Sokeri sumentaa ajattelun ja tekee väsyneeksi

Vaikka tämä syksy on ollut poikkeuksellisen pitkä ja valoisa, on kaamos silti eittämättä kohta vastassa. Pimeyskin tulee jo aikaisin illasta ja lisäenergia on sen vuoksi tarpeen. Enää ei ole välttämättä mahdollista ulkoilla enää valoisaan aikaan, jos työpäivät venyvät pitkiksi. 

Olen itse kevään lapsi ja sen vuoksi nämä talveen ja pimeyteen päin menevät kuukaudet tuntuvat itsestäni välillä loputtoman pitkiltä ja puuduttavilta. Syksy on ollut onneksi täynnä tekemistä, joten ei ole tarvinnut miettiä millä päivänsä täyttää. 

sokeri-jaksaminen-kaamos-ajattelu-hyvinvointi

Mulle on todella tärkeää, että mieli ja myös keho voivat hyvin. Tästä kokonaisuudesta lähtee koko energisyyden ja hyvinvoinnin ydin. Siinä ovat myös keinot selättää kaamosväsymys. Miten mieltä sitten hoidetaan? Itselleni se tarkoittaa enemmän hetkiä, jolloin en ole vastuussa kenellekään. Hetkiä, jolloin voin tuijotella auringonlaskua rauhassa iltalenkillä ja mieluiten ihan yksin. Hetkiä, jolloin suljen somen ja keskityn oikeassa elämässä oleviin asioihin ja ihmisiin. 

On ihan tutkittu, että suolisto on vahvasti yhteydessä myös mieleen. Suolistoon vaikuttaa se mitä suustasi alas laitat. Pahin mielen sumentaja on sokeri. Itse pyrin syömään sokeria vain viikonloppuisin. Jos mättämisen aloittaa jo viikolla on entistä vaikeampaa lopettaa.

Mulla sokeri vaikuttaa myös työskentelyyn ja tehokkuuteen. Haluan työpäivinä olla luova ja tehdä oikeita päätöksiä. Sokeri on pahin hidaste kirkkaalle aivotyöskentekylle. Hyvät rasvat, joita otan itse eniten pähkinöistä, avokadosta ja oliiviöljystä auttavat niin ikään pitämään mielen virkeänä. Siihen vielä lisäksi sopivasti omalle päivittäiselle kulutukselle suunniteltu perusrunko ruokailuissa niin avot.

ruokavalio-suolisto-jaksaminen-sokerikoukku-ajattelu-treeni

Esimerkiksi fyysinen työ nostaa kulutuksen tasoa huomattavasti ja moni syö tietämättään liian vähän, kärsii väsymyksestä ja paikkaa energiavajetta ahmimisella tai energiaköyhillä välipaloilla pitkin päivää. Esimerkiksi sairaanhoitajat ovat sellaisia, jotka kärsivät tästä monesti tietämättään. Työ sisältää monesti paljon fyysistä ponnistelua, jonka ei välttämättä edes mielletä olevan raskasta.

Jos tavoitteena on painonpudotus ja työ on fyysistä, alkaa paino lähes poikkeuksetta pudota kun ruokavalioon lisätään kaloreita eikä leikata niitä pois. Yllättävää vai mitä? Dieetti, joka toimii toimistotyöntekijälle, ei toimi samalla tavalla fyysistä työtä tekevälle.  

ruokavalio-suolisto-hyvinvointi-tyo-sokerikoukku-sokerikoukusta-eroon

Hyvä ruokavalio tuo itselleni arkeen eniten energiaa ja sen avulla jaksan treenata myös talven pimeimpinä kuukausina, joka myös lisää energiaa pidemmällä aikavälillä. Olen huomannut selkeän eron jaksamisessa, kun jätin maitotuotteet minimiin. Suolisto voi paremmin, kroppa ei ole enää pöhöttynyt ja mieli on kirkas. Maidon jättäminen on ollut tämän syksyn yksi parhaimmista päätöksistä hyvinvointia ja jaksamista ajatellen. 

 

Edellisessä postauksessa: Bikini fitness kisakuume ja omat suosikkini

 

Kommentit (2)
 1. D. Savolainen
  15.10.2018, 19:16

  Hyvä kirjoitus! Itse yritän nyt kovasti vähentää sokerin käyttöä. Myönnän itselleni että olen syönyt sitä ehkä vähän liikaa. Tavoitteeni oli aina pitää painoani 85 kg lukemilla, mutta se ei aina onnistunut sillä stressi ja muut paineet vaikuttivat painon nousuun. En jotenkin ikinä pystynyt pudottaa painoani stressin yhteydessä vaan päin vastoin. Silloin myös sokerin käyttömäärä on tähän asti noussut mutta jos mieli on parempi ilmankin sokeria niin ehkä se on on hyvä kokeilla ja tutkia rajojani. Kiitos vielä kerran hyvästä tekstistä 🙂

  1. pauliinafitworld
   16.10.2018, 07:15

   Kiitos! 🙂 Stressin myötä kropan kortisolitasot ovat korkealla, jotka vaikuttavat taas rasvan palamiseen. Stressaantuneena painon pudottaminen on entistä hankalampaa, mutta tosiaan sokerin jättäminen ainakin helpottaa sitä vähän! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *