Maria Veitola – somenarsisimia eri muodoissa

Somessa ja lööpeissä on kuohunut viime päivinä Maria Veitolan ja Sara Siepin haastattelun tiimoilta. Aihe alkoi kiinnostaa itseäni kohun vuoksi ja katsoin lähetyksen jälkeenpäin.

Olen samaa mieltä monen muun kanssa siitä, että mielestäni Maria Veitola tyrmäsi Sara Siepin aika lahjakkaasti haastattelussa ja mielestäni Veitola korosti hanakasti omaa käyttäytymistään ja itseään, ihan kuin asettaen itsensä Saraa vastaan ja nostaen itsensä jalustalle. On varmasti helppo kävellä toisen yli omassa lähetyksessä, jossa suurin osa on automaattisesti itse haastattelijan puolella.

En ole liiemmin seurannut Sara Siepin tekemisiä somessa, mutta olen kuitenkin saanut hänestä herttaisen ja fiksun kuvan. Erityisesti fiksun tämän Veitolan haastatteluun jälkeen. Huomasi, että Sara varmaankin vähän ahdistui tiukimmista kysymyksistä, mutta vastaili Veitolalle terävästi ja napakasti takaisin.

Sara-Sieppi-instagram-maria-veitola-evs-haastattelu
Sara Siepin instagram – kaunistelua vai upeasti rakennettu brändi?

Mielestäni oli aika mautonta heti alkuun tivata Saran maksuvaikeuksista ja viitata samalla tuhannen euron laukkuihin somessa. Sara vastasi fiksusti kertoen, että velat liittyvät nuorena perustettuun yritykseen. Oli syy velkoihin mikä hyvänsä, on mielestäni ensinnäkin kapeakatseista tehdä analyysi ihmisestä materian perusteella. Joku saattaa tykätä kalliista ja kauniista laukuista, mutta olla silti sisältä kultainen ihminen. Kaikille ne kalliit laukut eivät ole statussymboleita. 

Haastattelun lopussa Maria Veitola ikään kuin rivien välistä lokeroi Saran lokeroon, joka antaa huonoa esimerkkiä nuorille naisille poseeratessaan joskus vähäpukeisissa tai suurikaula-aukkoisissa paidoissa somessa. Tai että kiillotetut somekuvat antavat nuorille väärän kuvan oikeasta elämästä. Olen täysin samaa mieltä Saran kanssa siitä, että somen kuvapalvelut ovat usein tapa hakea inspiraatiota ja iloa omaan elämään. Ihan syystäkin seuraan kauniita ja hyvässä kunnossa olevia naisia ja upeita matkakuvia, koska saan niistä inspiraatiota. Se ei mielestäni tee naisesta esinettä ja tässä asiassa olen täysin eri mieltä Veitolan kanssa. 

Toki ymmärrän sen, että nuoret saattavat saada somen kautta väärän kuvan todellisesta elämästä, mutta mielestäni Sara Sieppi ei ole paras esimerkki tähän. Pahempia illuusioita löytyy pelkästään aukaisemalla Instagramin etusivu. Sara kertoi myös haastattelussa, että pyrkii oikaisemaan blogissaan mahdollisesti vääristynyttä kuvaa, joka on mielestäni hienoa ja rehellistä toimintaa. Sitä ei moni muu someilluusiossa elävä nuori nainen tee. 

Sara-Sieppi-maria-veitola-haastattelu-feminismi
Veitola vertasi Saran tätä kuvaa omaansa ja esitti kärkkäitä mielipiteitä

Itseäni huvittaa eniten se, että Veitola tuntuu ajattelevan, että hänen somejulkaisut, joissa ollaan ilman meikkiä ja todellisissa tilanteissa, olisivat jotenkin hyväsyttävimpiä kuin Saran kauniit ulkonäköä korostavat kuvat.

Ovatko ihmiset tulleet ajatelleeksi, että ihan yhtä lailla Veitola hakee kuvillaan huomiota, kuin Sarakin, mutta aiheet ovat vain erilaisia? Sanoisin, että ihan yhtä lailla somenarsismi näkyy Veitolassa ja hän jos joku nauttii huomiosta ja kohujen aiheuttamisesta – onhan hänellä vahvat mielipiteet ja ajatukset. Ja niin hän onnistui aiheuttamaan kohun jälleen tällä haastattelulla.

On myös hyvä miettiä, että millaista esimerkkiä itse Veitola näyttää nuorille naisille. Veitola ja Sieppi ovat kaksi omalla tavallaan kaunista naista. Toinen vaikuttaa ulkonäöllä, toinen omalla tavallaan. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa olla nainen ja näyttää se. Itselleni jäi haastattelusta sellainen kuva, että Veitola pitää omaa tapaansa ainoana oikeana ja Veitola sanoikin haastattelun alussa, että haluaisi nähdä Sarasta myös niitä kuvia, joissa röhnötetään sohvan nurkassa juustonaksupussi kädessä. 

Veitola kertoi haastattelussa esimerkkejä esineellistetystä naisesta, joka poseeraa somessa puolipukeisena. Minulle jäi henkilökohtaisesti sellainen mielikuva, että Veitola pitää Saraa juuri tälläisenä esineellistettynä naisena – kommentoihan Veitola heti alussa, että somen perusteella Sara pitää suurista kaula-aukoista. Veitola sanoo itse haastattelussa, että hän feministinä ajattelee, että nainen saa esittää itsensä juuri sillä tavalla, kuin haluaa, mutta samalla tyrmää Siepin ”esineellistävän” tavan olla somessa esillä. Mielestäni todella ristiriitaista ja tämä on se asia, jota en ole feminismissä koskaan ymmärtänyt. Saat olla naisellinen, mutta et tietyllä perinteisellä tavalla – mitäs järkeä siinä sitten on?

Maria-Veitola-sara-sieppi-haastattelu-feminismi
Veitola kertoo oman näkemyksensä Siepin blogista ja suuttumuksesta

En yhtään ihmettele, että haastattelusta on noussut näin iso kohu. Mielestäni Saran päälle todellakin käveltiin eikä haastattelussa päästy edes siihen asti, että Sara olisi kertonut mitä oikeasti elämässään tekee. Mielestäni tämä oli aika iso kannanotto feminismille ja haastattelussa Veitola sai ainakin äänensä kuuluviin. En ole kummankaan puolella, koska en seuraa kumpaakaan henkilöä tiiviisti, mutta näin itsekin somessa töitä tekevän näkökulmasta halusin kertoa oman kannanottoni, koska koen sen tärkeäksi. Toivon myös, että nykyajan nuoret ovat sen verran somelukutaitoisia, että ymmärtävät katsoa somekulissien läpi. 

Haastattelun pääset näkemään täältä.

Mulla on maanantaihin asti huippu tarjous valmennuksiin, jonka löydät täältä.

Edellisessä postauksessa kerroin syksyn tavoitteestani saada suolisto kuntoon.

Kommentit (22)
 1. Kyllä minusta tuossa Veitolan sanomassa on se pointti, että tietynlaiset kuvat kyllä esineellistävät naista ja juuret johtavat pornoteollisuuteen sekä nykyajan kauneuskäsityksiin, joka mielestäni EI ole vain naisten vika. Ei pitäisi olla mikään uutinen, että toisen sukupuolen edustajat sitten rumasti sanottuna runkkaavat tuollaisten kauniiden tissi-peppu-töröhuuli-kuvien edessä ja seksihän eri muodoissaan myy. Minusta kokonaan toinen asia on jokaisen yksilön oikeus esittää itsensä juuri sellaisena kuin haluaa. Varmasti jokainen meistä nauttisi saamastaan huomiosta jos olisi sitä kroppaa ja naamaa esitellä somessa. Toisaalta niitä rumakuviakin postaava haluaa huomiota ja saakin, mutta eri tavalla. Imago somessa on yksilön oma valinta. Julkisuus aiheuttaa aina reaktioita yleisössä.
  Minusta avainsana tässä asiassa on hyväksyminen. Antaa jokaisen kukan kukkia ja ihmisten olla somessa juuri sellaisia kuin haluavat. Toisaalta yksilön tulee tiedostaa imagollaan aiheuttamansa reaktiot muissa ihmisissä, niin ei tule paha mieli jos joku älähtää joko hyvästä tai pahasta.

  1. pauliinafitworld
   2.9.2018, 17:16

   Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että joillekin se tissi-peppu-törröhuuli voi olla oma kauneusihanne ja seksiä voi olla ihan toisenlaisetkin kuvat, jos tykkää erilaisista asioista. On surullista, että tietyn tyyliset kuvat ja naiset luokitellaan vanhojen käsitysten mukaan.
   Siinä olen samaa mieltä, että jokaisen pitäisi antaa olla juuri sellainen kun on ja mielestäni Veitolan tyyli oli haastattelussa halveksiva.

 2. Täysin samaa mieltä! Tuon yökylässä- ohjelman perusteella sain Mariasta aika epämiellyttävän kuvan. Ihmiset kutsuivat hänet omaan kotiinsa kylään, mutta Maria arvosteli heitä omien ennakkoluulojensa pohjalta, eikä ollut valmis keskustelemaan, vaan tuputti omaa ajatusmaailmaansa aika röyhkeästi. Surullista, että feministi ei ymmärrä, että nainen saa olla myös kaunis ja seksikäs ja näyttää paljasta pintaa, eikä sillä välttämättä ole mitään tekemistä esineellistämisen tai huomionhakemisen kanssa.

  1. Mun mielestä kaikessa somejulkisuudessa on kyse huomion hakemisesta, joko henkilökohtaisista syistä tai kaupallisista. Miksi sinä julkaisen someen kuvia ja tarinoita itsestäsi? Miksi sinä valitset juuri nuo julkaistavat asiat? Jos nainen haluaa näyttää paljasta pintaa, voi sen tehdä tottakai ”omaksi ilokseen”, mutta eiköhän taustalla ole aina jokin tarve. Miksi tehdä niin jos ei saa mielihyvää katseista ja kommenteista tai myytyä jotakin? Minusta kaikenlainen itsensä korostaminen on huomion ja hyväksynnän hakemista, jotkut tekevät sitä puheella, jotkut kuvilla. Sitähän me kaikki teemme tavalla tai toisella, se on ihmiseen sisäänrakennettu sosiaalinen ajatusmalli ja perustarve tulla hyväksytyksi. Asiassa ei mielestäni ole mitään kummallista. Sosiaalisen median suosio perustuu juuri tällaiseen tarpeeseen.
   Kauniin naisen itsensä esittelyssä on aina kyse esineellistämisestä. Ei se nainen sitä itse useinkaan halua tai tarkoita, mutta se esineellistäminen lähtee yleisöstä ja vallitsevista kauneuskäsityksistä. Minusta tämä olisi asiassa tärkeää ymmärtää myös yhtenä näkökulmana. Jokainen saa länsimaisessa yhteiskunnassa olla oma itsensä ja sananvapaus vallitsee, mutta kuvan, puheen ja tekstin tulkitsija (eli yleisö) käsittää sinut kukin eri tavoin.

  2. pauliinafitworld
   2.9.2018, 17:17

   Hui kuulostaa hurjalta. En ole Marian ohjelmia sen enempää katsellut, mutta voin hyvin kuvitella, että kärkästä voi olla. En tiedä sitten kuinka iso osa on suunniteltua käyttäytymistä. Aika surullista, jos on täysin aitoa.
   Se on juuri näin! Olen niin samaa mieltä sun kanssa. Esimerkiksi itse laittaudun ihan itseni vuoksi, en miesten, joka on yleinen käsitys tämän tyyppisillä ihmisillä ja näitä esimerkkejä löytyy muitakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *