Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Hormonikierukka, pois se minusta!

Menetin totaalisesti hermot hormonikierukkaan ja ensi viikolla tuo härveli lähtee minusta ja lujaa! 

Mulle laitettiin hormonikierukka vuoden 2015 kesällä ja silloin lupailtiin, että keho tottuu kyllä kierukkaan ajan kanssa. Toki vuodot ovat loppuneet ja tuskin huomaan milloin on kuukautisten aika, mutta iho meni kierukan laiton jälkeen todella huonoon kuntoon.

Aiempia postauksia kierukan laitosta ja sen kanssa elämisestä:

Hormonikierukasta kokemuksia

Hormonikierukka – kannattaako vai ei?

Elämää Mirena hormonikierukan kanssa

Olin ennen hormonikierukan laittoa kokonaan ilman ehkäisyä (lopetin e-pillerit, josta voit lukea tästä postauksesta) ja iho oli sileä kuin vauvan pylly.

Pikkuhiljaa horminikierukan jälkeen iholle alkoi muodostua hormonaalisia näppyjä, joskus pahoina aikoina kunnon paiseita. Tällä hetkellä iho on parempi, mutta silti se on rasvainen ja hormonaalista näppyä on varsinkin leukaperissä ja alhaalla poskissa. Olen kerran elämässäni syönyt Roacuttan -kuurin, jonka varmasti saisin nytkin, mutta päätin, että sitä myrkkyä en itseeni enää laita! 

Olen pohtinut pitkään, että mitä ihmettä oikein teen kierukan kanssa ja tänään tein päätöksen ja varasin ajan kierukan poistoon ensi viikolle. Haluan saada oman itseni ja oman hormonitoimintani takaisin!

mirena kokemuksia

Tällä hetkellä tuntuu, että hormonitoiminta on jossain keski-ikäisen tasolla ja olen saanut myös muita haittavaikutuksia, joita Mirenasta yleensä kerrotaan tulevan. Muutamia ihania haittavaikutuksia mainitakseni mieliala tuntuu jatkuvasti kummallisen matalalta, vaikka kaikki on hyvin, kummallista karvankasvua, joka on myös yksi Mirenan oire. Päänsärkyä, jota mulla ei yleensä ole. Olen niin mittaani myöten täynnä tätä, että nyt riitti!

En malta odottaa ensi viikkoa, jonka jälkeen en aio enää koskea mihinkään hormonaaliseen ehkäisyyn. On varmasti osasyy, että oma hyvinvointi on mulle niin tärkeää, että jos vain voin tehdä jotain, jolla voin paremmin, niin teen sen.

Olen päättänyt jo, että tilaan itselleni Ladycomp -ehkäisykoneen, maksoi mitä maksoi ja oli kuinka vaivalloista alkuun tahansa. Haluan tuntea itseni terveeksi ja hyvinvoivaksi joka päivä ja haluan hyvän ihoni takaisin!

Olen kuullut Ladycompista paljon positiivista tutuilta ja sen vuoksi uskallan lähteä koittamaan sitä. Ainakin ennen kierukan laittoa mun kuukautiskierto on ollut päivälleen tosi säännöllinen ja se toivottavasti palaakin yhtä säännölliseksi, jolloin Ladycomp antaa nopeammin varmoja päiviä. 

Aikaa siihen menee varmasti monta kuukautta, että oma hormonitoiminta palautuu, mutta mitä sitten. Olen valmis käymään kaikki ne oireet läpi, jotta saan oman itseni takaisin fyysisesti ja henkisesti.

Nyt kun luen aiempia postauksiani kierukan kanssa elämisestä, niin en ole ollut väärässä tuntemuksieni kanssa. Tietyt oireet ovat olleet matkassa koko ajan ja luulisi, että viiden vuoden kierukalla oireet häviäisivät kahden vuoden sisällä, mutta niin ei vain käynyt! Tämä on siis oma kokemukseni kierukasta. Tulipa ainakin tämäkin kortti katsottua ja viisaampana tulevaisuudessa. 

Tulen varmasti raportoimaan, että miltä tuntuu, kun oma hormonitoiminta palautuu ja mitä oireita huomaan. Myöhemmin varmasti postausta tulossa myös Ladycompin käytöstä. Kiitän ja kuittaan 😀 

Kommentit (12)

 1. Minni

  Moikka Pauliina!
  Pakko tulla kertoon oma tarinani 🙂 aloitin e-pillerit muistaakseni 2010 syksyllä ja söin niitä 5 vuotta vähän reilut… En kadu mitään niin paljoa kun sitä että miks hitossa koskaan edes alotin pillerit?!? Toki niissä on se ehkäsy kun seurustelen mutta mitään muuta hyötyä niistä ei mulle ollu sillä menkat on ollu aina säännölliset, iho hyvä jne. Ainoo mihinkä mulle suositeltiin noita e pillereitä on ehkäsy ja että menkkakivut helpottais mutta eipä ne helpottanu juurikaan.. lopetin pillerit 2015 vuoden joululuussa ja tähän päivään asti oon ollu niin tyytyväinen tohon päätökseen!!! Pelkäsin aluks että naama räjähtää käsiin ja kaikkee muuta mukavaa tulis jos lopetan pillerit ja että omat menkat tulee ja menee miten sattuu mutta ne on tullu päivälleen aina oikein 🙂 yks mitä ihmettelen niin tosta päivästä lähtien kun lopetin pillerit ei olla käytetty mun miehen kanssa mitään ehkäsyä (jep ollaan aika tyhmiä) mutta paksuks en oo tullu vielä 🙂 ja jos lapsi tulee niin sit tulee mutta eime varsinaisesti sitä yritetä 🙂 huomasin niin rajun eron oikeesti siinä kun lopetin pillerit. Mieli oli paaaljon ilosempi ja mun ajatukset moneen asiaan muuttu, kauheet herkkuhimot katos ja painokin tippu päälle 5 kiloo (varmaan nestettä keränny noi pillerit) mun monet kaveritkin ketkä syö pillereitä saa ihme raivareita :/ vaikka moni ei sitä myönnä niin kyllä ne pillerit vaikuttaa jokaisella jollain tapaa mielialaan ja niihin ihme raivareihin ja moneen muuhun asian. oikeesti en suosittele kellekkään mitään hormooneja!!! Kaikista paras antaa kehon toimia ittellään 🙂 tulipa sekava kommentti :””D mutta pääpointin sain kai sanottua xD

 2. Veikko

  Siittiöt voi elää 7vrk. Että siinä vaiheessa kun kone näyttää että ei ole varma päivä niin toivo ettet ole harrastanut seksiä edeltävään viikkoon!

 3. Katja

  Suosittelen kovasti Toni Weschlerin kirjoittaman Taking Charge of Your Fertility-kirjaa jonka saa parilla kympillä, kauheasti tärkeää ja kiinnostavaa tietoa naisen kierrosta, hedelmällisyydestä ja terveydestä! Siinä puhutaan myös erittäin paljon hormoonittomasta ehkäisystä, ja miten lämpötilojen ohella oikeasti kannattaa myös seurata muita merkkejä kehossa, koska lämpötilat muuttuvast vasta ovulaation jälkeen. Ladycomp näyttää kyllä punaista varmasti 7-10 päivää ennen ovulaatiota, mutta sen ohella kannattaa myös olla tietoinen muista hedelmällisyysmerkeistä, jotta jos kierto yhtäkkiä on epäsäännöllinen olet tietoinen että ei olekkaan varma päivä.

 4. Heini

  Itsekkin olen harkinnut tuota Lady comp laitetta, mutta en ole uskaltanut hankkia, kun aina aatellut että voiko se toimia niin hyvin? Kirjoita ihmeessä siitä joku postaus sitten jos/kun olet sen hankkinut ja vähän aikaa käytellyt 🙂 mielenkiinnolla odotan!

