Hormonikierukasta kokemuksia

Kuinkahan moni muistaa mun postauksen tuossa uuden vuoden tienoilla otsikolla: E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat ja paljon muutakin? Kirjoittelin silloin lopetettuani e-pillereiden käytön monen vuoden jälkeen. Toki väliin oli mahtunut muiden ehkäisykeinojen kokeilemista, muutamia nyt mainitakseni ehkäisyrengas ja minipillerit. Erilaisia pillerimerkkejä olin kolunnut läpi tuohon mennessä ainakin yli viisi merkkiä. Uutena vuotena tein sitten suuren ja pelottavan päätöksen ja lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön. Tuossa postauksessa kerroinkin useita positiivisia vaikutuksia, joita hormonaalisen ehkäisyn käytön lopettaminen sai mielialassa ja kropassa aikaan. Ehkäisyasiat ovat sellainen aihe, joka puhuttaa naisten keskuudessa aina, eikä mikään ihme. Se kun kuuluu melkein meidän jokaisen naisen päivittäiseen elämään.

Kaikista suurimmat muutokset hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen johdosta huomasin omassa mielialassa ja kasvojen ihon kunnossa. Tietynlainen ”sumuverho” hävisi silmien edestä ja huomasin, että pillerit olivat saaneet minut apaattiseksi ja ehkä hieman jopa masentuneeksikin. Mun iho on mulle todella tärkeä (olen sairastanut joskus aika pahan luokan aknen ja syönyt siihen roacuttan kuurin) ja mähän olin aivan innoissani, kun epäpuhtaudet ja finnit alkoivat häipyä iholta sitä mukaa, kun hormonit poistuivat kropasta. Olo oli muutenkin jollain tapaa todella naisellinen – hassua, mutta totta. Veikkaan, että tuo olo johtui oman hormonitoiminnan vilkastumisesta.

qlaira-ehkäisy-e-pillerit-hormonit

Jossain vaiheessa kuitenkin pelkillä varmoilla päivillä pelaaminen alkoi tuntua vähän liian riskialttiilta toiminnalta, vaikka oman aikansa sekin keino toimi. Jo tuohon kirjoitukseeni tulivat monet kommentoimaan ja suosittelemaan erilaisia ehkäisymenetelmiä. Koska olin saanut tarpeekseni hormonaalisesta ehkäisystä, aloin taipua kierukan puoleen ehkäisymenetelmänä. Monet sitä suosittelivat, vaikka en ole luonnollisestikaan synnyttänyt kertaakaan elämässäni 🙂 Lähinnä kierukan laitossa inhotti sen laitto ja kaikki ne kauhutarinat, joita olin siitä kuullut. Sen takia viivyttelinkin asian kanssa aika pitkään, mutta kesäkuun puolessa välissä rohkaistuin ja kävin itsekin asentamassa Mirena  -hormonikierukan.

mirena-kierukka-hormonikierukka

Jos nyt jotain voisin sanoa itse kierukan laitosta, niin mua ensinnäkin jännitti ihan hirveästi. Lääkäri koitti rauhoitella mua kaikin keinoin ja mulla oli ihan loppuun asti ohjat käsissä ja tiesin, että voisin ihan milloin vain sanoa, että keskeytetään koko homma. Näin jälkeenpäin ajateltuna jännitin operaatiota ehkä vähän liikaakin, mutta täytyy sanoa, että olihan se ihan kamalaa. Kukaan ei varmasti haluaisi mitään ylimääräistä, no sinne. Ja sitten kun siellä vielä venytellään ja sörkitään, niin voitte ehkä päästä vähän jyvälle, millaisesta toimenpiteestä on kyse. Onneksi operaatiossa oli mukana myös ihana hoitaja, joka piti kädestäni kiinni ja jonka kanssa hengittelimme rauhallisesti (tai ainakin yritin 😀 ).

Kun operaatio oli ohi, tärisin kauttaaltaan ja mut pistettiinkin makaamaan hoitajan huoneeseen. Ennen operaatiota oltiin kehoitettu ottamaan kunnon annos särkylääkettä, joka on lähinnä toimenpiteen jälkeisiin supistuksiin. Supistukset johtuvat siitä, ettei kohtu ole tottunut sinne laitettavaan vierasesineeseen. Ja siltä se todella tuntuikin. Makasin hoitajan pedillä oksennus kurkussa varmaan tunnin ajan lämpöpullot vatsaa ja selkää vasten. Supistukset olivat ihan järkyttäviä. Loppujen lopuksi lähdin hoipertelemaan kotiin ja loppupäivä meni ihan täysin lepäillessä.

Nämä asiat ovat yksilöllisiä, mutta mulle itselleni ensimmäiset viikot tai jopa koko ensimmäinen kuukausi olivat aivan kamalia. Mulla oli todella kovia supistuksia joka ikinen päivä ja särkylääkkeitä meni kyllä ihan urakalla. Supistusten lisäksi oli tietysti myös vuotoja, joita tuli epäsäännöllisesti ainakin kahden kuukauden ajan. Jossain vaiheessa ajattelin jo, että luovutan ja varaan ajan kierukan poistoon. Pikkuhiljaa nuo inhottavat oireet alkoivat vähenemään ja nyt ollaan oltu jo pitkään voiton puolella. Suurena miinuspuolena täytyy kuitenkin sanoa ihon kunto, joka ei ole tällä hetkellä mikään paras mahdollinen. Ihon kunnon huononeminen on ihan selkeästi yhdistettävissä kierukan asentamisen ajankohtaan. Tiedän, että asian kanssa täytyy olla kärsivällinen ja se helpottaa varmasti ajan kanssa, mutta jokainen nainen varmaan ymmärtää täysin, kun sanon, että kyllä ottaa päähän. Tiedän, että täytyisi olla vain onnellinen, että olen selvinnyt ”näinkin vähällä”, mutta silti en voi tälle pienelle ärsytykselle mitään. Itselleni ainakin oikean aknen aikoinaan läpikäyneenä ihon kunto vaikuttaa suoraan itsetuntoon ja omaan hyvään oloon. Sitä toivoo joka päivä, että iho menisi parempaan suuntaan. En aio jäädä täysin tuleen makaamaan, vaan aion hemmotella itseäni seuraavalla viikolla eri keinoin ja yksi niistä on kunnon ihonpuhdistus pitkään aikaan.

Olisi niin ihanaa, jos tämän ehkäisyasiankin voisi hoitaa jotenkin todella kivuttomasti ilman näitä inhottavia sivuoireita, joita melkein jokaisesta ehkäisymuodosta tulee. Itselleni esimerkiksi pillerit ovat täysin pannassa, koska en yksinkertaisesti halua sitä samaa apaattista ja masentavaa itseäni takaisin kaikkine sivuoireineen. Kierukasta vapautuu lääkärin mukaan ainoastaan 15% hormonia verenkiertoon verrattuna pillereihin. Vaikutus on siis melkein täysin paikallinen. Siitä johtuu myös se, että hormonikierukan ei pitäisi aiheuttaa kovin suuria haittavaikutuksia.

Alku hormonikierukan kanssa on ollut aika raskas ja välillä todella raivostuttava ja oikeastaan koko kesä on mennyt sen kanssa säätäessä ja pohtiessa. Voin kuitenkin tämän hetkisellä kokemuksellani suositella sitä ehkäisymuotona ja loppujen lopuksi ei se laittokaan sattunut oikeastaan juurikaan, lähinnä tuntui vain todella inhottavalta. Laitto oli kuitenkin ohi muutamassa minuutissa, joten uskon, että jokainen sen ajan varmasti kestää. Lääkäri sanoikin mulle hyvin, että se on pieni aika siitä, että kierukan vaikutus kestää oikeasti sen 5 vuotta.

Kaikki liittyy kaikkeen ja haluan, että mun kroppa on tottunut täysin tähän uuteen ehkäisymuotoon, ennen kuin lähden uudelle kisadieetille. Myös tässä oli yksi syy siihen, miksi päätin siirtää kisoja ensi vuoteen tämän syksyn sijasta. Dieetti muutoksineen näiden hormonivaihtelujen päälle olisi voinut olla liikaa.

 

Millaisia kokemuksia teillä lukijoilla on? Onko täällä kenties joku muukin, joka pohtii vaikkapa kierukan laittoa? Onko teidän mielestä epäreilua, että me naiset joudumme ”kärsimään” niin paljon näiden ehkäisyasioiden vuoksi?

 

Kommentit (30)
 1. Moi! Naisena olo on kyllä joskus tosi inhottavaa mutta en silti haluaisi mistään hinnasta olla mies! 😉 mullakin on huonoja kokemuksia e-pillereistä, kun söin niitä runsaiden vuotojen ja kovien kipujen takia. Nyt olen lopettanut pillerit ja olo on monin verroin parempi sekä henkisesti että fyysisesti. Tsemppiä kaikki naiset ja ihanaa syksyä! Ootte upeita! <3

  1. pauliinafitworld
   5.9.2015, 12:02

   Moikka! Heh, totta, vaikka kuinka näitä pieniä juttuja on, joista joutuu kärsimään, niin itsekään en kyllä haluaisi olla mies :’D Ihana kuulla, että olet myös saanut helpotuksen oloon pillereiden lopettamisella. Yllättävän paljon ne vaikuttavat ja sen huomaa vasta yleensä lopetuksen jälkeen :/

 2. Moikka! Mulla on myös kierukka, mutta mä valitsin kuparisen juurikin siksi, ettei tarvitsisi mitään hormoneja käyttää. Oon ollut tosi tyytyväinen ja pillereihin verrattuna olo on ihana. Luonnollinen. Mulla on ystäväpiirissä kokoajan yleistynyt kuparikierukka ehkäisynä ja kaikki on olleet tosi tyytyväisiä 🙂 Mietitko itse ollenkaan kuparikierukkaa vaihtoehtona?

  1. pauliinafitworld
   5.9.2015, 12:03

   Ihana kuulla! 🙂 Mäkin voisin oikeastaan sanoa, että olo on suht luonnollinen. Varmasti menee vielä parempaan suuntaan. Mietittiin myös kuparikierukkaa lääkärin kanssa, mutta mulla on taipumusta todella kivuliaisiin ja runsaisiin kuukautisvuotoihin, joten en halunnut ottaa sitä riskiä, että ne palaavat takaisin :/ Muuten kyllä olisin ehdottomasti ottanut kuparikierukan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *