Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Pitihän se arvata että jotain tapahtuu

Pääsin eilen treenaamaan pitkästä aikaa. Olo alkoi tuntua jo sen verran normaalilta, että päätin mennä pumppaamaan olkapäitä ihan kevyesti. Aloitin todella varovasti ja sainkin vedettyä todella hyvän treenin ilman, että olo meni huonompaan suuntaan.

Pelkäsin vähän tätä seuraavaa päivää, mutta olo ei ole pahentutunut, joten eteenpäin mennään. Jalkatreenin menen tekemään vasta loppuviikosta, koska ne ovat todella kovia hengityselimistölle. 

Viimeinen viikko ja viikonloppu ei ole todellakaan mennyt niin kuin oppikirjoissa. Mulle määrättiin tosiaan maanantaina Amorion antibioottikuuri, jota aloin ottamaan ensimmäisen kerran maanantaina illalla ja sen jälkeen aamuin illoin.

amorion antibiootti
Välttelen lääkkeitä viimeiseen asti!

Antibiootti alkoi vaikuttaa heti ja sai olon todella väsyneeksi. Olen ollut tällä viikolla niin väsynyt, että hyvä kun olen saanut töitä tehtyä ja lauantai-illalla olin niin väsynyt, että puheesta ei meinannut saada selvää kun yritin muodostaa sanoja. Olen nukkunut koko ajan 10-11 tunnin yöunia, mutta väsymys vaivaa silti.

Mulle asiakastyö on todella tärkeää ja tuntuu niin kamalalta, kun joutuu oikeasti miettimään, että mitähän tuossakin sähköpostissa nyt lukee. 

Torstai yönä heräsin todella outoon reaktioon neljältä aamulla. Mulla oli todella ahdistava olo ja alkoi kutittaa joka puolelta vartaloa.

Huomasin, että jalat olivat täynnä isoja punaisia paiseita, ihan kuin isoja sääsken puremia. Niitä kutitti niin paljon, että meinasi itku tulla. Koitin laittaa niihin rasvaa ja lopulta sain nukuttua vielä pari tuntia. Ajattelin, että ne ovat varmaan hyttysen pistoksia ja jatkoin antibiootin syömistä. 

Seuraavan päivän aikana kyynärpäästä alaspäin käden sisäpuolelle kohosi sellainen 10 x 15 cm kokoinen punainen läiskä, joka oli pahimmillaan yli puoli senttiä koholla. Läiskä oli todella kipeä ja samaan aikaan myös muut läiskät kutisivat ympäri kehoa, vaikka otin antihistamiinia ja rasvasin niitä kortisonivoiteella.

Väsymys vain yltyi ja lauantaina iltapäivällä päätin ihan huvin vuoksi käydä lukemassa Amorion antibiootin pakkausselosteesta onko väsymys yksi oireista.

Väsymyksestä ei mainittu mitään, mutta läiskistä oli aika hurjia tietoja, jotka alla.

Lopeta Amorionin käyttö ja hakeudu heti lääkärin hoitoon, jos havaitset jonkin seuraavista vakavista haittavaikutuksista – saatat tarvita kiireellistä hoitoa:

Seuraavat haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia (voi esiintyä alle yhdellä potilaalla kymmenestätuhannesta):

 • allergiset reaktiot, joiden oireita voivat olla: ihon kutina tai ihottuma, kasvojen, huulten, kielen tai kehon turpoaminen tai hengitysvaikeudet. Nämä oireet voivat olla vakavia, ja joissakin tapauksissa ne ovat johtaneet kuolemaan.
 • ihottuma tai hyvin pienet litteät pyöreät punaiset täplät ihon alla tai mustelmat. Tämä johtuu allergisen reaktion aiheuttamasta verisuonten seinämien tulehdusreaktiosta. Siihen voi liittyä myös nivelkipua (niveltulehdus) ja munuaisten toimintahäiriöitä.
 • viivästynyt allerginen reaktio voi ilmaantua yleensä 7–12 vuorokauden kuluttua Amorionin ottamisesta. Sen oireita voivat olla: ihottumat, kuume, nivelkivut ja suurentuneet imusolmukkeet, erityisesti kainaloissa.
 • ihoreaktio, josta käytetään nimitystä erythema multiforme (eli monimuotoinen punavihoittuma). Siihen liittyviä oireita voivat olla: kutiavat violetinpunaiset läiskät iholla, erityisesti kämmenissä tai jalkapohjissa, nokkosihottumaa muistuttavat koholla olevat turvonneet ihoalueet, aristavat alueet suun, silmien ja sukuelinten limakalvoilla. Myös kuumetta ja voimakasta väsymystä saattaa esiintyä.
 • muita vaikeita ihoreaktioita voivat olla: ihon värimuutokset, kyhmyt ihon alla, rakkulat, märkärakkulat, ihon kuoriutuminen, punoitus, kipu, kutina, hilseily. Näihin oireisiin voi liittyä kuumetta, päänsärkyä ja särkyjä eri puolilla kehoa.

Kun olin lukenut tuon listan niin kauhistuin todella ja soitin samantien päivystykseen. Olin juuri menossa viettämään lauantai-iltaa ja todella ärsytti edes soittaa hoitajalle, koska välttelen lääkäreitä viimeiseen asti. Hoitaja oli kauhuissaan ja käski minut samantien päivystykseen.

Pääsin melkein samantien lääkärille, joka oli ymmällään oireista. Vielä enemmän kauhuissaan lääkäri oli kun kerroin, että en ollut osannut yhdistää paukamia antibioottiin ja olin jatkanut sen syömistä niistä huolimatta.  

Olin päättänyt kerrankin syödä lääkkeitä kiltisti ja levätä ja en ihan pikku oireista hetkahda, jotta en joudu lääkäriin. Pitihän se arvata, että kerrankin kun otan antibiootin niin jotain tapahtuu.

amorion antibiootti
Kuvaamassa uutta mainosvideota viime viikolla. Sekin tuotti vaikeuksia antibiootin takia!

Kuvan toppi täältä.

Lääkäri määräsi lopettamaan antibiootin ja jatkamaan antihistamiinin käyttöä. Jos iho-oireet eivät lievity niin tulee ottaa uudelleen yhteyttä lääkäriin jolloin voidaan epäillä borrelioosia. Iho on onneksi alkanut laskemaan ja vielä taistelen jäätävän väsymyksen kanssa kun antibiootin teho pikkuhiljaa laskee. Kyseessä oli siis ilmeisesti allerginen reaktio penisilliinistä, jonka johdannainen Amorion antibiootti on.

Tauti alkaa olla takanapäin mutta suututtaa vieläkin, että mulle määrätään tuollaista myrkkyä varoittamatta oireista. Olen elämäni aikana syönyt kokonaiset kaksi antibioottia enkä kertaakaan penisilliiniä ja tästä kokeilusta jäi todellakin paha mieli. Tietoihin laitettiin nyt että en saa enää koskaan koskea penisilliini -johdannaisiin, kun allergia on olemassa. 

Onneksi tästä selvittiin säikähdyksellä ja toivottavasti väsymys väistyy pian. Olen niin onnellinen siitä, että pääsen vihdoin ainakin treenaamaan, koska siitä saan hyvän olon aina <3 

Lue edellisestä postauksesta: Miten on fiksuinta palata treeneihin pitkän tauon jälkeen

Kommentit (10)

 1. Hanna

  Mulla tuli lapsena Penaltasta samat oireet…

 2. Laura

  Eihän sitä ”myrkkyä” sulle oltaisi määrätty jos he vain olisivat tienneet olevasi allerginen ko. lääkkeelle. Ikävä kyllä tuollainen juttu selviää vain testaamalla. Kaikkien lääkkeiden ottamiseen liittyy aina omat riskinsä.

 3. TL

  Amorion on antibiootti joka aika usein (ei toki kaikille) saattaa aiheuttaa juuri ko. iho-oireita. Itselleni siitä tuli kasvoille pientä punaisuutta, lievää nokkosihottumaa. Itse vetäisin ensi illalla siihen vähän kortisonia ja söin kuurin loppuun antihistamiinin kera. En siis toki suosittele ketään niin tekemään, mutta minulla ei ollut aikaa käyfä lääkärillä ja vaihtaa antibiootteja.
  Kaikilla lääkkeillä on jotain sivuvaikutuksia, ihan kaikilla. Jos et ole ennen saanut oireita, ei sitä voi lääkärikään tietää. Siitä syystä siis turha syyttää lääkäriä. Ennemmin miettisin, että oliko koko antibioottikuuri nyt ihan välttämätön, eli tutkittiinko tautisi johtuvan bakteereista eikä vaan olevan pitkittynyt virustauti.
  Muistathan kuitenkin itse jatkossa mainita ko. oireista seuraaville lääkärille. Se tieto ei ole kaikkien tiedossa niin, että se ensimmäisenä sieltä tupsahtaisi lääkärin tietoon.

 4. miranda

  Tosi ikävä juttu, mutta oon samaa mieltä ylemmän kanssa, ei lääkäri voi tietää tuollaista etukäteen. Veikkaan, että harva jaksais kuunnella kaikkia sivuvaikutuksia, varsinkaan harvinaisia. Mutta, toivottavasti ihosi paranee! Nyt ainakin teidetään, mikä sulle ei sovi.

 5. Sandra

  Potilaan velvollisuus on lukea ennen lääkkeen syömistä se tuoteseloste. Jos olisit toiminut näin, olisit tiennyt heti mistä on kyse. Haluaisitko oikeasti että lääkäri käyttäisi aikaansa (ja me maksaisimme siitä), että lääkäri lukisi jokaiselle lukutaitoiselle aikuiselle ääneen tuon pakkausseloseteen joka lääkkeen osalta?!

  • pauliinafitworld

   Voi vitsit juuri sitä hain 🙂 🙂

 6. Sanoin suorat sanat kiusaajalle! – Pauliina's Fit World

  […] Pitihän se arvata että jotain tapahtuu […]

 7. TL

  Ihan mielenkiinnosta haluaisin viimeisimpään kommenttiisi liittyen kysyä, että mitä sitten hait? (Jos et sitä, että lääkäri lukee lääkkeen kaikki haittavaikutukset sinulle).
  Jokainen aikuinen tekee terveytensä kanssa omat päätökset, jolloin lääkkeen syömisestä päätät sinä itse eikä lääkäri.

  • pauliinafitworld

   Sitä että en enää ikinä syö mitään lääkkeitä jos ei ole pakko.
   Ois voinu sanoo edes et jos jotain kummallista tulee niin oo tarkkana. Kysyi vain onko todettu joskus lääkeallergioita.

 8. TL

  Mutta kun kaikilla lääkkeillä on niitä sivuvaikutuksia, ihan kaikilla. Joillekin tulee monesta lääkkeestä monia oireita, toiselle ei ikinä mitään. Ei lääkärikään sitä voi arvata tai tietää kukaa saa ja mitä oireita.
  Ja lääkäri olettaa aikuisen ihmisen osaavan ottaa yhteyttä terveyskeskukseen jos tulee outoja oireita. Tätä asiaa ehkä turhaan tarvitsee normaalille aikuiselle edes sanoa.
  Entä jos kurkkusi olisi turvonnut siitä lääkkeestä? Olisiko sekin ollut lääkärin vika, kun et olisi tajunnut hälyttää apua, koska sinun ei käsketty olla yhteydessä jos jotain outoa tapahtuu?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.