Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Hormonikierukan poisto: uskomattomat muutokset

Nämä ehkäisyasiat ovat olleet paljon esillä blogissani, koska en ole valitettavasti säästynyt haittavaikutuksilta, joita hormonaalinen ehkäisy on mulle aiheuttanut. Olen kokeillut lukuisia eri pillereitä, minipillereitä, ehkäisyrengasta ja viimeisimpänä hormonikierukkaa, joka ei sopinut minulle. 

Sain tarpeekseni hormonikierukan jälkeen huonontuneesta ihosta ja muista kummallisista muutoksista, joista olen kertonut täällä blogissa jo parin vuoden ajan. Tein neljä viikkoa sitten päätöksen poistaa horminikierukan ja voin sanoa, että se on yksi parhaimmista päätöksistä pitkään aikaan!

Kas kummaa, suurimman muutoksen olen huomannut kasvojen ihossa. Kun mulla oli vielä kierukka niin leuka ja posket olivat täynnä kipeitä, oikeasti paiseita, eli finnejä. Niitä puski koko ajan lisää ja olen käyttänyt huiman määrän rahaa ihonpuhdistuksiin ja kalliisiin ihonhoitotuotteisiin. Mikään ei auttanut, iho pysyi tulehtuneena.

Nyt kun kierukan poistosta on melkein neljä viikkoa niin ero kasvojen ihossa on kuin yö ja päivä! Huomasin pian jo ensimmäisen viikon aikana miten kasvojen iho alkoi ihan silminnähden parantua ja paiseet leualta pienentyä. Nyt niitä ei ole siellä ollenkaan!

Tunnen, että tulehdus iholla on helpottanut ja nyt alan nähdä miten kasvojen iho alkaa taas pikkuhiljaa hehkua, kun oma 25 -vuotiaan hormonitoiminta alkaa hyrrätä! Voi olla, että olen vainoharhainen, mutta musta tuntui aina kierukan kanssa, että hormonitoiminta ei toimi samalla tavalla kun mun ikäisellä pitäisi.

Mulla on aiempia vertauskohteita ajasta, jolloin olin ilman mitään ehkäisyä: E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat ja paljon muutakin.

Kasvojen ihon lisäksi kierukka oli aiheuttanut ilmeisesti aika pitkäänkin olleen tulehduksen myös tuonne alhaalle, kyllä. Lääkärin sanojen mukaan kierukka aiheuttaa sen tulehduksen tulemista ja pitkittymistä. Nyt sekin on kitketty pois! 

Olo on paljon kevyempi ilman kapistusta kohdussa. Mulle tuli heti poiston jälkeen tosi vapautunut olo ja jäin odottamaan normaaleja muutoksia. Mulla ei ollut mitään kipuja eikä ole ollut tähänkään asti ja tyhjennysvuoto tuli normaalisti vähän alle viikon jälkeen poistosta ja kesti kolme päivää. 

Mulla on aina ollut kivuliaat kuukautiset, mutta otan mieluummin kivut kun matalalla toimivan hormonitoiminnan, finnisen ihon ja lukuisat muut haittavaikutukset, jotka kyllä huomasin, vaikka kierukan väitetään olevan ainoastaan paikallinen. Oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että sitä se ei todellakaan ole!

Edellinen postaus: Kesätreeni -valmennus alkaa!

Kommentit (13)

 1. Elisa

  Moi. Ite kanssa lopetin just hormoniehkäisyn taas! Aina välillä oon kokeillut eri pillereitä, ja nyt käytössä oli rengas. Ei vaan toimi, huomaan muutoksia persoonassani ja ehkäisy ei ole mun kohdalla pitänyt kuukautisiani säännöllisinä, kuten ne ovat ilman hormoniehkäsyä. Nyt vaan ahdistaa ettei tulis vauvaa! Miten ite aiot ratkaista ehkäisysi nyt , onko ratkaisusi se kone joka laskee varmat päivät?

  • pauliinafitworld

   Joo sen koneen ajattelin hankkia ja nyt tosi tarkkana ehkäisyn kanssa ensimmäiset kuukaudet, kunnes kierto tasoittuu. Mulla on sellainen appi puhelimessa, joka ajaa saman asian kuin tuo kone

 2. Kris

  Onpa kiva kuulla 🙂 hormonikierukka ja muut ehkäisyasiat tuntuu olevan paljon nyt esillä blogeissa. Itsekin juuri näistä kirjoittelin.
  Mulla on hormonikierukka ollut onnistuneesti 9 vuotta ja nyt tän toisenkaan kanssa ei ollut mitään ongelmia 2,5 vuoteen, kunnes yllättäen nyt. Omat oireet ja näistä lueskelleena oon päättänyt kierukan nyt poistaa. Oon joskus 2003 käyttänyt pessaaria ja siirryn sen nykyaikaisempaan versioon nyt. Hei, hei hormonit…innolla odotan millainen oma kiertoni ja hormonitoimintani onkaan. Viimeisen 17 vuoden aikana (, vajaata puolta vuotta lukuunottamatta, jolloin käytin pessaaria) olen joko käyttänyt e-pillereitä, minipillereitä, ehkäisyrengasta, ollut raskaana, imettänyt tai mulla on ollut hormonikierukka :O
  Tässä omaa pohdintaani vaihtoehdoista;
  http://www.lily.fi/blogit/best-me/hormoniton-ehkaisy

 3. Jenna

  Heissan, itsekkin lopetin pari vuotta sitten kokonaan hormonaalisen ehkäisyn kun ei passannut mulle. Mielialat vaihteli, kierto pidentyi ja ei vaikuttanut paljoakaan kipuihin.
  En nyt muista ootko käyttänyt MSM-jauhetta, mutta itsellä sen käyttö on vähentänyt kuukautiskipuja huomattavasti. Tuo tuli yllätyksenä, kun sitä alunperin aloin iho-ongelmiin syömään.

  • pauliinafitworld

   Oon itseasiassa käyttänyt tai siis käytän koko ajan! Täytyykin siis muistaa ottaa sitä vielä säännöllisemmin 🙂

 4. Susanna

  Hei onkohan sulle tuttua vatsan turpooninen? Ihan mitä vaan syön tulee heti turvotus ja olen miettinyt voikohan johtua kierrukasta 😱

  • pauliinafitworld

   Mä sanoisin, että turvotukseen löytyy syy varmasti ruokavaliosta. Mun mielestä kierukan haittavaikutuksissa ei ollut turvotuksesta mitään

 5. Miten lopettaa dieetti fiksusti ja välttää rasvan kertyminen? – Pauliina's Fit World

  […] Hormonikierukan poisto: uskomattomat muutokset […]

 6. Emilia

  Mulla on kokemusta kans ihon laadun muutoksesta ehkäisyn suhteen. Käytän pillereitä ja nykyään iho on entistä kuivempi. Olen aina kärsinyt atopiasta ja kuivasta ihosta joten pillerit ei ainakaan edistä asiaa. Näppyjä ei ole tullut, mutta niitä ei ollut myöskään ennen pillereitä.
  Susannalle neuvo: Mulle tuli ekana mieleen ärtyvän suolen oireyhtymä. Oon diagnosoinu sen itsellenikin koska kaikki fodmap-ruoka-aineet aiheuttaa välittömästi tutut oireet. Turvotusta voi tulla myös stressistä, liiasta istumisesta ja myös siitä, jos syöt tosi vähän ja yhtäkkiä syötki tosi paljon eli ateriarytmi kuntoon!

 7. Kuparinen

  Moikka! Toivottavasti huomaat kommentin näin vanhasta postauksesta. Koitin blogiasi selata josko löytäisin vastauksen kysymykseeni, mutta en huomannut että olisi suoraan ollut tästä puhetta. Itselleni siis laitettiin juuri kuparikierukka, ja paljon liikkuvana (salin puolella) mietinkin, että rajoittiko kierukka urheiluasi mitenkään? Lantionnostot, kyykyt, ym. Kiitos mikäli ehdit minulle vastailla!

  • pauliinafitworld

   Moikka!
   Ekat päivät laiton jälkeen oli ihan tuskaa kun sattui ja vuosin, mutta muistaakseni alle viikon päästä pääsin jo palaamaan salille normaalisti. Ekoina päivinä edes kyykkäämisen ajattelu tuntui kamalalta kun tuntui, että kehossa on jotain ylimääräistä 😀

 8. Yona

  Hei
  Kirjoitit kivuliasta kuukautisista. Oletko tutkituttanut mahdollisen endometrioosin?
  http://www.endometrioosiyhdistys.fi/fi/tietoaendometrioosista/oireet
  Itse olen puhunut lääkäreille vuosien ajan kivuliaista kuukautisista. Kolme vuotta sitten itse esitin epäilyn mahdollisesta endometrioosista, kunnallisen lääkäri tutki käsin ja ei löytänyt mitään. Vuosi sitten menin endometrioosiin erikoistuneelle yksityiselle ja hän löysi heti sekä käsin että ultraamalla.
  Oireita minulla ei ole ollut muita kuin järkyttävä kipu kuukautisten aikaan. Kannattaa tutkituttaa tämä, niin saisi oikeaa hoitoa.

  • pauliinafitworld

   En ole tutkinut kun nyt hormonittomalla ehkäisyllä kivut ovat siedettävät. Ainoastaan ekana päivänä kivut ovat kovat, mutta eivät lamaannuta niin kuin ennen. Mutta tosiaan olen kyllä miettinyt myös tätä asiaa ja jos ongelmia tulee jatkossa niin menen osaavalle lääkärille

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.