 5. EllaM

  Moi,
  Käytin itse pillereitä reilu 10 vuotta, kokeillein eri merkkejä. Olen kilpaurheilija ja tunnen oman kroppani melko hyvin, mutta silti pillereitä syödessä en usein pystynyt päättelemään mistä joku tunne kropassa taikka mieliala johtui. Lopetin hormonaalisen ehkäisyn ja siirryin kuparikierrukkaan, enkä ole katunut tätä hetkeäkään! Lääkäri koitti kääntää pääni ja minut ottamaan hormonikierukan, mutta halusin hormoonituotanto vaihtoehdon. Lääkärin mukaan näitä samoja hormonikierukassa olevia hormoneja on naisilla muutenkin. Tottahan tuo on, mutta ei todellakaan samoissa määrin eikä tasaisena läpi kuukauden vaan määrät vaihtelevat (luonnollisesti) kierron mukana.
  Tokihan naisena mielialat vaihtelevat, mutta nyt osaan paremmin tunnistaa omat fiilikset pään sisällä ja muualla kropassa sekä täten myös käsitellä niitä. Olen siis päässyt eroon selittämättömistä ”masennushetkistä” ja osaan tunnistaa pitkälti, miksi kropassa on milloinkin jokin fiilis 🙂
  Käydessäni toisella gynellä sain komppausta omiin ajatuksiin hormoonittomuudesta ja kuparikierukan valintaan. Olen itse suunnilleen samanikäinen kanssasi enkä ole synnyttänyt, joten suosittelen harkitsemaan ehdottomasti kuparikierrukkaa!

  • Tuuli

   Kuparikierukan puolesta liputan minäkin. Onneksi oma gyne oli niin valveutunut, että oli heti sitä mieltä, että kuparikierukka on minulle hyvä vaihtoehto, vaikken ole synnyttänyt. Itse en ikäpäivinä uskaltaisi edes minkään ”tietokoneen” avustamana luottaa ”varmoihin päiviin”, kun oikeasti niitä varmoja päiviä ei ole. Siittiöt elävät tosiaan parhaimmillaan viikon ja munasoluja voi irrota vaikkapa molemmista munasarjoista päivän tai kahden välein ovulaation aikaan. Eli melkoista arpapeliä tuo olisi. Eli hormonitonta ehkäisyä kaipaavia kehotan ainakin tutustumaan kuparikierukan mahdollisuuteen. Itsellä tämä on ollut todella vaivaton, enkä ole päivääkään katunut valintaani.

 6. Nessi

  Minulla tuo Lady-comp ollut jo kolmisen vuotta ja olen ollut erittäin tyytyiväinen! N. Kuusi ”punaista päivää” kuukaudessa kunhan vaan jaksaa olla kärsivällinen ja mitata joka ikinen päivä, toki tämä vaatii että kierto on säännöllinen. En koskaan enään suostuisi hormonaaliseen ehkäisyyn tai ylipäätän mihinkään mikä vaikuttaa luonnolliseen kiertoon ellei olii aivan pakko lääketietteellisestä syystä, ja lääkärit kuitenkin niitä aina tuputtavat vaikka väkisin ja halveksivat kaikkea muuta (eihän esimerkiksi ehkäisytietokoneet anna tuottoa lääketeollisuudelle) 😉 Eli hyvä Pauliina, olet fiksu mimmi ja hyvän valinnan teet!

  • Tuuli

   Anteeksi, mutta nyt on pakko puuttua tuohon kovin usein vähän eri muodoissa viljeltyyn ja todella hölmöön kommenttiin ” lääkärit kuitenkin niitä aina tuputtavat vaikka väkisin ja halveksivat kaikkea muuta (eihän esimerkiksi ehkäisytietokoneet anna tuottoa lääketeollisuudelle) ”. Ilmaiseksiko sait sen Lady Compin? Että ihan hyvää hyvyyttään siellä niitä tekevät? Ilman mitään ansaintatarkoitusta? Korkeintaan tuotantokustannukset maksat, eikä yritys tavoittele mitään voittoa? Ja lääkärit hyötyy niistä lääketehtaan saamista voitoista, koska kaikkihan me tiedämme ne satojentuhansien eurojen korruptiolahjat? Vai tiedämmekö oikeasti? Että onkohan nyt todella noin vai onko taas luotettu nettipalstojen huhuihin? Ihan sama kuin tämä luontaistuotteet vrs. ahneet lääketehtaat. Kun ne luontaistuotteet onkin ilmaisia, eikä kukaan tee voittoa? Tai nämä itsensä guruiksi julistaneet terveysasiantuntijat, jotka toki eivät saa kirjoistaan, nettisivuistaan, palveluistaan ja oheiskamastaan mitään voittoa, vaan ihan hyväntekijöinä ”tietonsa” muille lahjoittavat.
   Anteeksi avautuminen, mutten oikeasti enää kestä näitä naiiveja salaiittoteoreetikkoja, jotka unohtavat ajatella aivoillaan.

 7. TL

  Haluaisin antaa toisenlaiden mielipiteen. Olen syönyt e-pillereitä jo kohta 15 vuotta. Heti ensimmäiset pillerit sopivat minulle ja edelleen siis syön samaa merkkiä
  En ole lihonut (ainakaan pillereistä johtuen), kasvoissani on aina välillä näppylöitä, mutta niin niitä oli ennen pillereitäkin. Naamani ei siis kuki häiritsevästi, muutama näppylä silloin tällöin.
  En koe että mielialani heittelisi muutakuin tempperamentin takia 😀 En siis skitsoile kavereille tai töissä, kotonakin ihan normaalisti.
  Voin mielestäni siis kaikinpuolin hyvin. Vuoto on sopivan pientä taukoviikoilla ja kipuja ei ole. Jaksan liikkua ja tehdä paljon töitä, nautin elämästäni.
  Kaikki oudot muutokset voi toki laittaa pillereiden syyksi jos niin haluaa, mutta niille on paljon muitakin syitä.
  Itse en Lady comppiin luottaisi, paitsi siinä tapauksessa, että yrittäisin tulla raskaaksi. Siitä huolimatta, että serkkuni on käyttänyt sitä jo useita vuosia. Tosin ei jätetä mainitsematta, että hänellä on kaksi lasta.. 🙂

 8. Jonna

  Joku tuossa olikin jo aiemmissa kommenteissa maininnut Toni Weschlerin Taking Charge of Your Fertility- kirjan ja en voi muuta kuin suositella kyseistä teosta. Lady-compin toimintahan perustuu kehon peruslämpötilojen mittaukseen, mikä on yksi tapa seurata omaa hedelmällisyyttä. Kyseinen kirja kannattaa ehdottomasti lukea, jos suunnittelee hormonitonta ehkäisyä. Siitä myös selviää mitä ”sudenkuoppia” pelkässä lämpötilojen seurannassa voi olla, jos tarkoitus on välttää ei toivottua raskautta. Muutenkin koko kirja on sellainen tietopaketti, että jokaisen naisen pitäisi se lukea!

 9. Maria

  Moi !
  Nyt on pakko Itsekkin kommentoida 🙂 Lopetin pillerit ja otin Lady Comp ehkäisytietokoneen käyttöön. Käytin laitetta juuri niin kuin piti. Ainut virhe oli, että kärsin hieman unettomuudesta, joka voi olla vaikuttanut mittaustuloksiin. Koska ohjeissa sanotaan, että vähäisten unien jälkeen ei kannata mitata aamulämpöä. Vaikka harrastin seksiä vain vihreillä päivillä ilman kondomia, tulin raskaaksi ensimmäisestä kierrosta. Jonkin virheen varmasti tein tai sitten laite ei ole luotettava. Suosittelen siis lukemaan hyvin tarkasti ohjeet ja olemaan tarkka niiden noudattamisessa, jos raskaus on mahdoton ajatus. 🙂
  Tarkoitus ei ole pelotella todellakaan, tämä asia vaan vielä niin tuoreessa muistissa.
  Kivaa kevättä ! 🙂

 10. Mä en halua olla keskinkertainen, haluan olla paras! – Pauliina's Fit World

  […] Hormonikierukka, pois se minusta! […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.