Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Olet mitä syöt

Kuulin eilen erään todella mielenkiintoisen jutun.

Tulin viettämään pääsiäistä vanhempien luo Tampereelle ja näin samalla heidän uuden koiran Milon, joka on 1,5 vuotias sileäkarvainen noutaja. Vanhemmilla on ollut koko elämänsä koiria ja myös minun syntyessä perheessä oli parivuotias kultainennoutaja. Tällä kertaa vanhemmat halusivat antaa uuden kodin jo vähän varttuneemmalle koiralle.

Milo on energinen kuin mikä ja ihastuin häneen ensisilmäyksellä. Milo kävi menneellä viikolla koirien ravintoneuvonnassa, jossa käytiin läpi miten koiran ruokavaliolla voi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin, jaksamiseen, turkin ja ihon kuntoon ja painon pitämiseen normaalilukemissa.

Koiranravinto.sileakarvainen.kultainennoutaja
Milo tuo mielellään lehdenkin aamulla, tässä luu 🙂 kuvan saaminen olikin vähän vaikeampaa 😀
Sileakarvainen.kultainennoutaja
Jos nyt hetken kuvaa varten tässä istuisi 🙂

Ruokavalioon kuuluu tällä hetkellä oikeaa lihaa, kaura- ja riisihiutaleita, kananmunia ja vitamiineja. Kuulostaa siis aika samanlaiselta, kuin ihmisen ruokavalio, vai mitä? Aterioiden valmistamiseen kuluu oma aikansa, mutta mitä sitä ei tekisi rakkaan lemmikin hyvinvoinnin eteen?

Miksi me ihmiset emme pidä yhtä hyvää huolta kehostamme tai ymmärrä ihan täysin miten ruokavaliovalinnat vaikuttavat omaan hyvinvointiin?

On oikeasti ihan totta, että ihminen on sitä mitä syö. Käytän esimerkkinä itseäni. Jos vedän rasvaisen mäkkäriaterian niin voin olla varma, että loppupäivänä en saa mitään aikaiseksi kun makaan totaalisen koomassa sohvalla. Keskellä päivää vedetty suklaapatukka nostaa verensokerit pilviin, mutta vain hetkeksi. Sama väsymys seuraa siitäkin. Maitotuotteet aiheuttavat itselleni pientä pöhöä ja vaikuttavat ihon kuntoon. Jos olen syönyt maitotuotteita usean päivän ajan niin huomaan vaikutuksen varsinkin kasvojen ihossa. Kasvoille ilmestyy pieniä näppyjä, jotka yhdistän selvästi maitotuotteisiin. En ole kuitenkaan jättänyt maitotuotteita kokonaan pois, mutta pyrin ottamaan proteiinin lähteet päivän aikana eri aineksista, kuten lihasta ja kananmunista.

Iho ikäänkuin puskee ulos kaiken sen huonon, jonka keholle syöttää. Huomaan tarvitsevani korkealaatuisia rasvoja pitääkseni ihon kirkkaana ja olon energisenä. Hyviä rasvoja nappaan pääasiassa kasviöljyistä, pähkinöistä, kananmunista, omega3- ravintolisästä ja avokadosta. Huomaan vaikutuksen ihoon ja hyvinvointiin jo parissa päivässä jos en syö säännöllisesti hyviä rasvoja. Iho näyttää sameammalta ja olo tuntuu vetämättömältä. Olen aivan varma, että jos alkaisin syödä päivittäin hampurilaisia, suklaata ja kovaa rasvaa sisältäviä ruokia, niin huomaisin vaikutuksen sisäisesti ja ulkoisesti. Hiukset alkaisivat rasvottua, kynnet kasvaisivat heikompina, iho olisi sameampi ja rasvaa alkaisi kertyä vyötärölle. Muutos vaikuttaisi varmasti myös mielialaan ja nykyinen energinen olo ja toiminnallinen elämä olisi mennyttä.

Ravinto.hyvinvointi.ruokavalio.ilmavaivat
Ihana kevät aurinko matkalle Tampereelle

En halua arvostella ketään ja joku saattaakin käsittää tämän seuraavan esimerkin siltä kantilta. Olin menossa eräänä aamuna kahdeksalta aamulla kouluun ja istuin junassa. Vastapäätä istui ylipainoinen nainen, jolla oli mukanaan mäkkäriateria. Nainen söi aterian isolla antaumuksella ahmien. Ymmärrän, että joskus on vain pakko saada mitä tahansa ruokaa mahdollisimman nopeasti tai jos on ollut aamuun asti juhlimassa niin hamppariateria maistuu myös heti aamusta. Mutta miksi joku tekee näin itselleen normaalina arkiaamuna? Miten tälläisestä tulee ihan se normi? 

Mietin vain, että miten tuo nainen jaksaa painaa töissä tai mitä tapahtuu kehossa, kun sinne syötetään heti aamusta noin kovaa tavaraa. Tuleeko päivän aikana syötyä mitään muuta tai ruokkiiko aamuinen hamppariateria syömään lisää huonolaatuista ruokaa myöhemmin päivästä? Miten on ruoansulatuksen laita, turvottaako, onko ilmavaivoja? Tässä muuten yksi indikaattori oman kehon hyvinvoinnista. Jatkuva piereskely ei ole normaalia. Oikeanlaisen ruokavalion avulla sen saa minimiin, joskus on jopa päiviä kun pierua ei tule ollenkaan poislukien aamuinen tapahtuma pöntöllä. Jos huonot ruokailutottumukset jatkuvat viikkoja, kuukausia tai vuosia, niin veriarvot muuttuvat ja keho ikäänkuin myrkyttyy sisältäpäin. 

Voi olla, että kyseessä oli vain poikkeustapaus, mutta kyllä tähän samaan välinpitämättömyyteen omasta kehosta ja terveydestä törmää huolestuttavan usein. Sitten haukutaan esimerkiksi fitnesskilpailijoita tai ”terveyshörhöjä”, joiden ruokavalio on suunniteltu prikulleen.

Ruokavalio-Piereskely-ilmavaivat-hyvinvointi

Ruokavalio-Hyvinvointi-ilmavaivat-ihonhoito

Jos ei ole koskaan syönyt terveellisesti, monipuolisesti ja säännöllisesti, ei voi edes tietää miten hyvän olon se tuottaa. En itsekään tiennyt sitä ennen vuotta 2012, jolloin sain ensimmäisen minulle suunnitellun ruokavalion käteeni. Ja voin sanoa, että pierujen määrä väheni sen jälkeen 90%. 

Koska haluan ihmisille hyvää niin haluaisin, että jokainen voisi tuntea olonsa niin hyväksi, kuin mahdollista. On monesti täysin turhaa yrittää lisätä tietoisuutta tästä asiasta, kun heti leimataan arvostelijaksi.

Monelle saattaa tulla myös ahdistus, koska syöminen on totta vieköön se kaikista hankalin osa hyvinvoinnin tavoittelussa. Hyvien valintojen tekemisen voi kuitenkin aloittaa pienistä asioista ja askel kerrallaan pyrkiä kohti parhainta mahdollista hyvää oloa 🙂

Edellisessä postauksessa kerroin tradenomi opinnoistani

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentit (12)

 1. Niina

  Pakko korjata saman rodun edustajan omistajana, että kyseessä on sileäkarvainen noutaja. Ei sileäkarvainen kultainennoutaja 😉 entisenä mässäilijänä allekirjoitan muuten tekstisi, ruokavaliolla on ollut mieletön vaikutus hyvinvointiin. Vatsa voi hyvin niin kaikki on hyvin 😊 myös mieli on virkeämpi ja energiaa riittää.

  • pauliinafitworld

   Hyvä kun sanoit, korjasin sen tekstiin 😉 kyllä, se on niin totta miten hyvä ravinto vaikuttaa 🙂

 2. Elina

  Vaikka tekstissäsi on paljon asiaa ja hyvä tarkoitus, kirjoitit mielestäni aika ikävään sävyyn junassa olleesta naisesta. Et kuitenkaan tiedä kyseessä olevasta naisesta mitään taustoja etkä mitään muutakaan, joten toivoisin sinulta hieman inhimillisyyttä vaikka käytitkin häntä esimerkkinä oman näkökulmasi esiintuomisessa. On olemassa muitakin keinoja tuoda omat mielipiteet esiin. Sairastin itse todella pahaa anoreksiaa monta vuotta ja edelleen kamppailen mm ulkona syömisen suhteen ja tämän kaltaiset kirjoitukset tuovat vain itsellekin tosi kurjan fiiliksen, jokainen voisi jättää muiden arvostelun ihan oman ajattelun tasolle. Uskon kuitenkin että tarkoitit tällä postauksella hyvää, toivon vain että jatkossa hieman punnitset uudelleen sanavalintojasi.

  • pauliinafitworld

   Painotin myös tekstiin, että en arvostele ketään. Joskus vain käytännön esimerkit ovat hyviä.

 3. Taina

  Osaatko sanoa, mistä johtuu se, että kun lopetin kokeeksi herkkujen syönnin, alkoi ihosta puskea kauheita finnejä (melkein paiseita)? Tuleeko kuona jotenkin ihon läpi ulos?

  • pauliinafitworld

   Johtuu varmasti siitä, että kuona puskee ulos. Mulla on sama juttu aina kun aloitan dieetin/kiristelyn tai muuten vain siistin ruokavalion.

 4. Tiina Salonen

  Nyt on pakko kommentoida kans sen verran. Kun puhuit ylipainoisesta naisesta joka istui ja ahmi mäkkäriateriaansa…. Ei vedetä heti johtopäätöksiä miksi tämä söi heti aamusta tuhtia ateriaan. Syynä ylipainoon voi olla muitakin kun se ettei jaksa välittää omasta hyvinvoinnistaan, esim. lääkitys, mielenterveys, akuuttiset asiat; esim. nainen oli vaikka verikokeiden takia paastossa 12h ja sitten päätyi tähän ratkaisuun kun kiljuva nälkä koitti?
  Mua esimerkiksi rassaa se, että itse ylipainoisena ihmisena ihmiset tekee johtopäätöksiä mun syömistavoista. Moni luulee, että syön kovinkin epäterveellisesti mut jos mun kaa viettäis aikaa 24/7, huomais että mun syömistavoissa on paljon terveellistä. Joskus söin jopa liian tarkkaan. Tottakai, mä herkuttelenkin.
  Mutta en nyt hyökkää vastaan sun päivitystä. Tottakai, se syöminen näkyy sitten ulospäin miten ihminen voi ja jaksaa. Sitten vaa kun ihminen on tarpeeksi väsynyt, on vaikea tehdä oikeita päätöksiä ruoan suhteen. Vaikka tietäisi mitä pitää tehdä 🙂

 5. Hanna

  Nyt olet kyllä hieman hakoteillä tuon piereskelyasian suhteen. Pierut ovat itseasiassa täysin normaali kehon toiminto, joka voi johtua monestakin syystä. Itselläni on (jopa valitettavasti) hyvinkin terveellinen ruokavalio, joka ei sisällä juuri mitään ylimääräistä, mutta sillon tällön pieruja kyllä riittää ::D. Suoliston erilaiset toiminnot ovat täysin normaaleja asioita. Jatkuva turvotus tai kipu suolistossa kertoo ongelmasta, mutta pierut eivät miestä pahenna 🙂

  • pauliinafitworld

   Myös terveellisessä ruokavaliossa voi olla monia asioita, jotka aiheuttavat liiallista kaasua. Tottakai muutama pieru on normaalia, mutta isot määrät kaasua usein eivät ole normaaleja. Syy löytyy usein ruokavaliosta

 6. mimmu

  Mua rasittaa se, että koska olen ylipainoinen niin joku tekee asiasta johtopäätöksen, että en huolehdi itsestäni 😀 Siis tää on aina ärsyttänyt mua! Olen kaunis nainen joka todellakin pitää itsestään huolta, vaikka vaaka liikaa näyttääkin. Käyn lenkkeilemässä tyttökavereiden kanssa sekä kuntosalilla. Uiminen on myös rakas harrastus. Syömisetkin on ihan ok, tietysti syön yli sen minkä kulutan, mutta pääasiassa terveellisesti. ”Ongelma” on liian isot annoskoot sekä se, että herkuttelen lähes päivittäin jollain kahvin kanssa.
  Anyways, olen onnellinen ja huolehdin itsestäni ja hyvinvoinnistani myös lihavana. Jos vertaan elämääni nyt siihen, mitä se oli ennen kun taistelin jatkuvasti painoni pitämiseksi kurissa, niin nykyisessä kehossani tunnen itseni x100 onnellisemmaksi!
  Vähän toisenlaista näkökulmaa asiaan. (:

  • pauliinafitworld

   Mielestäni en sanonut postauksella sanaakaan että tekisin jotain arvioita 🙂 tämä ks.tyyppi oli sinun vastakohta, siis kaikin puolin.
   Enkä sanonut että ylipainoinen ei voisi olla onnellinen 🙂

 7. Elli

  Se on kiva että kerrot miten ruokavalio on parantanut sinun oloasi. Omista kokemuksista ei kuitenkaan voi vetää yleispäteviä johtopäätöksiä siitä miten joku vaikuttaisi muiden ihmisten kohdalla.
  Varmasti lähes jokaisen kohdalla terveellinen ruoka saa paremman olon kuin jatkuva Mäkki-safkan vetäminen, mutta ei kaikilla ero ole noin dramaattinen kuin sinulla.
  Sitten vähän tarkkuutta, vaikka kuvailetkin omia fiiliksiäsi, mitä ruokavalio aiheuttaa, niin vähän hassua kirjoittaa maidon yhteydessä että elimistö puskee huonot asiat ulos. Se että maito ei jollekulle ”sovi” ei tarkoita että maito olisi huonoa, edes tälle ihmiselle, terveydellisesti. Elimistö poistaa ns kuona-aineet hengityksen, hikoilun, virtsan ja ulosteen mukana.
  Niin kuin tiedätkin, niin finnit ei ole mikään indikaatio siitä elimistössä on jokin vialla. Mutta se on täysin ymmärrettävää että niitä ei ehdoin tahdoin itselleen halua 🙂
  Sitten vielä veriarvoista. On aivan totta että kovat rasvat suhteessa liikaa käytettyinä huonontaa veren rasva-arvoja useimmilla ihmisillä. Elimistö ei kuitenkaan myrkyty. Vaikutusmekanismi on muu kuin myrkytys.
  Mahtavaa kuitenkin että olet löytänyt hyvän tavan syödä ja kiva että haluat auttaa muitakin löytämään 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.