Somen aiheuttama kateus

Olen ollut muutaman kuukauden jäsenenä Facebookin Naistenhuone-ryhmässä, jossa on hauska seurata keskusteluita laidasta laitaan. Yhtenä päivänä ryhmässä keskusteltiin somen aiheuttamasta kateudesta. Some on ollut puheenaiheena paljon viime aikoina ja mielestäni keskustelu on myös hyvin ajankohtaista ja tarpeellista. Näkökannat voivat olla hyvinkin erilaisia näin somepersoonan ja seuraajan näkökulmasta.

Some vaikuttaa nykyihmisten elämään vaikka toki varmasti löytyy se kourallinen ihmisiä, jotka ovat poistaneet itsensä yhdestä tai useammasta some-kanavasta, kun mitta on tullut täyteen. Ymmärrän totaalisen kieltäytymisen, koska joskus some alkaa vaikuttamaan elämään aivan liikaa ja jos esimerkiksi läheisiä tulee huomioitua vähemmän somen vuoksi, voi sen sanoa silloin olevan ongelma. Itselläni on ystäviä myös maailmalla, joten some toimii hyvänä kanavana olla yhteydessä maailmalla asuviin ystäviin. Sen vuoksi en haluaisi tällä hetkellä poistaa itseäni kanavista kokonaan.

some-kateus-julkisuus-bloggaaminen

Itse olen jättänyt esimerkiksi Facebookin käyttämisen nykyisin paljon vähemmälle. Ennen tuli päiviteltyä ties mistä elämän eri käänteistä, mutta nykyään päivitän Facebookia ehkä noin muutaman kerran kuukaudessa. Olen lopettanut myös Snapchatin päivittämisen, koska olen kokenut, että aikaa ei ole ollut riittävästi, jotta snäppi-sisältö olisi tarpeeksi laadukasta. Olen keskittynyt Instagramiin, jossa päivitän enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Sielläkin pidän välillä pieniä taukoja, kun ei yksinkertaisesti jaksa kuvata joka ikistä hetkeä eetteriin. Sen vuoksi usein käykin niin, että Instagramin tarinaan tulee päivitettyä ne kaikista hienoimmat hetket, jolloin tarinan perusteella elämästä voi saada hohdokkaamman kuvan kuin se todellisuudessa on.

Olen kuvannut täällä Maltalla hetkiä, kun olemme käyneet syömässä, tutustumassa kaupunkiin ja kun olin viime viikonloppuna Prahassa matkalla. Instagramin profiiliin haluan valita vain ne parhaimmat kuvat. Totuus kuitenkin on, että suurimman osan ajasta en ole täysissä tällingeissä ja tätäkin kirjoitusta näpytellessä röhnötän kotona sohvalla ilman meikkiä ja tukka sekaisin. En kuitenkaan jaa näitä hetkiä, koska mielestäni ne ovat osa omaa yksityisyyttäni. Mulle ei toki ole ongelma mennä ilman meikkiä kauppaan, mutta en halua jakaa näitä röhnötyksiä tuhansien ihmisten kanssa. Jonkun mielestä se voi toki olla feikkiä tai totuuden peittelemistä, mutta mielestäni jokaisella on oikeus päättää mitä someen itsestään jakaa. On myös jokaisen omalla vastuulla suodattaa somessa näkemiään asioita eikä tehdä liian mustavalkoisia johtopäätöksiä.

Voisin sanoa, että somessa omasta elämästäni näkee ehkä 5%. Kaikki muu elämä tapahtuu somen ulkopuolella. Siihen kuuluu myös huonoja hetkiä, kuten kenellä tahansa ihmisellä. Monesti kuitenkin somea selatessa tulee unohdettua, että jopa ne super Insta-julkkikset ovat sisimmältään aivan normaaleja ihmisiä (en puhu tässä nyt itsestäni). En ole itse kateuteen sortuva tyyppi, mutta myönnän kyllä, että joskus saatan haikailla jonkun upealta näyttävää elämää. Tiedän kuitenkin, että se ei ole koko totuus ja katson postauksia erilaisten lasien läpi.

bloggaaminen-somekateus

Tuossa kyseisessä Naistenhuoneen keskustelussa joku kertoi, että tuntee joskus kateutta, kun julkkikset postaavat toinen toistaan upeampia aterioita ja kuvia timmistä fitnessvartalosta, joka tuntuu pysyvän timminä niin paljon helpommin kuin keskivertoihmisellä. Itse näin edelleenkin fitnesselämää aktiivisella tasolla elävänä ihmisenä voin sanoa, että yksikään, joka pysyy timminä ympäri vuoden ei ylläpidä sitä kuntoa helposti. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että kiellän itseltäni asioita. Arkisin pyrin olematta herkuttelematta ollenkaan. Viikonloppuna on sitten lupa ottaa rennommin ja tämänkin viikonlopun aikana on mennyt yksi jäätelöpaketti ja puoli pussia sipsejä.

Timmin vartalon salaisuus on syödä monipuolisesti 4-6 pientä ateriaa päivässä. Siinä on oikeasti aika paljon hommaa varsinkin, jos lautasen haluaa koostaa terveellisistä aineksista. Puhumattakaan treeneistä, joita ei voi yksinkertaisesti jättää väliin. Salille pitää jaksaa raahautua vähintään 3-4 kertaa viikossa, jos haluaa ylläpitää tuloksia. Supersuosituilla fitnessmalleilla on varmasti enemmän aikaa, rahaa ja mahdollisuuksia järjestää itselleen vapaa-aikaa kuin normaalilla tallaajilla, mutta itse kuusi fitnessdieettiä läpikäyneenä voin kertoa, että myös kunnossa pysyminen ja treenaaminen käy hyvin työstä, kun mennään tietylle tasolle.

some-fitness-fitnessmalli-somekateus
Timmin vartalon ylläpitäminen ei ole niin helppoa miltä se näyttää.

Joku voi kadehtia naisia, jotka matkustelevat ja asuvat selvästi rikkaan miehen kanssa. Naisten elämä vaikuttaa helpolta, kun aamuisin saa nukkua niin pitkään kuin haluttaa, sitten vähän laittaudutaan, käydään salilla ja istutaan lounaalle meren rannalle ja kuvataan vähän sitäkin. Monesti kuitenkin tietyn elämänlaadun saavuttamiseen on nähty paljon vaivaa ja myös ylläpito maksaa. Myös parisuhde saattaa näyttää ulospäin täydelliseltä, mutta kukaan ei voi tietää mitä kulissien takana oikeasti tapahtuu. Ehkä mies matkustelee niin paljon, että tuskin häntä edes näkyy kotona tai mies voi olla jopa väkivaltainen tai muuten epäkunnioittava naista kohtaan. On nähty niin monta kertaa, kun täydelliseltä vaikuttava suhde romahtaa yhtäkkiä ja kaikki ovat ihan ymmällään.

Menestyneiden ihmisten taustalla on aina paljon uhrauksia ja monesti myös hyvin vaikeita aikoja. Menestyksen voi määritellä hyvin monella tavalla eikä se aina tarkoita rahaa. Olen esimerkiksi itse ylpeä siitä miten pystyn blogini avulla tavoittamaan niin monia ihmisiä. Se tuntuu oikeasti ihan epätodelliselta, kun sitä alkaa ajattelemaan. Tiedän, että moni haaveilee bloggaamisesta, mutta jos mielii rakentaa brändin ja kirjoittaa vielä vuosienkin päästä, on nähtävä paljon vaivaa ja uhrattava aikaa. Esimerkiksi bloggaajien palkoista liikkuu paljon erilaisia (kullattuja) huhuja, mutta itse en voisi todellakaan elättää itseäni bloggaamisella. Jos lasken tuntipalkkaa, jota bloggaamisesta saan lopetan laskemisen yleensä kesken, koska luku ei ole mitenkään mieltä ylentävä. Yhden postauksen saisi kirjoitettua myös siitä mitä tapahtuu ja miltä tuntuu, kun bloggaamisen takia ei ole enää niin yksityinen ihminen kuin ennen. Puhumattakaan netin anonyymeista haukkujista. Siitä huolimatta en halua lopettaa kirjoittamista, koska se on mulle intohimo ja nautin siitä niin paljon. Ehkä voin antaa lukijoilleni jotakin hyvää, ainakin toivon niin.

Olen pohtinut somea paljon eri näkökulmista – olenhan itse somepersoona ja sen lisäksi työskentelen asiantuntijana somen parissa. Some on myös loistava mahdollisuus tehdä bisnestä ja on mielestäni hienoa, että nykyaikana voi elättää itsensä täysin verkossa. Omien kokemusten ja täällä somepersoonan takana itse seisoneena en kuitenkaan pysty kadehtimaan muita ihmisiä somessa, koska tiedostan miten kulissi voi joskus hämätä tai antaa ihmisestä jopa täysin väärän kuvan. Jos tapaan somessa tunnetun ihmisen, pyrin määrittelemään hänet edessäni seisovan persoonallisuuden perusteella enkä somen antaman kuvan.

Kommentit (3)
 1. Tämä oli hyvä teksti kaikinpuolin. Kiitos ja peukku tästä!

  Käytän itsekin somea, hyvin hyvin vähän tosin ja enimmäkseen tykkään katsoa vaikka instassa toisten laittamia kuvia. Olen kuitenkin jo ”sen verran vanha” (en ole vanha enkä koe itseäni sellaiseksi) ja hyvällä itsetunnolla varustettu, että ymmärrän hyvinkin, miten somejulkisuus ei ole koko elämä.
  Oletan, ettet sinäkään koko ajan poseeraa sen näköisenä kuin kuvissa ja myös sinä lojut siellä sohvalla, kuten kerroitkin. Mutta miksi ihmeessä sinun pitäisi laittaa niitä ”huonoja” kuvia itsestäsi someen, kun minäkään en laita.

 2. Hyvä teksti. Somejulkisuudessa joutuu ottamaan niin paljon aggressiota vastaan, ettei monestakaan siihen olisi, vaikka kuinka hyvät palkkiot olisi tulossa. Ja jokainen tosiaan saa päättää, millaista sisältöä itsestään julkisuuteen laittaa.

  1. pauliinafitworld
   11.5.2019, 15:45

   Se on totta, ei varmaan moni kestäis sitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *