Mietitkö ennen kun kommentoit sosiaalisessa mediassa?

Somessa on kuohunut jälleen kun suomalainen yrittäjä ei suostunut tarjoamaan ripsipidennyksiä kilpailun voittaneelle naiselle, joka on ollut nuoruudessaan Jehovan todistaja. Juttu löytyy täältä. 

Sosiaalinen-Media-somekohu-nettikiusaaminen

Törmäsin tähän juttuun itse eilen Naisyrittäjät-ryhmässä, jossa olen Facebookissa osallisena. Julkaisussa oli naisyrittäjän lähettämä henkilökohtainen viesti kilpailun voittajalle, jossa yrittäjä kertoi suoraan kieltäytymisen syyn. Facebook-julkaisu oli jo siinä vaiheessa täynnä toinen toistaan pahempia lynkkaysviestejä. 

Ilmeisesti tässä taustalla oli se fakta, että itse yrittäjä on Jehovan todistaja ja olisi todennäköisesti joutunut ongelmiin, jos olisi ollut missään tekemisissä kilpailun voittaneen naisen kanssa. Asian selvittämiseen meni itseltäni vain muutama minuutti kun samassa ajassa sadat ihmiset kommentoivat ensimmäisen tunnereaktion vallassa julkaisua.

Syrjintä on tottakai väärin, mutta ymmärrän myös sen, että tässä tapauksessa tekemisissä ei voi oikeasti olla, jos takana on painostusta ja tiukkoja sääntöjä. Kuka tietää millaisiin ongelmiin tämä yrittäjä olisi joutunut, jos olisi tarjonnut naiselle palvelua?

Tässäkin somekohussa huomaa sen, että ihmiset ja varsinkin tätä asiaa negatiivisesti kommentoivat näkevät asiassa ainoastaan sen yhden puolen. Palveluita tarjonnut nainen on itse töissä yrityksessä, joka ei oikeastaan liity tähän juttuun mitenkään. Kyseisen yrityksen Facebook-seinä oli jo eilen täynnä 1-tähden arvosteluita ja pelkkää lokaa. On mielestäni julmaa, että ihmiset kirjoittavat arvosteluja yrityksen sivuille, kun itse yritys ei ole asiassa syyllinen, vaan yksi työntekijä.

Some-Sosiaalinen-media-nettikiusaaminen-joukkolynkkays-puheenaiheet

Olen törmännyt viime aikoina suoranaiseen nettikiusaamiseen, joka on oikeasti vakava aihe. Tätä kiusaamista voi kohdata yksityishenkilönä tai sen kohteeksi voi joutua yritys.

Mun on vaikea ymmärtää miten ihmisestä voi elämänsä saatossa tulla sisältä niin myrkyllinen ja ilkeä, että koko elämä pyörii sen ympärillä, että etsitään netistä uusia kiusaamisen kohteita. Ollaan mukana kymmenissä ryhmissä, joissa tahallaan etsitään uusia aiheita kiusata yksityishenkilöitä tai yrityksiä.

Tälläisten joukkolynkkays-ryhmien ”johtajilla” on uskomattoman paljon auktoriteettia vähän heikompiin ihmisiin, jotka saattavat lähteä joukkolynkkaamaan esimerkiksi yritystä ilman perusteltua syytä. Tämä johtuu osittain varmasti siitä, että ihminen on ollut alun aikojaan joukkoeläin ja haluaa kuulua johonkin joukkoon. Ulkopuolelle jääminen tuntuu musertavalta ja yksinäiseltä. Itse kuulun mieluummin sellaiseen joukkoon, joka viljelee ympärilleen positiivisuutta. En voisi ikinä vajota niin alas, että liittyisin sellaiseen porukkaan mukaan.

Sosiaalinen-Media-kiusaaminen-nettikiusaaminen
Netissä sokeutuu helposti omien kommenttien vaikutuksille

Ryhmän johtajalla saattaa olla jokin syvempi motiivi, hyvin usein tuttu suomalainen kateus, jonka pohjilta sitten lähdetään keräämään sotajoukkoja toisen ihmisen tai yrityksen maineen pilaamiseksi. Todella inhottavaa touhua näin normaalin ihmisin silmin katseltuna. 

Pahimmillaan joukkolynkkaaminen pilaa yrityksen tai yksityishenkilön maineen loppuelämäksi. Siinä ei yrittäjää paljon lohduta, että kiusaajat voivat saada syytteen yritystoiminnan pilaamisesta. Jos asia voidaan todistaa, voi yritys hakea silloin omiaan takaisin. Siinä vaiheessa kaikki on kuitenkin jo myöhäistä – maine ja yritys ovat mennyttä.

Ihmettelen myös sitä millaiseen kommentointiin mukamas toisiaan kannustavat naisyrittäjät alentuvat Facebook-ryhmässä. Luulisi, että jokainen voisi hetken aikaa miettiä ennen kuin kirjoittaa kommentin ryhmään tai julkaisuun. Jutun taustat ovat hyvä aina selvittää. Samaa tapahtuu ihan jatkuvasti somen eri kanavissa. Keskustelupalstat ovat niitä pahimpia, mutta nykyään pahimmat kiusaajat esiintyvät mielellään myös omilla kasvoillaan, koska luulevat, että normaalit fiksut ihmiset eivät osaa nähdä lynkkaysviestien läpi. 

Uskon, että elämä todella kohtelee meitä niin kuin me kohtelemme sitä. Se energia, jonka päästämme itsestämme ulos, palautuu meihin kuin bumerangina takaisin. Uskon siihen, että paha saa aina palkkansa, tavalla tai toisella. Ihan loputtomiin ei voi tässä elämässä muita ihmisiä vainota ja kiusata, kyllä se karma korjaa sellaiset ennemmin tai myöhemmin. 

Mitä mieltä te olette tästä uutisesta ja ylipäätään nettikiusaamisesta? Oletteko kohdanneet nettikiusaamista, joka kohdistuu sinuun tai yritykseen?

Edellisessä postauksessa: Fit-pääte ahdistaa

Kommentit (5)
  1. Juurikin näin, someraivo kuohuu ja tuntuu ihan naurettavalta miten valtaisaa ja ahnetta vihaa ihmiset suoltaa toisiaan kohtaan netissä. Sulla on kyllä tosi hieno asenne, ei voi muuta sanoa! Ihana lukea ihmisistä jotka ajattelee omilla aivoillaan eikä liity sokeana lauman mukaan määkimään. Kaikkea hyvää sinulle! En juuri koskaan kommentoi blogeihin mutta nyt oli pakko, koska on hienoa että on ihmisiä jotka ei antaudu siihen samaan vihaan mitä muut. Se on todellista rohkeutta, ei se, että hyökkää toisia vastaan hampaat irvessä. Pidä tuo asenne 🙂

  2. Kyllä syrjintä on syrjintää. Miten kyseinen nainen hoitaa asiakkaat muuten, kysyykö hän erikseen jokaiselta uskonnosta ennen kuin aloittaa työn? Jos on ongelma ottaa asiakkaaksi tietyn uskonnon edustajia tai uskonnosta eronneita, tulisi se ihan selkeästi ilmoittaa etukäteen (no lain vastaista se siltikin on, mutta..). Jos on voittanut kilpailun tms, tulisi siitä typerän viestin sijaan antaa palkinto (tässä tais olla ripsipidennykset) toisen henkilön hoidettavaksi, jos kyseessä oli kuitenkin yritys jossa saattanee olla useampi ihminen joka niitä ripsiä voi laittaa. Tai ainakin lahjakortti sillä summalla tms. Se että asia oli tökerösti hoidettu alunperin on kuitenkin sivuseikka. Suurempi ongelma on: Miten uskontoon vedoten on ok muka sanoa että sinua en ota asiakkaaksi? Aivan naurettavaa. Olisiko toi asia ihan ok jos kyseinen henkilö olisi jossain muussa tehtävässä? En voi myydä sinulle puhelinliitymää/kahvia/käsilaukkua koska ”uskonto”? Vapaa-ajallaan jokainen olkoot piireissä joissa haluaa olla ja kaverinsa voi valita aivan vapaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *