Onko ulkomailla asuminen pelkkää juhlaa?

Muistan puhuneeni ulkomaille muuttamisesta varmaan jo yli kymmenen vuotta sitten. Olen pohtinut täällä Maltalla asuessani, että mitkä syyt ovat alunperin johtaneet siihen, että olen edes alkanut miettimään asiaa. Suuri vaikutus on varmasti ollut sukulaisilla, jotka ovat olleet töissä ulkomailla ja matkustelleet paljon. Heidän lisäkseen olen päässyt tapaamaan paljon ihmisiä, joilla on kokemusta eri maissa asumisesta.

Täytyy myöntää, että tietyllä tapaa olen aina ollut sellainen ”levoton sielu”, joka on kaivannut aina jotain vähän enemmän – tai ehkäpä paremmin sanoen jotakin erilaista. Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista kulttuureista ja olen halunnut oppia tuntemaan miten erilaiset ihmiset ajattelevat sekä miten erilainen kulttuuri on vaikuttanut ihmisten tapaan ajatella.

Matkustelu on avannut silmiä hurjasti ja olen tosi kiitollinen kaikista kohtaamisista erilaisten ihmisten kanssa, joita matkan varrelle on vuosien aikana sattunut. Kaikkien kun ei tarvitse käyttäytyä tässä maailmassa samalla tavalla, mutta voimme silti ymmärtää toisiamme. Se on mielestäni kansainvälistymisessä kaikista hienointa.

Viimeiset keskustelut ennen Maltalle muuttoa olivat Miss Global -kilpailijoiden kanssa, joista moni asui muualla kuin kotimaassaan. Muistan miten puhuin haaveistani ulkomaille muuttamisesta ja nyt tuntuu hassulta ajatella, että niistä puheista kuukauden kuluttua oltiin kirjoittamassa vuokrasopimusta Maltalla. Olen aina uskonut tarkoitukseen – tai ainakin siihen, että ihminen alkaa automaattisesti tehdä asioita unelmien eteen, kun ne uskaltaa sanoa rohkeasti ääneen.

Mikä ulkomaille muuttamisessa on ollut yllättävintä?

Varmasti eniten yllättävintä on ollut se miten ”helppoa” on loppujen lopuksi ollut sopeutua vieraaseen kulttuuriin. Toki täällä Maltalla on se hyvä juttu, että maltalaiset ovat eurooppalaisia ja päivittäiset tavat ovat hyvin samanlaisia, joten yhteinen sävel on ollut helppo löytää. En muista törmänneeni täällä yhteenkään epäystävälliseen paikalliseen ja kuitenkin kolme kuukautta täällä tulee jo täyteen.

Minua on yllättänyt myös se miten tälläinen suomalainenkin omaksuu helposti etelän maiden tavat itselleen. Ennen halusin matkustella pääasiassa lämmön ja valon vuoksi, mutta nyt kun asun täällä niin aurinkoa olen ottanut jopa naurettavan vähän koko aikana. Arki on täällä jopa vauhdikkaampaa kuin Suomessa ja työpäivän jälkeen ei ensimmäisenä mielessä ole suunnata rannalle vaan lähinnä salille treenaamaan ja kotiin nukkumaan. Turisteilla on upea rusketus, minulla ei 😀

Viikonloppuisin on usein muuta tekemistä kuin ottaa aurinkoa. Varsinkin heinäkuu ja oikeastaan koko kesä, joka kestää syyskuuhun asti on täällä Maltalla tekemistä täynnä. Tapahtumaa riittää isoista festivaaleista, muotiviikoista viinifestareihin. Beach clubit ovat auki ja Malta on täynnä upeita spotteja muutenkin. Yhtenäkään viikonloppuna ei ole ollut tylsää ja olenkin tehnyt vaikka mitä suomalaisen tyttöporukan ja muutaman ulkomaalaisen kaverin kanssa, joita mulla täällä on. Toki Suomessakin tapahtuu koko ajan, mutta täällä sitä lähtee kokemaan ja katsomaan vielä helpommin.

Arki on kuitenkin iskenyt myös täällä päälle yhtä tavalla ja usein toimistossa ilmastoinnin alla istuessa ehtii unohtaa missä sitä oikein asuu. Kuitenkin töistä tullessa ja 30-asteisen auringon hyväillessä ilmastoinnista kohmeaa ihoa päivän jälkeen tulee tunne, että ei voi kuin hymyillä.

