Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Lihavana kuntosalille?

Voiko lihavana mennä kuntosalille?

Olen törmännyt viime aikoina  muutamaan kirjoitukseen siitä, kun salilla pidempään treenanneet ovat huomanneet, että lihavaa ihmistä kiusataan kuntosalilla. Täytyy sanoa, että olen lukenut näitä kirjoituksia aivan pää pyörällä, koska olen itse sitä mieltä, että lihava voi ehdottomasti mennä kuntosalille!

Mulle ei tulisi pieneen mieleenikään alkaa kiusata jotakin ihmistä kuntosalilla – eikä kyllä missään muussakaan paikassa!

Mä en ole koskaan itse ollut lihava sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta olen kyllä ollut salilla aloittelija.

Olen ollut ihan yhtä lailla pihalla, että mitä niissä ihmeellisissä laitteissa oikein kuuluu tehdä ja varmasti olen tehnyt monia asioita väärin aloitellessani sali harrastusta.

Lihavana kuntosalille

Itseäni helpotti aikoinaan huomattavasti se, että palkkasin itselleni personal trainerin. Kävimme asetukset ja laitteet läpi ohjaajan kanssa ja seuraavalla kerralla salille meneminen oli taas rutkasti helpompaa.

Aina voit myös kysyä neuvoa, jos et ole varma jonkun laitteen asetuksista tai miten liike suoritetaan oikein. Mä neuvon aina mielelläni, jos multa kysytään jotain ja itsekin olen kysynyt apua monet kerrat, vaikka olenkin kokenut salilla kävijä. Teen liikkeet mieluummin oikein, kuin pahimmassa tapauksessa aiheutan itselleni vaivoja tai onnettomuuden väärällä tekniikalla. 

Treenaan itse Mayor’silla, jossa käy treenaajia laidasta laitaan. Siellä käy myös niitä lihavia ja he saavat treenata rauhassa kannustavassa ilmapiirissä!

Salilla käy myös ammattilaisia, joilla on monen kymmenen vuoden kokemus treenaamisesta ja sen huomaa. Täytyy myöntää, että ajoittain myös minä tunnen itseni epävarmaksi, kun treenaan ammattilaisen vieressä. En kuitenkaan ota siitä mitään paniikkia, koska se on aivan normaalia!

Tärkeintä on se, että olet ottanut itseäsi niskasta kiinni ja olet tullut kuntosalille treenaamaan. Yksikään treeni ei ole turha ja jokainen on joskus aloittanut jostakin.

Kun aloitin salilla käymisen 15 -vuotiaana, niin ei mulla mitään lihaksia ollut ja olen varmasti näyttänyt hassulta, kun olen puhisssut vaatimattomien painojeni kanssa. En kuitenkaan koskaan luovuttanut, vaan menin treenaamaan kerta toisensa jälkeen ja tässä sitä nyt ollaan, aika monta kiloa lihaksikkaampana, kuin silloin! 

Lihavana kuntosalille

Painoista puheen ollen, sinua arvostetaan enemmän, mitä pienemmillä painoilla teet.

Tarkoitan tällä sitä, että välillä kauhistelen personal trainerin näkökulmasta sitä, miten liian isoja painoja riuhdotaan ylös täysin väärällä tekniikalla. Kokeneempi salitreenaaja osaa nähdä, että liikettä ei suoriteta enää itse lihaksella.

Jos haluat tuloksia, et välitä siitä, millä painolla liikettä teet, vaan siitä, miltä se tuntuu. On siis turha miettiä, että joku nauraisi sinulle ja sinun pikku painoille. Fiksu salilla kävijä tietää, että on järkevää aloittaa pienemmistä painoista ja kasvattaa treenien intensiteettiä pikkuhiljaa. Nämä naurajat eivät todennäköisesti muutenkaan tiedä mistään mitään. 

Mun mielestä on surullista, että lihaville perustetaan omia kuntosaleja, koska ei haluta mennä treenaamaan muiden ihmisten sekaan. Yhtenä syynä on varmasti tämä salikiusaaminen tai sen pelko. 

Onko joku lukijoistani törmännyt salikiusaamiseen tai pelkäätkö aloittaa saliharrastuksen salikiusaamisen pelossa? 

Edellisessä jutussa kerroin, minne päin maailmaa lähden tammikuussa Suomea pakoon: Meidän matkakohde ja kuvaukset

Kommentit (18)

 1. nepsu

  Saleja ja niitä käyttäviä ihmisiä löytyy varmasti joka lähtöön, enkä yhtään ihmettele, että joillain saleilla kiusaamista esiintyy. Itselläni ei onneksi ole kokemusta varsinaisesta kiusaamista. Tottakai aina löytyy niitä, jotka katsovat nenän vartta pitkin kun tällaista ruhoa menee kurittamaan, mutta pidän sitä sivuseikkana, johon ei tarvitse kiinnittää huomiota
  Mielestäni olisi asiallista, että salit antaisivat pysyvän tai väliaikaisen porttikiellon epäasiattomasta käytöksestä, jos sellaista salilla esiintyy. Mikään ei ole inhottavampaa kuin huonossa ilmapiirissä treenaaminen.

  • pauliinafitworld

   Kannatan myös porttikieltoa kiusaajille!

 2. M

  Kun aloitin saliharjoittelun, kaksi oman ikäistä n 20v tyttöä nauroi minulle koko ensimmäisen treenin ajan siitä kuinka ”näin suurien norsujen” ei pitäisi edes tulla salille. Se on jättänyt hirveät jäljet. En ole ikinä ollut niin häpeissäni mutta tein treenin loppuun kyyneleitä pidätellen. Onneksi en tuon tapauksen jälkeen ole näihin ihanuuksiin törmännyt mutta nykyään käytän pelkästään ylisuuria paitoja peittääkseni itseni kun treenaan. Sen lisäksi vähän väliä tarkkailen kauhuissani katsovatko muut minua tai nauravatko.

  • pauliinafitworld

   Herranjumala jos mä olisin nähnyt tollasta käytöstä niin oisin puolustanu sua! Että pistää ärsyttämään tollaset ihmiset!

 3. Christina

  Luojan kiitos, en itse tähän kiusaamiseen ole ainakaan vielä törmännyt, vaikka en tosiaan pienimmästä päästä kropaltani olekkaan. Ja onneksi sali, missä käyn, on paljon kaikenkokoisia ja näköisiä ihmisiä 🙂
  Itse en ymmärrä kiusaamista missään muodossa. Jotenkin tuntuu hassulta, että esim. siellä salilla kiusataan aloittelijoita tai ylipainoisia (kaikki kun ovat kuitenkin aloittaneet jossain vaiheessa, ilmeisesti se on päässyt näillä kiusaajilla ja naureskelijoilla unohtumaan), kun itselle tulisi ennemmin mieleen kehua heitä, kun ovat sen ensimmäisen askeleen ottaneet ja todella tulleet sinne salille!

  • pauliinafitworld

   Juuri näin, kannustava ilmapiiri saa myös jatkamaan saliharrastusta! Harmi, että näitä kiusaajia selvästi saleilta löytyy.

 4. Mirka

  Ärsyttää että niihin lihaviin edes tarvii kiinnittää minkäänlaista ylimääräistä huomiota. Jos itse näen lihavan kuntosalilla niin en ajattele yhtään mitään. Se että ihminen on lihava ei automaattisesti tarkoita että hän on täysi aloittelija siellä salilla ja voi olla että hänellä on takanaan vaikka minkälainen treenihistoria. Se ei aina ole se ”rohkea ensimmäinen askel” kun läski on treenaamassa vaan voi jopa olla osa hänen päivittäistä arkeaan. Hän voi tehdä sitä kenties sen takia että pitää siitä ja sen seuraamasta hyvästä olosta eikä alunperinkää missään laihdutusmielessä.
  Mutta ehdottomasti kaikille ihmisille treenirauha ja jokaisen treeni siellä salilla on yhtä tärkeä oli kyseessä sitten fitnesskilpailija tai aloittelija!

  • pauliinafitworld

   Oot ihan oikeessa ja hyvä pointti! Ei sais ikinä perustaa omaa mielipidettä jonkun ihmisen ulkonäköön, kun ei tiedä asian todellista laitaa

 5. Tuija

  Kirjoitin vähän aika sitten blogiini aiheeseen liittyen http://starbox.fi/tuijastateofmind/miksi-salilla-havettaa
  Raskaana ollessa on hävettänyt mennä salille, vaikka en ns. lihava olekaan.
  Ja olen törmännyt todella ilkeisiin katseisiin ja huonoon asenteeseen eräällä salilla. Se on tosi harmillista.

  • pauliinafitworld

   Mikä ihmisiä vaivaa, raivostuttavaa! 🙁

 6. Susa

  En ole omalla salilla kiusaamista huomannut, onneksi. Meidän salilla käy kaiken näköisiä, ikäisiä ( myös senioriliikkujia on paljon, +-80v) ja kokoisia. On ihana tunne, kun tietää ettei tarvitse hävetä itseään vaikka ei kovin timmissiä kuosissa olisikaan. Tietysti välillä saattaa hieman epävarma olla silloin tällöin omasta ulkonäöstä, mikä on ihan normaalia. Ihan hullua tuollainen kiusaaminen mitä joku oli ylempänä keronut.. tuollainen toisten arvostelu on varmaan merkki omaan itseen tyytymättömyydestä ja epäkypsyydestä. Kaikilla on samanlainen oikeus käydä kuntosalilla. Noissa tilanteissa kannattaa varmaan ottaa yhteyttä salin henkilökuntaan, porttikielto voisi olla kiusaajille paikallaan!

  • pauliinafitworld

   Mä luulen kanssa, että kiusaajien kohdalla on sama juttu, mitä vaikka koulukiusaajilla, että syvällä sisimmässä ollaan oikeasti tosi heikkoja ihmisiä ja tyytymättömiä omaan elämään ja puretaan sitä muihin. Mä oon samaa mieltä, että porttikielto kiusaajille!

 7. Ann

  En onneksi ole tuollaiseen törmännyt. Yks pitempään treenannut tuttu käski aina pyytämään apua salin suurimmalta bodarilta. Se on treeniensä aikana tehnyt monta asiaa oimein, varmasti osaa kaikki aloittelijan tuntemat liikeet ja jaksaa vääntää auki liian tiukalle väännetyt kammet ja pudottaa laitteeseen unohtuneet isot levypainot alas.
  Ei mulle ainakaan kukaan ole koskaan pahasti sanonut. Joskus korjannut tekniikkaa tai ehdottanut laitteen säätämistä toisin. Hyvä?hän ne tarkoittaa, kun koittaa estää tekemästä tyhmyyksiä.

  • pauliinafitworld

   Joo tollainen hyväntahtoinen neuvominen on munkin mielestä ainoastaan hyvä juttu! 🙂

 8. O

  Mun mielestä sillä ei ole mitään väliä, minkä näköinen, kokoinen, painoinen tmv. on, pääasia, että liikkuu. 🙂
  Kuntosalityöntekijänä nostan peukkua ihan joka ikiselle, joka itteensä, joko tässä, tai jossain muussa treeniympäristössä liikuttaa.
  Ongelmahan salikiusaamisessa on niiden kiusaajien korvien välissä, senkin energian vois keskittää vaikka vaan omaan treeniinsä.
  Mukavaa joulun aikaa sulle Pauliina! 🙂

  • pauliinafitworld

   Hyvä kommentti! Oot niin oikeessa, että tärkeintä on se, että ylipäätään lähtee liikkumaan. Ihanaa Joulun aikaa myös sinulle! 🙂

 9. Ninna

  Yhtä lailla voisi kysyä; voiko laiha mennä kuntosalille? Eikö kuntosali ole paikka kaikille ”iästä, painosta ja ihonväristä” riippumatta? Itse olen törmännyt ”kiusaamiseen” siten että on tultu kommentoimaan laihuuttani ja katseilta ei ole voinut välttyä. Lihavuus alkaa olla nykyään entistä enemmän ”sallittua” koska se on niin yleistä(50%suomalaista ylipainoisia)että kohta normaalipainoiset ovat liian laihoja. Laitteillakaan ei taida olla painorajoitusta, se voisi tietysti ”estää”lihavia tulemasta salille.

  • pauliinafitworld

   Onpas ikävä juttu. Ja tossa olet kyllä ihan oikeassa, että nykyään on enemmän sallittua olla lihava, joka ei mun mielestä ole hyvä juttu

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.