskaan harmia.

ei suomalaisuus ole
Suomessa Tampereella valmistetut Sidoste-huppari & Sidoste-logosukat: TÄÄLTÄ* (*tuotteet saatu)

 

Mikä sun mielestä on parasta suomalaisuudessa tai Suomessa?

Rauhaisaa itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille ja suomenmielisille!

KURKKAA MYÖS:
Haluatko menestyä vai kitistä?

EDELLINEN JUTTUNI:
Myyttejä hiilareista – Älä usko kaikkea!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

 

Kommentit (9)
 1. Suomalainen suklaa on ihan ykkönen, hanavesi ja tiskikaappi👍🏻 luin myös jostain että Suomessa kaikki ulko-ovet aukeavat ulospäin, tämäkään ei ole vissiin mikään itsestäänselvyys muualla. Tuokin asia on yllättävän tärkeä kun sitä hieman miettii, jos tulee vaikka tulipalo ja joukko ihmisiä rynnii ulos, miten kävis jos ovet ei avaudu ulospäin?

  1. piiapajunen
   7.12.2018, 10:58

   Tiskikaappi! Se on muuten oikeesti kova, ja ulkomailla AirBnb-kämpissä kyllä hämmentää aina tiskatessa, että miten surkeat systeemit muualla on astioiden kuivaamiseen. 😀 Ja enpä muuten ole ajatellut tuota ovien avautumissuuntaa, mutta näinhän se itseasiassa taitaa monessa paikkaa mennä eri päin!

 2. Olen täysin samaa mieltä kanssasi tästä listauksesta! Nauroin eilen myös instastoryllesi, kun halusit saunaan. Mulla oli aivan täsmälleen sama fiilis! Tuntui niin väärältä. Itse asun ulkomailla niin saunominen on todella harvinaista herkkua, sillä vaikka tässäkin maassa on julkisia saunoja siellä täällä, ei se mitenkään voita kunnon puusaunaa. Joulua ja suomireissua odotellessa. Ja sitä päivää, kun taas pääsen muuttamaan Suomeen.

  Törmäsin tässä joskus instassa myös seuraavaan tekstiin:
  ”The Finnish worldview explained:
  Some people think I’m unhappy, but I’m not. I just appreciate silence in a world that never stops talking.”
  Tämä kolahti ja kovaa. Aina ei tarvitse puhua ja onneksi Suomessa se on täysin sallittua!

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinnekin! 🙂

  1. piiapajunen
   7.12.2018, 11:01

   Itsekin haaveilen kovasti omasta saunasta ja etenkin puulämmitteisestä, mutta harvoissa asunnoissa nykyään on enää perinteistä puusaunaa. Haaveilen kyllä kovasti joskus asuvani järven rannalla, jossa olisi oma pieni puulämmitteinen rantasauna, josta voisi pulahdella suoraan järveen tai talvella itse hakkaamaan avantoon! 😀

   Ja tuo suomalainen hiljaisuus on jotain niin mahtavaa. Jenkeissä viikko, ja olen niin helpottunut päästessäni takaisin, kun kaupassa käydessä tarvitsee ainoastaan sanoa ”moi” ja ”kiitos”, ja nekin vasta kassalla. 😀 Mutta oonkin niin suomalainen. 😀

Kommentointi suljettu.