Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Toivepostaus: paljonko kisadieetti vie aikaa?

Multa kysyttiin kahdenkin lukijan toiveesta, että voisinko kertoa, paljonko kisadieetti vie aikaa ja onko kisadieetille edes järkevää lähteä, jos arkipäivissä vapaatunnit ovat vähillä. 

Tähän alkuun täytyy sanoa, että kisadieetti ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu. Kun dieetille lähtee, on valmistauduttava siihen, että dieettiin tulee menemään aikaa niin paljon, että se on todellakin kilpaurheilijan arkea.

Täytyy tiedostaa, että jossain vaiheessa aletaan testata jaksamista myös mentaalisesti ja varsinkin dieetin loppuvaiheessa olet kisadieetti -kuplassa. Ja sanotaanko nyt näin, että jos haluat olla voittaja, niin dieetti vaatii kyllä uhrauksia ajallisesti. 

Voit säästää aikaa esimerkiksi ruokailujen kanssa niin, että valmistat ruokia valmiiksi monelle päivälle eteenpäin. Dieetillä ruokavalio on siinä mielessä helppo, että se on todennäköisesti montakin viikkoa samanlainen, jos kaloreita ei tarvitse samantien laskea.

Dieetillä valmistan ruokia valmiiksi noin 2-4 päiväksi kerrallaan ja yhteen preppiin menee aikaa noin kaksi tuntia, ei sen enempää.

Ruokailujen suhteen voi siis olla rennoilla mielin, toki varsinkin dieetillä täytyy kiinnittää huomiota ruokailujen säännöllisyyteen ja jos esimerkiksi töissä on tiukka kulttuuri ruokataukojen suhteen, niin dieetin toteuttaminen saattaa olla hankalaa. Varsinkin dieetin loppuvaiheilla nälkä on aikamoinen, jos et pääse ruoka-aikoihin syömään. Työpaikan tulee siis olla sellainen, että voit toteuttaa urheilijan arkea ilman stressiä. 

No mitä sitten tulee treeneihin niin salilla niitä tulee noin 5-6 viikossa riippuen ihmisestä. Salitreenin kesto on sellainen 45-60 minuuttia ja sen enempää ei tarvitse salilla huhkia, kun osaa treenata tehokkaasti. Monesti dieetin loppuvaiheessa myös salitreenin jälkeen tehdään aerobinen, johon kuluu aikaa 10-20 minuuttia dieetin vaiheesta riippuen. Parhaimmillaan salitreeneihin menee siis valmistautumiseen, treeniin ja matkoihin parikin tuntia päivässä. 

Syksyn 2016 SM kisa dieetiltä

Itse teen dieetillä varsinaiset aerobiset aamuisin joko HIIT -tyyppisesti tai tasaisella sykkeellä. HIIT -treeni on kestoltaan mulla 20-30 minuuttia ja tasaisella sykkeellä 40-60 minuuttia.

Jos joudut menemään töihin seitsemään, voit laskea siitä kuinka aikaisin joudut heräämään, jotta ehdit salille tai ulos tekemään aerobisen ja valmistautua vielä töihin.

bikini dieetti
Kireetä alkoi olla ennen karsintoja

Dieetillä on erityisen tärkeää, että unta saa tarpeeksi.

Jos joutuisit tinkimään yöunista aerobisten takia, niin lähtökohdat eivät ole kunnossa. Dieetin alussa energiaa saattaa riittää, mutta viimeistään loppuvaiheessa se tulee kostautumaan.

Täytyy muistaa, että ihminen on kokonaisuus, joka tarvitsee myös lepoa. Myös dieetillä tulee pyrkiä nukkumaan 7-10 tuntia yössä. Itse tarvitsen vähintään 8 tuntia unta ihan ympäri vuoden, jotta jaksan treenata ja ajatus luistaa. Uni on dieettaajan paras diureetti!

Kun on kyse fitnessurheilusta, niin lavaesiintyminen on tärkeässä roolissa. Esiintymistä tulisi harjoitella vuoden ympäri, mutta varsinkin dieetillä on hyvä ottaa poseharjoituksia vaikkapa treenin loppuun. Niihin hujahtaa helposti puolikin tuntia kerrallaan. Tämän lisäksi kannattaa ottaa pidempiä sessioita ja esiintymistunteja ammattilaiselta ainakin kerran viikossa tunnin kerrallaan.

bikini fitness dieetti
Poseeraus on raskaampaa ja vaikeampaa miltä se näyttää
bikini fitness taka-asento
Poseerauksia täytyy jaksaa vielä treeniin päätteeksi

Tässä vaiheessa saattaa vielä tuntua siltä, että pystyt toteuttamaan dieetin, mutta kannattaa miettiä myös sitä, että millainen tilanne sinulla on muussa elämässä.

Stressi on dieetin ja yli päätän rasvan palamisen pahin vihollinen ja sitä pitäisi välttää viimeiseen asti. Oletko stressaavassa, vastuullisessa työssä tai onko opiskeluissa pahin vaihe menossa? Silloin dieetti ei ole hyvä idea.

Dieettaaminen rasittaa myös henkisesti, joten kaikki on ylimääräinen stressi on huono juttu. Myös stressi saattaa laukaista ylikunnon runsaan liikunnan kanssa, joten se ei ole todellakaan mikään leikin asia. Sen vuoksi dieetin ajankohta pitäisi harkita todella tarkkaan, jotta saat tarpeeksi lepoa ja kuormitus ei nouse liian suureksi keholle ja mielelle. 

Kaiken kaikkiaan jos nukut 8 tuntia ja loppuaika hereillä on 16 tuntia niin siitä menee aerobiselle, treeneille, preppaukselle ja poseharkoille kaikkine matkoineen ynnä muineen näin karkeasti arvioiden 4-6 tuntia päivässä riippuen omasta tilanteestasi. Itselläni esimerkiksi sali ja muut paikat ovat lyhyen matkan päässä, joten dieetillä kaikkeen puuhaan menee mulla noin 4 tuntia. Pahimmillaan tunteja menee kuitenkin enemmän ja varsinkin jos ei pyyhällä pää kolmantena jalkana joka paikkaan. 

Kannattaa ottaa huomioon myös se, että varsinkin pitkä dieetti vaikuttaa helposti siihen miten pystyt keskittymään töissä. Dieettiläiset eivät ole turhaan usein salilla laahustavia haamuja viimeisillä viikoilla. Itselläni selkeä ajattelu vähentyy varsinkin viimeisillä viikoilla 😀 Sen lisäksi olen enemmän omissa oloissani, koska kovat treenit ja kaikki muu härdelli vie paljon paukkuja.

Ennen syksyn 2016 SM kisaa. Tässä kunnossa ei oikein henkiset paukut enää riitä

Moni vetää kisadieetin myös perheellisenä ja silloin pitää olla asiat kotona kunnossa ja kumppanin pitää ymmärtää, että dieetillä ei aina vain jaksa. Jos kotonakin joutuu stressaamaan, niin paha soppa on valmis. Itse en välttämättä lähtisi dieetille, jos olisi pieniä lapsia, jotka vaativat paljon huomiota. Itse en ainakaan haluaisi purkaa omaa väsymystä omiin lapsiin. Kokeneelle dieettaajalle kaikki on tietysti helpompaa, mutta voin kertoa että dieetin loppuvaiheessa mieliala ei aina ole se kaikista paras. 

Kisadieetti on siis kokonaisvaltainen juttu, jonka arvioimiseen ei pelkät tunnit vuorokaudessa riittää. Pitää osata miettiä kokonaisuutta ja omaa jaksamista, rehellisesti. 

Tämä postaus sai inspiraation edellisestä postauksesta, jossa kerroin miltä kisadieetillä oleminen tuntuu

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentit (1)

  1. Henni

    Voisitko tehdä postauksen myös siitä paljonko kisaaminen maksaa😊?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.