Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Hormoniton ehkäisy toimii

Kolme kuukautta ilman kierukkaa ja muutokset ovat todella mielettömät entiseen. 

Nyt kun kolme kuukautta on kulunut kierukan poistosta ja olen elänyt ”ilman ehkäisyä” tämän ajan niin kuukautiskierto on tasoittunut ja kuukautiset tulevat nyt täsmälleen samana päivänä, kun kännykässä oleva appi NaturalCycles niin sanoo.

Ohjelman voi ladata omaan puhelimeen ja se on älyttömän helppo käyttää. Ohjelmaan tulisi ladata päivittäin oma aamulämpötila, mutta en ole ihan joka aamu sitä muistanut ottaa. Kun ohjelma oppii tuntemaan sinut paremmin niin varmoja päiviä tulee kuukauteen enemmän. Ohjelman voi ohjelmoida myös niin, että suunnittelee raskautta, jolloin se näyttää parhaimmat päivät tulla raskaaksi. 

Kun poistatutin kierukan kolme kuukautta sitten ja kerroin siitä täällä blogissa, sain muutaman törkykommentin siitä, miten varmoja päiviä ei ole olemassa ja niihin ei voi luottaa. No, päätin luottaa runsaaseen tietoon, jota löytyy netistä hormonittomasta ehkäisystä ja olen noudattanut ohjelman neuvoja varmoista ja ei -varmoista päivistä, enkä kyllä ole raskaaksi tupsahtanut. Koputan puuta, että niin ei käy jatkossakaan, koska tällä hetkellä lapsi ei kuulu suunnitelmiin ihan jo sinkkuuden vuoksi, mutta täytyy sanoa, että olen onnellinen, että tein tämän ratkaisun. 

mirena hormonikierukka

Tuntuu siltä, että kierukan kanssa oli tietynlainen verho kasvojen edessä. Vaikka kierukan sanotaan olevan vain paikallinen ehkäisy, niin en todellakaan luota siihen. Huomasin kyllä vaikutukset kasvojen ihossa saakka, joka oli ihan hirveässä kunnossa koko sen ajan, kun kierukka mulla oli kaksi vuotta. Nyt kasvot ovat hyvässä kunnossa ja oikeita finnejä tulee enää todella harvoin.

Olo on energinen ja tuntuu siltä, että oma hormonitoiminta toimii nyt niin kuin pitää.

Kierukan kanssa tuntui siltä, että hormonitoiminta on vanhemman naisen tasolla. Toki en sitä voi varmaksi tietää, mutta sellainen tuntemus mulla on. Voi olla, että keho ottaa jopa treenit paremmin vastaan ilman kierukkaa. 

hormonikierukka kehitys
Tänään olin vain ohjaamassa, mutta tunnen että kroppa toimii!

Tunnen kuukautiskierron hyvin kuukauden aikana. Ennen kuukautisia olen normaalia kärttyisempi ja alavatsaa saattaa turvottaa. Kuukautiset kestävät noin kolme-neljä päivää, joten ne ovat harventuneet huomattavasti verrattuna kuukautisiin vuosia nuorempana.

Tässä kuussa kuukautiskipuja ei ollut oikeastaan ollenkaan ja tunsin ainoastaan pieniä vihlaisuja alavatsalla muutamaa päivää ennen kuukautisten alkamista. Kohtuullisen vähällä siis olen selvinnyt tällä hormonittomalla ehkäisyllä ja nyt tiedän, että en aio enää ikinä laittaa itseeni ylimääräistä hormonia, niin hyvän olon olen tällä tavalla saavuttanut!

Onneksi siis uskalsin kuunnella itseäni tämän päätöksen suhteen, koska selvää oli, että jokainen lääkäri suositteli mulle samantien lukuisia eri hormonaalisia vaihtoehtoja, kun sanoin, että kierukka otetaan pois.

Kierukan poistaneen lääkärin kommentti oli kaikista huvittavin: ”voihan sitä kaikkea kokeilla”.

Välillä suoraan sanottuna palaa taulu terveydenhuollon ihmisten kanssa, koska hyvinvointi tuntuu olevan ihan toissijainen asia. On ihan sama, että miten nainen voi kunhan ehkäisy on kunnossa.

Ei ole todellakaan ensimmäinen kerta, kun joudun suorastaan tappelemaan lääkäreiden kanssa, koska he eivät voi uskoa, että kilpaurheilija voi tuntea oman kehonsa niin hyvin. Kun syö hyvin ja treenaa niin tuntee pienenkin epäkohdan omassa kropassa ja sitä hormonikierukka todellakin oli mulle. En kannusta ketään olemaan ilman hormonaalista ehkäisyä, koska siitä on oma vaivansa, mutta kannattaa kuitenkin välillä kuunnella itseään, jos ei voi hyvin, niin minä tämän asian kanssa tein. 

Lue edellisestä postauksesta fitnesissä kilpailemisen varjopuolista!

Kommentit (15)

 1. Hanna

  Ootko miettinyt kuparikierukkaa? Se on hormoniton. Ihan mielenkiinnosta kyselen. Oon ajatellu mun kierukan vaihtaa siihen.

  • pauliinafitworld

   En oo kun mulla on taipumustua koviin vuotoihin ja kipuihin ja sitä ei vissiin suositella silloin. Enkä haluu mitään ylimääräistä mun kehoon kun tää toimii

 2. Taru/stuffabout.fitfashion.fi

  Mulla on kuparikierukka ja ei oo ollut ongelmia. 🙂 Gynefix kierukka on pienempi ja sopii synnyttämättömille – siitä ei pitäisi tulla noita lisävuotoja tai kipuja. Itelläni on ihan tavallinen kierukka kylläkin.

  • pauliinafitworld

   Oon kanssa kuullut tosta, mutta en halua itteeni enää mitään ylimääräistä kapistusta kun tää toimii niin hyvin mulle

 3. Annie

  Mahtava kirjoitus ja tosi upeaa, että noin hyvin osaat kuunnella kehoasi. Mä uskon täysin tuohon ja lopulta et tarvitse edes mitään ohjelmaa, kun tiedät milloin ovulaatio on. Perimmäinen totuus on kuitenkin se, että jos aikoo rakastella, mahdollisuus raskaaksi tulemiseen on aina – käyttää sitten mitä tahansa menetelmää, se voi aina pettää. Hormoonittoman ehkäisyn edut ovat vain niin valtavan hyvät, että en voisi koskaan enää palata mihinkään muuhun.

  • pauliinafitworld

   Kiitos. ja se on niin totta. On hienoa miten on oppinut tuntemaan oman kehonsa ja osaa sanoa jo ihan pienistä merkeistä milloin on vaikka menkat tai ovulaatio tulossa. Itse pidän myös ihan älyttömästi tästä luonnollisuuden tunteesta ja mikä parasta jos joskus haluaa lapsia tehdä niin voi homman kääntää toisinpäin 🙂

 4. Sinkkunaisen päiväkirja – Pauliina's Fit World

  […] Hormoniton ehkäisy toimii […]

 5. Heidi

  Mulla ihan samanlaiset kokemukset, kun jätin ehkäisyn pois. Kondomi on satunnaisemmassa käytössä se paras (oli sitten suhteessa tai ei), sillä se suojaa myös taudeilta ja on helppo perustella kumppanille, jos ei lapsia halua. Itse jätin hormonaalisen ehkäisyn lapsitoiveen vuoksi, mutta mikäli joskus tulen raskaaksi, en aio palata enää hormonien tielle. On aivan käsittämätöntä, että valtava määrä naisia kärsii päivittäin hormonaalisen ehkäisyn vuoksi ymmärtämättä, että elämä voisi olla toisenlaista ilman!

  • pauliinafitworld

   Kiteytit mun ajatukset ihan täysin!

 6. Henna

  Itse käytin nuorenpana satunnaisia jaksoja hormonaalista ehkäisyä, mutta minua häiritsi, että käytön aikana jouduin pohtimaan, mikä fiilis tuli oikeasti itseltäni ja mikä jostain hormonien epätasapainosta tms. Olen jo monta vuotta ollut ilman mitään ja se on ainut oikea vaihtoehto omasta mielestäni kelle tahansa muuten terveelle ihmiselle. Itsekin olen saanut kohdata alistavia kommentteja terveyden alan ihmisiltä siitä miten teen väärin, ja miten hormonaalinen ehkäisy on ainut oikea vaihtoehto. Tapa se on tuokin alistaa naisia.

  • pauliinafitworld

   Mulla oli ihan sama fiilis ton kanssa että koskaan en tiennyt milloin tuntemukset on mun omia tai jonkun hormonin aiheuttamia, en pitänyt siitä yhtään. Nyt kun keho on tottunut olemaan ilman hormonaalista ehkäisyä niin myös mieliala pysyy tasaisena, eikä poukkoile suuntaan ja toiseen niin kuin kierukan kanssa.. Ja älä muuta sanoa, terveydenhuollon ihmisten käytös on todella alentavaa!

 7. em

  Mä oon käyttänyt nyt joku 1,5 v e-pillereitä. Ja kadun suuresti että edes alotin, koska seurustelua ei ehtinyt edes kestää kauan. Pohdin tosi usein että kuka mä oon koska jollain tavalla en tunne enää itteäni. Haluisin ihan valtavasti kokeilla taas olla ilman pillereitä – nähdä, virkistyykö mieli! Myös mun treenit on ihan puuroa nykyään; voimat ja jaksaminen on nollassa enkä kehity. Vannon, että hormonit on syypäänä tähänkin. Onneksi en seurustele tai tapaile ketään (niin, ei oo muuten sitäkään kiinnostusta enää) niin voisi olla helpompaa lopettaa näiden pilsujen syönti. Desicions, desicions..

  • pauliinafitworld

   Mulla oli toi sama juttu pillerien kanssa, pää oli ihan sumussa. Kauheeta sanoo mutta kyllä se treenikin luistaa mulla paremmin ilman mitään ehkäisyä..

 8. Jonsku

  Mullaki ollu ehkäsytietone jo vuoden käytössä ja hyvin toiminu 😊 mielummin ilman hormoneita

 9. Jossu

  Mä tulin raskaaks varmana päivänä , melki heti menkkojen alettua, ne siittiöt voi olla yli viikonkin elossa sisällä. Olin kans ihan varma ettei kyl nyt oo voinut tulla raskaaksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.