Milloin ihmisistä tuli niin sairaita?

Luin tällä viikolla jutun nettikiusatusta Riikasta, joka oli haastanut kiusaajansa oikeuteen. Juttu löytyy täältä.

Mitä pidemmälle luin juttua, sitä enemmän aloin voimaan pahoin. Riikkaa kiusattiin netissä ensin yhden ihmisen voimin, jonka jälkeen mukaan alkoi liittyä yhä enemmän ihmisiä. Riikkaa haukuttiin henkilökohtaisesti viesteillä ja ryhmiin perustettiin jopa julkaisuja, joissa yhdessä haukuttiin Riikkaa. Alla on muutama kuva viesteistä, joita Riikka sai kiusaamisen aikana. 

Nettikiusaaminen.kiusaaminen.riikka.some_

 

Nettikiusaaminen.riikka.some_
Kuvat otettu Kodin Kuvalehden jutusta

Riikan kiusaaja tuomittiin kunnianloukkaukseen, 20 päiväsakkoon ja 1000 euron korvaukseen. Tuomio ei kuitenkaan lopettanut kiusaamista vaan päinvastoin, kiusaajat jatkoivat sanomalla, että Riikka nolaa itsensä vielä pahemmin haastamalla kiusaajan oikeuteen. Riikkaa on kiusattu vuosia jo kasvotusten ja jutussa hän sanookin, että ilman rankkaa kiusaamistaustaa hän ei olisi varmasti kestänyt kiusaamista. Tästä tullaan siihen, että lähivuosina on saanut lukea useita juttuja siitä, miten nuori tyttö tai poika on päätynyt tekemään itsemurhan nettikiusaamisen seurauksena. 

Muutama esimerkki löytyy tästä:

Ruotsalaisäiti: 14-vuotias tyttäreni teki itsemurhan nettikiusaamisen vuoksi

Nettikiusattu 12-vuotias teki itsemurhan Floridassa – kahdelle koulutytölle syytteet

Näitä juttuja on netti pullollaan ja huolestuttavinta on se, että nämä jutut vain lisääntyvät vuosi vuodelta. 

Myös itseäni on kiusattu ala- ja ylä-asteella molemmissa, joten tiedän miltä se tuntuu. Kiusaaminen ei toki ollut noin raakaa ja laaja-alaista, kun näissä tapauksissa, mutta ikuiset jäljet se jättää silti.

Kiusaaminen on saanut ihan uudenlaiset mittasuhteet sosiaalisen median vuoksi. On aivan järkyttävää miten ihmiset kokoontuvat suuriin joukkoihin kiusaamaan yhtä ihmistä. Ja sitä tekevät myös aikuiset ihmiset, eivät pelkästään lapset ja nuoret, joilla ei ole välttämättä edes vielä täyttä käsitystä siitä millaista vahinkoa kiusaaminen voi saada aikaan. Onhan ihmisiä vainottu aikojen alusta asti. Milloin sinulla on väärä uskonto tai milloin harjoitat vääränlaista toimintaa ja ihmiset kokoontuvat nuotion ääreen katsomaan toisen teloitusta. Nykyään riittää, että olet jonkun mielestä väärän näköinen ja laaja-alainen rankka kiusaaminen voi alkaa.

Kiusaajana on aina yksi vaikutusvaltainen ihminen, joka kokoaa joukon ympärille. Loput ovat lampaita, jotka turvaavat kiusaajajoukkoon kuulumisella sen, että eivät ainakaan itse joudu kiusatuiksi. Voi olla, että joillakin joukkoon kuuluvilla omatunto kolkuttaa, mutta joukossa tyhmyys tiivistyy. 

Koulukiusaaminen.nettikiusaaminen.kiusaaminen.some_

On surullista, että koulut eivät oikeasti tunnu puuttuvan kiusaamiseen sellaisella otteella, että siitä olisi oikeasti jotain hyötyä. Opettajat pesevät kätensä, vaikka silmien edessä luokassa kiusataan. Olen monesti miettinyt, että miten varsinkin ylä-asteen opettajat jaksavat työtään, kun murrosiässä olevat nuoret ovat usein pahinta sorttia kiusaajista. Monia opettajiakin kiusataan, omallakin ylä-asteella tätä tapahtui.

Pelkäävätkö auktoriteetit itse, että joutuvat kiusaamisen kohteeksi jos osoittautuvat kantelijoiksi ja heikompien puolustelijoiksi? 

Kiusaamisen suhteen pitäisi mielestäni asettaa kovemmat rangaistukset. 20 päiväsakkoa lapsen tai nuoren tuloilla ei voi olla kovin paljoa ja 1000 euroa kunnianloukkauksesta ei riitä kattamaan edes puolen vuoden terapiakuluja, johon kiusatulla on varmasti tarvetta. Tuntuu siltä, että ainut mikä merkkaa on raha. Jos teet talousrikoksen, varastat valtiolta ja saat järkyttävät syytteet. Jos kiusaat, raiskaat tai murhaat jonkun, ovat korvaukset oikeasti naurettavan pieniä! 

Näiden kiusaamistapausten lisääntyessä ihmettelen myös sitä, että miten nykyajan lapsia oikein kasvatetaan? Millaisia arvoja lapsille opetetaan, että heistä tulee niin pahansuopia? Ovatko vanhemmat paikalla ollenkaan, kun lapselle pitäisi opettaa toisen ihmisen arvostusta ja ihan pelkästään hyviä käytöstapoja? Kaupungilla näkee niin paljon meluavia ja syljeskeleviä nuorisojengejä, että oikein inhottaa.

Muokkaako sosiaalinen media meistä itsekeskeisiä, arvoköyhiä oman edun tavoittelijoita? Mietin monesti näitä asioita siltäkin kantilta, että en välttämättä edes halua tehdä lapsia näin kieroutuneeseen maailmaan, vaikka aika alkaa olla sille otollisin. On surullista, että tälläistäkin asiaa joutuu tosissaan miettimään.

Eihän paha tietysti koskaan maailmasta poistu, mutta mitä voimme tehdä sille, että nuoret eivät päädy itsemurhaan nettikiusaamisen takia? Joillekin ihmisille pitäisi oikeasti asettaa kielto ylipäätään olla somessa tai kirjoittaa sinne mitään. Sosiaalinen media ja mobiilikulttuuri ovat niin isoja asioita, että niissä käyttäytymistä pitäisi alkaa opettaa jo tarhassa, onhan monella pienellä lapsellakin jo puhelimet. Olen btw ihan helvetin onnellinen siitä, että vietin välitunnit metsässä leikkien ja syöden ketunleipiä, kuin surffailemalla netissä! Luulen, että arvomaailmani voisi olla hyvinkin erilainen, jos olisin viettänyt lapsuuteni mobiilin maailmassa. Mitä ajatuksia teillä lukijoilla on aiheesta? 

Edellisessä postauksessa kerroin vinkit makeanhimon hillitsemiseen

 

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

 

 

Kommentit (6)
 1. Siis ihan järkyttävää tuollainen. Mä oon monesti miettinyt et mikä hemmetti ihmisissä on vikana kun voi toista yllyttää itsemurhaan ja vainota tuolla tavalla. Mun henk.koht. netti etiketti on se etten kirjoita mitään mitä en voisi kasvotusten sanoa ja keskustella.
  Itse olen kanssa kiusaamis taustainen ja yläasteella aikalailla melkein jokainen opettaja nosti kädet pystyyn tai tuli yhtäkkiä sokeaksi. Ne 4 opettajaa, jotka siihen oikeasti puuttui olivat myös itse haukkumisen kohteena. Silloin jo nousi kyllä näitä opettajia kohtaan kunnioitus. Yksi parhaimpia hetkiä oli kun kiitin näitä opettajia siitä, että oikeasti puuttuivat kiusaamiseen ja vähän tahtoi kaikilla nousta tippa linssiin silloin.
  Kasvatushan lähtee kyllä kotoa, mutta jos koulu ei informoi vanhempia kiusaamisesta oli sitten kiusaaja tai kiusattu niin hankala siihen on myöskään kotona puuttua. Monet kouluista ja opettajista ei myöskään konkreettisesti puutu kovin hanakasti kiusaamiseen. Sieltä sitten tulee näitä aikuisia, joille ei ikinä ole tullut kunnon seuraamuksia kiusaamisesta.

  1. pauliinafitworld
   10.5.2018, 12:39

   Toi on tosi hyvä ohjesääntö, että kirjoittaa vain sellaista, jonka voisi myös kasvokkain sanoa. Monella tuntuu sokaistuvan ajattelu ihan täysin somessa. Onpa surullista kuulla (taas kerran) opettajista, jotka eivät halua puuttua kiusaamiseen. Tuo tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus ainakin niiden keskusteluiden perusteella, joita itse olen käynyt kiusattujen kanssa. Onneksi löytyy vielä joitain ihmisiä, joilla on sydän paikallaan.

 2. Pauliina, tuo oli todella hyvä kirjoitus vakavasta asiasta. Olen ite aivan samaa mieltä, et mikä ihmisiä oikein vaivaa..mä olen onnellinen et en itse elänyt nuoruutta someaikaan, koska mua kiusattiin yläasteella myös mut se ois voinu olla vielä karumpaa nykyaikana koska ei sais kotonakaan olla rauhassa kiusaamiselta. Mulleki jätti hirveet arvet..:/ vaikka minulla oli kuitenkin hyviä ystäviä yläasteella jotka oli tukena.<3
  Pauliina, mä en ymmärrä miten meillä on niin samanlaiset ajatukset ja arvot.<3 oon ihaillu sua pitkään, luen kaikki sun uusimmat blogikirjoitukset.<3 tuntuu monesti, et niinku ois ite kirjottanut ku niin samallai aattelen.:) Ja oli ihana saada sut myös valmentajaksi.<3 mä oon myös sitä miettinyt, et haluanko tähän karuun maailmaan tehdä lapsia, ku tää maailma vaan pahenee koko ajan ja ihmisistä tulee itsekkäämpiä, mihin on kadonnut empatia, toisen ihmisen arvostus ja kunnioitus.:/ Kiitos Pauliina, olet upea!!😍❤️

  1. pauliinafitworld
   10.5.2018, 12:41

   Kiitos, ihana kuulla <3 todella ikävä kuulla, että olet myös joutunut kiusaamisen kohteeksi. Se todellakin jättää ikuiset jäljet, joita sitten myöhemmin paikkaillaan. Meillä todella on samanlaiset arvot ja kiitos sinulle, että saan olla sinun valmentaja. On ihan mahtavaa tehdä tätä yhdessä! 🙂 Halaukset sinne <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *