Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Jokainen reissu jättää jälkensä

Matkustelussa ehdottomasti parasta on se, että jokainen reissu jättää sisälle jälkensä ja tulee opittua uutta itsestään ja muista ihmisistä & maailmasta. 

Palasin tänään aamuyöllä Nizzasta, josta lento oli mojovat 5,5 tuntia myöhässä. Ranskassa oli jonkin sortin lakko, joka vaikutti myös lentoihin ja myös neljä muuta lentoa olivat eilen pahasti myöhässä. Eihän myöhästely kivaa ole, mutta sitä se välillä on, jos haluaa nähdä uusia paikkoja.

Yksi vaihtoehto olisi ollut jäädä vielä kahdeksi yöksi Nizzaan, kun Norwegian lennon olisi voinut vaihtaa veloituksetta seuraavaan suoraan lentoon. Päätin kuitenkin lähteä Nizzasta eilen, koska muutama työjuttu kaipaa täällä Suomessa huomiota ja viikonlopuksi on jo suunnitelmia. 

Olin tosiaan ensimmäistä kertaa koskaan Ranskassa ja sain jonkinlaisen käsityksen ranskalaisesta kulttuurista, kun juttelin ja asioin paikallisten kanssa. Ranskalaiset ovat selvästi hillitympiä, kuin esimerkiksi espanjalaiset ja italialaiset.

Luin monesta paikasta ennen matkaa, että ranskalaiset saattavat olla ”kylmiä” ja paikoin saattaa saada huonoa palvelua, varsinkin jos ei osaa ranskan kieltä. Pääosin sain hyvää palvelua, mutta kyllä joistakin asiakaspalvelijoista huomasi, että englantia ei edes haluta yrittää puhua. Paikoitellen oli vaikeaa löytää opasteita englanniksi ja jos kertoo jotain englanniksi, on hyvin todennäköistä, että saa vastaukseksi pitkän lauseen ranskaa. Toki opettelin esimerkiksi tervehdykset ja kiitokset, joita sitten käytin useissa paikoissa. 

En nyt sano, että Nizza kaupunkina oli pettymys, mutta jokin tunnelma sieltä puuttui. Nizza on todella meluisa kaupunki ja esimerkiksi mopoja ja skoottereita vilisee koko ajan äänekkäästi kaupungin läpi. Paikoitellen olisi kaivannut enemmän rauhaa.

nizza markkinat
Markkinapaikka vanhassa kaupungissa

nizza kaupunki

Vanha kaupunki oli hieno, mutta ei mitään verrattuna esimerkiksi Espanjassa tai Kreikassa näkemiini vanhoihin kaupunkeihin. Tunnelma Vanhassa kaupungissa oli välillä vähän liiankin tiivis ja turisteja oli paljon.

colline du château
Colline du château näköalapaikalla
nizza ranta
Näkymät alas kaupunkiin ja kuuluisalle rantaviivalle

Eksyin yhtenä iltana Vanhan kaupungin ulkopuolelle toiseen päähän Nizzaa, jossa söin parhaimman ravintola-aterian koko matkalla. Tuoretta meriahventa, kasviksia, hyvää viiniä ja herkullista jälkiruokaa. Parhain tunnelma löytyi siis turistipaikkojen ulkopuolelta.

nizza ruoka
Parilla kympillä sai tämän aterian
nizza viini
Viiniä oli joka paikassa ja sitä tulikin nautittua

Nizzan rantaviiva on kivirantaa, johon toki tottuu tai sitten voi vuokrata aurinkotuolin järjettömään 16 euron hintaan per tuoli! En ole missään nähnyt noin isoa hintaa aurinkotuoleista.

Muissa kaupungeissa löytyykin sitten rauhallisempia hiekkarantoja ja jos joskus uudelleen matkustan Ranskan Rivieralle, niin ottaisin majoituksen mieluummin vaikka Cannesista tai muista Nizzan viereisistä kaupungeista. Silloin pääsisi pois pahimmasta kaupungin melusta. 

Yhtenä päivänä satoi vettä kaatamalla, jonka vietin sitten kiertelemällä museoissa. Muina päivinä lämpötila oli +25 astetta ja rusketustakin taisi tulla ihan kivasti viikon aikana. Vaikka sesonki on jo ohi, niin Nizzassa oli todella paljon turisteja. En halua kuvitella, että kuinka täynnä kaupunki on sesongin aikaan. 

nizza nykytaiteen museo
Sateiset maisemat nykytaiteen museosta joka muuten suljettiin samana päivänä mittavan vesivahingon vuoksi, katto vuosi! Huomaa kuvassa iso tulipalo, olisikohan ollut sähköviasta johtuvaa!

Nyt onkin sitten aika keskittyä fiilistelemään syksyä täällä Suomessa, kun seuraava matka on suunnitelmissa vasta Tammikuussa. Silloin on todennäköisesti tiedossa muutaman viikon reissu Dubaihin, mutta suunnitelma saattaa vielä muuttua. 

Ranska ei siis täysin vienyt mun sydäntä ja Espanja säilyy edelleen suosikkimaana matkustaa. Toki haluan nähdä Ranskaa joku kerta vielä enemmän ja kliseisessä Pariisissa täytyy päästä lähivuosina käymään ja sitä onkin moni kehunut kauneudellaan.

Olen suunnitellut, että haluan aloittaa ensi kesän matkan Italiasta, jossa en ole käynyt muuta kuin Sisiliassa ja jonkin verran italialaista tunnelmaa oli Maltalla, jossa olin aikoinaan kielimatkalla kolmen viikon ajan vuonna 2008.

nizza
Nizzan illat ja punainen huulipuna

Täytyy sanoa, että kummasti se matkakuume iskee heti kun palaa Suomeen. Musta alkaa tuntua siltä, että ulkomaille muutto olisi oikeasti mulle paras vaihtoehto tai ainakin että olisin osan vuodesta pois Suomesta. Veri vetää niin kovasti kohti uusia seikkailuja ja maita, että en malttaisi taas paikallani pysyä, kun yksi matka on takanapäin.

Ken tietää, että mikä se maa tulee olemaan, johon haluan muuttaa, mutta jotenkin musta tuntuu, että se voisi olla Amerikka, jossa en ole vielä kertaakaan käynyt. Toki voisin asua myös Euroopassa jossain isossa kaupungissa, kuten vaikka Saksan kaupungeissa. Jokin siinä maassa viehättää ja onhan se maailman suurimpia talousmaita. Lämpö ja valo on kuitenkin se, jota eniten kaipaan, joten sen vuoksi Eurooppa ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Sattuuko täällä blogini lukijoissa olemaan ulkomaille pysyvästi tai osan vuodesta muuttaneita? Kuulen mielelläni tarinoita, koska aihe pyörii omassa mielessä jatkuvasti 🙂

Jos pelkäät hiilareita niin lue edellinen postaus!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.