Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Tekopyhät ja feikit ihmiset

Äääh. Jostain syystä tämä aihe on ärsyttänyt itseäni tällä viikolla todella paljon. Sehän on ihan totinen tosi, että meillä jokaisella on jotain luurankoja kaapissa enkä itsekään ole mikään maailman puhtain pulmunen, mutta mikä joitakin ihmisiä oikein nykyään vaivaa?

Olen (valitettavasti) törmännyt elämäni aikana useisiin feikki-ihmisiin ja feikki tarkoittaa siis itselleni ihmistä, joka on aivan eri ihminen, jota uskottelee muille olevansa. Sitten on kameleontteja, jotka muovautuvat erilaiseksi eri ihmisten seurassa. Sitten on ihmisiä, jotka haluavat pelkkää hyötyä antamatta itsestään oikeastaan mitään takaisin.

Tekopyha-Paihderiippuvaiset-some

Itse olen ihmissuhteissa sellainen, että annan itsestäni jopa liikaa. Olen nuoruudessa ollut aika kovakin miellyttäjä, mutta vuosien mennessä eteenpäin olen oppinut sanomaan myös ei. Jos en osaisi sitä taitoa, olisin ihan poikki hyvin nopeasti.

Olen aina elämässäni vetänyt puoleeni ihmisiä, joissa on jotain outoa. Oli se sitten väkivaltaista käytöstä tai jopa riippuvaisuuteen menevää toimintaa. Johtuu varmasti siitä, että olen läheisille helposti jopa ihan yli kiltti sekä huolehtivainen ja se jos mikä tuntuu hyvältä vähän kummallisista ihmisistä.

Feikit-Ihmiset-some-paihteet

Pahimpia feikki-ihmisiä ovat päihderiippuvaiset, jotka uskottelevat jopa itselleen, että heillä ei ole ongelmaa. Pahimmillaan tälläiset ihmiset vielä työskentelevät hyvinvointialalla ja saarnaavat ihmisille asioista, joiden mukaan eivät todellakaan itse elä. Päihderiippuvaiset ne vasta ovatkin itsekästä porukkaa. Muilla ihmisillä ei ole väliä ja koko elämä pyörii oman rakkaan päihteen ympärillä. Asiaan ei herätä pahimmillaan silloinkaan kun sattuu jotain. 

Some on nykyään loistava alusta brändätä itseään, herättää huomiota ja luoda itsestään tietynlaisia mielikuvia. Itse olen somen parissa päivittäin työni vuoksi ja on toisaalta ihan mielenkiintoista miten jotkut antavat itsestään täysin erilaisen mielikuvan kuin oikeasti ovat. Harmi vain, että kaikki eivät lue mediaa samalla tavalla. Jos rivien välistä lukeminen unohtuu, jää huomaamatta paljon muutakin. 

Some-Riippuvaiset-ajatuksia-paihteet

Olen aina ärsyyntynyt epäoikeudenmukaisesta toiminnasta ja ehkä siinä on juuri se syy, miksi ärsyynnyn myös tästä aiheesta niin paljon. On mielestäni epäreilua antaa ihmisille vääriä mielikuvia ja sillä tavalla hakea hyötyä. Toki esimerkiksi yritysten markkinoinnissa yritetään myös vaikuttaa ihmisiin, mutta silloin ei mennä henkilökohtaiselle tasolle.

Olen tiedostanut sen, että vedän jostain syystä puoleeni hankalia ihmistyyppejä. Tai ehkä he eivät ole hankalia, mutta kaipaavat jotain selkeää johtajaa viemään heidät takaisin puhtaille hangille. Ihminen ei voi kuitenkaan määräänsä enempää yrittää parantaa toisia ihmisiä – se on asia, jonka olen vasta viime vuosien aikana ymmärtänyt. Mun ei tarvitse vastaanottaa ihan kaikkea ja voin sanoa ei myös ihmisille, jotka vievät aivan liikaa energiaa tai eivät tee mulle hyvää. Monesti olen tajunnut vasta jälkeenpäin miten huonoa jokin ihminen on mulle tehnyt ja välillä se on ihan kamalaa tiedostaa. 

Joskus nämä asiat ovat todella hankalia, koska energiaa vievä ihminen voi olla hyvinkin läheinen. Silloin on vain tehtävä päätös, että haluaako elää asian kanssa vai onko parempi kulkea eri polkuja. 

Millaisia kokemuksia muilla on feikeistä ihmisistä? Ja onko täällä muita kilttejä, jotka ovat joutuneet sen vuoksi epämiellyttäviin tilanteisiin elämässä?

Edellisessä postauksessa kerroin vinkit kiinteyttävään salitreeniin- ja ruokavalioon

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentit (10)

 1. Elizziaf

  Kai ymmärrät, että päihderiippuvaisuus on sairaus? Riippuvuus tekee ihmisestä hyvin itsekeskeisen, koska riippuvuutta aiheuttavan aineen hankkiminen ja käyttäminen on jokapäiväisen elämän tärkein asia. Se tekee riippuvaisesta herkästi itsekeskeisen. Pitkällä aikavälillä monet riippuvaiset kyllä ymmärtävät olevansa riippuvaisia ja tekevänsä itselleen, omalle elämälleen ja läheisilleen hallaa päihteen käytön jatkamisella. Muutoksen tekeminen ei vain ole yleensä kovin helppoa, vaikka sisäinen motivaatio alkaisi olla kohdillaan, vaan vaaditaan paljon tukitoimia ja ammattilaisen apua irti pääsemiseksi. Eikä sekään silti välttämättä riitä. On julmaa leimata riippuvainen ”feikki-ihmiseksi” kuvaamassasi määritelmässä, koska heillä on sairaus, joka ohjaa heidän käytöstään, eikä sairauden vuoksi käytöstä tuosta vain muuteta.

  • T

   Olin tulossa kommentoimaan ihan samaa, eli päihderiippuvuus on sairaus, ei ”feikkiä”.
   Odotin jotain oikeaa esimerkkiä tällaisestä feikkaamisesta, tällaisiakin ihmisiä meinaan on. Heillä ei ole mitään selkeää sairautta, jos ei nyt kaikkien miellyttämishalu ole sellaista. On niitä, jotka ovat ylimpiä ystäviä tavatessa ja selän takana puhuvat pahaa, etenkin jos kokevat itse hyötyvänsä siitä jotenkin. Niitä, jotka aina unohtavat oman kukkaronsa kotiin kun pitäisi jotain maksaa: heitä lutsutaan piheiksi.

  • pauliinafitworld

   Tottakai ymmärrän. Feikkiä se on myös omalla tavallaan kun ollaan ihan eri ihminen päihteissä kun normaalisti. Ehkä ei kantsii ottaa niin kirjaimellisesti

 2. tiia

  Kuulostaa varmaan julmalta, mutta mä en erityisemmin tunne sääliä päihderiippuvaisia kohtaan. Heidän läheisiään kohtaan kylläkin ja paljon. Päihderiippuvuus on sairaus joo, mutta mun mielestä itseaiheutettu. Ja kyllä, munkin lähipiirissä on päihderiippuvaisia, esim. oma äiti on alkoholisti (jolla väillä menee huonommin ja välillä paremmin) , mutta vaikka olen tuntenut surua ja vihaa, niin ajattelen että hän on itse valinnut kyseisen tavan toimia ja valinnut myös samalla että tietoisesti satuttaa meidän perhettä. Onneksi äiti ei ole nyt juonut pitkään aikaan, ehkä hän on viimein sisäistänyt mikä hänelle on elämässä tärkeintä 😊 Oli ehkä vähän ohi aiheen, mutta mua niin ärsyttää päihderiippuvaisten paapominen ja ihme jeesustelu siitä että kun ”heillä on sairaus. Hitto vie syöpä tai malaria on sairaus.

  • pauliinafitworld

   Tämä! Sellainen ihminen, joka ei ole elänyt päihderiippuvaisen kanssa ei ymmärrä millaista tuskaa se aiheuttaa kaikille lähipiirissä oleville. Ja miten pahalta se riippuvaisen itsekkyys tuntuu kun itse yrittää pitää huolta ja toivoo, että toinen paranisi. Kamalinta on kun tapahtuu jotain niin riippuvainen tekee kaikkensa selittääkseen, että ei ainakaan johdu hänestä. Mulla on kans lähipiirissä riippuvainen ja yhdessä on jo ihan tarpeeks. En halua olla yhtään sen useamman riippuvaisen kanssa tekemisissä, vaikka tosiaan julmalta se kuulostaakin

 3. Heidi

  Haluaisin tuoda uudenlaisen näkökulman keskusteluun mukaan. Kaikissa riippuvuuksissa kyse on aivoista ja niiden toiminnasta. Miksi ihminen syö liikaa ja rasvaista ja /tai sokerista ruokaa? Miksi ihminen tupakoi? Miksi ihminen käyttää huumeita tai juo? Kaikissa tapauksissa on kyse siitä, että ihmisen aivot ovat tottuneet vaatimaan jotakin tiettyä ainetta. Ihminen on sitä mitä tekee ja aivot ovat hyvin mukautuvainen elin. Jos syöt mäkkäriä joka päivä ja makaat sohvalla, ovat aivosi mukautuneet tällaiseen toimintaan. Jos vedät piikkiä suoneen, vaativat aivosi jokapäiväisen annoksen ja vielä vähän enemmän.
  Addiktion syntyessä ihmisellä on varmasti paras vaikutusmahdollisuus, ikävän usein se hukataan tekosyihin kuten ”ei yksi kerta haittaa” tai ”olen vahvempi kuin tämä mielihalu”. Addiktion saadessa vallan ei enää itsekurilla ole sijaa, koska aivot ovat mukautuneet uuteen elämänrytmiin ja vaativat saman tasaisen tilan jatkumista. Jos ei ole aidosti koskaan yrittänyt lopettaa sokerimunkkien syömistä, alkoholin tissuttelua tai tupakointia (puhumattakaan huuumeista!), ei oikeasti osaa samaistua henkisiin ja fyysisiin vierotusoireisiin. Mukana on sekä kroppa että pääkoppa. Tekosyitä on helppo keksiä, koska aivot suorastaan pakottavat meitä hankkimaan mielihyvää. On suuren työn takana, että esimerkiksi liikunnasta tulee se korvaava tekijä mielihyvähormoonien tuottamisessa.
  Näiltä pohjin en pidä addikteja itsekkäinä. He eivät voi itselleen mitään. Heidän elämänsa on siinä mielessä pilattu, koska aivot hakeutuvat helpon ja nopean mielihyvän pariin aina jos vain mahdollisuus. Loppuelämä mneee uusien tapojen opettelussa ja ylläpitämisessä. Monella täyskieltäytyminen on ainut avain onneen, oli se addiktio mikä tahansa.

  • pauliinafitworld

   No mulla olis tohon itsekkyyteen muutama esimerkki, mutta ne ei kuulu tänne blogiin. Kun puhutaan tosi pahoista riippuvuuksista niin pelissä on usein myös rahaa ja myös oma maine, jolloin muilla ihmisillä ei ole väliä kun halutaan suojella omaa persettä.
   Mutta tossa oot oikeassa ja olen samaa mieltä, että riippuvainen on koukuttunut aineeseen aivoja myöten ja sitä on tosi vaikea muuttaa

 4. Rosalia

  Niin, mikä on aitoa, mikä feikkiä? Missä se raja menee? Jos esimerkiksi väität, ettet valehtele koskaan, niin valehtelet. Eli kuka täällä on täysin rehellinen?
  Mun mielestä tätä asiaa voi lähestyä monesta näkökulmasta. Riippuvuuksien takana on aina rikkinäinen ihminen. Meistä jokainen rikkoutuu joskus. Oli se riippuvuus sitten liittyen omaan ulkonäköön, urheiluun, sokeriin, päihteisiin tai mihin tahansa muuhun. Riippuvuus siis tarkoittaa sitä, että se ohjailee ihmisen elämää. Jokaisella kun on varmaan jonkinlainen makean”hammas”, mutta se on monella kuitenkin kontrollissa, niin kuin liikuntahommatkin. Mutta liikkumiseenkin voi ihminen paeta itseään. Eli siinä vaiheessa kun niistä ”helpotusta tuottavista asioita” tulee pakonomainen keino paeta elämää ja ongelma, ja se hallitsee omaa ajankäyttöä ja ajatuksia liikaa, ollaan ongelmissa. Toki päihderiippuvainen on itsekäs, mutta en puhuisi feikkiydestä. Sairas, kyllä.
  Feikki-ihmiselle on varmasti paljon käsitteitä. Joku saattaisi ajatella, että kauneusleikkauksissa käyneet (ilman mitään syöpiä tms) ovat feikkejä. Tai he joilla on tekoripset, tekokynnet, tekohiukset, huulissa täytettä. Tai joillekin jopa se, että ihminen meikkaa.
  MInusta aito ihminen on sellainen, joka uskaltaa olla oma itsensä: uskaltaa seisoa omien mielipiteidensä takana. Ei ole tarvetta näyttää tai kuulostaa joltain tietyltä vain saadakseen jonkun toisen hyväksynnän. Uskaltaa elää omaa elämäänsä ja tehdä siitä sellaisen kuin aidosti itse tuntee haluavansa. Mutta on myös selvää, että meillä on jokaisella jonkinlainen kuori kun astumme kotimme ovesta ulos; kaikki meistä laittavat sen näkymättömän viitan ja haluavat sulautua tuolla ihmisten ilmoilla ”normaalien ihmisten massaan”. Ja itseään on tällä tavoin myös fiksua suojella, joskus ei vain ole järkevää näyttää sitä haavoittuvaa puoltaan urpoille, jotka eivät sitä ansaitse nähdä. Valitettavasti kun ihmiset haluavat käyttää sitä aseena sopivan tilaisuuden tullen. Minulle riittää, että minulle läheiset ihmiset tietävät kuka minä olen. Muille olen ystävällinen ja oma itseni, ja tietenkin kohtelias. En vain kerro heille koko elämäntarinaani.

  • pauliinafitworld

   Hyviä pointteja ja ymmärrän ne oikein hyvin. Puhun siitä, että joku väittää somessa vaikka elävänsä terveellisesti, mutta oikeesti on päihderiippuvainen pahimmasta päästä, se on sitä feikkiyttä.
   Tottakai jokainen suojelee tiettyjä asioita itsestään, puhun nyt siitä miten somessa valehdellaan ja annetaan sitä kautta väärä käsitys omasta elämästä.

 5. Miia

  Tiedätkö, juuri tämän samaisen aiheen tiimoilla itsekin olen paljon kamppaillut. Kiltteys ja hyvyys vetää puoleensa manipuloivia ihmisiä. Koska monesti intuitio itsellä saattaa sanoa alkuun, että kaikki tässä toisessa on sitä uskoteltua hyvyyttä. Kunnes totuus paljastuu. On oikein vetää rajat ja rajata tuollaiset ihmiset elämästä pois. Näin se vaan menee.
  Tiedän itse nämä kelat niin hyvin, kun en TAJUA miksi joillakin on energiaa olla niin julmia, pahoja, ilkeitä tai mitä ikinä. Jos kaikki olis toisilleen kilttejä, ois täällä jokaisen meistä helpompi olla ja elää.
  http://www.lily.fi/blogit/miiajohanna

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.