Kauneusleikkaukset ja ennakkoluulot

Olin muutama viikko sitten Yle:llä kuvauksissa, jossa aiheena oli plastiikkakirurgia ja millaisia ennakkoluuloja kauneusleikkauksissa käyneet ihmiset kohtaavat. Kooste julkaistiin tänään Yle Kioskin Facebookissa. 

Pidempi Yle Areenan versio löytyy täältä.

Ylekioski-Kauneuskirurgia
Ylen kuvausjengi 🙂

Olen täällä blogissa kirjoittanut kauneusleikkauksista aika avoimesti ja saanut kahdenlaista palautetta. Osa kiittelee sitä, että miten avoimesti olen niistä puhunut ja toinen puoli ei voi ymmärtää kauneusleikkauksia tai pientoimenpiteitä ollenkaan.

Vaikka elämme 2000 -luvulla niin kauneusleikkaukset ovat silti aikamoinen tabu, vaikka kauneusleikkaukset ovat yllättävän yleisiä. Vaikea sanoa tarkkaa lukua, mutta veikkaan, että joka viidennelle naiselle on tehty jokin toimenpide, jos mukaan lasketaan sekä kirurgiset- että pientoimenpiteet. Ainakin omassa tuttavapiirissäni tuo luku pitää paikkaansa.

Moni nainen ei halua missään nimessä paljastua käyneensä kauneusleikkauksessa tai parantelemassa ulkonäköään ruiskun avulla, koska pelkää yhteiskunnan ja varsinkin muiden naisten reaktiota. Moni pelkää myös, että esimerkiksi työelämässä leimataan turhamaiseksi tai bimboksi. 

Kauneusleikkaukset-Rintaimplantit-kauneus

Aika yleinen väite on, että kauneusleikkauksissa käyvät parantavat sillä heikkoa itsetuntoaan. Kuten Facebookin videolla kerronkin niin itselleni kauneusleikkaus ei toiminut itsetunnon kohottajana. Siitä on jo viisi vuotta, kun kävin tekemässä leikkauksen ja olin silloin huomattavasti nuorempi. Oma itsetuntoni on kuitenkin rakentunut ihan muiden asioiden ympärille.

En kuitenkaan sano, että kauneusleikkaus ei voisi kohottaa itsetuntoa, jos puhutaan todella pahoista paljon arkielämään vaikuttavista vioista. Esimerkiksi moni imettänyt nainen kertoo, että ei pidä ollenkaan omista rinnoista imetyksen jälkeen ja aikoo sen vuoksi mennä leikkaukseen. Jotakuta on saatettu kiusata hörökorvien takia koko elämä tai sairaalloinen lihavuus saattaa haitata ihan normaalista arjesta selviytymistä. Näihin ongelmiin tehty leikkaus saattaa kohottaa ainakin hetkellisesti itsetuntoa.

Mielestäni jokaisella on oikeus parannella omaa ulkonäköään vaikka leikkauspöydällä, jos se tuntuu itselle oikealta vaihtoehdolta. Itse olin harkinnut kauneusleikkausta monen vuoden ajan ja lopulta päätin, että uskallan siihen lähteä.

Rintaimplantit-Kauneusleikkaukset-tayteainehoidot

Tähänkin päivään asti kaikki on mennyt hyvin ja välillä joutuu tutkailemaan kriittisesti lehtien klikkiotsikoita, joilla pelotellaan silikonien ja leikkausten vaaroista. Tottakai pieni osa saa komplikaatioita, mutta kauneuskirurgiset toimenpiteet kehittyvät vuosi vuodelta eteenpäin ja nykyisin rintaimplantit ovat jo melkein puolet kevyempiä kuin kymmenen vuotta sitten. Tekniikka on mennyt niin paljon eteenpäin, että kukaan ei varmasti saa valuvaa silikonia kehoonsa.

Silikonitdiamondclinic-Kauneusleikkaukset
Viisi vuotta sitten leikkauksen jälkeisenä aamuna

Olen myös itse kohdannut ennakkoluuloja tekemieni toimenpiteiden vuoksi ja aika yleinen lausahdus on, että vitsi mikä bimbo kun on täytynyt käydä parantelemassa ulkonäköä kirurgin veitsen alla. Sanoisin, että tuollaisen lauseen suustaan päästänyt ihminen on todennäköisesti paljon vajavaisempi, kuin minä rintaimplanttieni kanssa. Itselläni on tapana tarkastella maailmaa avoimin ja ystävällisin silmin eikä tehdä ennakko-oletuksia ihmisistä ulkonäön perusteella.

Loppujen lopuksi kauneus on katoavaista ja jokainen meistä vanhenee, tiedostan sen itsekin. Tiedän, että tulen jatkossa tekemään ainakin pistoshoitoja, mutta sillä ei ole mitään tekemistä oman itsetuntoni kanssa. Jos vanhenemisen merkkejä pystyy hidastamaan, niin miksei sitä voisi tehdä? Esimerkiksi Amerikassa lääkäri määrää toimenpiteitä vanhenemista vastaan. Ruotsissa jopa miehet käyvät enenevissä määrin kauneusleikkauksissa. Sama aalto ei ole vielä tullut tänne Suomeen, mutta on jo täällä kuitenkin ja varsinkin nuoret miehet ovat alkaneet käydä toimenpiteissä. 

Meillä oli syvälliset keskustelut kuvausten ulkopuolella ja puhuimme myös siitä, että tässä nykymaailmassa sitä kaipaa kauneutta tähän ympäristöön ja varmasti osaksi sen vuoksi haluamme nähdä sitä myös itsessämme. 

Esimerkiksi Helsingissä kauniit vanhat rakennukset ovat laitettu maan tasalle ja tilalla on harmaata seinää ja betonia. Metro on yksi kuvottavimmista asioista, joita tiedän. Ihmiset viettävät ison osan päivästä harmaassa kellarissa ja ruman värisessä tuubissa maan alla. Välillä tuntuu siltä, että elän ”elämää liukuportaissa”, joka on todella ahdistavaa. 

Nautin estetiikasta, asioiden harmoniasta, väreistä, luonnosta, kauniista esineistä jne. Kerään Pinterestiin kuvia kauniista paikoista, jotka haluan tässä elämässä nähdä. On surullista, että nykyään kohtaa kauniita harmonisia asioita harvoin, kun kaikki koitetaan optimoida mahdollisimman tehokkaaksi ja nykyaikaiseksi. Scifi-elokuvien tulevaisuuden näkymä ei ole varmasti kaukana totuudesta.

Colmar-France-at-sunset
Colmarin kaupunki Ranskassa
Crimson-Forest-poland
Crimsonin metsä Puolassa
Iceberg-LakeGlacier-National-Park
Järvi Clacier luonnonpuistossa

Se, että meikkaan päivittäin ja leikin väreillä ja harmonialla, on pieni annos kauneutta, jonka tästä maailmasta saan irti. Meitä kaikkia paneelissa olleita ihmisiä yhdistää varmasti kyky ja halu nähdä kauneutta maailmassa. 

Miksi kaikki kauneus pitäisi tuhota tästä maailmasta? Jollekin leikelty look ei ole se ihanne, mutta sille, jolle on niin suotakoon siitä nauttiminen. Loppujen lopuksi tärkeintä on olla itse onnellinen ja muiden mielipiteillä ei ole silloin mitään merkitystä. 

Edellisessä postauksessa kerroin Kesäkuntoon dieetin aloituksesta

 

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentit (6)
  1. Hyvin perustelit kantasi 🙂 mä olen jotenkin surullinen ja toi buumi vähän pelottaakin, tulee olo ettei itse riitä ja leikellystä tulee uusi normaali. Olen kuitenkin kanssasi samaa mieltä siitä, että kukin tehköön omalle ulkonäölleen mitä lystää. En itsekään sano ’ei koskaan’ kaikille kauneustoimenpiteille, etenkin kun tästä vanhenee 😀

  2. Asun Amerikassa ja täällä keskustellaan ihan avoimesti mitä kenellekin on tehty. Tuntuu, että itse olen lähes ainoa, jolle ei ole tehty mitään. Ja se ei johdu siitä, etteikö minussa olisi ”korjattavaa”. Tai etteikö ikääntyminen alkaisi näkyä tässä vaiheessa. Syynä on se, että itse haluan vastustaa ja kyseenalaistaa nykyisiä kauneusihanteita. Haluan uskoa siihen, että jokainen on kaunis omalla tavallaan. Ja ennen kaikkea näyttää omille tyttärilleni mallia siitä, että on ok, etteivät kaikki näytä supermalleilta. On ok olla itseensä tyytyväinen sellaisena kuin oikeasti on. On ok ikääntyä eikä siinä ole mitään rumaa. Jokainen ryppy kertoo eletystä elämästä. Nuorempana sinun ikäisenä olin paljon ulkonäkökeskeisempi. Koin painetta näyttää hyvältä. Nykyisin en oikeastaan ollenkaan. Olen oppinut, että loppupeleissä ulkonäöllä ei ole väliä. En enää edes värjää hiuksiani, en käy kosmetologilla enkä manikyyrissä. Eikä minulla ole ripsiä. Haluan huolehtia ulkonäöstäni luonnollisin keinoin. Liikun ja syön todella terveellisesti. Laittaudun mutta pyrin siinäkin luonnollisuuteen. Kyse ei ole siitä etten pidä kauniista asioista, päinvastoin. Olen vain päättänyt itse haastaa itseäni ihan jo lapsieni takia määrittämään kauneuden laajemmin kuin nykyiset varsin suppeat kauneuden kriteerit antavat myöden. Haluan olla heille hyvä esimerkki. Ja haluan omalta osaltani minimoida ulkonäköpaineet, joihin he tulevat jatkossa väkisinkin törmäämään. Toivon, että siinä vaiheessa heidän itsetuntonsa olisi niin vahva, että he pystyisivät keskittymään olennaiseen ja tärkeämpiin asioihin elämässään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *