Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Hormonikierukasta kokemuksia

Kuinkahan moni muistaa mun postauksen tuossa uuden vuoden tienoilla otsikolla: E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat ja paljon muutakin? Kirjoittelin silloin lopetettuani e-pillereiden käytön monen vuoden jälkeen. Toki väliin oli mahtunut muiden ehkäisykeinojen kokeilemista, muutamia nyt mainitakseni ehkäisyrengas ja minipillerit. Erilaisia pillerimerkkejä olin kolunnut läpi tuohon mennessä ainakin yli viisi merkkiä. Uutena vuotena tein sitten suuren ja pelottavan päätöksen ja lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön. Tuossa postauksessa kerroinkin useita positiivisia vaikutuksia, joita hormonaalisen ehkäisyn käytön lopettaminen sai mielialassa ja kropassa aikaan. Ehkäisyasiat ovat sellainen aihe, joka puhuttaa naisten keskuudessa aina, eikä mikään ihme. Se kun kuuluu melkein meidän jokaisen naisen päivittäiseen elämään.

Kaikista suurimmat muutokset hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen johdosta huomasin omassa mielialassa ja kasvojen ihon kunnossa. Tietynlainen ”sumuverho” hävisi silmien edestä ja huomasin, että pillerit olivat saaneet minut apaattiseksi ja ehkä hieman jopa masentuneeksikin. Mun iho on mulle todella tärkeä (olen sairastanut joskus aika pahan luokan aknen ja syönyt siihen roacuttan kuurin) ja mähän olin aivan innoissani, kun epäpuhtaudet ja finnit alkoivat häipyä iholta sitä mukaa, kun hormonit poistuivat kropasta. Olo oli muutenkin jollain tapaa todella naisellinen – hassua, mutta totta. Veikkaan, että tuo olo johtui oman hormonitoiminnan vilkastumisesta.

qlaira-ehkäisy-e-pillerit-hormonit

Jossain vaiheessa kuitenkin pelkillä varmoilla päivillä pelaaminen alkoi tuntua vähän liian riskialttiilta toiminnalta, vaikka oman aikansa sekin keino toimi. Jo tuohon kirjoitukseeni tulivat monet kommentoimaan ja suosittelemaan erilaisia ehkäisymenetelmiä. Koska olin saanut tarpeekseni hormonaalisesta ehkäisystä, aloin taipua kierukan puoleen ehkäisymenetelmänä. Monet sitä suosittelivat, vaikka en ole luonnollisestikaan synnyttänyt kertaakaan elämässäni 🙂 Lähinnä kierukan laitossa inhotti sen laitto ja kaikki ne kauhutarinat, joita olin siitä kuullut. Sen takia viivyttelinkin asian kanssa aika pitkään, mutta kesäkuun puolessa välissä rohkaistuin ja kävin itsekin asentamassa Mirena  -hormonikierukan.

mirena-kierukka-hormonikierukka

Jos nyt jotain voisin sanoa itse kierukan laitosta, niin mua ensinnäkin jännitti ihan hirveästi. Lääkäri koitti rauhoitella mua kaikin keinoin ja mulla oli ihan loppuun asti ohjat käsissä ja tiesin, että voisin ihan milloin vain sanoa, että keskeytetään koko homma. Näin jälkeenpäin ajateltuna jännitin operaatiota ehkä vähän liikaakin, mutta täytyy sanoa, että olihan se ihan kamalaa. Kukaan ei varmasti haluaisi mitään ylimääräistä, no sinne. Ja sitten kun siellä vielä venytellään ja sörkitään, niin voitte ehkä päästä vähän jyvälle, millaisesta toimenpiteestä on kyse. Onneksi operaatiossa oli mukana myös ihana hoitaja, joka piti kädestäni kiinni ja jonka kanssa hengittelimme rauhallisesti (tai ainakin yritin 😀 ).

Kun operaatio oli ohi, tärisin kauttaaltaan ja mut pistettiinkin makaamaan hoitajan huoneeseen. Ennen operaatiota oltiin kehoitettu ottamaan kunnon annos särkylääkettä, joka on lähinnä toimenpiteen jälkeisiin supistuksiin. Supistukset johtuvat siitä, ettei kohtu ole tottunut sinne laitettavaan vierasesineeseen. Ja siltä se todella tuntuikin. Makasin hoitajan pedillä oksennus kurkussa varmaan tunnin ajan lämpöpullot vatsaa ja selkää vasten. Supistukset olivat ihan järkyttäviä. Loppujen lopuksi lähdin hoipertelemaan kotiin ja loppupäivä meni ihan täysin lepäillessä.

Nämä asiat ovat yksilöllisiä, mutta mulle itselleni ensimmäiset viikot tai jopa koko ensimmäinen kuukausi olivat aivan kamalia. Mulla oli todella kovia supistuksia joka ikinen päivä ja särkylääkkeitä meni kyllä ihan urakalla. Supistusten lisäksi oli tietysti myös vuotoja, joita tuli epäsäännöllisesti ainakin kahden kuukauden ajan. Jossain vaiheessa ajattelin jo, että luovutan ja varaan ajan kierukan poistoon. Pikkuhiljaa nuo inhottavat oireet alkoivat vähenemään ja nyt ollaan oltu jo pitkään voiton puolella. Suurena miinuspuolena täytyy kuitenkin sanoa ihon kunto, joka ei ole tällä hetkellä mikään paras mahdollinen. Ihon kunnon huononeminen on ihan selkeästi yhdistettävissä kierukan asentamisen ajankohtaan. Tiedän, että asian kanssa täytyy olla kärsivällinen ja se helpottaa varmasti ajan kanssa, mutta jokainen nainen varmaan ymmärtää täysin, kun sanon, että kyllä ottaa päähän. Tiedän, että täytyisi olla vain onnellinen, että olen selvinnyt ”näinkin vähällä”, mutta silti en voi tälle pienelle ärsytykselle mitään. Itselleni ainakin oikean aknen aikoinaan läpikäyneenä ihon kunto vaikuttaa suoraan itsetuntoon ja omaan hyvään oloon. Sitä toivoo joka päivä, että iho menisi parempaan suuntaan. En aio jäädä täysin tuleen makaamaan, vaan aion hemmotella itseäni seuraavalla viikolla eri keinoin ja yksi niistä on kunnon ihonpuhdistus pitkään aikaan.

Olisi niin ihanaa, jos tämän ehkäisyasiankin voisi hoitaa jotenkin todella kivuttomasti ilman näitä inhottavia sivuoireita, joita melkein jokaisesta ehkäisymuodosta tulee. Itselleni esimerkiksi pillerit ovat täysin pannassa, koska en yksinkertaisesti halua sitä samaa apaattista ja masentavaa itseäni takaisin kaikkine sivuoireineen. Kierukasta vapautuu lääkärin mukaan ainoastaan 15% hormonia verenkiertoon verrattuna pillereihin. Vaikutus on siis melkein täysin paikallinen. Siitä johtuu myös se, että hormonikierukan ei pitäisi aiheuttaa kovin suuria haittavaikutuksia.

Alku hormonikierukan kanssa on ollut aika raskas ja välillä todella raivostuttava ja oikeastaan koko kesä on mennyt sen kanssa säätäessä ja pohtiessa. Voin kuitenkin tämän hetkisellä kokemuksellani suositella sitä ehkäisymuotona ja loppujen lopuksi ei se laittokaan sattunut oikeastaan juurikaan, lähinnä tuntui vain todella inhottavalta. Laitto oli kuitenkin ohi muutamassa minuutissa, joten uskon, että jokainen sen ajan varmasti kestää. Lääkäri sanoikin mulle hyvin, että se on pieni aika siitä, että kierukan vaikutus kestää oikeasti sen 5 vuotta.

Kaikki liittyy kaikkeen ja haluan, että mun kroppa on tottunut täysin tähän uuteen ehkäisymuotoon, ennen kuin lähden uudelle kisadieetille. Myös tässä oli yksi syy siihen, miksi päätin siirtää kisoja ensi vuoteen tämän syksyn sijasta. Dieetti muutoksineen näiden hormonivaihtelujen päälle olisi voinut olla liikaa.

 

Millaisia kokemuksia teillä lukijoilla on? Onko täällä kenties joku muukin, joka pohtii vaikkapa kierukan laittoa? Onko teidän mielestä epäreilua, että me naiset joudumme ”kärsimään” niin paljon näiden ehkäisyasioiden vuoksi?

Kommentit (30)

 1. Katariina

  Moi! Naisena olo on kyllä joskus tosi inhottavaa mutta en silti haluaisi mistään hinnasta olla mies! 😉 mullakin on huonoja kokemuksia e-pillereistä, kun söin niitä runsaiden vuotojen ja kovien kipujen takia. Nyt olen lopettanut pillerit ja olo on monin verroin parempi sekä henkisesti että fyysisesti. Tsemppiä kaikki naiset ja ihanaa syksyä! Ootte upeita! <3

  • pauliinafitworld

   Moikka! Heh, totta, vaikka kuinka näitä pieniä juttuja on, joista joutuu kärsimään, niin itsekään en kyllä haluaisi olla mies :’D Ihana kuulla, että olet myös saanut helpotuksen oloon pillereiden lopettamisella. Yllättävän paljon ne vaikuttavat ja sen huomaa vasta yleensä lopetuksen jälkeen :/

 2. Henski

  Moikka! Mulla on myös kierukka, mutta mä valitsin kuparisen juurikin siksi, ettei tarvitsisi mitään hormoneja käyttää. Oon ollut tosi tyytyväinen ja pillereihin verrattuna olo on ihana. Luonnollinen. Mulla on ystäväpiirissä kokoajan yleistynyt kuparikierukka ehkäisynä ja kaikki on olleet tosi tyytyväisiä 🙂 Mietitko itse ollenkaan kuparikierukkaa vaihtoehtona?

  • pauliinafitworld

   Ihana kuulla! 🙂 Mäkin voisin oikeastaan sanoa, että olo on suht luonnollinen. Varmasti menee vielä parempaan suuntaan. Mietittiin myös kuparikierukkaa lääkärin kanssa, mutta mulla on taipumusta todella kivuliaisiin ja runsaisiin kuukautisvuotoihin, joten en halunnut ottaa sitä riskiä, että ne palaavat takaisin :/ Muuten kyllä olisin ehdottomasti ottanut kuparikierukan!

 3. Mikko

  Onneksi olen mies, eikä tarvitse tälläisiä pohtia 😉

  • pauliinafitworld

   Haha lucky you 😀

 4. Nina

  Itse lopetin epillerit heinäkuun alussa syötyäni niitä yhtäjaksoisesti melkein 10 vuotta, muutamalla pienellä tauolla kun seurustelusuhteet ovat menneet karille. Kokeiltu on yasmin, yasminelle ja yaz. Yaz kuivatti paikat totaalisesti ja yasminellesta tuli muuten vaan outoja fyysisiä oireita. Yasmin sopi fyysisesti, mutta henkisesti menin aivan rikki, mutta meni sitten monta vuotta huomata, että mielialaongelmat johtuivat ehkäisypillereistä :/ Söin pillereitä myös kuukautiskipujen vuoksi.. ja nytpä onkin hauskaa, että kivut ovat lisääntyneet ja kivutonta aikaa on kierrossa n.viikko. Olen siis itsekin kallistumassa kierukan puoleen. Se on siis sopinut sinulla mielialankin puolesta? 🙂

  • pauliinafitworld

   Kuulostaa niin tutulta ja kauheeta, et on mennyt noinkin kauan huomata et kaikki on johtunut pillereistä 🙁 Kierukka on sopinut minulle myös mielialan puolesta tai en ole ainakaan huomannut, että mieliala olisi huonompi. Olen melkeinpä jatkuvasti positiivisella mielellä. Ajoittain huomaa kyllä, että kierukka aiheuttaa pms -oireita, eli muutamia päiviä saattaa olla kiukkuisempi, kuin normaalisti, mutta nekin ovat menneet nopeasti ohi. Voin siis suositella hormonikierukkaa 🙂

 5. Iipu

  Moikka!
  Toi sun tekstis on aivan kuin suoraan mun suusta 😀 mulla ei pillereiden kanssa varsinaisesti ollut mitään ongelmaa, mutta jossain kohtaa vaan päätin että haluan niistä eroon. Sen jälkeen vasta huomasin myös, kuinka paljon ne on vaikuttaneet muhun. Olo suoraan sanottuna keveni ihan älyttömästi sen jälkeen! Olin reilun vuoden verran ilman mitään ehkäisyä koska en seurustellut enkä kokenut sille siis tarvetta. Kuitenkin seuraavan suhteen aikana päätin että nyt tarvitaan jotain pysyvämpää ja marssinkin e-neuvolaan ja sanoin, etten halua pillereitä enkä kumia, enkä mielellään rengasta tai muuta käyttööni. Siinä vasta kuulin ekan kerran kierukasta ja varattiinkin aika lääkärille. Laittaminen sattui mullakin, veikkaan siksi koska jännitin sitä niin kovin. Lämpöpussit vatsalla odottelin myös että pyörrytys menee ohi. Eka kuukausi oli kamalin, supistelu tuli todella yhtäkkiä ja voimakkaana. Salilla saatoin yks kaks joutua menemään kaksinkerroin kun alkoi sattumaan ja musta tuntuikin että liikunta jotenkin ärsytti sitä vielä enemmän. Olin jo luovuttamassa kunnes parin kuukauden jälkeen kaikki hävisi yks kaks. Nyt olo on ok, näppyjä mullekin on alkanut tulemaan selkään ja välillä naamaan muttei mitenkään mahdottomasti. Tämän jälkeen en tiedä otanko toisen, vai jatkanko ilman. Riippuu silloisesta elämäntilanteesta sitten 🙂

  • pauliinafitworld

   Moikka!
   Se on niin ihana tunne, kun ne hormonit alkaa poistua kropasta ja sitä palautuu ihan omaksi itsekseen. Siis toi sun laittokokemus kuulostaa ihan mun kokemukselta! Mulla oli kans eka kuukausi ihan kauhea ja pelkästään jo se ajatus, että siellä on jotain ylimääräistä sai aikaan välillä kunnon kuvotuksen. Ja tosiaankin liikunta vaan pahensi niitä supisteluja ja salilla pelkäs et se tulee sieltä ulos kun kyykkää haha 😀 Kerran päivässä kuukauden ajan tuli sellainen supistelukohtaus jolloin piti mennä kaksinkerroin makuuasentoon.. ei kiva.. nyt ne on onneksi ohi. Toivottavasti nää iho-ongelmatkin häipyvät ajan kanssa. En kanssa osaa yhtään sanoa, että haluanko kierukkaa uudelleen tämän jälkeen. Jos nää iho-ongelmat häviää puolen vuoden sisällä niin sit voi harkita 🙂

 6. Kristamaria

  Mulle laitettiin kierukka viime vuonna ennen juhannusta eli nyt reilu vuosi sitten. Huhhu se laitto oli kamala, itkin ja huusin, ja sel jälkeen olin ihan jalaton pari tuntia. No nyt kun miettii niin kyllä se kannatti. Menkkoja ei ole ollut kunnolla kuin pari kertaa ja nekin vain vähäistä vuotoa, ja kesto joku 7pvää. Kivut hävinneet eli ah ei satu!!!! Ja ainoana miinuksena on iho..:( ihoni ei tästä tykkää, selän iho aika kamalassa kunnossa ja naamaankin tulee näppyä.. Vaikka millä pesee. Millä itse peset ja rasvaat naamaasi? Mä oon nyt koittanu basironia (pesuaine+rasva) ja acnicyliä (pesuaine+rasvaa). Tää jälkimmäinen periaatteessa parempi. Ihanasti kirjotat ja oot hurjan kaunis <3 tsemppiä!

  • pauliinafitworld

   Kuulostaa niin multa toi sun laitto. Tää on kyllä helppo ratkasu mut tosiaan tää ihohomma häiritsee. Mä käytän tällä hetkellä ihan perus Lumenen ja Nivean tuotteita. Just kävin tänään kosmetologilla ja paljon sai näppyjä pois. Sanoi vinkiksi et täytyy kosteuttaa todella hyvin, vaikka onkin epäpuhtauksia. Oi ihana kuulla, kiitos paljon! <3

 7. Kristamaria

  Ja lisätäkseni en itekkään ole synnyttänyt ja olin 21 vuotias silloin. Ja kaikki muut vaihtoehdot läpikäynyt niin tämä ”viimeinen” mahis saada kivuliaat menkat pois (lue: makaan 4-5 päivää sängyssä kun särkee niin paljon) mutta kierukkaa suosittelen!!!!:)

 8. Tia

  Moi!
  Ihailtavaa miten avoimesti uskallat kirjoitella. Tämäkin on varmasti sellainen asia, joka jokaisella naisella ainekin jossain vaiheessa tulee mietinnän kohteeksi.
  Itsekin olen jo pidemmän aikaa miettinyt pillereiden lopetusta. Lukuisia merkkejä on tullut kokeiltua, mutta jokaisessa merkissä aina jossakin vaiheessa ilmenee sivuvaikutuksia. Kuparikierukkaa olen mietiskellyt ja on kyllä mahtavaa kuulla kokemuksista juurikin synnyttämättömän naisen kohdalla, kuten itsellä.. 🙂 tuntuu että googlettamaan kun lähtee niin keskustelupalstoilta löytyy ne kaikista pahimmat kauhukokemukset 😀
  Mutta mukavaa syksyn odotusta!! Oot ihan huikee mimmi! 🙂

  • pauliinafitworld

   Moikka!
   Juu kyllä sitä hetken aikaa tuli mietittyä, että uskallanko julkaista 🙂 Suosittelen kyllä harkitsemaan. Olo tuntuu ihan luonnolliselta tän kierukan kanssa ja muutenkin ihana kun ei tartte muistaa ehkäsyä.
   Ihanaa syksyn odotusta myös sinne ja kiitos paljon!! 🙂

 9. ei edes kierukkaa

  Juuri varasin ajan että käyn poistattaan Mirena-kierukan, sen langat aiheuttaa jatkuvia tulehduksia, onhan se vierasesine kehossa. 3 vuotta taisteltu tän kans. Ei ikinä enää mitään ylimääräistä kroppaan.En suosittele kierukkaa kenellekään.

  • pauliinafitworld

   Auts kuulostaa ikävältä, toivottavasti ei tommosia tuu jatkossa! :/

 10. mari

  Minulle ei myöskään pillerit sopineet (joskus vuonna 2002 viimeksi käytin) ja esikoisen syntymän jälkeen minulla oli 2 vuotta hormonikierukka ja oli ihanaa kun koko aikana ei tullut kuukaustisia kertaakaan kun alun 3kk tiputtelusta pääsi eroon mutta koko ajan oli kamala turvotus etenkin käsissä. Sitten en käyttänytkään ehkäisyä vuosiin kun olin raskaana ja imetin kolmesti. Viimeisen lapsen jälkeen mies steriloitiin ja nyt on helppoa. Ei tarvitse huolehtia ehkäisystä eikä murehtia hormoonien sivuvaikutuksia. Tässä tilanteessa on siis helppoa olla yli kolmekymppinen jolla lapset jo tehtynä:)

  • pauliinafitworld

   Mä oon itse huomannut ajoittain pientä turvotusta alavatsassa, mut en kai muualla. Voi että oon niin kade kun voit olla täysin ilman hormoneita! 🙂

 11. EH

  Täällä myös pillerit vaihtuivat kuparikierukkaan n. 1,5 vuotta sitten ja en ole päätöstäni katunut hetkeäkään. Minulla meni kyllä kroppa niin sekaisin pillereistä jo lyhyen käytön jälkeen, että en halunnut sekoittaa sitä yhtään enempää. Itse en ole synnyttänyt ja siksi minulle laitettiin 3 vuotta kestävä kierukka, joka on vähän pienempi malli kuin se 5 vuoden kierukka. Laitto oli minun kohdallani melko helppo onneksi. Alkuun kohtu supisteli hetken, mikä tuntui inhottavalta, mutta melkein heti pääsin lähtemään kotiin ja sen koommin ei kipuja tullut. Itselläni kuukautiset eivät runsastuneet paljoakaan entisestä ja kaikki on muutenkin mennyt hyvin kierukan kanssa. Itse en voi kuin suositella kierukkaa, jos hormonaalinen ehkäisy aiheuttavat ongelmia. Toki kaikkien kropat reagoivat eri tavoin ja kaikille se ei sovi, mutta sen laittoa kannattaakin aina harkita tarkoin, sekä kannattaa kysellä ja ottaa selvää asiantuntijoilta 🙂

  • pauliinafitworld

   Tää oli hyvä kommentti kaikin puolin ja kun tosiaan kierukoistakin löytyy eri vaihtoehtoja, niin niistä varmasti jokainen löytää omansa 🙂

 12. Tuija

  aijaijai, pelkkä tekstin lukeminen sai mulle vatsanväänteitä, ei olisi minusta tuollaiseen, kun meinaa jo nyt pyörryttää 😀 mutta onneksi ei ole itselle ajankohtainen ongelma 🙂

  • pauliinafitworld

   Hahah joo laitto oli kyllä yks elämän kauheimmista kokemuksista 😀 😀

 13. Clarissa

  Itse olen nyt kyllästynyt pillereiden tuomaan olotilaan ja ajattelin että menisin keskustelemaan kierukasta tässä lähiaikoina. En jaksaisi kokeilla kaikkia pillerivaihtoehtoja läpi sillä niissä on silti hormoneita ja en haluaisi että hormonit menis ihan liian sekasin. Tai en tiä voiko niin käydä jos kokeilee eri merkkejä mutta ei kuulosta houkuttelevalta projektilta kokeilla jokaista merkkiä. Oli kiva että kirjotit tosta kokemuksestas koska olen niitä sivuoireita pohtinut tosi paljon.
  Aika varmasti tulee ne kaikki finnit takaisin mutta kai ne mielummin kun tää apattisuus ja masentuneisuus, jota mulla ei ole koskaan ollu aikasemmin.

  • pauliinafitworld

   Siis sama juttu täällä. Musta tuntu sillon viime vuoden lopussa et kroppa on ihan sekasin niistä kaikista kokeiluista. Nyt alkaa vihdoin tuntee sen, että alkaa hormonit olla tasapainossa. Suosittelen kyllä keskustelemaan lääkärin kanssa, koska ihan hyvin voi olla, että tuo apaattisuus liittyy pillereihin 🙁

 14. Emmi

  Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen toi ei niin kivoja fyysisiä oireita kuten hiusten rasvoittuminen, lisääntynyt hikoilu ja finnit kasvoissa sekä selässä. Tätä kesti muutama kuukausi ja sitten tilanne tasoittui. Hiukset rasvoittuvat edelleen aika nopeasti, mutta kuivashampoo pelastaa! Iho minulla on aina ollut rasvoittuvaa sorttia ja sen kanssa olen oppinut elämään. Kuparikierukan laitatin 1,5 vuotta sitten enkä voisi olla tyytyväisempi. Hormonit tekivät musta raivottaren ja haluttoman zombien. Nyt on ihanaa olla oma itsensä 🙂 Kuukautiset kestävät muutaman päivän ja ovat aika kivuliaat ekat pari päivää, mutta kestän sen kun tiedän, että myrkkyjä ei minuun enää mene. Vierasesineen hyväksyn, haha 😉

  • pauliinafitworld

   Haha, hyvä toi viimenen lausahdus 😀 Ei mutta noin se just meni mullakin, kun lopetin pillerit. Tyytyväinen oon kuitenkin kanssa tän hetkiseen tilanteeseen kierukan kanssa 🙂

 15. Elämää Mirena hormonikierukan kanssa | Pauliina's Fit World

  […] Mä olen ennenkin kirjoittanut ehkäisyyn liittyvistä asioista postauksen pillereiden lopettamisesta pääset lukemaan tästä ja kierukan ensi kokemuksista tästä.  […]

 16. Hormonikierukka – kannattaako vai ei? – Pauliina's Fit World

  […] Naisena olemisen vaikeus […]

 17. Hormonikierukka, pois se minusta! – Pauliina's Fit World

  […] Hormonikierukasta kokemuksia […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.