Naisellisuutta korostava nainen on bimbo

Olen pohtinut viime aikoina paljon naisellisuutta ja tällä kertaa ulkonäköön liittyviä seikkoja. Puhuin tästä aiheesta tänään Instagramissa ja Snapchatissa ja sain naisilta paljon kommentteja aiheesta. Olen aiemminkin kirjoittanut aihetta sivuuttavasti, jolloin puhuin siitä miten kadulla ei saa enää kulkea rauhassa ja joutuu jatkuvasti pelkäämään ahdistelua. Tämä asia on ongelma varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla. Vanhaan postaukseen pääset tästä.

Miesystäväni oli muutama viikko sitten käymässä Los Angelesissa ja kertoi, että siellä on ihan normaalia, että naiset kävelevät kadulla ilman rintsikoita, jolloin nännit näkyvät paidan läpi. Tyyli yhdistetään usein huppariin tai t-paitaan, hameeseen ja tennareihin. Aloin miettimään, että kuinka usein näen täällä Suomessa jonkun kulkevan ilman rintsikoita, poislukien yökerhot, jossa on se on ”hyväksyttävämpää”.

Syynä siihen on se, että Suomessa samanlainen juttu ei olisi ”hyväksyttävää”. On mielestäni todella surullista, että Suomessa tuntuu yhä edelleen olevan vallalla ajatus, että naiset eivät saa korostaa omaa naisellisuuttaan pukeutumalla tai laittautumalla liikaa. Jos laittaudut, olet automaattisesti tyrkky tai bimbo. 

Naisellisuudenkorostaminen-Hevoskuvaukset
Nännit voi näkyä bodyn läpi kuvauksissa, mutta mitä tapahtuisi tälläisessä vaatteessa yhdistettynä vaikka farkkuihin kadulla?

Yksi kommentoineista naisista ihmetteli sitä, että miten helposti nainen saa täällä tyrkyn maineen, jos käyttää V-aukkoista kauluspaitaa kun samaan aikaan vieressä istuva pienirintainen nainen saa olla vaikka ilman paitaa ja kukaan ei kiinnitä siihen mitään huomiota. Muodissa on tällä hetkellä myös lähes napaan saakka avoinna olevat paidat, joita on yhtä lailla pienirintaisen hyväksyttävämpää käyttää.

Erehdyin eräänä viikonloppuna pukemaan avonaisen paidan ja menin sitten miesystäväni kanssa istuskelemaan baariin yhden juoman ajaksi. Viereisessä pöydässä olevat naiset hihittelivät ja katselivat minua halveksuvasti ihan avoimesti. Annoin asian sillä kertaa olla, mutta on se kumma, että jos poistuu vähänkin näyttävissä vaatteissa kotiovesta ulos, niin tuo katkera arvostelu alkaa samantien. 

Naisellisuudenkorostaminen-Allaseapool-kuvaukset
Viime kesän kuvauksista

Toinen asia on työelämä. Jotkut naiset väittävät, että esimerkiksi johtotehtäviin on turha pyrkiä, jos pukeudut liian naisellisesti. Monille tämä liian naisellinen pukeutuminen tarkoittaa vartaloa myötäilevää hametta, kauluspaitaa ja yli 7 cm korkeita korkokenkiä. Mistä on tullut vallalle käsitys, että nainen ei voisi pukeutua naisellisesti, mutta samalla asiallisesti myös työelämässä? Naisilla on nykyään täysin samat mahdollisuudet pärjätä työelämässä, kuin miehilläkin ja kyllä se on enemmän persoona ja ammattitaito, joita työelämässä arvostetaan.

Olen itse ollut töissä toimistossa, jossa lähes kaikilla naisilla oli mekko/hame ja korkkarit päällä päivittäin. Miehet taas sitten pukeutuivat pukuun asiallisesti, mutta rennosti. Itselläni on jonkin verran lihasta ja naisellisia kohtia on mahdotonta peittää, vaikka pukeutuisin jätesäkkiin. Naisellinen vartalo ei ole estänyt itseäni etenemästä työelämässä ja varsinkin media-alalla, jota itse opiskelen, työskentelee persoonallisia ja näyttäviä ihmisiä. Persoonallisuus näkyy monesti myös pukeutumisessa, joka ei noudata perinteisiä suomalaisia kaavoja. En toki töihin pukisi tissipaitaa tai liian lyhyttä hametta, mutta vapaa-ajalla se ei saisi olla varsinkaan muille ihmisille ongelma. 

Naisellisuudenkorostaminen-Kuvaukset
Kannanotto naisellisuudelle ja siitä nauttimiselle. Kuvaaja: Saara Taussi

Meikkaaminen, hiusten -ja ripsienpidennykset ja muut kauneustoimenpiteet ovat usein naisten keskustelun kohteena. Ripsi -tai hiustenpidennyksiä käyttävät naiset saavat helposti turhamaisen leiman. Auta armias jos olet käynyt kauneusleikkauksessa tai täyttänyt huulia tai juonteita! Olen itse käyttänyt ripsi -ja hiustenpidennyksiä vuosia, tykkään laittaa myös kynsiä, mutta en koe, että se tekisi minusta yhtään vähemmän älykkäämmän. 

Itse nautin omasta naisellisuudesta ja siitä, että voin laittaa itselleni pitkät hiukset ja meikata päivittäin. Meikkaaminen on yksi harrastus ja kyllä omien hyvien puolien korostaminen piristää! Se, että meikkaa, ei automaattisesti tarkoita, että naisella on huono itsetunto. Itsekin meikkaan välillä enemmän ja välillä vähemmän ja tunnen oloni yhtä varmaksi molempien kohdalla. 

Mielestäni on surullista, että naiset joutuvat kokemaan ahdistusta siitä, että kävelevät kesämekossa kadulla. Viime kesänä kotini lähellä oli rakennustyömaa, jonka ohi jouduin kulkemaan päivittäin. Ei ollut päivää, jolloin en olisi saanut osakseni huutelua, maiskuttelua ja pervoa huutelua työmaan miehiltä. Ystävääni on tultu koskettelemaan keskellä päivää, vaikka päällä oli suht peittävät vaatteet. Tässäkin naisellinen vartalo on ”antanut oikeuden” tulla koskettelemaan tuntematonta ihmistä. Haluaisin pukeutua naisellisemmin, mutta rehellisesti sanottuna tunnen turvallisuuteni uhatuksi, mitä paljastavammat vaatteet ovat päällä.

Naisellisuudenkorostaminen.kesamekot
Kesä, mekot ja korkkarit

Olen aina ihaillut 50 -luvun tyyliä, jossa naiset pukeutuivat naisellisesti ja miehet miehekkäästi. Hiukset olivat laitettu nätisti ja asukokonaisuus mietitty tarkkaan. Jos saisin joskus matkustaa ajassa taaksepäin niin matkustaisin ehdottomasti 50 -luvulle! Yksi vuosisatojen idoleistani on Marilyn Monroe, joka uskalsi rohkeasti korostaa omaa naisellisuuttaan ja nousikin sitten kaikkien tuntemaksi ”seksisymboliksi”, vaikka kyllä tuon maineen takana on paljon muutakin hyvää, kuten iloisuutta, empaattisuutta, kunnianhimoa ja tyttömäisyyttä, jotka myös itseeni vetoavat. 

Marilynmonroe-Naisellisuudenkorostaminen

Luulemme täällä Suomessa olevamme niin avoimia ja hyväksyviä, mutta itse olen sitä mieltä, että se on kaukana totuudesta. Esimerkiksi Lontoossa, jossa olin reissussa viime viikolla, näin kadulla monia naisellisesti pukeutuvia naisia, jotka kävelivät korkokengissä selvästi itsevarmana ja ylpeänä siitä, mitä ovat.

Olimme eräässä konferenssissa, johon olin pukeutunut hameeseen, kauluspaitaan ja korkkareihin ja eräs tummaihoinen nainen tuli kehumaan, että miten upealta ja itsevarmalta näytin, kun kävelin pitkin messuja. Nainen nimitti kävelyä power walkiksi ja täytyy sanoa, että tuo oli mahtavin kommentti, jonka olen koskaan kuullut toiselta naiselta. Arvostan todella paljon tummaihoisten naisten temperamenttista luonnetta ja tuo kehu todellakin kosketti ja syvältä! Miksei Suomessakin voitaisi kehua toisiamme enemmän? Esimerkiksi miehet harrastavat vähemmän kuppikuntaisuutta, josta mielestäni myös meidän naisten tulisi ottaa mallia. 

 

 

Lonto-Konferenssi-bisnestyyli
Lontoon konferenssin asu.

Ulkomailla on jotenkin niin helppo hengittää ja olla vapaasti sitä, mitä on. Siinä on yksi syy, miksi suunnittelen joskus muuttavani ulkomaille ainakin osaksi vuodesta. 

Mitä ajatuksia lukijoilla herää tästä aiheesta?

Kerroin edellisessä postauksessa mielipiteeni Body Positivity aatteesta.

 

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentit (19)
 1. Pienirintainen nainen vieressä ilman paitaa ja kukaan ei huomaa? 😀 Tälläistä tuskin koskaan on tapahtunut ja jos tapahtuisi, varmasti se huomattaisiin. Itselläni on pienet rinnat mut en kyllä silti ilman paitaa kehtaisi olla xD

  1. pauliinafitworld
   18.2.2018, 11:17

   Tämä on tottakai kärjistetty esimerkki, mutta kyllä isorintainen nainen saa helpommin tyrkyn maineen, jos rinnat ovat esillä 🙂

 2. Mitä naisellisuus mielestäsi on? Tai millainen on naisellinen vartalo?

  1. pauliinafitworld
   18.2.2018, 11:18

   Tässä tekstissä jo kuvailin muutamia asioita, jotka ovat mielestäni naisellisia. Naisellisesta vartalosta on vaikea sanoa yhtä esimerkkiä koska niitä voi olla niin monenlaisia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *