Hormonikierukka – kannattaako vai ei?

Mä saan säännöllisin väliajoin toivomuksia, että kirjoittaisin hormonikierukasta, joka mulle itselleni laitettiin kesällä 2015. Olen kirjoittanut kierukasta ja ehkäisystä postauksia aiemminkin ainakin kahdessa postauksessa:

Naisena olemisen vaikeus

Elämää Mirena hormonikierukan kanssa

Multa kysyttiin edelliseen postaukseen tulleessa kommentissa, että mikä on nykytilanne hormonikierukan kanssa ja miten mun oma hormonitoiminta palautui, kun lopetin e-pillereiden syömisen. Hormonitoiminnan palautumisesta kirjoitan tuossa ensimmäisessä ylläolevassa postauksessa.

Jos mietin nykytilannetta Mirena hormonikierukan kanssa, niin en ole vieläkään täysin tyytyväinen siihen. Mähän alunperin päädyin kierukkaan sen vuoksi, että aiemmat hormonaaliset ehkäisymuodot aiheuttivat mulle aina jotain oireita. Pahimpia olivat iho-oireet ja miten ne vaikuttivat mun mieleen. Mulla on ollut aina todella kivuliaat ja runsaat kuukautiset, joiden vuoksi lääkäri suositteli mulle hormonikierukkaa kuparikierukan sijaan. Lääkärin sanojen mukaan hormonikierukka sisältää vain murto-osan hormonia verrattuna esimerkiksi e-pillereihin ja pikkuhiljaa pois jäävät kuukautisvuodot tuntuivat myös houkuttelevilta.

mirena hormonikierukka

Kesällä 2015 kävin siis laittamassa elämäni ensimmäisen kierukan ja laitto oli kyllä erittäin epämukava toimenpide ja muistan syöneeni särkylääkkeitä muutama päivä laiton jälkeenkin. Ensimmäinen kuukausi oli ihan tuskaa. Sain päivittäin sellaisia kouristuksia, että en pystynyt tekemään muuta, kuin makaamaan kaksinkerroin vaaka-asennossa. Särkylääkkeitä meni siis urakalla ensimmäisen kuukauden ajan. Tiputteluvuotoa tuli myös oikeastaan koko ensimmäisen kuukauden ajan.

Pikkuhiljaa päivittäiset kouristukset lakkasivat ja tiputteluvuoto lakkasi. Fyysiset oireet alkoivat olla poissa, mutta sen jälkeen alkoi iho reagoida. Mä muistan, että mulla on kierukan laitosta lähtien ollut iho-ongelmia. Yhdistän ne kierukkaan, koska olin ennen kierukan laittoa ilman ehkäisyä, jolloin iho oli todella hyvässä kunnossa. Iho on rauhoittunut vasta tämän vuoden puolella, mutta edelleen, varsinkin kuukautisten aikaan iholle saattaa tulla näppyjä. Mulla on myös ympäri vuoden rasvainen iho, johon kierukka ei siis ole tuonut helpotusta. Tämä tosin on ihan periytyvää ja toivottavasti saan nauttia sen hyvistä puolista, eli huonosti ryppyyntyvästä ihosta, kun joskus vanhenen.

Hormonikierukan kanssahan oma hormonitoiminta toimii ihan normaalisti ja tunnen sen kyllä. Kunnollista kuukautisvuotoa mulla ei ole ollut kuukausiin, mutta huomaan kyllä kuukautiskierron vaihtelut muutamana näppynä, turvonneena alavatsana ja kipeinä rintoina juuri ennen kuukautisia. Mieliala on myös hieman kärttyisämpi tiettyyn aikaan kuusta. Mulle on tärkeää, että hormonitoiminta toimii niin kuin pitääkin ja sen vuoksi olen sen käynyt tässä lähiaikoina testaamassa. Osaan kyllä tunnistaa oireet ilman testejäkin.

horminikierukka

Kierukka on siitä helppo, että voin unohtaa kokonaan sen olemassaolon, vaikka muutamien näppyjen ja kuukautisoireiden myötä se olemassaolostaan muistuttaakin säännöllisesti. Vuotojen pois jääminen helpottaa elämää kummasti, mutta niin kuin sanoin, niin en ole täysin tyytyväinen tilanteeseen nyt, vaikka kierukan laitosta on jo 1,5 vuotta. Tiedän, että jollakin muulla ehkäisykeinolla ihokin pysyisi parempana. Toisaalta en sitten halua palata taas niihin järkyttäviin vuotoihin, joiden kivut näin vielä aikuisiälläkin saavat mut vaikeroimaan kivusta kaksinkerroin. Puhutaan siis sellaisista kivuista, joiden vuoksi olen hakenut sairaslomaa ja mun kipukynnys on kuitenkin aika korkea. Niitä ajatellen tämä on naurettavan helppo ratkaisu.

Tällä(kin) ehkäisymuodolla on siis hyvät ja huonot puolensa. Täysin oireetonta ehkäisymuotoa ei varmaan olekaan (ainakaan itselleni) ja tällä hetkellä tyydyn tähän, koska tämä ratkaisu palvelee tämän hetkistä elämäntilannetta paremmin, kuin hyvin.

 

Kommentit (5)
  1. Mulla on toinen kierukka menossa. Parasta tässä on poisjääneet kuukautiset. Ihon kunnosta on vaikea sanoa. Välillä on hyvässä ja välillä huonossa kunnossa. Ei siis ehkä liity kierukkaan.
    Kokemukset siis enemmän plussaa. Mutta voi olla, että en enää ottaisi uudestaan. Kun tsekkaa netistä esim ”Mirena crash” tai ”dr jess md mirena” niin löytyy aika huolestuttavaa tietoa :/

  2. Kahden lapsen äiti42
    7.11.2016, 14:07

    Minulla tuli välittömästi 3 kg lisää painoa, ja nimenomaan nestettä ja turvotusta. Muuten olen aika tyytyväinen. Aiemmin oli valtaisat anemiaa aiheuttaneet vuodot. Nyt epäsäännöllisiä, tiputteluja, muttei lainkaan kipuja. Ei masennusta, mitä aiemmin huomasin pillereiden kanssa. Kai tällä mennään, muutamasta kilosta luopuisin mielelläni… Ei kiva, kun aiemmin sai syödä mitä halusi lihomatta, toki liikunkin paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *