Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Tempo training – lihaksille uutta ärsykettä

Jos treenitulokset junnaavat paikoillaan tai kaipaat vain muuten uutta boostia treeniin, niin suosittelen kokeilemaan yhtä kikkaa, jota olen käyttänyt nyt noin kuukauden ajan treeneissä. En ole pitkään aikaan saanut näin hyvää tuntumaa juurikin siihen kohdelihakseen ja tuntuu, että saan paljon enemmän aikaan sitä ”tuhoa” lihaksessa, mitä aiemmin 😀 (ja sitä kautta tietysti toivottavasti myös kehitystä)

 Tämä voi olla hyvä kikka vaikka aloittelijalle, joka ei ole ihan varma, mikä on oikeasti hyvä treenipaino. Kun tekee useimmat tai kaikki liikkeet tällä tekniikalla, niin treenipainojenkin seuraaminen on helpompaa.

 Ja mikä tekniikka sitten on oikein kyseessä?

Kyseessä on tempo training, eli temmon käyttäminen toistoissa.

Tässä treenitekniikassa on neljä vaihetta.

Otetaan vaikka esimerkiksi ihan perus takakyykky. Ensimmäinen vaihe on alasmenovaihe, eli eksentrinen vaihe, sen jälkeen tulee venytysvaihe, kun ollaan alhaalla kyykyssä. Sitten aletaan nousta ylös kyykystä ja tätä vaihetta kutsutaan konsentriseksi vaiheeksi. Lopuksi ollaan ylhäällä, jossa lihas on supistuneena.

Kuulostaa kauhean monimutkaiselta eikös 😀 mutta oikeastaan tämä tekniikka on yksinkertainen. Pointtina on se, että jokaisessa temmon vaiheessa lasketaan sekunteja. Tätä voi soveltaa melkein kaikkiin treeniliikkeisiin ja nykyään pyrinkin treenaaman tällä tekniikalla joka treenissä. 

Temmoilla ja sarjojen toistoilla voi kikkailla oman mielensä mukaan, mutta olen käyttänyt nyt suhteellisen pitkiä tempoja, eli 3-2-3-1.

Mietitään vaikka juurikin tuota kyykkyä, eli alasmenovaihe kestää 3 sekuntia. Alhaalla kyykkyasennossa jään siihen 2 sekunniksi ja ylös tulen suht nopeasti, mutta hallitusti. Ylhäällä en lepää ollenkaan, vaan alan saman tien mennä alas ja alasmenovaihe kestää taas sen 3 sekuntia, mutta tällä kertaa jään alas ainoastaan yhdeksi sekunniksi ja nousen taas ylös. Tätä jatkan niin monta kertaa, kun toistoja on ohjelmassa, tai niin kauan, kun saan väsytettyä lihaksen ihan täysin. Näitä tempoja voi vaihdella ja tehdä treenistä haastavampaa. 

Tuo 3 sekuntia saattaa kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta kun alkaa oikeasti laskemaan sen 3 sekuntia, vaikka ihan kellon kanssa, niin se alkaa kyllä tuntua. Olen saanut ihan uskomattoman poltteen aikaiseksi treeneissä tällä tekniikalla. Olen luullut, että teen liikkeet tarpeeksi hyvällä temmolla, mutta todellisuudessa olen tehnyt ne aika nopeasti. Ja yleensä mitä nopeammin liikkeet tekee, sitä isommilla painoilla ne pystyy tekemään, mutta silloin ei välttämättä tule keskityttyä siihen kohdelihakseen ja oikeasti kuulostelemaan, että miltä siinä kohdelihaksessa tuntuu. 

Olkapäätreeniä
Olkapäätreeniä

IMG_20141120_101811

 

Kommentit (2)

  1. Wtf

    Miks sä heräät neljältä jos sun duuni alkaa vast kahdelta? 😀
    Eks olis järkevämpi herätä myöhemmin kun sä kerkeisit silti varmasti tehdä sen treenin

    • Bloggaamista vai liiketaloutta?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.