Miten vahvistaa itsetuntoa?

On paljon helpompi puhua asioista, joista on omakohtaista kokemusta ja itsetunto on sellainen asia, josta mulla on paljonkin sanottavaa. Olen päässyt keskustelemaan tästä aiheesta paljon Fitness for Dummies -seminaarien johdosta, jossa yhtenä isona aiheena on itsetunto. Aihe herättää todella paljon keskustelua ja tunteita – varsinkin nuorissa naisissa. Itsetunto koskee toki meitä kaikkia, mutta näen erityisen tärkeäksi vahvistaa sitä nuorilla naisilla, koska yhteiskunnan paineet ovat ihan valtavat. 

Olen myös itse kärsinyt heikosta itsetunnosta ja siihen on vaikuttanut monta eri tekijää. Eniten itsetuntoon on vaikuttanut lapsuus ja sen kokemukset, ihmissuhteet ja parisuhde sekä ikä. Olen toisaalta harmissani siitä, että en ole saanut nauttia nuorena naisena niin vahvasta itsetunnosta, mitä se olisi voinut olla, jos asiat olisivat menneet toisin. Olen tavallaan joutunut rakentamaan oman itsetuntoni kokonaan alusta.

itsetunto

Olin vuosia sitten väkivaltaisessa parisuhteessa, johon ajauduin tilanteessa, jossa itsetuntoni -ja tuntemukseni ei ollut vielä niin vahva. Tämä ihminen pystyi manipuloimaan minut täysin omiin pauloihinsa ja tuon suhteen jälkeen itsetunnostani oli jäljellä vain muutama ripe. Tämä henkilö imi minusta kaiken energian ja kesti todella kauan, että pääsin irti tuosta suhteesta. Nyt se on onneksi ollut jo monta vuotta historiaa, mutta nuo jäljet ja opit eivät lähde mielestä koskaan.

Yksi suuri vaikuttava tekijä itsetuntoon onkin ihmiset, joiden kanssa vietät eniten aikaa. Ne voivat joko vahvistaa tai heikentää itsetuntoasi.

Jos joku ihminen saa sinut voimaan pahoin, voit olla varma, että se vaikuttaa myös itsetuntoosi. Tämän aiheen kautta tullaan itsekunnioitukseen, jossa on myös itselläni ollut aikoinaan puutteita. En ole osannut sanoa ei ja tuo taito on täytynyt opetella vuosien aikana. Nykyään kunnioitan itseäni, enkä suostu asioihin, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä. 

Lapsuudella on iso vaikutus myös aikuiseen ihmiseen. Jos on saanut lapsena vahvan naisen mallin, on todennäköisesti itsekin aikuisena vahvempi, osaa tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet sekä ei lannistu vastoinkäymisistä. Joskus tuota mallia ei ole ollut ja itsetunnon rakentaminen on silloin vaikeampaa, mutta ei mahdotonta. 

itsetunto
Itsetunnon eteen pitää tehdä töitä

Olen huomannut, että moni nainen puhuu itselleen rumasti. Moni nainen ajattelee myös ihan liikaa sitä, mitä muut naiset tai ihmiset heistä ajattelevat, eivätkä uskalla sen vuoksi loistaa niin täysiä, kun oikeasti voisivat. Näen usein kadulla naisia pää painuksissa, koska pelätään muiden reaktiota. Mielestäni se on väärin ja surullista. Jokaisen pitäisi uskaltaa olla juuri sellainen kuin on enkä nyt tarkoita tällä pelkkiä naisellisia avuja, kun joku nyt tietysti taas haluaa asian niin ajatella kun kirjoittajana olen minä. 

Olen aikoinani puhunut itselleni rumasti, mutta en tee sitä enää. Jos huomaan ruman lauseen tulevan mieleeni, tartun siihen ja pyrin muuttamaan sen positiiviseksi. Sanon mieluummin itselleni, että pystyn ja olen kykeneväinen tekemään asioita sekä kelpaan juuri tälläisenä kuin olen.

Jos mietitään vaikka parisuhdetta ja sinusta tuntuu, että et kelpaa toiselle ihmiselle juuri sellaisena kuin olet, niin silloin olet väärän ihmisen kanssa.

Ihminen, joka oikeasti rakastaa sinua täydestä sydämestään, hyväksyy sinut kaikkine puutteinesi. 

Vaikka olen vielä nuori, niin ikä on myös tuonut varmuutta. Nyt osaan katsoa nuorempaa itseäni erilaisin silmin ja ymmärrän monia asioita eri tavalla kuin silloin. Nyt en yhtään ihmettele, kun kuulen keski-ikäisiltä naisilta, että he ovat onnellisimmillaan, koska elämä vain parhaimmillaan paranee mitä enemmän ikää tulee, jos siis osaa puhua itselleen kauniisti ja on valmis kehittämään itseään jatkuvasti. Onnellisuuteen vaikuttaa toki moni muukin asia, kuin itsetunto, mutta iän tuomalla varmuudella on siihen suuri vaikutus. 

Aion kirjoittaa tästä aiheesta varmasti vielä lisää ja olisi mielenkiintoista kuulla lukijoideni kommentteja aiheesta. Koen, että tästä aiheesta pitäisi keskustella enemmänkin ja miettiä, että mikä saa meidät naiset puhumaan itsellemme näin. Pahimmillaan se vaikuttaa myös kaikkiin ympärillä oleviin ihmisiin ja silloin ei kukaan enää voi hyvin. 

itsetunto vahvistaminen

Miltä kuulostaisi päästä kuntoon etävalmennuksessa, jossa sinut otetaan yksilöllisesti huomioon? Tsekkaa edellinen postaus, jossa kerroin etävalmennuksistani.

 

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

 

Kommentit (1)
  1. Tiedän tasan tarkkaan mistä puhut, kun joutuu nuorena naisena rakentamaan itsetuntonsa oikeastaan nollista. Olen itsekin ollut väkivaltaisessa suhteessa ja siitä nouseminen oli todella todella vaikeaa. Väkivaltaisuudessa on juuri monesti se takana, että manipulointi on niin vahvaa, että luulet ettet ole mitään ilman toistai ihmistä. Se hyvä puoli mikä siinä on, jos siitä selviää on se, että itsetunto on tuplasti vahvempi sen jälkeen kunhan siitä paranee <3
    Aihe on todella tärkeä ja toivoisin, että sitä käsiteltäisiin enemmän. Onneksi olet edesauttamassa tätä asiaa seminaarien ja kirjoitusten puolesta! Ja valmennustesi osalta myös. Ihmisen henkinen puoli on niin tärkeä että välillä tuntuu, että se unohtuu ulkoisten seikkojen mennessä ohi 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *