Onko kahvi kuitenkaan niin hyvästä?

Kahvi on yksi niistä asioista päivittäisessä ruokavaliossani, joka on ollut jo pitkään pohdinnan alla. 

En ole koskaan ollut mikään super kahvin juoja ja oikeastaan yli kaksi kuppia kahvia päivässä saa itselleni aikaan niin kammottavia oireita, että usein juon vain yhden kupin kahvia aamuisin, usein ihan vaikka vain puoli kuppia. 

Jos juon liikaa kahvia eli sen myötä kofeiinia, mulle tulee todella levoton olo, sydän tykyttää tuhatta ja sataa sekä olosta tulee suoraan sanottuna ahdistunut. Usein tämä olo tulee jo sen yhden kupin jälkeen. 

Olen tutkinut asiaa viime viikot ja on ihan todistettu, että joillakin henkilöillä, jotka ovat herkkiä kofeiinille, voi kahvi aiheuttaa paljon erilaisia oireita jopa paniikkikohtauksiin asti. 

Kahvin-Juonnin-lopettaminen-vaikutukset

Muutamia oireita, jotka ovat yhdistetty kahviin ja varsinkin kofeiinille herkille ihmisille: 

 • verenpaineen nousu
 • kasvanut stressihormonin tuotanto 
 • sydämen sykkeen nousu 
 • unettomuus
 • alhainen verensokeri 
 • levottomuus, ahdistus, vapina
 • heikentää tiettyjen vitamiinien, kuten magnesiumin ja B-vitamiinin imeytymistä 

Löysin hyvän artikkelin kahvin yhteydestä ahdistukseen. Artikkelissa selitetään hyvin yksityiskohtaisesti kofeiinin vaikutuksia aivoihin, joista monet voin yhdistää omiin kokemuksiini. 

Kahvi-Ahdistus-haittavaikutukset-kahvin-juonti

Olen ollut itse itseni koekaniinina ja jättänyt sen yhdenkin kupin kahvia aamulla pois. Täytyy sanoa, että olo on huomattavasti parempi ja rauhallisempi sen ansiosta. Mikään ei ole inhottavampaa kuin pilvissä oleva syke kunnon kahvikupin jälkeen.

Monille kahvista ei tule varmasti mitään oireita, mutta itse tiedostan olevani todella kofeiiniherkkä. En koe olevani vähemmän energinen ilman aamuista kahvikuppiani. Pikemminkin tuntuu siltä, että verensokeri pysyy tasaisempana ja sitä myöten myös energiaa riittää tasaisesti pitkin päivää. Nukun myös paremmin ilman kahvia. Mulla on ollut jo vuosia tiedossa, että menetän yöuneni, jos juon kahvia liian myöhään illalla. Nyt ei varsinkaan tarvitse kärsiä levottomasta olosta ennen nukkumaanmenoa. 

Kahvi-Haittavaikutukset-kahvinn-juonti-ahdistus

Täysin kieltoon en aio alkaa ja silloin tällöin aion kyllä juoda kahvia. Mulle merkkaa kuitenkin kahvittomuudesta tuleva hyvä olo niin paljon, että tulen varmasti kyllä vähentämään sitä hurjasti. 

Kahvittomuus tuntuu olevan ongelma lähinnä nillle, jotka pystyvät juomaan kahvia monta kuppia päivässä. Joskus saa kuulla kummastelevia kommentteja siitä miksei halua juoda kahvia joissakin tilaisuuksia. Sellainen ihminen, jolla ei ole herkkyyttä kofeiinille, ei voi sitä oloa ymmärtää, jonka kofeiini tekee. 

Onko täällä muita kofeiiniherkkiä tai kahvin juonnin lopettaneita? 🙂 

 

Edellisessä postauksessa: Bikini fitness – miten päästä alkuun? 

 

 

 

Kommentit (6)
 1. Täällä toinen kofeiiniherkkä! Mä vaan tykkään kahvin mausta niin paljon, että vaikea kuvitella luopumista kokonaan. Vähintään kupin juon päivässä. Yleensä aamuisin. Ja juu, kyllähän se pumpun saa hakkaamaan.

  1. pauliinafitworld
   5.10.2018, 17:18

   Mulla on sama juttu, että tykkään siitä mausta tosi paljon!

 2. Ei kai kahvia kukaan pakota juomaan? Itse juon joskus kupin päivässä, joskus kaksi ja välillä en yhtään. Kylässä, töissä ja kotonakin menen ihan fiiliksen mukaan.
  On myös kofeenitonta kahvia, jos siis kahvista yleensä ottaen tykkää. Vinkkinä aiemmalle kommentoijalle.
  Kahvista (kuten melkeinpä ihan mistä vaan) on tutkimuksia puolesta ja vastaan, eli välillä se on terveydelle hyväksi ja välillä huonoksi. Kenellekään se ei ole elintärkeä, mutta ei siihen kuolekaan.
  Minusta siis jokainen saa juoda kahvia jos haluaa. Omassa pienessä työyhteisössä olen ainut joka juo kahvia säännöllisen satunnaisesti, joten aika poikkeava siinä suhteessa. Mutta kukaan ei myöskään kommentoi mitään ihmeellistä vaikka itse juonkin.

  1. pauliinafitworld
   5.10.2018, 17:17

   Ei tietenkään, mutta paljon kahvia juovissa porukoissa kahvittomuus saa usein aikaan hämmästelyä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *