Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Järkytyin ruokakaupassa

Olin eilen ruokakaupassa ja sattumoisin käsiini osui muropaketti. Muistan hyvin lapsuudesta kuinka joissakin kodeissa murot kuuluivat lapsilla jokapäiväiseen aamiaiseen. Käänsin paketin ympäri ja järkytyin kun tajusin, että miten paljon sokeria ihan normaaleissa muroissa on.

Niissä on sokeria yhteensä 37 grammaa sadassa grammassa kun ihan vertailun vuoksi Fazerin sinisessä suklaalevyssä on sokeria 48 grammaa sadassa grammassa.

Periaatteessa olisi sama asia syöttää lapselle tai ihmiselle (vaikea kuvitella, että joku syö tuollaisia sokeripommeja varsinkaan näin aikuisena) aamulla suoraan suklaata levystä. Tuollainen sokeripommi nostaa verensokerin huimiin lukemiin heti aamusta ja lapsi varmasti jaksaakin painaa sen maksimissaan tunnin, jonka jälkeen väsähtää. 

On surullista ajatella, että millaisessa sokerikuorrutuksessa jo pieni lapsi voi elää. Sokeri aiheuttaa riippuvuutta aivoissa ja saa aikaan samanlaisia hyvänolontunteita, kuin päihteet. On kamalaa ajatella miten pieni lapsi koukutetaan sokeriin periaatteessa lapsen tietämättä. Eihän pieni lapsi voi tietää mikä on hyvää ravintoa ja mikä ei, jollei vanhemmilla ole siitä tietoutta. 

2 tyypin diabetes on jo niin yleinen täällä meillä Suomessa, että oikein pahaa tekee. Sitä sairastaa Suomessa tällä hetkellä 300 000 ihmistä ja tulevaisuudessa tuo luku tulee olemaan varmasti paljon suurempi. Sokeria saatetaan laittaa jopa suolattuihin ruokiin parantamaan makua. Tämä on yksi ruokateollisuuden pimeistä puolista, jotka suoraan sanottuna etovat minua. Pyrin itse ostamaan mahdollisimman puhdasta ruokaa ja en halua kyllästyttää kehoa ylimääräisillä aineilla. 

Mulle tulee usein asiakkaita, jotka ovat pahassa sokerikoukussa. Sanoisin, että melkeinpä joka toinen myöntää olevansa koukussa sokeriin enemmän tai vähemmän. Mukana on yleensä myös hallitsematonta syömistä, usein viikolla pystyy syömään fiksusti, mutta sen jälkeen homma karkaa käsistä ja usein se näkyy ahmimisena. Valmennuksen aikana sokerinhimo poistuu, kun keho tottuu saamaan oikeaa ravintoa, eikä pyri korvaamaan energiavajetta nopeilla kaloreilla. 

Tiedän itsekin miten vaikeaa voi olla pysytellä poissa sokerikoukusta. Mulla on menossa pieni välidieetti ja ensimmäiset viikot ovat vaikeimpia. Kyllä vain tekee mieli makeaa kun ensimmäinen viikko dieettiä on vasta takana. Tiedän, että aivot yrittävät viestittää, että ne haluavat sokeria, ne oikein huutavat sitä, mutta en anna sitä niille. Tiedän miten hyvältä tuntuu, kun keho puhdistuu kaikista turhista lisäaineista ja sokerista, joita sinne on pakostikin tässä kehityskaudella kertynyt. 

Tässä sokeriasiassa on monta toimimatonta osaa. Osaltaan siihen vaikuttaa ihmisten tietämättömyys ja toki joissakin tapauksissa välinpitämättömyys omaa tai muiden terveyttä kohtaan. Toisessa osassa on ruokateollisuus, jossa raha pyörii ja jonka markkinointi tehoaa suomalaisiin. Se on sitä äitien tekemää ruokaa ja niin edelleen..

Tätä noidankehää ei varmasti koskaan saada kunnolla kuriin, mutta itselläni ainakin töitä riittää tulevaisuudessa, kun 2 tyypin diabetes kasvaa kansansairautena. Siihen meitä personal trainereita tarvitaan, valistamaan ja parantamaan. 

Etävalmennuksissa on muutama paikka vapaana, joten jos haluat eroon omasta sokerikoukusta niin ota yhteyttä: pakarinen.pauliina@gmail.com tai tsekkaa lisätietoja täältä.

Edellisessä postauksessa puhuin opiskelemisesta ja paljastin asioita, joita et ehkä minusta tiennyt

Kommentit (3)

 1. ninna

  Samaa mieltä, en lapselleni syöttäisi sokeri ja suklaamuroja. melkein voisi luokitella ne karkiksi, on suklaatäytteisiä ja hunajakuorrutteisia. Syötkö itse muroja? Mitä mieltä näistä ns. terveellisimmistä(?)kuten Fitness, all bran, talkmuro(ei sokeria)cornflakes, cheerios ja tattarimurot? lapsena tuli syötyä kyllä kaikenlaisia. luulen monilla muroilla olevan myös markkinointikikkana lelut pakkauksen mukana(lapsena itsekin sorruin siihen kun piti kerätä tarroja ja hahmoja)ja tottakai joku frozen ja nallekarhu myy. kaikenlisäksi murot ovat vanhemmille helppoja ei tarvitse keittää tai laittaa sen enempää. tosin nyt on sokeripuurojakin pikapuurot esim. Syötkö niitä?

  • pauliinafitworld

   Hyvä pointti tuo lelut pakkauksissa, niitä oli varsinkin ennen vanhaan. Jos tuotteessa on ravintoarvot kohdillaan ja palvelevat tarkoitusta niin sitten ne ovat ok. En itse syö valmispuuroja paitsi ihan hätätilanteessa jos ei ole muuta saatavilla.

 2. Elli

  Sokeriin ei tutkimusten mukaan synny samanlaista riippuvuutta kuin päihteisiin. (Et toki ihan tarkalleen näin väittänytkään)
  Moniin, esim. tomaattia kovasti sisältävien ruokien resepteihin kuuluu ihan itsekin tehden vähän sokeria.
  Kiitos kivasta blogista, ja tsemppiä välidietille! ☺️

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.