Olenko syntinen ilmaston saastuttaja, kun matkustan?

Olen nyt saanut useampaankin otteeseen viime aikoina viestejä blogini lukijoilta (tai joltain muilta), että enkö mieti ollenkaan omaa hiilijalanjälkeäni, kun matkustan kolmen-neljän kuukauden välein lentokoneella etelään. Kirjoitin viime postauksessa matkasuunnitelmistani lähteä Dubaihin tammikuussa. Ja kyllä, en aio perua matkaani näiden kommentoijien vuoksi. Haluan kuitenkin avata aihetta hiukan lisää.

Kaikkien näiden kommenttien sävy on ollut vähintäänkin arvosteleva ja syyttelevä. ”Eikö ole hiukan vastuutonta matkustaa kolmen kuukauden välein?”, ”Pitäisikö pitää mieluummin ilmastotalkoot? Vai etkö vain välitä ja kaunista päätä puskaan?” ”Etkö ollenkaan mieti omaa hiilijalanjälkeäsi?”.

Voin kertoa, että kyllä -mietin. Olen itseasiassa tehnyt paljonkin asioita sen eteen, että oma hiilijalanjälkeni olisi pienempi. Nuo kommentit tuntuvat vähintäänkin hassuilta sen takia, että niissä on hyvin viiltävä ja arvosteleva sävy yhden ainoan asian – lentämisen takia. Mietin vain, että miettivätkö kommentoijat ollenkaan kokonaiskuvaa? Onko heille tullut mieleen, että en välttämättä ole se pahin saastuttaja, joka tältä maapallolta löytyy?

Huomaan, että paljon matkustelevia ihmisiä yritetään syyllistää ihan mainonnassa asti. Nyt on ainakin täällä Helsingissä menossa mainoskampanja, jossa kerrotaan kuinka paljon hiilidioksidi-päästöjä voit säästää, kun et lennä ulkomaille vaan luet kirjaa koti Suomessa. Täytyy sanoa, että kieltämättä mainos saa minut tuntemaan syyllisyyttä, mutta tarviiko mun oikeasti tuntea sitä siinä mittakaavassa, jota myös nämä kommentoijat haluaisivat?

lentaminen-ilmastonmuutos-hiilijalanjalki

Avataanpa tilannetta hiukan. Itsehän en ole omistanut vuosiin autoa ja mitä liikkumiseen tulee niin musta irtoaa tasan sen verran päästöjä, kun hengityksen kautta haihtuu ilmaan. Liikun joka paikkaan julkisilla, kävellen ja pyörällä niin pitkälle syksyyn kun mahdollista (poljin pyörää vielä marraskuussakin). Autolla liikkuminen on yksi pahimpia saastuttajia ja pelkästään auton elinkaaren aikana siitä irtoaa jopa monta kymmentä tonnia päästöjä.

Asun vaatimattomassa asunnossa ja mun sähkölaskut on sellaista 15 euroa kuussa. En katso edes telkkaria vaikka se mulla on. Pelkästään jo asumiseni saastuttaa keskimääräisesti vähemmän kuin monella muulla.

Olen vähentänyt huomattavasti lihansyöntiä tänä vuonna. Olen perehtynyt hyvinkin tarkasti aiheeseen miten lihatuotanto saastuttaa tätä maapalloa. Se on oikeasti ihan kamalaa. Ainut liha mitä syön päivän aikana on yksi kanan fileepihvi. Jauhelihaa en ole syönyt kuukausiin. Syömisenikään ei siis tuhoa tätä maapalloa samalla tavalla kuin sen Pertin, joka minua jahtaa somessa ja joka laittaa leivän päälle lauantaimakkaraa ja syö sitä lihaa!

Sen myönnän, että voisin kierrättää enemmän, mutta myönnän myös olevani laiska. Olen silti pyrkinyt vähentämään esimerkiksi muovipussien ostamista.

hiilijalanjalki-lentaminen-ilmastonmuutos

Sitten on vielä eräs asia, jota ei ihan moni tulekaan ajatelleeksi. Mulla ei ole ainakaan suunnitelmissa tehdä lähivuosina lapsia, jotka lisäävät tämän maapallon ihmiskuormaa ja hiilijalanjälkeä huomattavasti. Näiden syyttelijöiden kannattaa tutustua miten tämä maapallo on jo nyt ja tulee olemaan viidenkymmenen vuoden päästä aivan liian ylikansoittunut ja mitä vaikutuksia sillä tulee olemaan ilmastonmuutokseen. Tältä maapallolta loppuvat ruoka ja vesi aiemmin, kun ilmakehä syöpyy niin ohueksi, että täällä ei voi elää! Tarkistakaa nyt ihmeessä faktat ennen kuin tulette syyttelemään lapsetonta naista!

Näihin kaikkiin asioihin nähden en koe olevani se suurin saastuttaja tällä maapallolla. Vai olenko nyt jotenkin aivan pihalla kaikesta? Ihmettelen todella sitä, että onko tämä maapallo todella täynnä täydellisiä ihmisiä, joista ei saastetta muodostu ollenkaan? Aina kun kerron nämä tekemäni toimet, saan vain vastauksen, että niinhän ne ylempiarvoiset sanovat – eivät ole valmiita tinkimään (siis lentämisestä)

Täytyy sanoa, että mietin kyllä miten lentäminen saastuttaa tätä maapalloa, mutta se kuusituntinen lentomatka niiden miljoonien päivittäin lentävien koneiden joukossa on mielestäni aika pientä. Ja tässä voidaan ottaa näkökulma politiikkaan. Miksi lentäminen on nykyään usein jopa halvempaa kuin junalla matkustaminen? Miten voi olla mahdollista, että pääsen samalla hinnalla Helsingistä Tampereelle ja Helsingistä Dubaihin? Jos lentäminen on niin syntistä niin miksi sitä varten ei ole määrätty veroa? Itse ainakin maksaisin veron mielelläni, koska matkustaminen on yksi niistä asioista, joista saan elämääni aivan valtavasti sisältöä.

Ymmärrän kyllä ajatuksen, että kaikkien pitää osallistua ilmastotalkoihin. Mutta kun minä osallistun ja mielestäni aika paljonkin. Onko tuo Pertti valmis luopumaan lauantaimakkaroista, isosta katumaasturista, omakotitalosta, kesämökistä ja lapsistaan, että on mukana talkoissa? Kuka on oikeasti valmis luopumaan ihan kaikesta?

Musta tuntuu, että tässäkin asiassa kaksinaismoralistit nostavat somessa päätään. On helppo ottaa syntipukiksi ihminen, josta ei tiedä oikeasti yhtään mitään. Kaikellehan ollaan aikojen alusta haluttu löytää syyllinen. Nyt se on se itsekäs kusipää, joka kehtaa lentää täältä synkästä Suomesta muutaman kerran vuodessa pois! 🙂

 

Kommentit (25)
 1. Olen ihmetellyt jo pitkään lentämisen demonisointia, koska yksityisautoiluhan se on pahin saastuttaja mitä tulee ihmisen liikkumiseen. Samoin, kuten hyvin mainitsitkin, on lihan syönti (etenkin naudanlihan) yksi pahimmista asioista, mitä ihminen voi tälle maapallolle tehdä (en edes jaksa aloittaa kertomaan aiheesta, mutta googlettamalla löytyy paljon tietoa siitä, miten pahasti lihantuotanto rasittaa maapalloa monin eri tavoin).

  Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ilmastonmuutokseen omilla jokapäiväisillä valinnoillaan. Kun kokonaisuus on kevyt, ei se lentäminenkään ole mikään kauhistus. Ylipäätään yksilön vaikutus kokonaisuudessa on vähäinen, koska teollisuushan se on pahin luonnonvarojen kuluttaja (ja tämä taas johtuu markkinataloudesta). Jostain syystä on ollut helpompi kaataa vastuu yksilön valintoihin sen sijaan, että valtiot ja yritykset kantaisivat kortensa oikeasti kekoon.

  1. pauliinafitworld
   18.12.2018, 10:46

   Nimenomaan!! On järjetöntä, että joillakin ihmisillä on jopa kolme autoa eikä heihin kiinnitetä mitään huomiota tässä ilmastokeskustelussa. Niin täysin totta, että loppupeleissä valtio, joka on vastuussa kaikesta, ei laita korteansakaan kekoon tämän asian vuoksi. Olisihan se kamalaa, jos teollisuusyhteiskunta yhtäkkiä alkaisi käyttäytyä ilmastovastuullisesti. Mitä tapahtuu kasvulle sitten?

 2. Junalippu Helsingistä Tampereelle max. 20e, oot kyllä hyvän lentodiilin tehnyt jos samalla hinnalla pääset Dubaihin!

  Argumenttisi olivat lähinnä ”minun 6-tuntinen lento ei ole mitään niiden miljoonien muiden lentotuntien kanssa” ja ”Pertsa syö lihaa ja ajaa autolla lapset takapenkillä”, eli nyt ontuu ja pahasti. Juuri tuo kertoo tietynlaisesta ilmastoitsekkyydestä, että verrataan itseä muihin, eli niihin jotka toimii vielä pahemmin. Tottakai joku tekee aina enemmän väärin kuin toinen, mutta oikeuttaako se omaan toimintaan? Jos joku muu polttaa toisen omakotitalon, oikeuttaako se sua polttamaan ”vain” toisen auton? Noin niin kuin kärjistettynä ja rautalangasta väännettynä.

  1. Saijan kanssa samoilla linjoilla 🙂 Kiinnitin erityisesti huomiota tähän Pauliinan kommenttiin: ”Näihin kaikkiin asioihin nähden en koe olevani se suurin saastuttaja tällä maapallolla. Vai olenko nyt jotenkin aivan pihalla kaikesta?”

   Kukaan ei ole varmasti väittänyt, että olisit maailman suurin saastuttaja, vaan ihmiset kritisoivat sitä välinpitämättömyyttä, jolla vaikutat suhtautuvat lentämisestä syntyviin päästöihin. Itsekin pidin aiempaa postaustasi aiheesta omituisena etenkin tässä ilmapiirissä, jossa matkustamisesta nyt pitkälti puhutaan – miksi hehkuttaa ja varauksetta ihannoida lentämistä, kun muut ympärillä käsittelevät aihetta nimenomaan sen haitallisuuden ja saastuttavuuden näkökulmasta? Tai jos kirjoittaa kuten kirjoitit, voi ainakin odottaa saavansa osakseen varsin kriittistä palautetta valistuneilta lukijoilta 🙂

   Siteeraamaani kommenttiin liittyen toivoisin myös, että suurimman saastuttajan etsimisen ja syyttelyn sijaan keskityttäisiin yksilön vastuuseen ja mahdollisuuksiin vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Näin toki tässä postauksessa teit kertomalla, miten olet esimerkiksi vähentänyt lihansyöntiä. Jos kuitenkin lähdetään ajatuksesta, että vain kaikkein pahimpien saastuttajien toimia voidaan kritisoida – ei bloggaajien, jotka omatoimisesti tuovat kestämättömiä kulutustottumuksiaan esille – ilmastolla ei varmasti ole mitään toivoa.

   1. pauliinafitworld
    18.12.2018, 10:59

    En ihannoinut postauksessani lentämistä vaan kerroin uudesta matkakohteestani, kaksi aivan eri asiaa. Se ei tarkoita sitä etten voisi potea huonoa omaatuntoa siitä, että matkalle joutuu menemään lentäen. Sinulla niin kuin monella muullakin nyt vain on ilmastolasit päässä ja joka ikinen sen vastaiselta vaikuttava postaus tai kommentti saa hälytysvalot päälle. Niin kuin kerroin niin teen paljon muita asioita ilmaston hyväksi. Kuinka täydellinen itse olet?
    Totuus on myös se, että valitettavasti en voi miellyttää elämälläni tai ajatuksillani kaikkia ihmisiä tai lukijoita. Jos ajatukseni eivät miellytä, suosittelen olemaan lukematta blogiani.

  2. pauliinafitworld
   18.12.2018, 10:47

   VR junaliput ovat aivan älyttömän kalliita nykyään, pahimmillaan lähelle 30 euroa Tampereelle. Silloin tällöin Norwegianilla on tarjouslentoja myös kauemmas 30 eurolla 🙂 seuraan tosi paljon lentoja ja niiden hintoja, joten tiedän mistä puhun.
   Mähän nimenomaan en vertaa itseäni muihin vaan tiedostan sen faktan, että kokonaiskuvassa olen hyvin pieni vaikuttaja, mutta vaikutan silti parhaaksi kokemallani tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *