Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Muutama sana parisuhdeväkivallasta

Törmäsin eilen Amnesty Internationalin ja Ensi-ja turvakotien liiton Naistenviikko kampanjaan, jossa tavoitteena on, että Suomi ei ole enää Euroopan toiseksi vaarallisin maa naisille.

Kampanja taistelee naisen oikeuksien puolesta ja näkee tulevaisuuden, jossa yksikään nainen ei kuole, eikä joudu raistatuksi parisuhdeväkivallan seurauksena sekä jossa seksuaalinen häirintä on historiaa ja turvakoteja on riittävästi.

Kampanjan mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen suurimmista ihmisoikeusongelmista.

”Joka kolmas suomalaisnainen on joutunut kumppaninsa pahoinpitelemäksi ja arviolta 50 000 suomalaisnaista kokee seksuaalista väkivaltaa vuosittain. Viime vuonna 12 naista kuoli lähisuhdeväkivallan seurauksena”. Kuulostaa todella hurjalta, mutta surullista ja totta, että tämä on se tilanne, jossa elämme. 

Parisuhdevakivalta-Narsisti-amnesty

Tyttö sinä olet vahva blogin Minna kirjoitti juuri pysäyttävän kirjoituksen Paha sai palkkansa, jossa Minna kertoo ex-kumppanista, joka vainosi häntä eron jälkeen. On mielestäni todella rohkeaa kirjoittaa tästä aiheesta, koska tiedän sen myös omalta kohdalta, että niin moni on hiljaa tästä aiheesta ja joissain tapauksissa liian pitkään. 

Mulla on myös itselläni vuosien takaa kokemus parisuhdeväkivallasta ja se on jättänyt minuun ikuiset jäljet. Luulen, että yksi suurimmista syistä naisten hiljaisuuteen on se, että omaa tilannetta hävetään ja pelätään yhteiskunnan reaktiota. Pelätään, että uhri leimataan heikoksi, typeräksi ja huonoksi. Niin minäkin ajattelin silloin, kun tilanne oli päällä. Tilannetta ei yhtään helpota se, että väkivaltainen ihminen on usein lahjakas myös sosiaalisesti ja moni ulkopuolinen ei millään voisi uskoa, että kumppanisi on väkivaltainen, koska väkivalta tapahtuu yleensä suljettujen ovien sisällä. 

Parisuhdevakivalta.narsismi.miteneroon

Olin suhteessa melkein kolme vuotta. Yritin kamppailla suhteesta pois monesti siinä onnistumatta, vaikka tunsin siitä vihaa itseäni kohtaan. En olisi selvinnyt tilanteesta ilman ystäviä ja sanon vielä, että rohkeita ystäviä, jotka uskalsivat sanoa minulle suoraan, että tilanteeni ei ole normaali. Turrumme helposti elämään, jota elämme ja alamme ajatella, että tämä on ihan normaalia. Et tiedä paremmasta ja toinen on saanut itsetuntosi niin alas, että ajattele edes ansaitsevasi mitään parempaa.

Toinen iso asia oli, että pääsin hetkeksi Helsingin Turvakotiin. En ikinä unohda miten kauniisti he ottivat minut siellä vastaan. Pääsin heti juttelemaan hoitajan kanssa ja minulle tarjottiin koti ja turvaa. Naistenviikko kampanja haluaa, että turvakoteja ja mahdollisuuksia paeta tilanteesta on monia ja olen ehdottomasti samaa mieltä, että turvakotien riittävään määrään täytyy tulevaisuudessa panostaa. 

Kärsin pitkään pahoista post-traumaattisista oireista ja kävin terapiassa puolen vuoden ajan käsittelemässä omia tunteita. Mikään ei ole koskaan ollut niin hienoa kuin tajuta, että tässä maailmassa on värejä, iloa ja onnea. Eikä tarvinnut enää joka päivä pelätä omassa kodissa. Oman asunnon hankkiminen oli iso juttu ja se auttoi pääsemään jaloilleen. Tein muuton salaa ystävän avulla ja siitä alkoi uusi elämä, hitaasti, mutta varmasti. 

Parisuhdevakivalta-Amnesty-naistenviikko

Nyt kun vuosien jälkeen muistelen tuota aikaa, on vaikea kuvitella, että olen ollut siinä tilanteessa. Silloin tuntui, että se tuska ei koskaan helpota. Enkä todellakaan häpeä sitä, että olen käynyt tuon elämänvaiheen läpi. Olen ymmärtänyt, että on ainoastaan hieno asia, että kykenen tuntemaan ja rakastamaan täysillä.

Nykyään rakastan myös itseäni ja suojen itseäni kuluttavilta ihmisiltä. Vaikka vuodet ovat opettaneet, että maailmassa on paljon pahaa, on ensimmäinen näkemäni kuva maailmasta positiivinen. Olen ymmärtänyt, että kaikkeen ei voi vaikuttaa ja jotkut ihmiset eivät vain muutu. Ja myös sen, että minun ei edes tarvitse ymmärtää mieleltään sairaita ihmisiä, he eivät ole henkisesti samalla tasolla kanssani. Minusta on kasvanut vahva ja omia puolia pitävä nainen. Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä ja opettavainen. Toivottavasti moni muukin uskaltaa ottaa ratkaisevan askelen kohti uutta elämää.

Edellisessä postauksessa: Miltä kunto näyttää 3 viikon sairastelun jälkeen?

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.