Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Maitorahkaa ja leipää voi syödä!

Mun on nyt pakko avautua tästä aiheesta, johon törmään melkeinpä joka päivä työssäni. Ihmiset elävät nykyään hyvin vahvasti trendien mukaisesti ja jos lehdessä sanotaan, että leipä on epäterveellistä, niin silloin sitä ei sitten syödä. Tuntuu, että monelta puuttuu nykyään ihan normaali maalaisjärki, jolla pääsee myös ruoka-asioissa pitkälle. 

Eniten viime vuosina pinnalla ovat olleet gluteeniton ja maidoton ruokavalio. Gluteenin ja maidon sanotaan aiheuttavan monenlaisia ongelmia kehossa, joista ehkä yleisimmät ovat iho -ja vatsaongelmat. Näin varmasti onkin, mutta ei kaikkien kohdalla. 

Itse käytän vain harvoin maitotuotteita, koska itselleni ne tuntuvat aiheuttavan turvotusta ja näppyjä ihoon. Joskus saatan kuitenkin syödä maitotuotteita ihan päivittäin ilman mitään ongelmia.

Sanoisin, että suurin vaikutus omiin iho-ongelmiini on ollut hormonikierukka, jonka poistin kolme kuukautta sitten. Iho-ongelmat hävisivät kuukausi poistosta kokonaan ja vaikka kesällä ja varsinkin reissussa ruokavalio ei ole ollut niin puhdas ja säännöllinen, ei näppyjä ole melkein ollenkaan tällä hetkellä. 

Maitotuotteita ja sitä kuuluisaa maitorahkaa voi kuitenkin hyvin käyttää, jos siitä ei aiheudu ongelmia.

maitorahka ja gluteeni

Itse olisin enemmän huolissani kaikesta muusta huonolaatuisesta ruoasta, joka onkin sitä kaikista halvinta markettien hyllyillä ja tarttuu sen vuoksi helposti mukaan sekä aiheuttaa rutkasti enemmän ongelmia koko kehoon.

Maitorahka ei esimerkiksi kerrytä kehon sisäistä rasvaa, joka kertyy huonolaatuisesta ja paljon kovia rasvoja sisältävästä ruokavaliosta. Maitorahkaa voi hyvin syödä sen purkin tai pari päivässä, jos keho ei siihen millään tavalla reagoi. 

Sitten toinen asia on tämä gluteenittomuus, joka alkaa ainakin itseltäni tulla tosi pahasti korvista ulos. Lehdissä toitotetaan miten leipä on pahasta, eikä sitä voisi syödä päivittäin.

Esimerkiksi täysjyvä, -ruis, -tai kauraleipä ovat mitä parhaimpia hiilihydraatin lähteitä, joista saat helposti lisättyä päivään hiilareita ja myös kuituja, jotka ovat vatsalle hyödyllisiä.

Leivästä saa tehtyä todella ravitsevia välipaloja, kun myös lisukkeet on mietitty fiksusti!

gluteeniton ruokavalio

Oikeasti suurimmat ongelmat tulevat siitä, kun ei ole käsitystä, että mitä tulisi syödä ja kuinka paljon. Terveelliset ruoka-aineet korvataan nopeilla vaihtoehdoilla, jotka eivät ole niitä parhaimpia terveydelle.

En nyt halua arvostella ketään, mutta ei ole ihme, jos mahaa turvottaa ja olo on vetämätön, kun ruokailut eivät ole lähelläkään monipuolisia. Jo pelkästään liian vähän syöminen voi saada olon turvonneeksi ja rasvaa kertyy, kun keho nappaa itseensä kaiken mahdollisen energian suojellakseen itseään. Keho on fiksu ja yrittää kaikin keinoin välttää kaikkea pahaa tapahtumasta. 

Vaikka ravintotietämys on lisääntynyt viime vuosina, niin kaikki siitä tiedosta ei ole todellakaan hyödyllistä, eikä varsinkaan tarpeellista. En ihmettele, että moni on ihan sekaisin, että mitä pitäisi syödä, kun periaatteessa kaikki on kiellettyä. 

Niin kuin myös tässä asiassa, niin kohtuus kaikessa ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Lopettakaa siis jo se turha hömpötys ja keskittykään oikeisiin asioihin! 

Lue edellisestä postauksesta lisää Suomen yksilöllisimmästä nettivalmennuksesta!

Kommentit (8)

 1. Elina

  Ehkä halusit tahallasi provota, mutta luuletko, että kovinkaan moni on gluteenittomalla ruokavaliolla ”koska se on niin kivaa”? 😀 Itse ainakin kaipaan korvapuusteja ja laskiaispullaa (glut. pulla on ihan vitsi), leipää saa onneksi hyvää tattari-kauraseoksellakin…
  Itse vastustan myös kaikenlaista mustavalkoista ajattelua ruokavalion ja lähes kaiken muunkin suhteen, mutta pari purkkia rahkaa päivässä… Ehkä se on jo liioittelua?

  • pauliinafitworld

   Ymmärrät varmaan etten tarkoittanut sellaisia tällä postauksella vaan lähinnä fanaattisuutta ja trendien perässä juoksemista vaikka siitä ei olisi itselle mitään hyötyä

 2. Sipsi

  Etkös itsekin syönyt vielä jonkin aikaa sitten gluteenittomasti ja maidottomasti ja vielä viime viikolla sinunkin nettivalmennuksia markkinoitiin juurikin noilla ruokavaliomahdollisuuksilla..? Vähän ristiriitaista infoa. On eriasia kokeilla hetkellisesti noitakin ruokavalioita, kuin oikeasti huomata sen myötä esim. fodmap hiilareiden välttelyn parantavan elämänlaatua. Tottakai saa syödä maitorahkaa mutta ei se keholle ole mikään parhain vaihtoehto.

  • pauliinafitworld

   Mulla on kyllä aina ollut sekavalio. Ja tottakai ruokavalioita saa kaikilla vaihtoehdoilla, se ei ole muuttunut mihinkään 🙂 juurikin näin, jokainen on yksilö niin kuin kirjoitin

  • Bagelillä ryöstäis pankin

   Meni kyllä sulta selvästi tekstin pointti ohi. Juu toki on ihan oikeita keliaakikkoja, jotka eivät voi sitä gluteenia syödä. Väitän kuitenkin, että reippaasti yli 50 % tätä kauhujen gluteenia vältteleviä eivät keliaakikkoja ole, vaan juoksevat vain juuri tämän ”gluten free” trendin perässä, koska se nyt on vaan mukamassa niin pirun terveellistä. Ihan omakohtaista kokemusta löytyy, että kaupasssa tulee ihmisiä kysymään, että ovatko kananmunat gluteenittomia koska hän ei voi sitä syödä. Ihmisillä ei siis ole mitään hajua mitä gluteeni edes oikeasti on. Mennään vaan sokeasti uusimpien Me Naiset trendien perässä. Tästä on haittaa niille ihan oikeilla keliaakikoille, kun joka toinen on ravintolassa vaatimassa gluteenitonta ruokaa ihan vain huvin vuoksi ja koska kerran tuli masu kipeäksi pastasta.
   Samat ihmiset jotka välttelevät maitorahkaa kuin ruttoa, survovat naamansa ties mitä einestä. Ei se rahka toki maailman terveellisin ruoka ole, mutta kyllä siitä aika pirusti enemmän hyötyä on kuin haittaa. God forbid jos vaan herkkä vatsa kestää…

 3. Susan

  Olen kanssasi ihan samaa mieltä. Rakastan leipää ja kaurapuuroa, mutta en voi niitä syödä. Sairastan pahaa refluksi tautia ja jostain syystä varsinkin leivät ja muut kotimaiset viljat aiheuttavat suurimmat oireet. Öisin ei siis pysy vatsan sisältö omassa paikassaan vaan vatsahapot nousee suuhun asti lähes joka yö – rakenteellinen vika. Kotimaisia viljoja, maissia tai rasvaista ruokaa syödessä ongelma pahenee tosi paljon, huolimatta siitä että syön joka päivä maksimi annoksen happosalpaajia. Silti saatan syödä joskus vaaleata leipää, joka edes jotenkin pieninnä annoksina harvoin nautittuna ei aiheuta paljon oireita. Ja voin sanoa, että täyttävän ja ravitsevan ruokavalion koostaminen on tämän takia vaikeutunut huomattavasti. Kun on myös muita ruoka-aineita, jotka eivät tämän taudin takia minulle sovi.
  Maito tuotteita tuleekin tämän takia syötyä paljon, enkä koskaan ole ajatellut niiden olevan jollain tavalla kiellettyä. Leipää tosiaan söisin, jos voisin. Voi kuinka välillä kaipaankaan kunnon voileipää vihanneksilla.

 4. Laura K.

  Maalaisjärki kunniaan todellakin! Itse oon vähentänyt rahkan syöntiä koska kummasti se limaneritystä lisäsi mutta leipää puputan kyllä hyvällä omallatunnolla koska mitään siitä ei aiheudu :). Uusia juttuja on kiva kokeilla mutta se että seotaan kaikkiin ”uusiin juttuihin” niin ihmekään kun kroppa menee sekaisin..

 5. Matkalla Lappiin – Pauliina's Fit World

  […] Maitorahkaa ja leipää voi syödä! […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.