Tietyt asiat täällä joskus myös ottavat hermoon, kuten ainainen liikenne, ihmispaljous ja jotkin asiat, jotka hoituvat hitaammin kuin Suomessa. Ne ovat kuitenkin sellaisia asioita, että mieluummin ne hyväksyy kuin katkeroituu niistä sen pahemmin.

millaistaonasuaulkomailla-maltalla-asuminen

Ihmiset ja ennakkoluulot Maltasta asuinpaikkana

Mua huvittaa miten vanhanaikainen ajattelumaailma ihmisillä tuntuu tästä Maltasta asuinpaikkana olevan. Ihmiset kauhistelevat miten täällä terveydenhoito pelaa tai kuka haluaa elää pienellä kivisellä saarella. Terveyspalvelut ovat ylittäneet odotukset ja tämä paikka ei tunnu vieläkään pieneltä. Ihmiset ovat älykkäitä ja moni hyvin koulutettuja. Maltalaiset puhuvat kaikki erittäin hyvää englantia ja ovat todella kohteliaita sekä mutkattomia ihmisiä. Ja hymyilevät paljon. Musta tuntuu, että tästä paikasta on levitetty hiukan yliammuttuja kauhukuvia. En voi samaistua niihin tarinoihin ollenkaan.

Tiedän kuitenkin sen, että Malta ei ole mun lopullinen asuinpaikka. Kaipaan taas hiukan vielä jotain enemmän. Muutaman vuoden asuinpaikkana tämä kuitenkin menee hyvin. Kyllä se Espanja tai Amerikka on se isoin unelma. Parasta olisi asua kesät Suomessa ja talvet ulkomailla. Mulle pitkät pimeät talvet ovat olleet jo vuosia täyttä tuskaa. En haluaisi ajatella, että palaisin talveksi Suomeen, koska mulle Suomen talvet ovat olleet aina yhtä rämpimistä. Voin täällä paremmin, kun päivällä on valoisaa ja yöllä pimeää eikä mun tarvitse herätä siihen pimeyteen.

Elämä ei kuitenkaan ole täällä yhtä juhlaa ja työkäytännöt ovat erilaiset. Mulla on tietyt lomapäivät eikä palkattomia vapaita saa, ainakaan nyt. Se hiukan hidastaa entistä tahtia matkustella ja sitoo paikalleen. Ensi vuonna on sitten eri tilanne, kun töissäkin on täydet lomat.

En kyllä vaihtaisi mitään pois, vaikka välillä tuntuukin riistävältä, että enää en lähdekään viikonlopuksi näkemään vanhempia tai kilauta vanhoille kavereille lähteekö joku ulos. Nyt on uudet kuviot ja niihin ei auta muuta kuin sopeutua. Onneksi ystävien ja vanhempien vierailut täällä tämän vuoden aikana tuovat kuitenkin tuulahduksen Suomesta niin ei tarvitse ihan jouluun asti odottaa ennen kuin pääsee heitä näkemään. Kaiken kaikkiaan olen tällä hetkellä tyytyväinen tähän tilanteeseen ja innolla katson tulevaisuutta kohti tällä pienellä pläntillä Välimerellä 🙂

Kommentit (2)
  1. Jännää lukea että joku asuu maltalla! sitä ei ihan heti ajattele muuttokohteeksi kun puhutaan euroopasta. Itse asun jo kolmatta vuotta Japanissa ja täällä ollaan kokonaisuudessaan sen miltei viisi vuotta! valmennan osa-aika työssäni japanilaisia nuoria jotka haluavat vaihtoon maltalle, enkä uskonut heti että kanadan ja amerikan lisäksi kukaan haluaisi sinne! positiivinen yllätys. Uskon kuitenkin että kokemuksesi tulee muuttumaan vielä paljon kerta olet ollut maltalla vasta kolme kuukautta. No, vuodet vierähtävät nopeasti. Kiinnostaisi tietää, onko sinulla paikallisia eli maltalaisia ystäviä?

    1. pauliinafitworld
      23.7.2019, 20:23

      Mä en sinänsä ihmettele, koska Maltan toinen virallinen kieli on englanti, joten helppo tulla tänne lähes mistä tahansa, jos enkkua osaa. Harvassa Euroopan maassa on toinen virallinen kieli englanti. Varmasti myös vaikuttaa se, että täällä on aurinkoisia päiviä 300 vuodesta, koska on Euroopan eteläisin maa. Infra on täällä yllättävän kehittynyttä. Sinänsä en usko, että täällä mitään niin kovin ”uutta” tulee tapahtumaan, vaikka aika kuluu. Arkea kun olen täällä elänyt alusta asti, mutta toki varmasti ne asiat mitkä ärsyttää, ärsyttää myös jatkossa enemmän. Sama juttu oli kyllä Suomessakin. Varsinaisia maltalaisia ystäviä ei ole, mutta työkavereina montakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *