Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Leventääkö treenaaminen vyötäröä?

Multa kysytään usein, että leventääkö treenaaminen vyötäröä? En ole tiennyt tähän kysymykseen tarkkaa vastausta, koska en ole ottanut itsestäni mittoja noin viiteen vuoteen 😀 

Löysin sattumalta noin viisi vuotta sitten otetut mitat itsestäni, jotka ovat siis otettu ennen kun aloin treenata tavoitteellisesti bikini fitnesiä varten. Sitä ennen kävin salilla lähinnä hyvän mielen vuoksi ja en tiennyt oikeasta kyykkäämisestä tai maastavedosta mitään. 

Vyötäröni oli viisi vuotta sitten 60 cm ja kun nyt sen mittasin, oli luku 65 cm. 5 senttiä on siis vyötäröön tullut lisää ja luku on suht vertailukelpoinen, kun kisapainoon on tullut vain se muutama kilo ja rasvaa ei ole ehtinyt lihasten ympärille kovin paljoa kertyä. 

Toki sentti tai pari saattaa olla ihan luonnollista ”naiseksi kasvamista”, mutta loput kolme senttiä johtuvat varmasti siitä, että lihasta on tullut varteen rutkasti vuosien saatossa. 

allas sea pool
Eilisistä kuvauksista Allas Sea Poolissa yksi valmis otos. Kuvaaja: Saara Taussi, Meikki ja hiukset: Sanna Olenius / Blend Beauty

Kysymykseen: leventääkö treenaaminen vyötäröä voi nyt vastata faktatietojen perusteella, että kyllä leventää. 

Bikini fitnesissä haetaan mahdollisimman symmetristä vartalon mallia, joka tarkoittaa sitä, että lantio ja hartiat ovat suunnilleen saman levyiset ja vyötärö kapea. Valitettavasti juttu on niin, että kaikilla ei ole rakenteen vuoksi mahdollisuuksia pärjätä bikini fitnesissä. Toki voit kilpailla, mutta kärkisijoilla olevilla on lähes poikkeuksetta valmiiksi tiimalasin mallinen vartalo. Toki selkään saa lisää leveyttä ja lantioon lisää pyöreyttä, mutta rakennetta ei voi muuttaa. 

Vaikka rakenteeni on loistava lajiini, niin silti pyrin treenaamaan niin, että illuusio kapeasta vyötäröstä maksimoidaan lavakunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että treenaan tälläkin hetkellä niin, että selkään saa tulla leveyttä, olkapäihin muotoa, pakaraan edelleen lisää pyöreyttä ja reisiin lisää lihasta, jotta X -mallia saadaan vielä lisää vartaloon. Kisakunnossa vyötärö tulee kapenemaan varmasti lähelle 60 cm:iin.

Teen todella harvoin sivuttaisia vatsoja, jotka leventävät jonkin verran vyötäröä. Käytän aina raskaissa kyykyissä ja maastavedoissa vyötä ja uskon, että osittain vyön käytön ansiosta vyötärön leventyminen on pysynyt hyvin kurissa vuosien aikana. 

Jos miettii vaikka crossfit -naiskilpailijoita, niin onhan heidän keskivartalo ihan eri näköinen, kuin bikini fitness kilpailijalla. Myös keskivartalon lihakset kehittyvät varsinkin kyykyissä, maastavedoissa ja tempauksissa, jossa koko keho on mukana liikkeessä. 

crossfit nainen vyötärö
Myös keskivartalon lihakset saavat treeniä isojen painojen kanssa

Oma ihanteeni on mahdollisimman sirossa keskivartalossa ja pyöreissä olkapäissä ja pakaroissa. Arvotan suuresti crossfit -kilpailijoita, mutta niin kauan kun harrastan kehonmuokkausta, niin minua ei crossfit salilla nähdä. 

Edellinen postaus: Ripsipidennykset ja omat kasvaneet ripset

Kommentit (4)

 1. Kesällä treenataan kotona tai ei treenata ollenkaan! – Pauliina's Fit World

  […] Edellinen postaus: Leventääkö treenaaminen vyötäröä? […]

 2. Mixu

  Mä teen raskaita kyykkyjä ja maastavetoja, lähes poikkeuksetta ilman vyötä ja mun vyötärö on sen 67cm, saman verran ennenkuin aloin treenata, perse 105 kun se ennen treenaamisen aloittamista oli 97cm. Mua aina välillä salaisesti naurattaa kun monet naiset pitää vyötä kaikessa ja mietin aina et onks se siksi että ne pelkäävät vyötärön leventymistä, tekis mieli vaan sanoa että ”kato! ei levennä!” 😀 Tostahan on tehty tutkimuksia ja ilmeisesti vyön pitäminen kyykyssä aktivoi enemmän suoria vatsalihaksia ja ilman vyötä enemmän obliques, ja sen huomaan kyllä, sivuvatsalihakset on kehittyneet mutta rasva ”sulanut” (on sitä vielä ihan reippahasti :D) päältä. Mu mielestä vyötärön leventymistä ei tarvii pelätä!

 3. Vyötärökiitos

  Moikka,
  mitkä olis parhaat liikkeet joilla saisi vyötäröä kapemmaksi?
  Itellä on tällaiset mitat kuin lantio 77cm ja vyötärö 74cm. Eli oon aika tasapaksu, mulla ei oo ikinä ollu kunnon lantiota.

  • Mixu

   Kasvata jalat, perse ja selkä niin saat vyötärön 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.