Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Naisellisuutta korostava nainen on bimbo

Olen pohtinut viime aikoina paljon naisellisuutta ja tällä kertaa ulkonäköön liittyviä seikkoja. Puhuin tästä aiheesta tänään Instagramissa ja Snapchatissa ja sain naisilta paljon kommentteja aiheesta. Olen aiemminkin kirjoittanut aihetta sivuuttavasti, jolloin puhuin siitä miten kadulla ei saa enää kulkea rauhassa ja joutuu jatkuvasti pelkäämään ahdistelua. Tämä asia on ongelma varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla. Vanhaan postaukseen pääset tästä.

Miesystäväni oli muutama viikko sitten käymässä Los Angelesissa ja kertoi, että siellä on ihan normaalia, että naiset kävelevät kadulla ilman rintsikoita, jolloin nännit näkyvät paidan läpi. Tyyli yhdistetään usein huppariin tai t-paitaan, hameeseen ja tennareihin. Aloin miettimään, että kuinka usein näen täällä Suomessa jonkun kulkevan ilman rintsikoita, poislukien yökerhot, jossa on se on ”hyväksyttävämpää”.

Syynä siihen on se, että Suomessa samanlainen juttu ei olisi ”hyväksyttävää”. On mielestäni todella surullista, että Suomessa tuntuu yhä edelleen olevan vallalla ajatus, että naiset eivät saa korostaa omaa naisellisuuttaan pukeutumalla tai laittautumalla liikaa. Jos laittaudut, olet automaattisesti tyrkky tai bimbo. 

Naisellisuudenkorostaminen-Hevoskuvaukset
Nännit voi näkyä bodyn läpi kuvauksissa, mutta mitä tapahtuisi tälläisessä vaatteessa yhdistettynä vaikka farkkuihin kadulla?

Yksi kommentoineista naisista ihmetteli sitä, että miten helposti nainen saa täällä tyrkyn maineen, jos käyttää V-aukkoista kauluspaitaa kun samaan aikaan vieressä istuva pienirintainen nainen saa olla vaikka ilman paitaa ja kukaan ei kiinnitä siihen mitään huomiota. Muodissa on tällä hetkellä myös lähes napaan saakka avoinna olevat paidat, joita on yhtä lailla pienirintaisen hyväksyttävämpää käyttää.

Erehdyin eräänä viikonloppuna pukemaan avonaisen paidan ja menin sitten miesystäväni kanssa istuskelemaan baariin yhden juoman ajaksi. Viereisessä pöydässä olevat naiset hihittelivät ja katselivat minua halveksuvasti ihan avoimesti. Annoin asian sillä kertaa olla, mutta on se kumma, että jos poistuu vähänkin näyttävissä vaatteissa kotiovesta ulos, niin tuo katkera arvostelu alkaa samantien. 

Naisellisuudenkorostaminen-Allaseapool-kuvaukset
Viime kesän kuvauksista

Toinen asia on työelämä. Jotkut naiset väittävät, että esimerkiksi johtotehtäviin on turha pyrkiä, jos pukeudut liian naisellisesti. Monille tämä liian naisellinen pukeutuminen tarkoittaa vartaloa myötäilevää hametta, kauluspaitaa ja yli 7 cm korkeita korkokenkiä. Mistä on tullut vallalle käsitys, että nainen ei voisi pukeutua naisellisesti, mutta samalla asiallisesti myös työelämässä? Naisilla on nykyään täysin samat mahdollisuudet pärjätä työelämässä, kuin miehilläkin ja kyllä se on enemmän persoona ja ammattitaito, joita työelämässä arvostetaan.

Olen itse ollut töissä toimistossa, jossa lähes kaikilla naisilla oli mekko/hame ja korkkarit päällä päivittäin. Miehet taas sitten pukeutuivat pukuun asiallisesti, mutta rennosti. Itselläni on jonkin verran lihasta ja naisellisia kohtia on mahdotonta peittää, vaikka pukeutuisin jätesäkkiin. Naisellinen vartalo ei ole estänyt itseäni etenemästä työelämässä ja varsinkin media-alalla, jota itse opiskelen, työskentelee persoonallisia ja näyttäviä ihmisiä. Persoonallisuus näkyy monesti myös pukeutumisessa, joka ei noudata perinteisiä suomalaisia kaavoja. En toki töihin pukisi tissipaitaa tai liian lyhyttä hametta, mutta vapaa-ajalla se ei saisi olla varsinkaan muille ihmisille ongelma. 

Naisellisuudenkorostaminen-Kuvaukset
Kannanotto naisellisuudelle ja siitä nauttimiselle. Kuvaaja: Saara Taussi

Meikkaaminen, hiusten -ja ripsienpidennykset ja muut kauneustoimenpiteet ovat usein naisten keskustelun kohteena. Ripsi -tai hiustenpidennyksiä käyttävät naiset saavat helposti turhamaisen leiman. Auta armias jos olet käynyt kauneusleikkauksessa tai täyttänyt huulia tai juonteita! Olen itse käyttänyt ripsi -ja hiustenpidennyksiä vuosia, tykkään laittaa myös kynsiä, mutta en koe, että se tekisi minusta yhtään vähemmän älykkäämmän. 

Itse nautin omasta naisellisuudesta ja siitä, että voin laittaa itselleni pitkät hiukset ja meikata päivittäin. Meikkaaminen on yksi harrastus ja kyllä omien hyvien puolien korostaminen piristää! Se, että meikkaa, ei automaattisesti tarkoita, että naisella on huono itsetunto. Itsekin meikkaan välillä enemmän ja välillä vähemmän ja tunnen oloni yhtä varmaksi molempien kohdalla. 

Mielestäni on surullista, että naiset joutuvat kokemaan ahdistusta siitä, että kävelevät kesämekossa kadulla. Viime kesänä kotini lähellä oli rakennustyömaa, jonka ohi jouduin kulkemaan päivittäin. Ei ollut päivää, jolloin en olisi saanut osakseni huutelua, maiskuttelua ja pervoa huutelua työmaan miehiltä. Ystävääni on tultu koskettelemaan keskellä päivää, vaikka päällä oli suht peittävät vaatteet. Tässäkin naisellinen vartalo on ”antanut oikeuden” tulla koskettelemaan tuntematonta ihmistä. Haluaisin pukeutua naisellisemmin, mutta rehellisesti sanottuna tunnen turvallisuuteni uhatuksi, mitä paljastavammat vaatteet ovat päällä.

Naisellisuudenkorostaminen.kesamekot
Kesä, mekot ja korkkarit

Olen aina ihaillut 50 -luvun tyyliä, jossa naiset pukeutuivat naisellisesti ja miehet miehekkäästi. Hiukset olivat laitettu nätisti ja asukokonaisuus mietitty tarkkaan. Jos saisin joskus matkustaa ajassa taaksepäin niin matkustaisin ehdottomasti 50 -luvulle! Yksi vuosisatojen idoleistani on Marilyn Monroe, joka uskalsi rohkeasti korostaa omaa naisellisuuttaan ja nousikin sitten kaikkien tuntemaksi ”seksisymboliksi”, vaikka kyllä tuon maineen takana on paljon muutakin hyvää, kuten iloisuutta, empaattisuutta, kunnianhimoa ja tyttömäisyyttä, jotka myös itseeni vetoavat. 

Marilynmonroe-Naisellisuudenkorostaminen

Luulemme täällä Suomessa olevamme niin avoimia ja hyväksyviä, mutta itse olen sitä mieltä, että se on kaukana totuudesta. Esimerkiksi Lontoossa, jossa olin reissussa viime viikolla, näin kadulla monia naisellisesti pukeutuvia naisia, jotka kävelivät korkokengissä selvästi itsevarmana ja ylpeänä siitä, mitä ovat.

Olimme eräässä konferenssissa, johon olin pukeutunut hameeseen, kauluspaitaan ja korkkareihin ja eräs tummaihoinen nainen tuli kehumaan, että miten upealta ja itsevarmalta näytin, kun kävelin pitkin messuja. Nainen nimitti kävelyä power walkiksi ja täytyy sanoa, että tuo oli mahtavin kommentti, jonka olen koskaan kuullut toiselta naiselta. Arvostan todella paljon tummaihoisten naisten temperamenttista luonnetta ja tuo kehu todellakin kosketti ja syvältä! Miksei Suomessakin voitaisi kehua toisiamme enemmän? Esimerkiksi miehet harrastavat vähemmän kuppikuntaisuutta, josta mielestäni myös meidän naisten tulisi ottaa mallia. 

Lonto-Konferenssi-bisnestyyli
Lontoon konferenssin asu.

Ulkomailla on jotenkin niin helppo hengittää ja olla vapaasti sitä, mitä on. Siinä on yksi syy, miksi suunnittelen joskus muuttavani ulkomaille ainakin osaksi vuodesta. 

Mitä ajatuksia lukijoilla herää tästä aiheesta?

Kerroin edellisessä postauksessa mielipiteeni Body Positivity aatteesta.

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentit (19)

 1. Mia

  Pienirintainen nainen vieressä ilman paitaa ja kukaan ei huomaa? 😀 Tälläistä tuskin koskaan on tapahtunut ja jos tapahtuisi, varmasti se huomattaisiin. Itselläni on pienet rinnat mut en kyllä silti ilman paitaa kehtaisi olla xD

  • pauliinafitworld

   Tämä on tottakai kärjistetty esimerkki, mutta kyllä isorintainen nainen saa helpommin tyrkyn maineen, jos rinnat ovat esillä 🙂

 2. Jnn

  Mitä naisellisuus mielestäsi on? Tai millainen on naisellinen vartalo?

  • pauliinafitworld

   Tässä tekstissä jo kuvailin muutamia asioita, jotka ovat mielestäni naisellisia. Naisellisesta vartalosta on vaikea sanoa yhtä esimerkkiä koska niitä voi olla niin monenlaisia

 3. Mariem

  Jes mikä teksti! Täyttä asiaa ja hyvin perusteltu. Niin kuin sanoit ääripäät on erikseen, jos baarissa on umpihumalassa ja stringit vilkkuu ja roikkuu miehen käsipuolessa, voi siinä vaiheessa ehkä puhua itsensä liiallisesta esiin tuomisesta. Tai hautajasiin ei ole asialiista pukea kirkuvan punaista minimekkoa, jonka kaula-aukosta näkyy napakoru. Sulla on mahtava vartalo, toivottavasti et ikinä peittele sitä. Lontoon konferenssi asu on tyylikäs, ei missään nimessä huomionhakuinen. Bring it on babe! 🙂

  • pauliinafitworld

   Kiitos! 🙂
   Juuri näin, loistavia esimerkkejä. Oi kiitos paljon. Täytyy myöntää, että joskus tulee peiteltyä sen takia, että saa osakseen arvostelua, joskus on päiviä kun ei vain jaksa. Mutta ehkäpä sitä täytyy vaan olla vielä hitusen vahvempi ja olla rohkeasti sitä mitä on 😉

 4. Suvi

  Täysin samaa mieltä täälläkin! Itekkin tehny aika kovan työn että oma keho näyttää siltä miltä se tällä hetkellä näyttää ja miellyttää omaakin silmää, mutta sitten kun olisi kiva pukeutua vaatteisiin jotka sitä imartelee niin alkaa just empiä koska pelkää leimautuvansa tyrkyksi ja noh, jopa yksinkertaiseksi ja/tai vähä-älyiseksi 😀 Ja nyt kun ton kirjotti niin kuinka typerältä se kuulostaakaan, mut niin se vaan on!

  • pauliinafitworld

   Älä muuta sano, miten typerältä se kuulostaakaan, mutta niin totta se on.

 5. Ella

  Pointtina kirjoittajalla on varmaan ollut se, minkä olen itsekin huomannut. Kun isorintainen nainen laittaa tiukan tai avonaisen paidan päälle, hän on automaattisesti tyrkky seksipommi. Kun pienirintainen nainen tekee saman, se on vain tyylikästä ja/tai söpöä (voi toki olla seksikästäkin, mutta ei tyrkkyä).
  Naisellisuus taas käsitteenä. Se voi olla stereotyyppisen upea kroppa (niin kuin kirjoittajalla), mutta se ei automaattisesti tarkoita minulle ainakaan naisellisuutta. Naiseus tulee jostain paljon syvemmältä meidän sisältä, ja jokaisen tulisi löytää se naisellisuus ja miettiä mikä OMALLA kohdalla tarkoittaa naisellisuutta. Se ei ole kaikille mekot ja korkkarit, jollekin se voi olla isot tunikat, lyhyt tukka tai ihan mitä vain. Se hehku mikä joistain naisellisuuden ytimen löytäneistä naisista huokuu on jotain mielettömän kaunista:) . Ennenkaikkea naisellisuus on asenne ja oman tyylin löytämistä :).
  Olen itsekin huomannut että täällä suomessa katsotaan kieroon jos pukeutuu supertyylikkäästi tai naisellisesti. Toisaalta siinä kysytään sitä henkistä munaa; miksi mua pitäisi kiinnostaa jos joku pahoittaa mielensä pukeutumisestani? Kateus täytyy ansaita.

  • pauliinafitworld

   Juuri näin ja tätä juuri esimerkillä hain verratessani iso- ja pienirintaisia naisia.
   Olen samaa mieltä, että naisellisuus on jokaisessa itsessään sisällä ja koostuu niin paljon muistakin, kuin ulkoisista seikoista. Se on varmasti jopa koko elämän pituinen prosessi ja voi muuttaa matkan varrella muotoaan.
   Se on just noin, pitäisi olla vain vahvempi ja uskaltaa kantaa itsensä juuri sellaisena kun on, arvosteluista huolimatta!

 6. A.R.

  Kaunis ajatus, että naisilla olisi saman mahdollisuudet pärjätä työelämässä kuin miehillä mutta se ei valitettavasti ole totta. Näin ehkä on jollain hyvin naisvaltaisella alalla (kuten esimerkkisi media-alalla) mutta esimerkiksi teollisuudessa ei. Vaikka lainsäädäntö onkin tullut avuksi syrjinnän kieltämisessä, varsinkaan nuoria naisia ei edelleenkään palkata tärkeisiin tehtäviin sen pelossa, että kohta tuo jää kuitenkin äitiyslomalle. Naisilta kysellään työhaastatteluissa perheen ja työn yhdistämisestä, kun saman ikäiset miehet saavat pelkät vanhemmuuden edut mutta eivät haittoja, eikä heidän isyysvapaasuunnitelmiaan pidetä esteenä työnteolle. Lakimuutos tasa-arvoiseen vanhemmuuteen ei mennyt läpi.
  Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi siitä, että on väärin ajatella, että feminiinisyys=typeryys. Yhteiskuntamme on sairas siinä asiassa. Naisten ei pitäisi joutua peittelemään naisellisuuttaan sen pelossa, että se vaikeuttaa uraan. Näin kuitenkin on, valitettavan monessa paikassa. Olen iloinen puolestasi, jos et ole sitä joutunut kohtaamaan. Minä kohtaan sitä jatkuvasti, vaikka en edes pukeudu erityisen naisellisesti.

  • pauliinafitworld

   Olet aivan oikeassa, tämä on vieläkin meillä Suomessa ongelma. Olen tosiaan ollut töissä sellaisilla aloilla, joissa naisten asema on yleensä yhtä arvokas (matkailu, liike-elämä, asiakaspalvelutyöt jne.) Todella harmillista kuulla, että täällä Suomessa joutuu edelleen noin voimakkaasti eriarvoiseen asemaan!
   Hyvin sanottu, tämä yhteiskunta todella on sairas tässä asiassa. Tasa-arvoinen maa, joopa joo.

 7. Suvi

  Tässä jälleen syy miksi rakastan espanjan maita. Sielä kaduilla näkee kaiken kokoisia naisia, itsevarmoja ja näyttäviä! Kesällä on hyvä jos uskallan maximekon laittaa täällä Suomessa.

 8. maukkis

  No, 50-luvulla nainen ei voinut mennä yksin ravintolaan. Kun nainen meni naimisiin, oletettiin, että hänestä tulee kotirouva ja hän luopuu työpaikastaan. Naiset käyttivät korsetteja ja sukkanauhaliivejä. Paljain säärin ei saanut esiintyä. Nainen johtajan paikalla oli aivan utopiaa. Useimpien naisten elämä oli sidoksissa miehiin. En ehkä ihannoisi 50-luvua. Katso vaikka 50-luvun mainoksia, kaukana tasa-arvosta.
  Itse oihmettelen nuoria nykynaisia Suomessa : paksu pakkeli, hiustenpidennykset, silikonirinnat, tekoripset ja tekokynnet… tuntuu, etta se luonnollinen naiseus on todella kadoksissa. En ole itse koskaan päässyt urallani eteenpäin ulkonäon perusteella, vaan kykyjen ja taitojen. Toisaalta, jokainen tyylillään. Ihmettelen vain mistä tämä nykyinen ihanne tulee, somesta varmaan. Ja kyllä, pidän itse meikkaamisesta, vaatteista ja hyvien puolieni korostamisesta, mutta tekokynnet, ripset ja pidennykset eivät ole itselleni tarpeellisia.

 9. Ellu

  Moi! Osittain olen samaa mieltä kirjoituksesi kanssa: naisilla kuuluisi olla oikeus pukeutua enemmän miten haluaa! Kuitenkin myös kyseenalaistin joitain sanavalintojasi. Erityisesti tummaihoiset ja temperamentti särähti korvaan.
  Mietin tässä lisäksi paria mielenkiintoista juttua. Useissa maissa joissa naiset pukeutuvat todella naisellisesti, myös heidän asemansa on huonompi (esim. jenkit, lattarit). Sitten taas toisaalta Suomessakin meikataan tosi paljon ja laittaudutaan. Asuin puoli vuotta Etelä-Saksassa, ja Suomi alkoi tuntua kuin miniamerikalta tyyleineen, kauppoineen ja ruokineen. Saksassa oltiin enemmän kuin stereotyyppiset ranskattaret. Pukeuduttiin tyylikkäästi ja meikattiin hillitysti.

 10. Lukijasi

  ”Erehdyin eräänä viikonloppuna pukemaan avonaisen paidan ja menin sitten miesystäväni kanssa istuskelemaan baariin yhden juoman ajaksi. Viereisessä pöydässä olevat naiset hihittelivät ja katselivat minua halveksuvasti ihan avoimesti. ”
  Pauliina, tuo hihittely yms. on yleensä kateutta. Näyttävä ihminen saa aikaan kateutta ja se kateus purkautuun yleensä miten milloinkin. Miehillä se saattaa olla homottelua yms.

 11. Elli

  Ei, kaikki arvostelu ei ole kateutta. Itse asiassa hyvin harvoin on.
  Tökerön huonoa käytöstä on sen sijaan hihitellä kenenkään ulkonäölle.
  Täällä raukoilla rajoilla on perinteisesti ollut niin karua, että on pitänyt valita panostaako johonkin järkevään vai ulkonäköön. Se on sitten jäänyt vähän päälle vielä nykyisiinkin aikoihin, jolloin voisi hyvin yhdistää pienen turhamaisuuden ja esim opiskelun ja työnteon.

 12. S

  Yks päivä nainen ketä en tunne oli haukkunu mua ärsyttäväksi tyrkyksi ( yhteiselle miespuoliselle kaverille) Jotenki itselle tuli tosi paha mieli koko jutusta. Olen 20 vuotias nuori nainen pukeudun normaalisti/naisellisesti.En tiedä oliko tää nainen kateellinen vai muuten vaan ilkeä. Pitää vaan yrittää ne ilkeät unohtaa kommentit/ihmiset
  Kiva postaus muuten ja jokaisen tulisi saada pukeutua oman tyylin mukaan!

  • pauliinafitworld

   Onpa ilkeää käytöstä. Ilmeisesti jokin häntä ärsyttää, kun pitää mennä haukkumaan ja vieläpä miespuoliselle kaverille. Näin se on, että täytyy vain yrittää unohtaa nuo ilkeät kommentit. Kiitos! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.